ممکن است شما هم این تصور را داشته باشید که برای انجام ارتودنسی دندان ها کافیست وارد مطب دندان پزشکی شده تا فرایند ارتودنسی انجام بگیرد. اما این کافی نیست لازم است افراد مراقبت های قبل از ارتودنسی دندان را انجام بدهند تا بتوانند به مرحله ی ارتودنسی برسند. در ادامه قصد داریم به بررسی این مراحل بپردازیم.
اقدامات لازم پیش از ارتودنسی دندان ها
ممکن است شما جزو آن دسته از افراد باشید که با مشکلاتی در ظاهر دندان هایتان، مثل داشتن دندان های کج و کوله دست به گریبان باشید. در این موقعیت بهترین روش درمانی پیشنهاد شده برای شما می شود. استفاده از ارتودنسی کمک زیادی به اصلاح لبخند شما خواهد کرد.
اقدامات قبل از ارتودنسی دندان ها چیست؟
در زیر به صورت اجمالی به برخی مواردی که لازم است پیش از ارتودنسی دندان ها انجام شود اشاره خواهیم کرد.
• انتخاب ارتودنتیست
یکی از مراقبت های قبل از ارتودنسی دندان انتخاب یک متخصص ارتودنسی با مهارت و تجربه ی بالا می باشد. یک دندانپزشک با تجربه کافی که بتواند با شما ارتباط برقرار کرده و امکان دسترسی به گزینه های دیگر درمانی را برای شما فراهم بیاورد. به این ترتیب پس از بررسی های لازم درمانی مطابق نیاز بیمار به آن ها ارائه می شود.
• مشاوره
ممکن است شما از قبل در مورد درمان ارتودنسی دندان هایتان تصمیم گرفته باشید. اما بازهم نیاز دارید که در طی یک مشاوره با متخصص ارتودنسی بهترین نوع ارتودنسی را متناسب با نوع مشکل تان انتخاب کنید. در زمان مشاوره متخصص ارتودنسی به بررسی و مشاهده ی دندان ها، عکس های رادیولوژی، ساختار فک و محل قرارگیری دندان های شما می پردازد. پس از اینکه ارزیابی های لازم انجام گرفت، متخصص ارتودنسی برای شما یک برنامه درمانی منحصر به فرد را ایجاد خواهد کرد. انجام مشاوره باعث می شود که شما سریع تر به نتیجه دلخواه تان برسید و روند درمانی را طی کنید.
در هنگام مشاوره گزینه های درمانی که برای ارتودنسی دندان های شما وجود دارد مورد بررسی های لازم قرار می گیرد و شما از روند درمانی خود در طی ارتودنسی باخبر شده و متوجه می شوید چه نتیجه ای باید از انتخاب این روش درمانی باید انتظار داشته باشید.
در طی مشاوره به شما توضیح خواهند داد که مدت زمان درمان چقدر به طول می انجامد، لازم است در حین درمان چه کارهایی را انجام دهید و از درمان چه نتیجه ای انتظار داشته باشید. برنامه درمانی که در زمان ارتودنسی برای شما در نظر گرفته می شود، شامل هزینه ها و تعداد مراجعاتی است که لازم است برای انجام ارتودنسی، تنظیم و بررسی بریس ها به صورت منظم نزد ارتودنسیت باید انجام بگیرد.
• معاینات پایه
مراقبت های قبل از ارتودنسی دندان بسیار مهم است و بر روی روند درمانی شما تاثیر زیادی دارد، یکی از مهمترین اقدامات قبل از ارتودنسی دندان ها که بسیار مهم است و به عنوان اولین مرحله ی آماده سازی به شمار می رود، انجام معاینات پایه می باشد. این معاینات شامل بررسی فک و دهان، انجام تست های عکس برداری با اشعه ی ایکس، که در مطب دندانپزشکی انجام می گیرد. این مراحل برای شناخت مشکلات احتمالی و اطمینان حاصل کردن از روند صحیح برای درمان ارتودنسی کاملا ضروری می باشد.
زمانی که بیمار برای معاینه پایه به مطب دندانپزشکی مراجعه می کند، متخصص ارتودنسیت ابتدا دندان های او را مورد معاینه و بررسی قرار می دهد سپس از دندان ها عکسبرداری کرده تا تشخیص دهد، آیا پیش از شروع درمان کشیدن دندانی ضروری است.در برخی موارد ممکن است نیاز باشد قبل از انجام ارتودنسی به کار های دیگری هم نیاز باشد.
