02122383900

از روش های رایج اصلاح طرح لبخند در تکنیک های دندانپزشکی می توان به لمینت و کامپوزیت دندان اشاره داشت. بسیاری از افراد تصور می کنند ونیرهای پرسلن نصب شده بر روی دندان ها دوام و ماندگاری همیشگی داشته و از هر گونه آسیبی در امان خواهد ماند. ولی باید بدانید لمینت و کامپوزیت دندان مانند هر ترمیم دندانی دیگر می تواند آسیب پذیر باشد. البته احتمال آسیب به لمینت های سرامیکی دندان به مراتب کمتر از سایر روش ها می باشد. دقت داشته باشید که هر چقدر سال های بیشتری از عمر لمینت های دندان شما گذشته باشد، به همان نسبت امکان افتادن و یا شکستن آن بیشتر می شود.

 

شاید برای شما هم این سوال پیش بیاید که آیا ترمیم مجدد لمینت و کامپوزیت امکان پذیر است؟ در ادامه توضیحاتی در این خصوص ارائه خواهیم داد.

 

دندانپزشکی بالوی پور

 

 

مهم ترین علل آسیب دیدن لمینت های دندانی

 

لمینت های دندانی بنابر دلایل مختلفی دچار آسیب می شوند. در ادامه به مهم ترین علل آسیب دیدن لمینت های دندانی اشاره خواهیم داشت:

 

عدم مراقبت صحیح از لمینت ها

 

در صورتی که از لمینت های خود به خوبی مراقبت نکنید، امکان افتادن و یا شکستن آن ها وجود دارد. البته اغلب دندانپزشکان بر این عقیده هستند که لمینت دندان یک درمان مقاوم و ماندگار می باشد. ولی مصرف بعضی از خوراکی های سخت مثل: آبنبات های سفت، یخ و یا باز کردن درب بطری با دندان و مواردی از این قبیل باعث تضعیف دوام لمینت دندان می شود.

دقت داشته باشید که این موارد علاوه بر آسیب رساندن به روکش های سرامیکی دندان، به خود دندان نیز آسیب وارد می کنند.

 

پوسیدگی های دندانی

 

در صورت پوسیدگی دندان، امکان افتادن لمینت ها وجود دارد. در واقع هر چقدر شدت پوسیدگی دندان بیشتر باشد، بخش سالم دندان کمتر می شود. به همین دلیل روکش های سرامیکی نمی توانند به دندان متصل بمانند. البته با رعایت نکات ذکر شده توسط دندان پزشک می توانید از پوسیدگی دندان های خود جلوگیری کنید.

این را هم در نظر داشته باشید که مصرف بعضی از داروها سبب پوسیدگی دندان ها می شود.

 

فرسایش و کهنه شدن لمینت ها

 

لمینت های دندانی در لابراتورهای پیشرفته دندانپزشکی ساخته می شوند. اغلب این لمینت ها طول عمری برابر با 10 سال دارند. ولی برخی موارد مانند: تضعیف مواد و چسب های نگهدارنده روکش های سرامیکی روی دندان سبب جدا شدن لمینت از دندان می شود.

 

عدم نصب صحیح لمینت روی دندان

 

در صورتی که به تازگی دندان های خود را لمینت کرده اید، ولی روکش های سرامیکی مدام از روی دندان های شما جدا می شوند مطمئن باشید که نصب آن ها به درستی صورت نگرفته و یا دندانپزشک از مواد مرغوبی جهت لمینت دندان هایتان استفاده نکرده است.

به همین دلیل توصیه می کنیم در انتخاب دندانپزشک متخصص و ماهر جهت انجام ترمیم و یا سایر روش های زیبایی دندان دقت کافی داشته باشید.

نکته: با توجه به موارد ذکر شده تا حد زیادی می توانید از شکستگی و یا افتادن لمینت های خود جلوگیری کنید. اگر لمینت دندان های شما به درستی و با مواد مرغوب توسط دندانپزشک ماهر گذاشته شده باشد، امکان شکستن آن ها کاهش پیدا می کند. ولی اگر در مراقبت از دندان های لمینت خود کوتاهی کنید، امکان بروز آسیب دیدگی وجود خواهد داشت.

