02122383900

درد دندان یکی از دردهایی است که بسیاری از افراد برای یکبار هم که شده آن را تجربه نموده اند. گاهی اوقات این درد بخاطر رسیدن پوسیدگی به مغز دندان و ریشه آن ایجاد می شود و نیاز به عصب کشی یا درمان ریشه دندان است.

شاید برای شما هم این سوال پیش آمده که فرق درمان ریشه دندان با عصب کشی چیست؟ درگذشته که علم دندانپزشکی هنوز پیشرفت نکرده بود، در صورت بروز درد، دندان مورد نظر را می کشیدند. اما امروزه به جای کشیدن اقدام به درمان ریشه دندان می کنند که از آن به عنوان عصب کشی نیز یاد می شود.

اگر قصد دارید ریشه دندان خود را درمان کنید و به دنبال کسب اطلاعات بیشتر هستید، پیشنهاد می کنیم تا انتهای این مقاله همراه ما باشید. در این مطلب قصد داریم به بررسی جامع و کامل درمان ریشه دندان یا همان عصب کشی بپردازیم.

 دندانپزشکی

 

 

درمان ریشه دندان یا عصب کشی

 

درون دندان ها ریشه یا عصب هایی وجود دارد که در صورت گسترش پوسیدگی ممکن است در معرض خطر قرار بگیرند. درمان ریشه دندان یا عصب کشی هر دو به یک معنی هستند و شامل فرآیندی می شود که طی آن ریشه یا همان عصب خارج شده و فضای خالی آن با مواد مخصوص پر می شود تا مشکل بوجود آمده برطرف گردد.

ریشه یا اعصاب دندان زنده هستند و اگر پوسیدگی دیگر بخش های دندان به آن برسد، باعث ایجاد درد می شوند. بر اساس نظر پزشک اگر میزان پوسیدگی بیش از حد باشد باید عصب خارج گردد تا پوسیدگی گسترش نیابد و درد برطرف گردد. با انجام این کار دندان درد رفع شده و دندان بخاطر زیبایی در دهان باقی می ماند با اینکه ریشه و عصبی ندارد.

 

چه زمانی نیاز به درمان ریشه دندان یا عصب کشی است؟

 

پوسیدگی دندان می تواند در حالت های مختلف صورت بگیرد. زمانی که این پوسیدگی در سطح بالایی دندان و روی عاج یا مینا باشد با یک درمان ساده برطرف می گردد. اما اگر پوسیدگی به مغز دندان و جایی که ریشه یا همان اعصاب قرار دارد برسد، در آن صورت باید درمان ریشه به کار گرفته شود. با وارد شدن عفونت به پالپ دندان، فشار به ریشه آمده و دردهای شدیدی ایجاد می گردد.

مغز دندان یا همان پالپ بخش مرکزی دندان است که رگ ها و اعصاب در آنجا قرار دارند. در حالت عادی پالپ دندان زنده و فعال است و اعصاب آن اطلاعات مختلف را دریافت و ارسال می کنند. اگر پوسیدگی ها به این اعصاب برسند و درمان نشوند دندان به طور کلی از بین می رود. از همین رو درمان ریشه دندان یا عصب کشی از اهمیت بالایی برخوردار است.

زمانی که دارای دندان درد شدیدی باشید باید به دندانپزشک مراجعه کنید. پزشک متخصص با بررسی ها و معاینات لازم و با توجه به عکس های گرفته شده از دندان شما نوع مشکل و پوسیدگی را تشخیص می دهد. اگر درد شما به طور عمقی و با شدت زیادی باشد به احتمال بسیار زیاد ریشه دندان دچار مشکل شده و نیاز به درمان و عصب کشی دارد. به طور کلی در صورت مشاهده هرگونه عفونت در پالپ دندان نیاز به درمان آن می باشد.

 

علائم عفونت و پوسیدگی پالپ دندان

 

علائم مختلفی هستند که نشان می دهند پوسیدگی به ریشه یا همان اعصاب دندان رسیده و باعث عفونت آن شده اند. با مشاهده این علائم باید هر چه سریعتر به دندانپزشک متخصص مراجعه و نسبت به درمان ریشه دندان و عصب کشی اقدام نمود.