آیا ترمیم دندان قبل از ارتودنسی الزامی است
یکی از مهمترین مراقبت های قبل از ارتودنسی دندان، ترمیم دندان های آسیب دیده می باشد. لازم است پیش از انجام ارتودنسی از سلامت دهان و دندان خود مطمئن شوید که عفونتی وجود نداشته باشد. در برخی موارد امکان دارد دندان ها دچار پوسیدگی های عمیقی شده باشند که در این موقعیت لازم است بیمار دندان های خراب را بکشد. برخی از بیماران به تشخیص دندانپزشک لازم است دندان های پوسیده خود را بکشند و احتیاجی نیست آن ها را ترمیم کنند. همانطور که قبلا اشاره کردیم ترمیم دندان قبل از ارتودنسی ضروری است، این فرایند به دلیل باز شدن جا در دهان انجام می گیرد. با توجه به این مسئله لازم است متخصص ارتودنسی پیش از انجام این روش درمانی دندان های بیمار را مورد بررسی قرار دهد تا اقدامات ابتدایی برای آماده سازی دندان ها انجام بگیرد.
قبل از ارتودنسی چه باید کرد
یکی از مراقبت های قبل از ارتودنسی درمان بیماری لثه ها می باشد. بیماری لثه یا پریودنتال زمانی به وجود می آید که بیمار بهداشت دهان و دندان خود را به درستی رعایت نکرده باشد. علایم بیماری لثه شامل تورم، قرمزی و در برخی موارد خونریزی می باشد. پیش از اقدام به ارتودنسی لازم است لثه های خود را معاینه کرده و در صورت نیاز درمان کنید.
• بلیچینگ قبل از ارتودنسی
یکی از مواردی که باید پیش از ارتودنسی انجام شود بلیچینگ دندان ها است. در صورتی که دندان ها پلاک داشته باشند به عنوان مانع عمل کرده و باعث می شوند چسب ارتودنسی به درستی به دندان ها متصل نشود. بنابراین لازم است که پلاک ها از روی دندان ها پاک شوند. بنا بر نظر دندانپزشک امکان دارد پیش از مراحل ارتودنسی احتیاج داشته باشید بلیچینگ را انجام دهید.
آشنایی با مراحل ارتودنسی
پس از آنکه مراقبت های قبل از ارتودنسی را انجام دادید، نوبت به انجام مراحل ارتودنسی می رسد. این مراحل بر اساس نیاز بیماران و نوع ناهنجاری هایی که در دندان های آن ها وجود دارد انجام می پذیرد. بنابراین باید دقت کنید که انجام این مراحل ممکن است برای هر کدام از بیماران به شکل متفاوتی انجام بگیرد.
• مراجعه به مطب دندانپزشکی جهت بررسی شرایط بیمار
نخستین و مهمترین گامی که در زمینه درمان ارتودنسی انجام می گیرد، انتخاب دندانپزشک باتجربه و دارای تخصص و مهارت بالا می باشد. این امر در روند درمان و دریافت نتیجه ی لازم نقش بسزایی دارد. متخصصان ارتودنسی پس از مراجعه ی بیماران به بررسی شرایط آن ها می پردازند.
درمان ارتودنسی شامل روش های مختلفی می باشد. در این مرحله متخصص بر اساس مشاهدات خود بهترین روش درمانی را برای بیمار تجویز می کند. با مراجعه به دندانپزشکی سعادت آباد می توانید بهترین روش درمانی را برای انجام ارتودنسی دندان ها انتخاب کنید. پس از این که نوع ارتودنسی مشخص شد و کاملا مورد بررسی قرار گرفت، مدت زمان مورد نیاز برای درمان، هزینه درمان و موارد دیگر را برای بیمار مشخص می کنند.
• عکسبرداری از دندان های بیمار
در مرحله بعد متخصص ارتودنسی شرایط دندان ها را با استفاده از عکس های رادیولوژی با دقت بیشتری مورد بررسی قرار می دهد. در این مرحله مشخص می شود آیا بیمار دارای دندان پوسیده است که در این موقعیت باید دندان های پوسیده ترمیم یا کشیده شوند. با استفاده از تصویربرداری وضعیت ریشه دندان ها نیز مشخص می گردد. برای عکسبرداری از دندان ها از دو روش استفاده می شود.
عکس رنگی: فتوگرافی یا عکس رنگی به عنوان روشی است که برای بررسی دندان ها استفاده می شود، با استفاده از این روش موقعیت بافت های سخت و نرمی که در دهان فرد وجود دارد مشخص می گردد. در کنار آن می توانید معیارهای زیبایی صورت را که برای انجام این درمان زیبایی مورد نیاز است تحت ارزیابی قرار می دهند.
