02122383900

لمینت دندان علاوه بر اینکه نقش اساسی در حفظ سلامت دهان و دندان دارد؛ می‌تواند جلوه زیبایی را در هنگام لبخند زدن به ارمغان آورد. بازیگران، اینفلونسر ها و افراد مشهور غالبا از دندان‌های سفید و مرتبی برخوردار هستند که در هنگام خندیدن یا لبخند زدن بیشتر از سایر مواقع این ویژگی مشهود است.

این افراد در جهت سلامت دهان و دندان و استایل خود همواره تحت نظر پزشکان و دندان‌پزشکان مجرب هستند. استفاده از روکش‌های مختلف سرامیکی و کامپوزیتی بر روی دندان باعث می‌شود دندان‌ها علاوه بر اینکه نمای زیباتری داشته باشند، دچار فرسودگی و خرابی نگردند.

اما حفاظت از سلامتی بدن به ویژه مراقبت از دهان و دندان مختص افراد مشهور و چهره‌های مطرح حوزه‌های مختلف علمی و هنری نیست. هر انسانی لایق سلامت و تندرستی است تا بتواند با آرامش زندگی نموده از لحظه لحظه عمر خود لذت ببرد.

تحقیقات اخیر نشان داده مرجع اصلی بیماری‌های دستگاه گوارش به سلامت دهان و دندان مربوط می‌باشد به طوری که سلامت این سیستم هاضمه در گرو تندرستی دهان و دندان است. استفاده از روش‌های مختلف دندانپزشکی همچون لمینت، ارتودنسی، بریج و... می‌تواند تا حد زیادی آسیب‌های دهان را جبران نماید.

 

لمینت چیست؟

 

حتما عکس‌ها و نوشته‌هایی از اعصار گذشته را مشاهده کرده‌اید که در بابت خرابی و آسیب‌های مربوط به دندان چه کارهایی را انجام می‌دادند؟ در این اعصار بهترین کاری که برای رفع خرابی دندان‌های انجام می‌شد، خارج کردن دندان نامرتب و آسیب دیده توسط انبر دست بود؛ اما امروزه با پیشرفت علم بسیاری از کارهای سخت و ناشدنی برایمان به مسئله پیش پا افتاده تبدیل شده است. با پیشرفت علم پزشکی بسیاری از مشکلات و نواقص دهان و دندان که روزگاری یک آسیب مادام‌العمر بود تا حدود زیاد مرتفع می‌گردد.

 

دندانپزشکی دکتر یوسف بالوی پور

 

لمینت دندان یکی از برترین نوآوری‌های حرفه‌ی دندان پزشکی است که تغییرات فوق‌العاده‌ای در سلامت دهان، دندان و ظاهر افراد به وجود آورده است. اگر بخواهیم ساده‌ای از لمینت ارائه دهیم می‌توانیم به مطلب زیر اکتفا نماییم.

لمینت دندان یا ونیر در واقع یک روکش نازک از جنس سرامیک، کامپوزیت یا شیشه‌ای می‌باشد که بر روی دندان‌ها قرار می‌گیرد. این پوشش سطح بیرونی دندان را می‌پوشاند تا از این طریق شکل، رنگ و حالت دلخواه بیمار را فراهم نماید. ضخامتی که برای ساخت لمینت دندان در نظر می‌گیرند به طور تقریبی 0.2 الی 0.5 سانتیمتر است تا به آسانی بر روی دندان جا بیفتد و مشکل خاصی را در هنگام صحبت یا بلع غذا به وجود نیاورد.

لمینت دندان در کنار جنبه زیبایی شناسی برای رفع نواقص و آسیب دندان‌های بیمار به کار گرفته می‌شود. برخی از افراد علاوه بر سرامیک و کامپوزیت از ورق‌های طلا برای لمینت و روکش دندان‌های خود استفاده می‌کنند.

 

 

کاربرد لمینت چیست؟

 

لمینت به عنوان پوشش نازکی که بر روی دندان‌ها استفاده می‌شود به دلایلی مختلفی توسط دندان‌پزشک توصیه می‌شود. برخی از افراد به‌به طور ارثی و ژنتیکی دندان‌های آهکی یا بدجنس دارند که به خاطر رسیدگی نکردن مداوم دچار تغییر رنگ یا خرابی شده‌اند. از سوی دیگر دندان‌های معمولی در مقابل روکش یا Dental laminate از زیبایی و درخشش بالایی برخوردار می‌باشد. همچنین این پروتز دندانپزشکی دارای کاربردهای متعددی است که در این بخش به چند مورد به طور مختصر اشاره خواهیم نمود.