 

  • درد ناگهانی و خود به خودی دندان
  • درد شبانه دندان
  • درد ناگهانی هنگام خوردن غذا
  • درد ناگهانی هنگام خوردن نوشیدنی های سرد و گرم
  • سیاه شدن دندان
  • ریختگی دیواره دندان
  • درد طولانی مدت و غیر قابل تحمل
  • لق شدن بیش از حد دندان
  • ورم لثه و صورت
  • احساس درد شدید در غدد لنفاوی

 

عوامل موثر در عفونت پالپ دندان

 

عوامل مختلفی هستند که باعث رسیدن عفونت به کانال دندان یا همان پالپ شده و باعث ایجاد دردهای بسیار شدید می شوند. در صورتی که به این عوامل رسیدگی نشود و درمان ریشه دندان صورت نگیرد، عفونت گسترش یافته و پالپ دندان از بین می رود. در نتیجه باید دندان کشیده شود.

از مهمترین عواملی که باعث آسیب زدن به پالپ دندان می شود می توان به عدم ترمیم و رفع انواع پوسیدگی های دندان اشاره نمود. اگر پوسیدگی های مختلف درمان نشوند باکتری ها و میکروب ها به پالپ دندان و ریشه و اعصاب می رسند و باعث عفونت می شوند. از این رو باید در صورت مشاهده هرگونه پوسیدگی آن را در مراحل ابتدایی مهار نمود تا آسیب و خسارت بیشتری وارد نگردد.

از دیگر عواملی که در آسیب زدن به پالپ موثرند و باعث می شوند درمان ریشه دندان و یا همان عصب کشی صورت بگیرد می توان موارد زیر را نام برد:

  • شکستگی و ترک دندان در اثر ضربات مختلف
  • تحلیل رفتن و سایش شدید دندان ها
  • پر کردن عمیق و غیر اصولی
  • مواد ترمیمی نامرغوب
  • بیماری های لثه
  • عصب کشی دندان در مطب دکتر بالوی پور

 

مراحل درمان ریشه دندان یا عصب کشی

 

زمانی که عفونت به پالپ و ریشه دندان می رسد نیاز به درمان آن است. فرایند درمان طی 4 مرحله انجام می شود که توسط دندانپزشک متخصص و ماهر باید صورت بگیرد. با توجه به نوع دندان و نوع عفونت مراحل درمان ریشه یا همان عصب کشی در یک تا سه جلسه به اتمام می رسد.

مرحله اول

در این مرحله در گام اول برای بررسی وضعیت، معاینه های لازم توسط دندانپزشک صورت می گیرد و عکس رادیولوژی مخصوص از دندان گرفته می شود. پس از تشخیص نیاز به درمان ریشه، پزشک از داروی بی حسی موضعی برای عدم احساس درد در بیمار استفاده می کند. بعد از بی حس شدن دندان پوسیدگی های ایجاد شده در روی سطح و اطراف دندان با استفاده از ابزارهای مخصوص برداشته شده و عاج دندان برای دسترسی به پالپ باز می گردد.

مرحله دوم

در مرحله دوم و پس از دسترسی به پالپ باید تمام عفونت های این بخش برداشته شوند. در این مرحله ساقه پالپ و کانال های ریشه خالی و تمیز شده و قبل از پر کردن دائم به خوبی پاک و خشک می گردند. سپس دارویی مخصوص به منظور تمیز کردن و خالی کردن دندان از عفونت ها داخل کانال یا همان پالپ دندان ریخته می شود که ممکن است دندان بیمار برای خارج شدن مایعات و ترشحات احتمالی تا چند روز باز بماند.

مرحله سوم

اگر کانال پالپ دندان به طور موقت پر شده باشد باید مواد آن خالی شده تا بتوان به ناحیه داخلی دندان دسترسی داشت. در مرحله سوم مواد مخصوص دندانپزشکی برای حفاظت کانال های ریشه در برابر بزاق و نفوذ مواد خارجی مانند غذاها درون پالپ ریخته می شود.

در صورتی که ریشه دچار عفونت زیادی شده باشد، باید آن را حذف نمود. این فرایند را که عصب کشی نیز می نامند به این صورت انجام می شود که تمام عصب ها یا همان ریشه دندان قطع شده و به جای آن مواد مخصوص پر می کنند.

مرحله چهارم

در مرحله آخر ترمیم دندان انجام می شود. از آنجایی که دندان بخاطر پوسیدگی های زیاد دچار ضعف در استحکام خود شده است، برای حفاظت از آن در برابر آسیب های آتی و بازگشت آن به عملکرد طبیعی، فرآیند ترمیم صورت می پذیرد. معمولا برای ترمیم از روکش دندان استفاده می کنند که باعث طبیعی به نظر رسیدن دندان نیز می شود.

