02122383900

ارتودنسی و کامپوزیت دندان دو روش متداول در دندانپزشکی زیبایی هستند که امروزه طرفداران زیادی پیدا کرده اند. شاید شما هم بخواهید برای رفع نواقص ظاهری دندان ها و جذابیت بیشتر طرح لبخند خود اقدامی انجام بدهید. در این میان برخی از اطرافیان ممکن است ارتودنسی را به شما پیشنهاد کنند، در حالی که برخی از مزایای کامپوزیت با شما صحبت می کنند و سعی دارند شما را متقاعد کنند تا از روش های جدید زیبایی طرح لبخند نظیر لمینت و کامپوزیت استفاده کنید. این نظرات متفاوت احتمالا موجب سردرگمی شما می شود. از طرفی تمایل دارید در قبال هزینه و زمانی که صرف می کنید، بهترین نتیجه را بگیرید.

بطور کلی؛ کامپوزیت یک تکنیک زیبایی - ترمیمی و ارتودنسی یک روش درمانی به شمار می روند. دندانپزشک متخصص در جلسه مشاوره مشخص می کند که کدام تکنیک برای شما مناسب تر است. اما قبل از آن می توانید با مطالعه این مطلب اطلاعات کافی در رابطه با کامپوزیت و ارتودنسی دندان بدست آورید. به این ترتیب، با آگاهی و بینش بهتری برای زیبایی دندان های خود تصمیم گیری می کنید.

 

ارتودنسی دندان چیست؟

 

 ارتودنسی یک تکنیک درمانی است که به منظور اصلاح کجی و نامرتبی دندان ها انجام می شود. تکنیک ارتودنسی علاوه بر اینکه باعث مرتب کردن دندان ها می شود، اختلال های بایت را رفع و سلامت کلی دهان و دندان را بهبود می بخشد. در کودکان بدلیل فرایند رشد طبیعی، عمل ارتودنسی سریع تر و بهتر نتیجه میشود.

 

ارتودنسی دندان را در مطب دکتر یوسف بالوی پور تجربه کنید

 

ارتودنسی برای چه افرادی مناسب تر است؟

 

افرادی که از مشکلات ظاهری زیر رنج می برند، بهترین کاندید برای ارتودنسی دندان هستند:

 

شلوغی دندان ها

مهمترین دلایلی که موجب شلوغی دندان ها می شوند عبارتند از:

 

  • یک فک یا هر دو از حد طبیعی کوچکتر هستند.
  • برخی از دندان ها بزرگتر از حد نرمال می باشند.

دندانپزشکی زیبایی

 

فاصله بین دندان ها

عارضه فاصله بین دندان ها زمانی اتفاق می افتد که فاصله بین دندان ها به اندازه 0.5 میلیمتر یا بیشتر باشد.

 

انحراف فک به جلو یا عقب

جلو بودن فک بالا یا پایین، همچنین منطق نبودن فک بالا بر روی فک پایین را اصطلاحا انحراف فک می گویند.

 

رویش نابجای دندان

این مشکل نوعی اختلال در روند رویش دندان است که در آن دندان به جای اینکه در مسیر طبیعی خود رشد کند، به جهت دیگری رشد می کند. رویش نابجای دندان ممکن است موجب از بین رفتن یا افتادن دندان های شیری مجاور یا بی نظم درآمدن دندان دائمی گردد.

 

دندان نهفته

 

درصورتیکه فک کوچک باشد، برخی دندان ها نمی توانند از لثه بیرون بیایند. دندان عقل و دندان نیش معمولا دچار این عارضه می شوند. ارتودنسی روش موثری برای درمان دندان نهفته است.

 

انواع روش های ارتودنسی دندان

 

بسته به نوع عارضه؛ روش های ارتودنسی مختلفی برای درمان وجود دارند. موثرترین و متداول ترین تکنیک های ارتودنسی به شرح زیر می باشند:

 

ارتودنسی ثابت با بریس های ثابت

 

ارتودنسی ثابت از براکت های فلزی و جنس استنلس استیل درجه بالا ساخته شده است. براکت های فلزی را می توان به وسیله یک سیم به هر نوع دندان متصل کرد. فشار حاصل از این براکت ها موجب می شود دندان ها به تدریج و با گذشت زمان در موقعیت صحیح و استاندارد قرار بگیرند.

