استفاده از پودرهای سفید کننده دندان و عوارض آن برای بسیاری از افراد که به سلامتی و زیبایی دندان ها اهمیت می دهند، پرسشهای بسیاری بوجود آورده است. البته علاوه بر پودرهای سفید کننده، محصولات دیگری هم برای سفید کردن دندانها وجود دارند که مواد اولیه و نحوه عملکرد بسیاری از این محصولات مشخص نیست. پودر سفید کننده دندان هم در کشور ما با برندهای خارجی و ایرانی متنوعی در دسترس است. افراد زیادی مشتریان این سفید کننده های دندان هستند، حالا اگر برای شما سؤال بوجود آمده که عوارض این پودرها و سفید کننده های دیگر چیست؟ ادامه مطلب را بخوانید.
تغییر رنگ دندان
تغییر رنگ دندان معمولاً به دلیل عوامل مختلفی اتفاق میافتد. معمولاً این تغییر رنگ، به مرور زمان ایجاد شده و دلایلی مانند افزایش سن، مصرف سیگار یا مواد مخدر، مصرف مشروبات الکلی، مصرف نوشابه های گازدار و غذاهای پر ادویه، عوامل ژنتیکی، ارتودنسی و … مهمترین عوامل آن هستند. یک سبک زندگی سالم و مراقبت دقیق از دندانها، باعث جلوگیری از پوسیدگی آن ها میشود، ولی همیشه هم اینطور نیست که مراقبت های دقیق، رنگ دندانها را ثابت نگه دارد. همان طور که گفتیم عوامل مختلفی بر تغییر رنگ دندان تاثیر دارند و بسیاری از این عوامل قابل کنترل نیستند. بنابراین گاهی تغییر رنگ دندان اجتناب ناپذیر است.
برخی افراد که به زیبایی لبخند و سفید بودن دندانهای خود اهمیت می دهند، بدون مراجعه به دندانپزشک تصمیم می گیرند با روش های خانگی یا محصولاتی که تبلیغات بسیاری دارند، دندان های خود را سفید کنند. پودر سفید کننده دندان هم یکی از این محصولات است که باید درباره مواد اولیه و عملکرد آن بیشتر بدانیم و بعد تصمیم بگیریم که برای سلامت دندان های ما مناسب هستند یا خیر.
پودر سفید کننده دندان
پودر سفید کننده دندان در داروخانه ها عرضه می شود. معمولاً این پودرها از مادهای به نام سیلیس ساخته شده اند. عملکرد اغلب برندهای پودر سفید کننده دندان به این شکل است که ماده سیلیس موجود در آن ها، خاصیت سایشی داشته و لایهای از مینای دندان را از بین می برد. این لایه همان لایه محافظ دندان است که تغییر رنگ داده و زرد یا تیره شده است. با سایش این لایه ظریف ممکن است دندان برای مدتی سفید باشد ولی دوباره تغییر رنگ داده و زرد خواهد شد. حتی ممکن است به دلیل اینکه دندان، لایه محافظ ندارد، دچار پوسیدگی شود. دندانپزشکان عقیده دارند که پودر سفید کننده دندان به خاطر خاصیت سایشی، به مرور زمان دندان را حساس و دردناک میکند و در نتیجه، چنین دندانی نیاز به عصبکشی دارد.
توصیه می کنیم که به جای استفاده از پودر سفید کننده دندان برای سفید کردن دندان به دندانپزشک مراجعه کنید و یا از محصولات دیگری که عوارض کمتری دارند و برای برطرف کردن مشکل دندان ها مناسبتر می باشد، کمک بگیرید. تعدادی از محصولات سفید کننده دندان که دارای عوارض کمتری هستند در ادامه نام می بریم.