این روکش از جنس های مختلف است که بیشتر از ترکیب پرسلاین و فلز استفاده شده و آن را رنگ سفید مانند رنگ سایر دندان ها می زنند. پس از اتمام روکش گذاری فرایند درمان ریشه یا همان عصب کشی به اتمام می رسد. ممکن است بیمار در روزهای ابتدایی بعد از این عمل احساس درد داشته باشد که می تواند طبق نظر پزشک از داروهای مسکن و همچنین آنتی بیوتیک استفاده کند.

 

مراقبت های بعد از درمان ریشه دندان یا عصب کشی

 

برای اینکه دندان شما بعد از عمل عصب کشی و درمان ریشه زودتر بهبود یافته و عملکرد طبیعی خود را باز یابد باید مراقبت های بعد از عمل را جدی بگیرید. بعد از عصب کشی دندان سعی کنید از جویدن و یا گاز گرفتن غذاهای سفت خودداری نمایید و روزی دو الی سه مرتبه مسواک به صورت صحیح بزنید. از خمیر دندان های حاوی فلوراید استفاده نموده و به آرامی و با لطافت و بدون آسیب رساندن به دندان و لثه مسواک بزنید. استفاده از نخ دندان نیز یکی از امور لازم و ضروری بعد از درمان ریشه دندان می باشد زیرا مانع از رسیدن دوباره مواد خارجی به لایه های زیرین و درونی دندان می شود.

 

آیا درمان ریشه دندان یا عصب کشی درد دارد؟

 

یکی از مسائلی که همیشه در زمان عصب کشی مطرح می شود میزان درد این عمل است. بسیاری از افراد معتقدند که فرایند عصب کشی درد بسیار و غیر قابل تحملی دارد. اما اینطور نیست، زیرا از مواد بی حسی موضعی استفاده می شود. ممکن است درد درمان ریشه دندان از سایر درمان های مربوط به دندان و لثه کمی بیشتر باشد ولی قابل تحمل می باشد. علت درد نیز انجام عملیات بر روی ریشه و اعصاب داخلی است که بسیار حساس می باشند.

افرادی که بعد از عصب کشی درد زیادی احساس کنند می توانند با تجویز پزشک از داروهای مسکن مانند ایبوپروفن یا پاراستامول برای کاهش درد خود استفاده کنند. به طور کلی درد عصب کشی مانند درد پر کردن معمولی دندان است و اگر فرایند درمان ریشه به درستی و توسط پزشکی حاذق و ماهر انجام شود، عوارض جانبی و دردهای بعدی آن بسیار کاهش می یابد.

 

درمان ریشه دندان یا عصب کشی برای کودکان و زنان باردار

 

عصب کشی دندان شیری امری رایج نمی باشد اما در صورت نیاز پزشک می تواند درمان ریشه این دندان را در کودکان انجام دهد. وجود دندان سالم برای غذا خوردن و درست صحبت کردن کودکان بسیار لازم و ضروری است. از این رو درمان ریشه نیز برای کودکان می تواند صورت پذیرد تا آنها نیز از دندان های سالم برخوردار باشند.

زنان باردار نیز می توانند عمل عصب کشی انجام دهند. اگر شما باردار هستید و دندان شما دچار عفونت شده است، بهتر است هرچه سریعتر به پزشک مراجعه نموده و مشکل آن را برطرف کنید. فقط بهتر است قبل از عمل درمان ریشه دندان از وضعیت خود به دندانپزشک اطلاعات لازم را بدهید. بعضی افراد معتقدند مواد بی حسی یا موادی که برای پر کردن کانال پالپ دندان استفاده می شوند برای جنین مضر هستند اما این باور اشتباه است. این مواد هیچگونه مشکلی برای مادر و جنین به وجود نخواهند آورد و کاملا بدون عوارض محسوب می شوند.

 

هزینه درمان ریشه دندان یا عصب کشی

 

هزینه درمان ریشه با توجه به عوامل مختلفی مشخص می گردد. از مهمترین فاکتورهای موثر در تعیین قیمت عمل عصب کشی دندان می توان به نوع دندان، میزان عفونت و پوسیدگی، میزان مواد مورد استفاده برای پر کردن، جنس روکش، تخصص و مهارت پزشک و اعتبار کلینیک دندانپزشکی اشاره نمود.

 مطب دندانپزشکی سعادت آباد

 

 

در صورت درمان نشدن ریشه دندان چه اتفاقی می افتد؟

 

عدم رسیدگی به پوسیدگی های دندان، باعث گسترش عفونت و در نتیجه آسیب رسیدن به ریشه می شود. اگر عفونت تمام کانال های عصبی یا همان پالپ دندان را فرا بگیرد تنها راه چاره عصب کشی می باشد. در صورتی که عصب کشی انجام نشود این عفونت به انتهای عصب و ریشه دندان می رسد و علاوه بر دردهای بسیار شدید باعث ایجاد آبسه می گردد. برای درمان آبسه باید آن را تخلیه نمود و در صورت عدم امکان تخلیه باید دندان آسیب دیده را کشید تا عفونت آن به لثه و سایر دندانها سرایت نکند.