قیمت ارتودنسی ثابت بسته به عواملی نظیر پیچیدگی و شدت نامنظمی دندان ها، نوع بریس و مدت زمان درمان متغییر است. قیمت دقیق ارتودنسی در زمان مراجعه به کلینیک مشخص می شود.

 

ارتودنسی ثابت با براکت های سرامیکی

 

ارتودنسی ثابت با براکت های سرامیکی در واقع نوعی ارتودنسی نامرئی است که از مواد سرامیکی روشن و شفاف ساخته می شود. ارتودنسی نامرئی به اندازه ارتودنسی های دیگر قابل مشاهده نیست. تنها سیم نازک رد شده از درون براکت ها قابل رویت است. از این رو ارتودنسی ثابت بیشتر برای بزرگسالان توصیه می شود. علاوه بر این، ارتودنسی نامرئی، متحرک است و می توانید به هنگام غذا خوردن آن را از دهان خود خارج کنید. تنها ایراد براکت های سرامیکی این است که به اندازه براکت های ثابت مقاوم نیستند و احتمال شکستن آنها وجود دارد. از نظر قیمت، هزینه ارتودنسی ثابت با براکت های سرامیکی هم قیمت بریس های ثابت است.

برای رسیدن به نتیجه مطلوب بایستی براکت ها حداقل 20 ساعت در شبانه روز بر روی دندان ها قرار گیرند.

 

ارتودنسی دیمون

 

ارتودنسی دیمون رایج ترین نوع ارتودنسی است. براکت ها در این نوع ارتودنسی هم می تواند به رنگ شفاف باشد و هم از نوع فلزی باشد. این ویژگی موجب شده تا براکت های دیمون ظاهر زیباتری نسبت به براکت های سنتی داشته باشند. براکت های دیمون می توانند به شکل نامرئی نیز باشند. این براکت ها بصورت خودکار باز یا بسته می شوند. این ویژگی موجب شده درد ارتودنسی به طرز چشمگیری کاهش پیدا کند.

 

ترمیم کامپوزیت دندان

 

میزان اصطکاک در ارتودنسی دیمون به میزان قابل توجهی کاهش می یابد. همچنین، حرکت دندان ها بسیار سریع تر است. افرادی که از ارتودنسی دیمون استفاده می کنند، لازم نیست بطور منظم و در فاصله زمانی کوتاه به متخصص مراجعه کنند.

 

 ارتودنسی و کامپوزیت دندان

 

 

ارتودنسی لینگوال (پشت دندانی)

 

ارتودنسی لینگوال نوعی ارتودنسی نامرئی است. لینگوال های ارتودنسی پشت دندانی دقیقا شبیه به ارتودنسی ثابت با بریس های فلزی معمولی هستند با این تفاوت که بر روی دیواره ی پشتی دندان ها قرار داده می شوند.

تمیز کردن این نوع ارتودنسی در مقایسه با سایر ارتودنسی ها کمی سخت تر است. علاوه بر این، تعداد دفعات مراجعه به متخصص ارتودنتیست بیشتر خواهد بود. از این رو، دوره درمان طولانی تر و هزینه بالاتری دارد.

 

ارتودنسی شفاف و متحرک

 

ارتودنسی شفاف از نوعی پلاستیک شفاف ساخته شده است که می تواند جایگزین مناسبی برای ارتودنسی ثابت باشد. در حقیقت، ارتودنسی شفاف نوعی درمان تکمیلی است و برای استفاده دائمی بعد از درمان ارتودنسی ثابت بکار می رود. ارتودنسی متحرک نتایج حاصل از ارتودنسی ثابت را به خوبی حفظ می کند و تا با رسیدن به نتیجه دلخواه، نواقص دندانی کاملا برطرف می شوند.

ارتودنسی شفاف متحرک است. با این وجود، برای تنظیم آن باید هر دو هفته یک بار به ارتودنتیست مراجعه کنید.

