02122383900

از دست دادن یک دندان، به خصوص دندان‌ هایی که در هنگام صحبت کردن مشخص هستند، می‌ تواند تاثیر زیادی بر روی ظاهر افراد داشته باشد. برای همین معمولاً کسانی که یک یا چند دندان از دست می‌ دهند، احساس منفی راجع به این موضوع دارند. راه حل ‌های زیادی برای جایگزین کردن دندان از دست رفته وجود دارد که یکی از آن ها بریج یا پل دندان است.

سال‌ ها است که بریج جز خدمات دندانپزشکی است و نسبت به گذشته پیشرفت‌ های زیادی داشته است.

اگر دندانی از دست داده‌اید و می‌خواهید به روش بریج آن را جایگزین کنید، بهتر است همه چیز را در مورد بریج یا پل دندان بدانید و سپس تصمیم بهتری بگیرید. در مطلب پیش رو به طور اختصاصی به این موضوع می‌ پردازیم پس با ما همراه باشید.

 

بریج کردن دندان

 

بریج یا پل دندان چیست؟

بریج یا پل دندان یک روش درمانی و زیبایی می‌ باشد که جای خالی دندان از دست رفته را پر می‌ کند. همان‌ طور که از نام بریج مشخص است، ساختار آن شبیه به یک پل می‌ باشد. به این صورت که روی دو دندان کناری روکشی قرار می‌ گیرد و یک دندان مصنوعی نیز بین آن‌ها است که جای خالی را پر می‌ کند. در‌ واقع دندان مصنوعی با حمایت روکش‌ ها در جای خود ثابت می‌ ماند. با این حساب بریج شامل دو روکش و یک دندان مصنوعی می‌ باشد که همه بهم متصل هستند. جنس بریج می‌ تواند سرامیک، طلا یا آلیاژ‌های مناسب دیگر باشد. 

انواع بریج یا پل دندان

همان‌ طور که در بخش ابتدایی گفتیم از زمان ابداع روش بریج، پیشرفت‌ ها و تغییرات زیادی در این درمان به وجود آمده است. بریج ۴ نوع اصلی دارد که عبارتند از:

● پل دندانی سنتی

● پل دندانی معلق یا کانتی لور

● پل دندانی مریلند

● پل دندانی همراه با ایمپلنت

 

پل دندانی سنتی

پل دندانی ساده یا سنتی همان اولین روشی است که سالها پیش برای جایگزین کردن جای خالی دندان‌ ها مورد استفاده قرار گرفت. اصطلاحاً به این نوع پل دندان، تردیشنال بریج گفته می‌ شود و همچنان نیز مورد استفاده قرار می‌ گیرد. برای انجام این نوع پل دندان باید حتماً دو دندان کناری استحکام قابل قبولی داشته باشد، زیرا مینا کمی تراش خورده و روکشی روی تاج دندان‌ های طبیعی قرار می‌ گیرد که متصل به دندان مصنوعی است و آن را در جای خود حمایت می‌ کند تا ثابت بماند. 

 

پل دندانی معلق

پل دندانی معلق یا کانتی لور یکی دیگر از انواع بریج است که برای پر کردن جای خالی دندان به کار می‌ رود. از نام این روش چنین بر می‌ آید که بریج یا همان پل کاملاً متصل نیست؛ به عبارتی برای پیاده‌سازی پل دندانی معلق باید یک دندان در سمت راست یا چپ جای خالی، وجود داشته باشد که به عنوان تنها تکیه‌ گاه بریج عمل کند. بنابراین دندان تکیه گاه یا پانیک را تراش داده و روکشی روی آن نصب می‌ کنند. یک دندان مصنوعی هم به این روکش متصل است که جای خالی را پر می‌ کند. پس متوجه شدیم که در پل دندانی معلق بر خلاف روش سنتی، تنها یک دندان طبیعی برای نگه داشتن دندان مصنوعی کافی است.

 

پل دندانی مریلند

پل دندانی مریلند برای پیاده‌ سازی نیاز به دو دندان دارد؛ یعنی باید دو دندان در سمت چپ و راست جای خالی وجود داشته باشد. روش مریلند برای برطرف کردن نقص روش‌ های قبلی ابداع شده است زیرا همان‌ طور که گفتیم برای پیاده‌ سازی بریج سنتی یا بریج معلق لازم بود دندان‌ های طبیعی کنار جای خالی تراشیده شوند. در حالی که پل دندانی مریلند برای ثابت نگه داشتن دندان مصنوعی از بال‌ های فلزی کمک می‌ گیرد. این بال‌ ها یا بازو‌ها به پشت دندان‌ های طبیعی متصل می‌ شوند و دندان مصنوعی را در جای خود حفظ می‌ کنند.