نوار و ژل سفید کننده دندان
نوار و ژل سفید کننده دندان مانند پودر سفید کننده دندان، باعث زیباتر شدن دندان ها می شوند، ولی عملکرد این محصولات با پودرها متفاوت است. گفتیم که پودر سفید کننده دندان دارای مادهای به نام سیلیس است، در حالی که نوار سفید کننده دندان، یک نوار از جنس پلاستیک بسیاری نازک بوده که سطح آن با یک ماده شیمیایی به نام پراکسید، پوشانده شده است. پراکسید عامل سفید کننده دندان است. می توان گفت که مانند سفید کننده پارچه، این ماده لکه های روی دندان را از بین می برد. دندانپزشکان توصیه می کنند که از نوار سفید کننده روزی دو بار به مدت دو هفته استفاده کنید. حتماً از برندهای معتبر نوار دندان تهیه نمایید تا مواد شیمیایی مضری در آن ها وجود نداشته باشد.
یک نکته را درباره نوار سفید کننده در نظر بگیرید، این محصول هم مانند پودر سفید کننده دندان، پس از مدتی مینای دندان را از بین میبرد و ممکن است عامل پوسیدگی دندان در آینده باشد. ژل های سفید کننده دندان هم دارای پراکسید هستند، ولی شبیه خمیر دندان باید با مسواک روی دندان زده شوند. ژل های سفید کننده عوارض کمتری نسبت به پودر سفید کننده دندان دارند، ولی این محصولات هم به مرور زمان باعث از بین رفتن مینای دندان خواهند بود.
قلم سفید کننده دندان
قلم سفید کننده دندان شبیه به یک قلم است که حاوی مواد شیمیای سفید کننده است و در انتهای آن یک قلم مو وجود دارد. معمولاً قلم سفید کننده دندان دارای موادی مانند گلیسیرین، آب، کربومر، کاربینول، سدیم هیدروکسید و کاربامید پروکساید است. این مواد می توانند در کوتاه ترین زمان ممکن دندان ها را سفید کنند، ولی ترکیبات خطرناک شیمیایی در این قلم ها باعث بروز حساسیت های دندانی و التهاب لثه ها می شود. پس بهتر است از این محصولات استفاده نکنید. مخصوصاً برندهایی که تبلیغات آنها در صفحات اینستاگرامی یا شبکه های ماهوارهای غیر معتبر، بسیار زیاد است.
خمیر دندان بیکربنات سدیم
خمیر دندان بی کربنات سدیم یکی دیگر از محصولات سفید کننده دندان است و دقیقاً مانند پودر سفید کننده دندان، خاصیت سایشی داشته و باعث از بین رفتن مینای دندان می شود. می توانید با دندانپزشک خود مشورت کنید و در صورت تایید دندانپزشک، تنها هفتهای یک بار از این خمیر دندان ها استفاده نمایید.
عوارض کلی استفاده از سفید کنندههای دندان
عوارض کلی استفاده از سفید کننده های دندان تنها به پودر سفید کننده دندان محدود نیست، بلکه تمام محصولاتی که نام بردیم ممکن است عوارضی داشته باشند. مهمترین عوارض آن از بین رفتن مینای دندان است، چون اصول عملکرد این محصولات بر مبنای ساییدن لایه خارجی دندان است. توصیه می کنیم در صورتی که از رنگ دندان های خود ناراضی هستید به دندانپزشک مراجعه کنید. دندانپزشک می تواند با روشهایی مانند بلیچ، رنگ دندان های شما را سفیدتر کند. البته اگر دلیل زرد شدن دندان های شما، ژنتیکی است یا اینکه لکه های روی آنها زیاد شده، باید از روشهای اساسی دیگری مانند روکشهای ونیر یا لمینت یا … استفاده کنید.
جمع بندی
در آخر اگر تصمیم گرفته اید یکی از محصولات سفید کننده دندان را به کار ببرید، حتماً با دندانپزشک خود مشورت کنید. از داروخانه های معتبر، برندهای معتبر را تهیه کنید. توجه داشته باشید که دندان های بیش از اندازه سفید شاید مد روز باشد، ولی گاهی با رنگ پوست شما همخوانی ندارند و ظاهر مصنوعی و ناخوشایندی به لبخندتان می دهند. پس بدون در نظر گرفتن مد، تنها به سلامت و زیبایی دندان های خود فکر کنید.