 

ترمیم لمینت دندان

 

ترمیم لمینت دندان در واقع یکی از مهم ترین اصول مراقبتی در لمینت دندان می باشد. این روش برای افرادی که ونیر لمینت و یا دندان آن ها دچار مشکل شده است، می تواند گزینه مناسبی باشد. در صورت آسیب دیدن دندان ها، به خصوص دندان های جلویی حتما باید ترمیم لمینت انجام دهید؛ زیرا روی ظاهر و طرح لبخند شما تاثیر بسزایی دارد.

گاهی اوقات بنابر دلایل مختلفی نیاز به برداشتن لمینت، اصلاح دندان و سپس نصب مجدد لمینت می باشد. البته تشخیص این مسئله و اندازه گیری میزان آسیب دیدگی بر عهده دندان پزشک می باشد. یعنی تنها او می تواند نیاز به برداشتن و یا ترمیم لمینت را تشخیص دهد.

از بهترین راه های ترمیم لمینت دندان می توان به موارد زیر اشاره داشت:

  • چسباندن لایه ای نازک از ونیر یا لمینت روی لمینت آسیب دیده (در صورت وجود آسیب ها و ترک های جزئی روی سطح لمینت)
  • استفاده از روکش و بریج در آسیب دیدگی های شدید تاج دندان

نکته: اگر دندان زیر لمینت دچار پوسیدگی شده باشد، نیاز به عصب کشی دندان، پر کردن آن و سپس ترمیم لمینت خواهید داشت.

 

لمینت دندان در کلینیک دکتر بالوی پور

 

طول عمر و ماندگاری لمینت دندان

 

به صورت کلی لمینت دندان ها به گونه ای طراحی و جایگذاری می شوند که یک عمر در جای خود ثابت بمانند. یعنی از لحاظ فنی نباید نیازی به کندن و برداشتن لمینت دندان باشد، چرا که طول عمر و ماندگاری لمینت دندان بین 7 تا 35 سال می باشد. با توجه به سن بیمار، شرایط او و استفاده از مواد اولیه با ماندگاری بالا، نیازی به برداشتن لمینت نمی باشد.

ولی شرایط همیشه قابل پیشبینی نیست؛ زیرا ممکن است حادثه ای رخ دهد و یا اشتباهی در نصب صورت بگیرد و ماندگاری و عمر لمینت را تحت تاثیر خود قرار دهد. به همین دلیل بعضی از افراد پس از مدتی نیاز به ترمیم لمینت های آسیب دیده دندان خود دارند. با وجود اینکه اغلب لمینت ها از کیفیت بالایی برخوردار هستند و سال ها دوام دارند، امکان خراب و یا تکه تکه شدن آن ها در شرایط خاص وجود دارد.

برای جلوگیری از شکستگی و آسیب دیدگی روکش باید مراقب لمینت های خود باشید و از گاز گرفتن مواد غذایی سخت خودداری کنید. البته استفاده از محافظ دهان می تواند احتمال آسیب دیدن روکش های دندان شما را کاهش دهد. با 2 بار مسواک زدن و استفاده از نخ دندان می توانید از دندان های طبیعی و روکش آن ها مراقبت کنید.

حتما برای تمیز کردن و معاینات دندان های خود به طور مرتب به دندانپزشک مراجعه فرمایید. به این صورت نه تنها از دندان های طبیعی خود محافظت کرده اید، بلکه این امکان را فراهم می آورید که دندانپزشک خطرات و یا آسیب های احتمالی را مورد بررسی قرار دهد و در صورت نیاز اقدام به ترمیم لمینت های آسیب دیده شما کند.

 

راهکارهای افزایش طول عمر لمینت دندان

 

به صورت کلی لمینت دندان معمولا طول عمری برابر با 20 سال دارد. البته این مسئله زمانی صدق می کند که عوامل خارجی در سلامت آن تاثیر منفی نگذارد و بهداشت دهان و دندان خود را رعایت کرده باشید. برای افزایش طول عمر مفید لمینت خود به موارد زیر توجه داشته باشید:

 

  • از مصرف هرگونه دخانیات خودداری کنید.
  • از خوردن مواد غذایی سفت و چسبنده خودداری کنید.
  • از خدمات پاکسازی دهان و معاینه دندان در طول دوره های 6 ماهه استفاده کنید.
  • عادت دندان قروچه را کنترل کرده و در صورت لزوم از محافظ استفاده کنید.
  • از مسواک های نرم استفاده کنید.