پل دندانی همراه با ایمپلنت

 پل دندانی همراه با ایمپلنت روشی است که در آن بریج به وسیله ایمپلنت حمایت می‌ شود. بنابراین نیازی به تراشیدن دندان‌ های کناری وجود ندارد. ابتدا یک عمل جراحی برای کاشت پایه ایمپلنت در استخوان فک انجام می‌ شود، سپس در مرحله بعدی بریج نصب می‌ گردد. همان‌ طور که حدس می‌ زنید پل دندانی همراه با ایمپلنت نسبت به روش‌ هایی که نام بردیم به زمان و جلسات درمانی بیشتری نیاز دارد. همچنین از آنجایی که لازم است ایمپلنت به فک جوش بخورد و پس از آن زخم لثه هم ترمیم شود، پروسه انجام بریج همراه با ایمپلنت تقریباً چند ماه طول می‌ کشد.

 بریج دندان

 

مراحل انجام بریج دندان

۱. وقتی به دندانپزشک مراجعه کردید ابتدا دندان‌ ها معاینه می‌ شوند، سپس دندانپزشک شرایط شما را برای پیاده‌ سازی بریج بررسی می‌ کند. اگر دندان‌ های کناری به اندازه کافی سالم و مستحکم باشد، می‌ توان از روش بریج استفاده کرد. چنانچه پشتیبان دندانی خوبی برای بریج نباشد، باید از روش بریج با ایمپلنت کمک بگیرید.

۲. در این مرحله دندانپزشک از دندان شما قالب می‌ گیرد تا دو روکش و یک دندان مصنوعی بسازد. دقت و تجربه دندانپزشک در تهیه قالب بسیار اهمیت دارد زیرا بایستی بریج به شکلی پیاده شود که از نظر استحکام و زیبایی قابل قبول باشد.

۳. در مرحله بعد یعنی وقتی بریج آماده شد، دندان‌ های کناری کمی تراش می‌ خورند تا بریج روی آن متصل گردد. پس از تراشیدن دندان‌ ها، بریج متصل شده و فضای خالی پر می‌ شود.

 

نکته: توجه داشته باشید که اگر از روش بریج همراه ایمپلنت استفاده کردید، یک یا چند مرحله دیگر هم به عمل اضافه می‌ شود زیرا دندانپزشک باید قالب تهیه کند و بعد پایه ایمپلنت را در فک قرار دهد.

 

مزایای بریج یا پل دندان

قطعاً مانند روش‌ های درمانی و زیبایی دیگری که در دندانپزشکی انجام می‌ شود، کیفیت بریج یا پل دندان هم به تجربه و مهارت دندانپزشک بستگی دارد. البته باید نقش مهم مواد مورد استفاده را نیز در نظر بگیریم. با توجه به نکاتی که نام بردیم مزایای بریج شامل موارد زیر است:

● پل دندان یا بریج در‌ واقع یک نوع دندان مصنوعی ثابت است، برای همین لازم نیست آن را بیرون بیاورید و تمیز کنید همین مزیت باعث شده است تا بسیاری از افراد بریج را به دندان مصنوعی متحرک ترجیح بدهند.

● افرادی که از بریج دندان استفاده می‌ کنند در فرصت کوتاهی به این نوع دندان عادت کرده و مشکلی در این زمینه ندارند. در حالی که عادت کردن به دندان‌ های مصنوعی متحرک نیاز به زمان طولانی‌ تری دارد.

● فردی که از بریج یا پل دندان استفاده می‌ کند، فشاری در لثه حس نخواهد کرد زیرا به هنگام جویدن غذا فشار به دندان مصنوعی و متعاقباً دندان‌ های تکیه‌گاه وارد می‌ شود اما دندان‌ های مصنوعی تمام فشار را به لثه انتقال می‌ دهند.

 

نکته مهم که باید بدانید

دندان های از دست رفته باعث ایجاد شکاف در لبخند شما می شود و می تواند مانع از توانایی شما در جویدن و صحبت کردن صحیح شود. اگر یک تا چهار دندان پشت سر هم از دست داده اید، بریج دندان می تواند گزینه ای برای شما باشد. بریج ها معمولا راحت تر از پروتزهای پارسیل و مقرون به صرفه تر از ایمپلنت های دندانی هستند. اگر دندان از دست داده اید، با دندانپزشک خود در مورد گزینه های جایگزینی صحبت کنید. آنها می توانند به شما کمک کنند تا راه حلی متناسب با نیازها، بودجه و ترجیحات شما پیدا کنید.