 

 

استفاده از لمینت برای فرم دادن و یکدست کردن دندان‌های به هم ریخته و نامرتب بعد از ارتودنسی گزینه بسیار مناسبی است. به کمک این پروتز می‌توان فاصله زیاد بین دندان‌ها کاهش داد و فرو رفتگی و بر آمدگی غیرعادی در دندان‌ها را اصلاح نمود.

تعمیر و ترمیم دندان‌های شکسته و ترک خورده

برطرف کردن و پوشاندن رنگ زرد روی دندان‌ها که در اثر استعمال دخانیات، مصرف غذا و نوشیدنی‌های رنگ‌دانه دار مثل قهوه، چای و... به وجود آماده است.

برای افزایش طول عمر دندان و محافظت از مینای دندان

برای زیبایی دندان و داشتن خط لبخند زیبا

 

 

انواع لمینت دندان

 

در وهله اول باید این نکته را یادآور شویم که دندان‌پزشک با توجه به شرایط دهان و دندان بیمار تشخیص می‌دهد از چه نوع پروتز و روکشی استفاده کند. پزشک بعد از بررسی شرایط موجود، تشخیص و پیشنهاد پزشکی و حرفه‌ای خود را به بیمار اراده می‌نماید.

 

به طور کلی دو نوع لمینت دندان بیشترین کاربرد را در دندانپزشکی دارد که از نظر مواد و نوع ساختمان، جنس، قیمت و... تفاوت‌های زیادی با هم دارند. این دو مدل عبارت است از

 

لمینت دندان سرامیکی

لمینت سرامیکی یا پرسلن ونیر همان طور که از اسمش پیدا است روکش بسیار نازکی از جنس سرامیک می‌باشد که درخشش قابل توجهی دارد. این لمینت بر اساس قالب دندان‌های بیمار در لابراتوار به صورت اختصاصی ساخته می‌شود. غالبا لمینت سرامیکی بعد از تراشیده شدن دندان‌های بیمار توسط دندان‌پزشک با مواد خاصی همچون چسب باندینگ و سما به همراه نور دستگاه لایت کیور بر روی دندان‌های بیمار قرار می‌گیرد.

 

 

لمینت کامپوزیتی

این نوع لمینت از جنس پلیمر یا پلاستیک تولید می‌شود که ابتدا به شکل خمیری توسط دندان‌پزشک بر روی دندان گذاشته می‌شود. در نصب لمینت های کامپوزیتی نیازی به تراشیدن دندان‌ها احساس نمی‌شود؛ بلکه دندان‌پزشک تنها با بهره‌گیری از دستگاه‌های لیزری روی دندان محکم می‌شوند.

 

 

 

مقایسه لمینت کامپوزیتی و سرامیکی

 

از آنجایی که لمینت کامپوزیتی و سرامیکی پرمصرف‌ترین و پرکاربرترین روکش‌های استفاده شده در صنعت پزشکی و دندان پزشکی هستند؛ لازم است مزایا، معایب و تفاوت هرکدام را به طور دقیق مورد بررسی قرار دهیم.

 

 

جنس

روکش پرسلن ونیر از جنس سرامیک ساخته می‌شود که عمدتا مقاومت و طول عمر بیشتری نسبت به روکش کامپوزیتی دارند که از جنس پلیمر ساخته می‌شوند.

 

 

مراحل طول درمان

برای نصب روکش سرامیکی بیمار باید دو بار در فاصله ۱۵ روزه به مطب مراجعه نموده، توسط دندان‌پزشک ویزیت شود؛ اما در نصب روکش کامپوزیتی بیمار برای ویزیت فقط یک جلسه به مطب پزشک مراجعه خواهد نمود.

 

 

محل ساخت

لمینت سرامیکی در لابراتوار و تحت نظر افراد متخصص باید به صورت کاملا اختصاصی طراحی و ساخته شود. همچنین این روکش باید توسط خود دندان‌پزشک همراه با دقت زیاد و توجه کامل به جزئیات بر روی دندان بیمار نصب گردد. برخلاف لمینت سرامیکی، روکش‌های کامپوزیتی در داخل مطب و توسط دندان‌پزشک ساخت شده، به راحتی بر روی دندان نصب می‌گردند.