 

تعویض لمینت دندان

 

در صورت شکستن لمینت دندان ها ابتدا باید قطعات شکسته شده را از دهان خود جمع آوری کنید. اگر روکش به دندان شما متصل است باید آن را به آرامی و با احتیاط برداشته و نگه دارید. بهتر است روکش را در یک ماده نرم مثل: پنبه و یا دستمال کاغذی قرار داده و آن را درون یک ظرف بگذارید. به این صورت می توانید از روکش در برابر آسیب های احتمالی محافظت کنید.

در زمان مراجعه به دندانپزشک حتما روکش شکسته شده را همراه خود داشته باشید و به پزشک خود نشان دهید. در صورتی که روکش از جای خود خارج و یا شکسته باشد، باید در اسرع وقت لمینت خود را تعویض کنید.

البته در بعضی موارد روکش ها بدون شکستن از جای خود در می آیند که این مسئله اغلب به دلیل بی توجهی در زمان کار گذاشتن آن ها رخ می دهد. در صورت بروز چنین مشکلی دندانپزشک می تواند مجددا روکش دندان جدیدی را روی دندان شما قرار دهد. همچنین دقت داشته باشید که دندانپزشک معمولا می تواند تراشه های کوچک موجود در پرسلن روکش را به وسیله کانتورینگ دندان صاف کند.

این را هم در نظر داشته باشید که روکش شکسته و یا ترک خورده قابل ترمیم نیست. یعنی آزمایشگاه دندانپزشکی مجددا باید برای شما روکش جدیدی بسازد. البته اگر خراش کوچکی روی لمینت شما ایجاد شده باشد، به سادگی قابل ترمیم است. ولی اگر تکه بزرگی از آن جدا شود، به احتمال زیاد مجبور به برداشتن آن می شوید.

 

دندانپزشکی زیبایی بالوی پور

 

اقداماتی که بعد از افتادن و یا شکستن لمینت دندان باید انجام دهید!

 

در صورت جدا شدن لمینت از دندان بهتر است آن را درون یک ظرف قرار داده و نزد دندانپزشک خود ببرید. به هیچ عنوان بدون کمک متخصص لمینت جدا شده را روی دندان خود قرار ندهید. زیرا نصب غیر حرفه ای آن بر روی دندان باعث شکستن سایر روکش های سرامیکی و آسیب دیدن دندان هایتان می شود.

در نتیجه توصیه می کنیم این کار را بر عهده یک متخصص ماهر بگذارید تا با بکارگیری مواد مرغوب مجددا لمینت را بر روی دندانتان نصب کند.

 

ترمیم کامپوزیت دندان

 

ترمیم کامپوزیت دندان زمانی صورت می گیرد که کامپوزیت دندان شما به دلایل مختلفی دچار تغییر رنگ، ترک خوردگی و یا شکستگی شده باشد. در طی این فرآیند دندان کامپوزیت شده کمی تراش داده شده و سپس مواد کامپوزیتی روی آن قرار داده می شود.

در مرحله بعدی اشعه خاصی روی مواد کامپوزیتی تابانده می شود که سبب سفت شدن آن ها می شود. پس از آن پزشک می تواند به حالت زیبایی دندان های شما را فرم دهد. البته اگر پیش از حاد شدن مشکل به دندانپزشکی مراجعه کنید، ممکن است با یک پالیش ساده مشکل شما برطرف شود.

 

چه زمانی باید کامپوزیت دندان را ترمیم کرد؟

 

زمانی که از ظاهر طبیعی دندان های خود رضایت کافی ندارید و کامپوزیت دندان های شما در اثر استفاده مداوم دچار شکستگی و یا ساییدگی شده است، باید برای ترمیم به دندانپزشک خود مراجعه کنید. در بعضی مواقع تغییر رنگ کامپوزیت نشان دهنده از بین رفتن پیوند بین رزین و مینای دندان است.

با مراجعه مرتب به دندانپزشکی می توانید دندان های خود را به موقع ترمیم کنید و احتمال آسیب دیدن آن ها را کاهش دهید. دقت داشته باشید که کامپوزیت دندان های شما به محض شکستن و یا ترک خوردگی باید ترمیم شوند. در غیر این صورت در آن قسمت ذرات غذا و باکتری ها تجمع پیدا کرده و دندان های زیرین کامپوزیت دچار شکستگی می شوند.