 

 

عمر بریج یا پل دندان چقدراست؟

اگر فرد پس از انجام عمل بریج با دقت بیشتری از دندان‌ ها مراقبت کند، می‌ تواند بریج را بین ۵ تا ۷ سال نگهداری نماید. همچنین اگر مهارت دندانپزشک به اندازه کافی بوده و بریج را به خوبی پیاده‌سازی کند، دور از انتظار نیست که بریج تا ۱۰ سال کارایی داشته باشد.

 

هزینه انجام بریج یا پل دندان

● هزینه انجام بریج شامل چندین مورد است:

● هزینه کار دندانپزشک

● هزینه مواد به کار رفته

● هزینه کار تکنسین برای قالب گیری و ساخت دندان

● هزینه‌ های کلینیک و …

بدیهی است که بریج جز خدمات پر هزینه دندانپزشکی محسوب می‌ شود.

معایب بریج یا پل دندان

● در انجام عمل بریج لازم است که دندان‌ های کناری تراشیده شوند. صدمه وارده به مینای این دندان‌ ها زمینه را برای پوسیدگی در آینده فراهم می کند. بنابراین فرد بایستی بعد از انجام بریج با دقت بیشتری از دندان‌ های خود مراقبت کند.

● دندان‌ های کناری که وظیفه پشتیبانی از بریج را دارند، نسبت به عوامل خارجی تحریک بیشتری نشان می‌ دهند زیرا در حال تحمل فشار بیشتری هستند.

● هزینه انجام بریج شامل موارد مختلفی مانند هزینه دندانپزشکی، مواد، دستمزد تکنسین دندانساز و … می‌ باشد که بریج را به یکی از گران‌ ترین خدمات دندانپزشکی تبدیل کرده است.

● عمل بریج یا پل دندان برای افرادی که دچار بی‌ دندانی کامل شده‌ اند، مناسب نیست زیرا همان‌ طور که گفتیم برای پشتیبانی از بریج به دو دندان طبیعی دیگر نیاز است.

 

 مراحل نصب بریج در دهان 

مرحله اول: بررسی دندان ها و دهان 

واضح است قبل از شروع هر درمانی ابتدا باید وضعیت دهان و دندان و لثه بررسی شود. در ابتدا دندانپزشک باید علت افتادن دندان را بداند. همانطور که گفته شد دندان ها یا به علت کهولت سن یا به دلیل پوسیدگی بالا یا در اثر ضربه یا به دلیل عفونت می افتند. در هر صورت دندانپزشک وضعیت بیمار را با عکس رادیولوژی بررسی می کند. 

پل دندان چیست

مرحله دوم: انتخاب نوع بریج

بریج ها در سه شکل ساخته می شوند: بریج معمولی، بریج معلق، بریج مریلند. بریج معمولی همان بریجی است که در بالا از آن یاد شد. دو روکش در طرفین به عنوان پایه و دندان مصنوعی در وسط. بریج معلق نیز از یک طرف روکش پایه دارد. بریج مریلند فاقد روکش است و تنها یک دندان مصنوعی می باشد که با استفاده از موادی به دندان ها می چسبد. انتخاب بریج معمولا بر اساس نوع دندان و دندان های اطراف آن و تعداد دندان های افتاده انتخاب می شود.

مرحله سوم: بررسی دو دندان مجاور 

معمولا دندانپزشک قبل از نصب بریج سلامت دو دندان مجاور را بررسی می کند تا اگر دچار پوسیدگی یا عفونت باشند قبل از نصب بریج درمان شوند.

مرحله چهارم: تراش دندان 

در این مرحله برای نصب بریج و قالب گیری امکان دارد دندانپزشک دو دندان مجاور را کمی تراش بدهد. این تراش بسته به نوع بریج متفاوت می باشد.

مرحله پنجم: قالب گیری 

بعد از انتخاب نوع بریج، دندانپزشک از دندان های بیمار قالبی برای ساخت پروتز تهیه می کند. قالب در آزمایشگاه ساخته می شود. در این مدت امکان دارد برای دندان های بیمار از بریج موقت استفاده نماید.

مرحله ششم: نصب بریج

بعد از ساخت بریج بسته به نوع بریج دندان پزشک بریج را روی دندان نصب می کند و بدین ترتیب جای دندان از دست رفته دندان مصنوعی قرار می گیرد.

مراقبت از بریج یا پل دندان

چنانچه از بریج استفاده کردید، بهتر است نکات زیر را برای نگهداری از آن در نظر بگیرید:

● با دقت بیشتری مسواک بزنید و حتماً از محلول‌ های دهانشویه استفاده کنید تا دندان‌ های طبیعی که نقش تکیه گاه بریج را دارند از بین نرفته یا دچار پوسیدگی نشوند.