 

 

طول عمر

لمینت های کامپوزیتی دارای طول عمر بسیار بالایی هستند، به طوری که این روکش‌ها دارای طول عمر متوسط ۱۰ تا ۱۵ ساله می‌باشند؛ اما روکش‌های سرامیکی از طول عمر ۵ تا ۷ ساله برخوردار هستند که در صورت مراقبت و حفظ سلامت مناسب دهان و دندان می‌توانند تا 10 سال هم عمر کنند.

 

 

هزینه

روکش‌های سرامیکی قیمت بسیار بالایی دارند و هزینه ساخت، نصب و نگهداری آن بسیار زیاد است اما کمینت ها کامپوزیتی از قیمت متوسط و منصفانه‌ای برخوردار می‌باشد.

 

 

لکه پذیری

لمینت های پرسلن ونیر دارای ثبات رنگ و پایداری بسیار هستند، به همین خاطر تحت تاثیر انواع لکه‌ها و رنگ‌دانه‌های غذایی قرار نمی‌گیرند و از مقاومت بسیار بالایی برخوردار هستند؛ اما روکش‌های کامپوزیتی مستعد لکه پذیری بوده در مدت زمان کوتاه‌تری تغییر رنگ می‌دهند.

 

 

برگشت پذیری

امکان برگشت پذیری روکش سرامیکی تقریبا صفر می‌باشد، در صورتی که لمینت کامپوزیتی از برگشت پذیری بسیار بالایی برخوردار می‌باشد.

 

 

آسیب پذیری

برخلاف روکش‌های کامپوزیتی که احتمال جدا شدن، شکستن و کنده شدن آن از روی دندان بسیار زیاد است، لمینت سرامیکی با دوام بوده و درجه جدا شدن و شکستن آن بسیار ضعیف می‌باشد.

 

 

تحلیل لثه

تحلیل و سیاه شدن لثه در اثر مجاورت با روکش‌های سرامیکی بسیار ناچیز است در صورتی که لثه در مجاورت با لمینت کامپوزیتی به مرور زمان تحلیل رفته و سیاه می‌شود.

 

 

بوی بد دهان و گیرکردن غذا

برخلاف روکش‌های کامپوزیتی اگر به مدت طولانی از لمینت های سرامیکی استفاده شود، دهان بوی بدی به خود نگرفته و تکه‌های غذا در زیر یا بین این روکش‌ها گیر نمی‌کند.

 

 

 

مراحل نصب لمینت دندان

 

اگر بخواهید یک بیماری را درمان کنید باید دوره خاصی را پشت سر بگذارید و به طور مرتب توسط پزشک متخصص ویزیت شوید. پروسه‌ها و درمان‌های مختلفی که در حوزه دندانپزشکی برای بیمار تجویز می‌شود از این قاعده مستثنی نخواهد بود.

 

نصب لمینت دندان با توجه به وضعیت بیمار در چند مرحله انجام می‌شود که گاهی این فرایند در چند جلسه متناوب صورت می‌گیرد. در این بخش ما سعی خواهیم نمود به طور کامل مراحل مختلف نصب لمینت دندان را تشریح نماییم.

 

معاینه پزشک

در وهله اول بیمار باید به یکی از مطب‌های دندانپزشکی مراجعه نماید تا توسط دکتر به طور کامل معاینه و ویزیت شود. دکتر با مشاهده عکس‌های OPG که به صورت 360 درجه از کل دندان‌های بیمار تهیه شده و وضعیت دهان وی می‌تواند تشخیص کاملی را برای ترمیم و لمینت دندان ارائه نماید.

 

انجام لمینت به خصوص روکش سرامیکی برای همه افراد مناسب نمی‌باشد، برای همین ابتدا بهتر است بیمار قبل از هر کاری توسط دندان‌پزشک معاینه شود. اگر شرایط جسمانی و سلامت دهان و دندان بیمار برای نصب لمینت مناسب باشد، پزشک برای مراحل بعدی اقدام خواهد کرد. اگر بیمار دارای پوسیدگی دندان یا عفونت لثه باشد، در وهله اول این بیماری‌ها باید درمان شود، سپس برای لمینت دندان اقدام کرد.