 

مراحل ترمیم کامپوزیت دندان

 

مراحل ترمیم کامپوزیت دندان شکسته به شرح زیر می باشد:

 

  • ابتدا نحوه ترک خوردگی و شکستگی کامپوزیت مورد بررسی قرار می گیرد.
  • به طور کلی امکان ترمیم مجدد با لایه گذاری روی کامپوزیت ونیر وجود دارد. (دقت داشته باشید که این روش باعث ضخیم شدن لایه ها و ظاهری نازیبا می شود.) به همین دلیل معمولا لایه کامپوزیت ونیر توسط دندانپزشک از روی دندان های شما برداشته شده و از رزین کامپوزیت جدیدی جهت فرم دهی دندان ها استفاده می شود.
  • توصیه می کنیم برای ترمیم کامپوزیت دندان شکسته خود به دندانپزشکی که کار کامپوزیت را برای شما انجام داده است، مراجعه کنید.
  • ترمیم کامپوزیت دندان شکسته به سرعت انجام می شود.
  • در صورتی که کامپوزیت دندان شکسته به موقع ترمیم نشود، امکان گسترش پوسیدگی دندان و رسیدن آن به ریشه وجود دارد.

 

مشکلات عدم ترمیم کامپوزیت آسیب دیده

 

در صورت بی توجهی به درمان کامپوزیت شکسته شده احتمال ادامه پیدا کردن شکستگی و رسیدن آن به ریشه وجود دارد. در این صورت نیاز به روت کانال پیدا خواهید کرد. دقت داشته باشید که بعد از انجام روت کانال امکان ترمیم با رزین کامپوزیت وجود ندارد.

به همین دلیل دندانپزشک استفاده از تاج دندان مصنوعی را به شما توصیه می کند که گزینه بادوام تری بوده و رنگ آن مطابق با رنگ سایر کامپوزیت ها انتخاب می شود.

 

اقدامات لازم پیش از مراجعه به دندانپزشک جهت ترمیم

 

در صورت داشتن کامپوزیت شکسته و عدم داشتن شرایط مراجعه به دندانپزشکی، موارد زیر را جهت جلوگیری از بیماری جدی بگیرید:

  • قطعه شکسته کامپوزیت را از دهان خود خارج کنید تا آن را قورت ندهید.
  • بهتر است حداقل روزی 2 بار آب نمک قرقره کنید.
  • به هیچ عنوان فشاری به کامپوزیت دندان شکسته وارد نکنید تا دندانتان آسیب نبیند.
  • بهتر است بعد از هر وعده غذایی مسواک بزنید. به این صورت از تجمع غذا در شکاف های ایجاد شده، جلوگیری می شود.

 

جلوگیری از ترمیم کامپوزیت دندان

 

برای جلوگیری از ترمیم کامپوزیت باید به نکات و موارد مختلفی توجه داشته باشید. این نکات به شرح زیر می باشد:

 

  • برای مراقبت از دندان های کامپوزیت شده بهتر است روزی 3 بار مسواک بزنید.
  • از خوردن مواد غذایی سفت و چسبنده تا جای ممکن خودداری کنید؛ زیرا امکان آسیب دیدن دندان های کامپوزیت شده با این مواد وجود دارد.
  • خوردن نوشیدنی های رنگی مانند: چای، قهوه، آبمیوه و ... حتما مسواک بزنید؛ چرا که کامپوزیت ها خاصیت رنگ پذیری دارند و دچار تغییر رنگ می شوند.

 

مزایای ترمیم کامپوزیت دندان

 

ترمیم کامپوزیت دندان دارای مزایای بسیاری می باشد. در ادامه به مهم ترین مزایای آن اشاره خواهیم داشت:

 

  • به دلیل تنوع رنگی بالا در کامپوزیت ها امکان انتخاب رنگی مشابه با دندان طبیعی خود وجود دارد.
  • با استفاده از کامپوزیت دندان می توانید به لبخندی زیباتر و دلنشین تر دست پیدا کنید.
  • در صورت آسیب دیدن کامپوزیت، ترمیم آن به سادگی انجام می شود و هزینه کم تری دارد.
  • ترمیم کامپوزیت به سرعت و بدون درد صورت می گیرد.