 

ارتودنسی کاربردی

 

از ارتودنسی کاربردی برای اصلاح فک و فرم صورت استفاده می شود. این نوع ارتودنسی متحرک است. آن دسته از افرادی که دچار شلوغی دندان هستند، می توانند از ارتودنسی کاربردی جهت اصلاح فرم صورت و ایجاد فضای اضافی در دهان استفاده کنند بعد از برطرف شدن عارضه شلوغی، کجی و روی هم افتادگی دندان ها، به کمک ارتودنسی دندان ها مرتب می شوند و در سر جای خود قرار می گیرند. 

 

بهترین سن برای ارتودنسی چه زمانی است؟

 

در هر سنی می توان از روش درمانی ارتودنسی جهت اصلاح فرم دندان ها و زیبایی لبخند کمک گرفت. در واقع، ارتودنسی یک روش درمانی برای تمام سنین است، اما انجام آن در سنین کودکی قطعاً نتیجه بهتر و طول درمان کمتری خواهد داشت.

آکادمی دندانپزشکی کودکان آمریکا (AAPD) بهترین سن برای ارتودنسی را از شش ماهگی تا 12 ماهگی اعلام کرده است. این دوره، زمان رویش دندان ها است. پیشنهاد می کنیم کودکان قبل از 7سالگی برای مشاوره به ارتودنتیست مراجعه کنند. سپس در سن ۸ تا ۹ سالگی درمان ارتودنسی را انجام دهند.

چنانچه کودکی مستعد اختلالات فکی باشد، به کمک روش ارتودنسی می توانیم از همان ابتدا رشد فک ها را کنترل کنیم. درحالیکه این عارضه در بزرگسالی تنها از طریق جراحی فک قابل درمان است. جراحی فک علاوه بر اینکه سخت و دردناک است، طول درمان طولانی نیز دارد (حدودا 2 ماه). به همین دلیل؛ متخصصین دهان و دندان توصیه می کنند در سنین پایین درمان ارتودنسی انجام شود.

 

کامپوزیت دندان چیست؟

 

کامپوزیت دندان ترکیب خمیری شکل سفید رنگی است که برای ترمیم دندان استفاده می شود. سابقا از ونیر کامپوزیت برای پرکردن دندان استفاده می شد. اما با پیشرفت دانش دندانپزشکی، امروزه از ونیر کامپوزیت جهت پر کردن لبه های شکسته شده دندان ها، پرکردن فاصله دندانی و تغییر فرم دندان نیز استفاده می شود.

 

 

کامپوزیت دندان در دندانپزشکی سعادت آباد

 

 

کامپوزیت دندان برای چه افرادی مناسب تر است؟

 

کامپوزیت یکی از روش های زیبایی-ترمیمی پرطرفدار برای ترمیم دندان های آسیب دیده می باشد. آن دسته از افرادی که دندان های شکسته، ترک خورده، نامرتب، فاصله دار، دارای لکه و یا تغییر رنگ یافته دارند، می توانند از کامپوزیت برای اصلاح و زیباسازی دندان هایشان استفاده کنند. کامپوزیت دندان کاملا شبیه دندان طبیعی به نظر می رسد و می تواند عیوب ظاهری دندان ها را کاملا برطرف کند. بدون اینکه به دندان ها آسیبی وارد کند.

همه افراد، کودکان و بزرگسالان، می توانند از روش کامپوزیت استفاده کنند. کامپوزیت دندان مناسب افرادی که دارای بیماری های مختلف دهان و دندان هستند، نمی باشد. این افراد ابتدا باید از طریق دیگر روش های دندانپزشکی مشکلات را برطرف و بیماری خود را درمان نمایند، سپس از کامپوزیت استفاده کنند. افرادی که از عارضه های دندانی زیر رنج می برند، نمی توانند از کامپوزیت دندان استفاده کنند:

 

  • پوسیدگی دندان
  • بیماری های لثه
  • کجی شدید دندان ها
  • داشتن عادت هایی مانند دندان قروچه
  • داشتن ساییدگی دندان شدید
  • برجستگی بیش از حد

 

بررسی انواع ارتودنسی دندان

انواع کامپوزیت دندان و کاربردهای آن

 

کامپوزیت ها انواع مختلفی دارند که شما می توانید به تناسب با نیازتان یکی از آنها را برای زیبایی خط لبخندتان انتخاب نمایید.