● حتماً هر ۶ ماه یکبار برای چکاپ به دندانپزشکی مراجعه کنید تا دندانپزشک با معاینه و بررسی بریج ایرادات احتمالی را اصلاح کند.

● رژیم غذایی سالمی داشته باشید که در آن مواد شیرین و دارای کربوهیدرات به میزان بسیار کمی گنجانده شده باشد.

 خوشبختانه با پیشرفت علم دندانپزشکی لازم نیست نگران ظاهر دندان‌ ها باشید، زیرا حتماً یک راه حل درمانی برای برطرف کردن مشکل شما وجود دارد. بریج یا پل دندان هم یکی از این راه هاست که در این مطلب به طور مفصل درباره آن بحث کردیم. البته بریج تنها راه ممکن برای پر کردن جای دندان از دست رفته نیست و می‌ توان با تشخیص دندانپزشک از روش‌ های کارآمد دیگری مانند ایمپلنت هم استفاده کرد. 

 توصیه می‌کنیم به فرزندان خود بهداشت دهان و دندان را آموزش دهید تا عادت مسواک زدن برای آن‌ها ضروری باشد زیرا تنها در این صورت است که می‌ توانند دندان‌ های طبیعی خود را حتی در سنین سالمندی حفظ کنند و متحمل هزینه‌ های دندانپزشکی نشوند. به هر حال حتی بهترین روش‌ ها هیچگاه نمی‌ توانند جایگزین دندان طبیعی فرد باشند. همچنین چکاپ دندانپزشکی را فراموش نکنید چرا که بسیاری از مشکلات دندان توسط خودمان قابل مشاهده نیستند.

دندانپزشکی دکتر یوسف بالوی پور واقع در سعادت آباد کلیه امور مربوط به دندان علی الخصوص موارد زیبایی را انجام می دهد.

 منبع:https://my.clevelandclinic.org/health/treatments/10921-dental-bridges

 

سوالات متداول

 

بریج دندان در مقابل ایمپلنت: کدام بهتر است؟

به طور کلی، ایمپلنت های دندانی بسیار بیشتر از بریج ها دوام می آورند. ایمپلنت ها همچنین استخوان موجود را حفظ کرده و خطر از دست دادن استخوان را در آینده کاهش می دهند. با این حال، هرکسی نیازها، اهداف و ترجیحات بهداشت دهان و دندان منحصر به فردی دارد. برای تعیین اینکه کدام گزینه درمانی برای شما بهترین است، با دندانپزشک خود صحبت کنید.

سن ایده آل برای بریج دندان چیست؟

اکثر دندانپزشکان بریج دندان را در افراد کمتر از 17 یا 18 سال قرار نمی دهند، اما استثناهایی وجود دارد. به عنوان مثال، دندانپزشک ممکن است بریج مریلند را در صورت از دست دادن دندان دائمی کودک قرار دهد. حتی در این صورت، گزینه‌های دیگر ممکن است بهتر عمل کنند، مانند پروتز جزئی موقت (که گاهی اوقات به آن «فلیپر» می‌گویند.

چند دندان می تواند روی یک بریج باشد؟

معمولاً یک بریج دندانی جایگزین یک تا سه دندان متوالی می شود. در برخی موارد، بریج می تواند تا چهار دندان متوالی را جایگزین کند. اما به خاطر داشته باشید که پل های طولانی تر معمولاً به پشتیبانی بیشتری نیاز دارند. بنابراین، برای جایگزینی چهار دندان از دست رفته با بریج، به دندان های طبیعی سالم در دو طرف شکاف نیاز دارید. برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد گزینه های جایگزینی دندان، با دندانپزشک صحبت کنید.

چقدر می توانید برای گرفتن بریج دندان صبر کنید؟

به طور کلی، شما باید در اسرع وقت دندان های از دست رفته را جایگزین کنید تا از جابجایی دندان های دیگر به داخل شکاف جلوگیری کنید. با این حال، اگر ابتدا نیاز به کشیدن دندان دارید، ممکن است لازم باشد چند ماه قبل از گرفتن بریج دندان خود صبر کنید. این به لثه ها و استخوان های زیرین شما زمان می دهد تا ترمیم شوند.

آیا بریج ها شبیه دندان های واقعی هستند؟

ممکن است کمی طول بکشد تا به بریج دندان جدید خود عادت کنید. اما وقتی این کار را انجام دادید، باید شبیه دندان های طبیعی شما باشد. مثل پوشیدن یک حلقه جدید در انگشت است. شما مدتی از آن آگاه هستید، اما در نهایت به آن عادت می کنید.