 

تراش دندان

در مرحله دوم اگر پزشک قصد داشته باشد از روکش‌های سرامیکی استفاده کند یا دندان‌های بیمار دارای برآمدگی نامتعارف باشد، دندان‌ها برای نصب لمینت توسط دندان‌پزشک تراش داده می‌شوند. برای تراش دندان‌ها نیازی به مصرف مواد بی‌حس کننده نیست، مگر در مواقعی که دندان بیمار خیلی بیرون زده و نیاز به تراش عمیق‌تری است. این تراش به این خاطر انجام می‌گردد که حجم لمینتی که روی دندان می‌نشیند باعث بیرون زدگی دندان و زشتی نمای بیرونی آن نشود

 

انتخاب رنگ لمینت

برای انتخاب رنگ روکش سلیقه بیمار دارای اهمیت بسیار زیادی است؛ به طوری که پزشک همسو با سلیقه وی رنگ روکش را انتخاب می‌کند. رنگ رویه لمینت با توجه به رنگ دندان، پوست و حتی رنگ چشم انتخاب می‌شود.

 لمینت دندان در دندانپزشکی دکتر بالوی پور

 

قالب گیری

همان‌طور که گفته شد لمینت های سرامیکی در لابراتوارهای دندان‌سازی توسط پروتزیست های حرفه‌ای و کار بلد طراحی و ساخته می‌شوند. برای این کار باید یک مدل و کپی از دندان‌های تراش خورده بیمار توسط دندان‌پزشک به لابراتوار ارائه گردد.

 

در حال حاضر به جای قالب گیری با مواد از اسنکر دندان که توسط دستگاه‌های اسکن دیجیتال صورت می‌گیرد در مطب دندانپزشکی استفاده می‌شود. دندان‌ساز با کمک دستگاه اسکنر، یک تصویر سه بعدی از دندان‌ها و لثه و... برای لابراتوار ارسال می‌نماید. برای آماده شدن لمینت در لابراتوار حدود دو تا سه هفته زمان لازم است که در این مدت بیمار باید از لمینت های موقت استفاده نماید تا به مینای دندان‌ها آسیبی نرسد.

 

 

چسباندن لمینت سرامیکی بر روی دندان

 

لمینت آماده شده در لابراتوار برای نصب به مطب دندانپزشکی فرستاده می‌شود که بعد از شستن و آماده کردن سطح دندان‌ها تضرس های کوچکی را روی دندان‌ها توسط دندان‌پزشک ایجاد می‌گردد. در این مرحله شکل‌گیری مکانیکی و نصب لمینت بر روی دندان‌ها از اهمیت بالایی برخوردار است. اگر این کار با مهارت و دقت کامل انجام نشود، امکان اینکه لمینت از دندان جدا شود یا بعدها بیمار دچار التهاب لثه و بوی بددهان شود بسیار بالا است.

 

در نهایت با مالیدن لایه‌های پردازش کننده و باندینگ بر روی سطح دندان روکش به طور کامل روی محل مورد نظر نصب می‌گردد. نصب روکش با کمک گرفتن از دستگاه لایت کیور با تاباندن نور آبی بر روی سطح دندان، چسب را سفت می‌کند.

 

معایب لمینت دندان

لمینت دندان در کنار محاسن بسیار زیادی که دارد، از معایب قابل توجهی برخوردار است که به بعضی از آن‌ها اشاره می‌کنیم.

 

 

  • ممکن است بیمار به جنس لمینت حساسیت نشان دهید. دچار درد، التهاب یا عفونت لثه شود.
  • لمینت و روکش اگر با دقت بر روی سطح دندان‌ها نصب نشود، بعد از مدت زمانی ترک برمی‌دارد.
  • به هر دلیلی لمینت آسیب ببیند یا دچار خرابی شود، نمی‌توان آن را تعمیر کرد.
  • بعد نصب لمینت روی دندان‌ها دیگر امکان تغییر رنگ آن وجود ندارد.
  • قیمت بالای انواع مختلف لمینت دندان مهم‌ترین عیب این پروتزها محسوب می‌گردد
  • در نصب لمینت های سرامیکی به خاطر تراش دادن دندان‌ها امکان برگشت پذیری وجود ندارد.
  • اگر دندان پزشک به هر دلیلی لمینت را با کیفیت و با دقت و ظرافت‌های لازم نصب نکند، دندان‌های زیر لمینت دچار پوسیدگی خواهند شد.