 

کامپوزیت قدامی

 

کامپوزیت قدامی زیبایی بسیار نچرالی به دندان های شما هدیه می دهد. این نوع کامپوزیت امکان تغییر رنگ، فرم و سایز دندان را بدون اینکه نیاز به تراشیدن دندان باشد، فراهم می کند.

کامپوزیت خلفی

از کامپوزیت خلفی برای زیباسازی دندان های عقب (خلفی) استفاده می شود. این نوع کامپوزیت از مقاومت و استحکام مناسبی برخوردار است زیرا با توجه به فشاری که در زمان جویدن به دندان های عقبی وارد می شود، طراحی و ساخته شده اند. کامپوزیت خلفی ماندگاری بالایی نیز دارد.

 

کامپوزیت فلو

 

کامپوزیت فلو یا مایع انعطاف پذیری بالایی دارد. این ویژگی موجب شده تا متخصص دندانپزشک راحت تر بتواند فرم و سایز کامپوزیت را دستکاری کند. برای پرکردن حفره های کوچک دندان مانند شکاف یا منافذ دندان یا حفره های ناشی از پوسیدگی باقیمانده دندان از کامپوزیت فلو استفاده می شود.

 

کامپوزیت یونیورسال

 

کامپوزیت یونیورسال جهت ترمیم و زیبایی دندان های عقب و قدامی بکار می رود. تنوع رنگ کامپوزیت یونیورسال بسیار زیاد است. از این رو به راحتی می توان آن را با میزان تیرگی مینای دندان تطبیق داد. این نوع کامپوزیت در قالب های مختلف نظیر سرنگ، کپسول یا مایع تولید می شوند.

 

کامپوزیت سلف کیور

 

در کامپوزیت سلف کیور نیازی به انجام فرایند پلیمریزاسیون با نور نیست. از این رو از کامپوزیت سلف کیور برای کور بیلداپ استفاده می شود. به این صورت که از آن بعنوان یک قالب برای ریشه دندان مصنوعی در داخل پل استفاده می شود. علاوه بر این، جهت پرکردن سوراخ های دندان های عقبی نیز از کامپوزیت سلف کیور استفاده می شود زیرا کیفیت بهتری دارد.

 

کامپوزیت بالک فیل

 

کامپوزیت بالک فیل نوع جدیدی از کامپوزیت است. این کامپوزیت برخلاف انواع قدیمی، تنها در یک لایه طراحی شده اند. بنابراین بهترین گزینه برای ساده کردن فرایند ترمیم و نیز فراهم آوردن پتانسیل کامل و صرفه جویی در وقت است. آن دسته از افرادی که قصد دارند کامپوزیت جدید به کامپوزیت های قبلی خود اضافه کنند، می توانند از کامپوزیت بالک فیل استفاده کرده و هزینه کمتری پرداخت کنند.

 

کامپوزیت ارتودنسی

 

کامپوزیت ارتودنسی نوعی رزین است که جهت درمان نامرتبی و کجی دندان ها بکار می روند. بعبارت ساده تر، از کامپوزیت ارتودنسی برای چسباندن براکت ها یا وصل کردن باند ارتودنسی استفاده می شود. کامپوزیت ارتودنسی به شکل سرنگ یا خمیر تولید و عرضه می شوند. این نوع کامپوزیت لایت کیور است و فلوراید آزاد می کند.

 

مقایسه ارتودنسی دندان با کامپوزیت

 

ارتودنسی دندان و کامپوزیت هر دو روش های مناسبی برای داشتن طرح لبخند زیبا هستند که در عین حال سلامت دهان و دندان فرد را نیز فراهم می کنند. با این وجود، تفاوت هایی با یکدیگر دارند که در ادامه آنها را بررسی می کنیم.