 لمینت دندان یا کامپوزیت

معایب ترمیم کامپوزیت دندان

 

ترمیم کامپوزیت دندان در کنار مزایای خود دارای معایبی نیز می باشد. از مهم ترین معایب آن می توان به موارد زیر اشاره داشت:

 

  • استحکام کمتر در مقایسه با لمینت
  • نیازمند مراقبت بیشتر و مراجعات بیشتر به دندان پزشک
  • رنگ پذیری بیشتر نسبت به لمینت
  • شکنندگی بیشتر نسبت به لمینت

 

نحوه مراقبت از کامپوزیت

 

در صورتی که برای اصلاح طرح لبخند خود کامپوزیت را انتخاب کنید، باید مراقبت بیشتری انجام دهید. در ادامه به نحوه مراقبت از دندان های کامپوزیت شده می پردازیم.

  •  به صورت منظم به دندان پزشک خود مراجعه کنید؛ زیرا بررسی منظم روی طول عمر کامپوزیت تاثیر بسزایی دارد.
  • برای سالم ماندن لثه ها حتما 2 بار در روز از نخ دندان استفاده کنید.
  • به هیچ عنوان نباید غذاهای سخت و حتی یخ را با روکش های کامپوزیت بخورید، زیرا کامپوزیت در مقایسه با لمینت شکننده تر می باشد.
  • بهتر است از مصرف غذاها و نوشیدنی های رنگی خودداری کنید.

 

نکته: به خاطر داشته باشید که روکش کامپوزیت هم مانند سایر روش ها کاملا ماندگار نیست. ولی با مراقبت صحیح می توانید طول عمر آن را به صورت چشمگیری افزایش دهید.

 

هزینه ترمیم کامپوزیت دندان

 

پیش از هر گونه اقدامی باید در مورد آن تحقیق کرده و تمام جوانب را در نظر بگیرید. انجام خدمات زیبایی دندان هم از اینگونه اقداماتی است که حتما باید در مورد آن اطلاعات کافی به دست بیاورید. هزینه کامپوزیت به عوامل مختلفی بستگی دارد. ولی به صورت کلی هزینه نهایی کامپوزیت با توجه به تعداد دندان هایی که باید کامپوزیت شوند، محاسبه می شود.

 

لمینت بهتر است یا کامپوزیت؟

کامپوزیت در مقایسه با لمینت از حساسیت بالاتری در برابر رنگ و آسیب های غذایی برخوردار می باشد. البته این را هم باید در نظر داشته باشید که در صورت خرابی کامپوزیت، هزینه و زمان ترمیم آن به مراتب کمتر از لمینت می باشد. کامپوزیت دندان در واقع یک روش غیر تهاجمی تر، سریع تر و کم هزینه تر از لمینت است. ولی در مقابل لمینت از طول عمر و مقاومت بالاتری برخوردار بوده و ظاهر طبیعی تری دارد.

جمع بندی

در این مقاله به شرایط ترمیم لمینت و کامپوزیت دندان پرداختیم. کلینیک دکتر بالوی یکی از مجهزترین و بهترین کلینیک ها جهت گرفتن خدمات زیبایی و درمانی دندان می باشد. در صورت تمایل به کسب اطلاعات بیشتر می توانید با شماره درج شده در سایت تماس حاصل فرمایید.

 

سوالات متداول

ترمیم کامپوزیت دندان چه مزایایی دارد؟

از مزایای کامپوزیت دندان می توان به زیبایی دندان، تقویت دندان ها، کمک به سفیدی دندان، پوشاندن مشکلات دندان و … اشاره داشت.

هزینه ترمیم کامپوزیت بیشتر است یا هزینه لمینت؟

هزینه ترمیم لمینت در مقایسه با ترمیم کامپوزیت بیشتر می باشد.

لمینت حساس تر است یا کامپوزیت؟

کامپوزیت در مقایسه با لمینت حساس تر و شکننده تر می باشد.

ترمیم کامپوزیت دندان چه معایبی دارد؟

از معایب ترمیم کامپوزیت دندان می توان به استحکام کمتر در مقایسه با لمینت، نیازمند مراقبت بیشتر و مراجعات بیشتر به دندان پزشک، رنگ پذیری بیشتر نسبت به لمینت و شکنندگی بیشتر نسبت به لمینت اشاره داشت.

لمینت های دندانی به چه دلایلی آسیب می بینند؟

عدم مراقبت صحیح از لمینت ها، پوسیدگی های دندانی، فرسایش و کهنه شدن لمینت ها و عدم نصب صحیح لمینت روی دندان ها از مهم ترین علل آسیب دیدن لمینت های دندانی است.