در صورت درمان نشدن ریشه دندان و گسترش عفونت دندانپزشک ناچار به کشیدن دندان می شود و از دست دادن دندان علاوه بر مشکلات مختلف برای خوردن، حرف زدن و زیبایی هزینه زیادی برای جایگزین نمودن آن با پروتز در پی خواهد داشت. هزینه عصب کشی قطعا از هزینه پروتز دندان بسیار کمتر خواهد بود و فرایند آن راحت تر انجام می شود.

 

 

سوالات متداول

 

شاید برای شما هم مانند خیلی از افراد دیگر سوالات مختلفی در زمینه درمان ریشه دندان یا همان عصب کشی پیش آمده باشد. در این بخش قصد داریم به بررسی سوالات رایج و پرتکرار درباره این موضوع و ارائه پاسخ های آنها بپردازیم.

درمان ریشه دندان و عصب کشی بهتر است یا کشیدن دندان؟

قطعا ترمیم و درمان دندان در اولویت قرار دارد. هیچ چیزی نمیتواند جای دندان واقعی و طبیعی را بگیرد. دندان مصنوعی محدودیت هایی را در پی دارد. ممکن است گاهی اوقات دندان مصنوعی باعث شود برخی از غذاها را نتوانید میل کنید. در نتیجه درمان ریشه گزینه اول خواهد بود. در صورتی که امکان درمان و عصب کشی وجود نداشته باشد آن زمان کشیدن دندان مطرح می شود.

چه زمانی نیاز به عصب کشی است؟

زمانی که عفونت و پوسیدگی در حد زیادی باشد و به کانال دندان یا همان بخش پالپ که ریشه و عصب در آن قرار دارند برسد، باید عصب کشی صورت بگیرد. درمان ریشه دندان برای جلوگیری از گسترش بیشتر عفونت و ایجاد آبسه صورت می گیرد. اگر در زمان درست این عمل صورت نگیرد منجر به از دست دادن دندان خواهد شد.

مزایای درمان ریشه دندان یا همان عصب کشی چیست؟

یکی از مهمترین مزایای عصب کشی حفظ دندان طبیعی خواهد بود. با اینکه دندان ریشه خود را از دست می دهد، اما همچنان ظاهر طبیعی خود را حفظ نموده و با آن می توان غذاهای مختلف را جوید و در زیبایی نیز تاثیر گذار خواهد بود. علاوه بر این امر پوسیدگی و عفونت ریشه باعث ایجاد درد بسیار زیادی می شود؛ زیرا باکتری ها و میکروب های به عصب ها می رسند و باعث ایجاد حس درد شدیدی می گردند. در نتیجه با عصب کشی این عفونت ها و عصب برداشته شده و دیگر دردی وجود نخواهد داشت.

درمان ریشه دندان و عصب کشی چقدر طول می کشد؟

درمان ریشه دندان شامل چندین مرحله مختلف می شود که با توجه به مهارت پزشک و همچنین نوع و جایگاه دندان و میزان عفونت مدت زمان فرایند درمانی مشخص می گردد. گاهی اوقات میزان عفونت بسیار زیاد بوده و به نقاط حساس می رسد که در آن صورت فرایند عصب کشی ممکن کمی طولانی تر شده و طی دو الی سه جلسه صورت بپذیرد. در بعضی مواقع نیز بعد از خالی کردن پالپ دندان از مواد مخصوص برای پر کردن به صورت موقت استفاده می شود که باید مدت زمان مشخصی بگذرد و باقی مانده ترشحات خارج شوند. سپس مراحل بعدی عصب کشی و درمان ریشه دندان انجام بگیرند. به طور کلی می توان گفت عصب کشی معمولا بین یک الی سه جلسه صورت می پذیرد.

چه عواملی باعث عفونت مغز دندان می شوند؟

از مهمترین عوامل موثر در عفونت ریشه و یا همان اعصاب دندان که در محفظه پالپ قرار دارد، می توان به وارد آمدن ضربه شدید به دندان، ترک خوردن و شکستن دندان، استفاده از مواد پر کردنی نامرغوب، پر کردن غیر اصولی و بسیار عمیق، بیماری های لثه و عدم رسیدگی به پوسیدگی های سایر بخش های دندان مانند عاج، مینا و تاج اشاره نمود.