 

طول مدت درمان

طول مدت درمان یکی از مواردی است که موجب تفاوت میان ارتودنسی و کامپوزیت می شود. کامپوزیت یک روش ترمیمی و زیبایی کوتاه مدت است که در طول یک جلسه انجام می شود. در حالیکه ارتودنسی یک درمان طولانی مدت است. طول دوره درمان ارتودنسی با توجه به سن فرد، نوع و شدت عارضه حدودا بین 6 تا چند سال طول می کشد.

 

قیمت

هزینه درمان ارتودنسی با توجه به سن فرد، شدت ناهنجاری دندانی و نوع ارتودنسی تعیین می شود. همچنین، قیمت کامپوزیت با درنظر گرفتن جنس دندان، نوع ونیر کامپوزیت و تعداد دندان های تحت درمان متغییر است. اما بطور کلی، از آنجا که طول درمان ارتودنسی بیشتر است، قیمت کامپوزیت دندان کمتر از ارتودنسی می باشد. البته هزینه ارتودنسی دندان بصورت اقساطی قابل پرداخت است و فرد تحت فشار مالی قرار نمی گیرد.

 

ارتودنسی یا کامپوزیت، کدام مناسب تر است؟

 

ارتودنسی و کامپوزیت دندان هر دو برای زیبایی دندان و ایجاد طرح لبخند زیبا مورد استفاده قرار می گیرند. با این وجود، در بیشتر موارد کارایی متفاوتی دارند. کامپوزیت یک روش ترمیم مناسب برای برخی از ناهنجاری های کوچک نظیر ترک خوردگی دندان، شکستگی جزئی، تغییر رنگ، اصلاح نامرتب و نامنظم بودن دندان ها است. از طرف دیگر، برای درمان ناهنجاری های شدید دندانی بهتر است به سراغ یک ارتودنتیست متخصص و کارآزموده بروید.

 

 

سوالات متداول

 

بهترین سن برای انجام کامپوزیت دندان چه سنی است؟

بطور کلی، درمان های دندانپزشکی در دوره کودکی موثرتر هستند و نتیجه بهتری دارند زیرا رویش دندان ها در این دوران صورت می گیرد. کامپوزیت دندان معمولا بهتر است در سنین پایین تر از 25 سال انجام شود زیرا دندان ها سالم تر هستند و ممکن است نیازی به تراشیدن مینای دندان نباشد.

بهترین سن برای انجام ارتودنسی دندان چه سنی است؟

ارتودنسی دندان هرچه در سنین پایین تری انجام شود، نتیجه بهتر و ماندگارتری دارد. هزینه آنهم مناسب تر خواهد بود. دوره قبل از بلوغ بهترین سن برای انجام ارتودنسی دندان است.

ماندگاری ارتودنسی بیشتر است یا کامپوزیت؟

پاسخ قطعی برای این پرسش وجود ندارد. ارتودنسی درمانی جهت هماهنگی فک و دندان ها است. فردی که ارتودنسی انجام داده است، در صورتی که بعد از اتمام طول درمان، دستورالعمل های ارتودنتیست را دقیق انجام دهد و از ریتینر ارتودنسی استفاده کند، می تواند تا آخر عمر از نتیجه درمان بهره‎مند شود. از طرفی کامپوزیت دندان نیز استحکام و دوام خوبی دارد. درصورتیکه فرد توصیه های دندانپزشک را رعایت کند، ماندگاری کامپوزیت بیش از 5 سال خواهد بود.

ارتودنسی دندان چه مشکلات دندانی را برطرف می کند؟

فاصله بین دندان ها، دندان نهفته، رویش نابجای دندان، شلوغی دندان ها و انحراف فک به جلو یا عقب

ارتودنسی لینگوال چه نوع ارتودنسی است؟

ارتودنسی لینگوال نوعی ارتودنسی نامرئی است. لینگوال های ارتودنسی پشت دندانی دقیقا شبیه به ارتودنسی ثابت با بریس های فلزی معمولی هستند با این تفاوت که بر روی دیواره ی پشتی دندان ها قرار داده می شوند.