 

 

مراقبت‌های بعد از نصب لمینت دندان

 

غالبا عموم مردم فکر می‌کنند بعد از نصب لمینت دیگر نیازی به مراقبت و نگهداری از دندان‌ها احساس نخواهد شد. برخلاف این تصور، رسیدگی مداوم و استفاده از مسواک، خمیر دندان و دهان‌شویه برای مراقبت و حفظ سلامتی لمینت دندان ضروری‌تر از گذشته است. افرادی که دندان‌های خود را روکش نموده‌اند باید به طور مداوم از مسواک و نخ دندان استفاده نمایند. همچنین این افراد باید از خوردن نوشیدنی‌های مضر و دارای رنگ‌دانه به طوری کاملا محسوس اجتناب نماید.

  • خودداری از فشار آوردن بیش از حد بر روی دندان‌ها
  • بلافاصله بعد از خوردن خوراکی با نوشیدنی خنک از مواد غذایی گرم استفاده نکنید.
  • خودداری از مصرف دخانیات و مواد مخدر
  • برای شکستن فندق، پسته و بادام از دندان استفاده نشود.
  • مراقبت از لمینت دندان

 

چه افرادی نمی‌توانند دندان‌های خود را لمینت کنند؟

 

پزشک قبل از اینکه از یک شیوه درمانی برای بهبود وضعیت یا ارتقا سلامت بیمار استفاده نماید باید وضعیت جسمانی وی را مورد بررسی قرار دهد. برخی از روش‌های ممکن است با وضعیت بیمار تطابق نداشته باشد و در نهایت به جای بهبود عملکرد وی باعث تشدید بیماری افراد بیانجامد.

 

 

  • افرادی که دندان‌های آن‌ها دارای درجه پوسیدگی بسیار بالا است.
  • افرادی که دندان آن‌ها در نتیجه پوسیدگی، شکستگی، پر کردن (در دندان‌های بزرگ) ضعیف شده است.
  • افرادی که از بیماری ژنتیکی تحلیل لثه رنج می‌برند.
  • کسانی که روی سطح دندان خود مینای کافی و مقاومی ندارند.
  • افرادی که از دندان قروچه رنج می‌برند و دندان‌های خود را به هم می‌سایند.

 

کلام آخر 

استفاده از لمینت دندان نه تنها به لبخند شما ظاهری زیبا و چشم نواز می‌بخشد، بلکه سلامت دهان را ارتقاء می‌دهد. افراد مختلف می‌توانند با بهره‌مندی از قطعات کوچک لمینت، ظاهر و شکل دندان خود را در اندازه و رنگ‌های دلخواه در بیاورند.

شما می‌توانید در مورد روکش دندان‌ها و نوع خصوصیات آن ها با دندان‌پزشک خود مشورت نموده و لمینت مناسبی انتخاب نمایید؛ اما توجه کنید که قیمت روکش‌های به کار رفته به جنس، رنگ و ... بستگی دارد. بر همین اساس نمی‌توان قیمت معینی و دقیقی را برای لمینت دندان تعریف نمود. در حال حاضر اگر بخواهید دندان‌های خود را روکش نمایید به طور میانگین باید 3 میلیون برای لمینت هر واحد پرداخت کنید.

اگر دندان شما نیازمند عصب کشی، ترمیم یا سایر خدمات دندان‌پزشکی باشد در این صورت هزینه‌هایی پرداختی افزایش خواهد یافت.

 

مطالب مرتبط

 

روکش زیرکونیا یا pfm?

مشکلات بعد از استفاده از لمینت بی‌ کیفیت

راههای تقویت مینای دندان

سوالات متداول

من میخوام دندونامو لمینت کنم اما نمی دونم چقدر باید هزینه کنم؟

با توجه به روکشی که انتخاب می کنید قیمت لمینت متفاوت می باشد، لذا بهتره به پزشک مراجعه کرده با توجه به هزینه ای که در نظر گرفته اید روکش مناسب را انتخاب نمایید.

روکش ها استفاده شده برای دندان ها ساخت کدوم کشورند؟

مواد اولیه روکش ها و پروتز های استفاده شده در دندانپزشکی توسط کارخانه های مختلف تولید می شود که هر کدام از این مواد با توجه به کیفیتی که دارد از قیمت های متفاوتی برخوردار می باشد.

میشه کل دندون ها رو روکش کرد؟

شما می توانید یک واحد یا کل دندان های خود را به طور همزمان روکش نماید.

عمر مفید روکش دندان چقدر هستش؟

به طور میانگین روکگش سرامیکی 5 تا 7 سال و روکش های کامپوزیتی تا 15 سال عمر می کنند.