عکس رادیولوژی: OPG که از آن با عنوان عکس رادیولوژی دندان ها یاد می شود به عنوان یکی از مراحل درمان ارتودنسی به شمار می رود که به دندانپزشک کمک می کند تا ریشه های دندان بیمار به صورت دقیق مشاهده نماید. این امر باعث می شود دندانپزشک بتواند شرایط سلامت دندان ها را به دقیق مورد بررسی قرار دهد.
• قالب گیری برای دندان ها
در این قدم از ارتودنسی برای مشخص شدن وضعیت دندان ها پیش از شروع درمان فرایند قالب گیری دندان ها را انجام می دهند. متخصصان ارتودنسی پس از انجام معاینات بسیار دقیق عملیات قالب گیری دندان ها را انجام داده سپس آن را در پرونده بیمار قید می کند.
• پاکسازی و ترمیم دندان ها
هنگام تصویربرداری از دندان های بیماران ممکن است دندانپزشک دندان های پوسیده ای را مشاهده کند. بنابراین پیش از شروع مراحل درمانی باید همه ی صدمات و پوسیدگی هایی را که در دندان ها وجود دارد را درمان نماید. بعد از عملیات ترمیم سازی دندان ها برای سایر مراحل ارتودنسی اقدام می شود. بعد از اینکه مرحله ی ترمیم و بازسازی دندان ها به پایان رسید. دندان ها پاکسازی شده تا بتوانند براکت ها را بهتر تحمل کنند. در این قسمت دندانپزشک دندان ها را با پولیش تمیز کرده سپس آن را خشک می کنند.
• انتخاب مدل ارتودنسی مناسب
پس از این که مراقبت های قبل از ارتودنسی و مراحل پیش از درمان به درستی انجام گرفت زمان آن است که پس از انجام مشاوره ها و بررسی های لازم نوع ارتودنسی توسط متخصص مشخص شود. دستگاه هایی که با استفاده از آن ها درمان ارتودنسی انجام می دهند به دو شکل متفاوت ثابت و متحرک بر روی دندان بیماران قرار می گیرند. در صورتی که تشخیص داده شود بیمار به درمان با دستگاه های ثابت نیاز دارد، براکت هایی بر روی دندان های او نصب می کنند که این براکت ها تا پایان درمان بر روی دندان ها باقی می مانند و بیمار امکان جا به جایی آن ها را ندارد.
در نوع متحرک بیمار این امکان را دارد که دستگاه ارتودنسی را جا به جا کرده و از دهان خود بیرون بیاورد. هر کدام از این روش ها دارای مدت زمان درمان و هزینه های متفاوتی هستند.
• براکت های ارتودنسی بر روی دندان ها نصب می کنند
در این مرحله با مشخص شدن نوع ارتودنسی متخصص براکت های انتخاب شده را بر روی دندان بیمار نصب می کند. در صورتی که بیمار نیاز داشته باشد از ارتودنسی ثابت استفاده کند، براکت هایی را که از جنس فلز یا سرامیک هستند را با استفاده از چسب های مخصوص بر روی دندان های فرد نصب می کنند. در صورت انتخاب ارتودنسی متحرک براکت هایی را که از قبل بر اساس شرایط بیمار تهیه شده است را به او تحویل می دهند تا از آن نهایت استفاده را ببرد.
پس از این که فرایند نصب براکت ها به پایان رسید برای تکمیل مراحل ارتودنسی از کش یا سیم ارتودنسی استفاده می شود. سیم های مخصوص را از بین برکت ها عبور می دهند تا با کمک آن ها بتوانند جا به جایی و حرکات دندان ها را تحت کنترل خود قرار دهند.
• مراقبت های بعد از ارتودنسی
همانطور که مراقبت های قبل از ارتودنسی وجود دارد. بیماران باید بعد از انجام این روش درمانی زیبایی مراقبت هایی را انجام دهند که باعث می شود نتیجه ی بهتری را دریافت کنند. در ادامه به این مراقبت ها اشاره خواهیم کرد.
لازم است از مسواک هایی که مخصوص ارتودنسی طراحی شده است استفاده کنید.
بعد از هر نوبت غذایی دندان های خود را بشویید پاکسازی کنید.
خوردن غذاهای چسبنده و شیرین محدود کنید.
استفاده از نخ دندان الزامی می باشد.
از ارتودنسی متحرک پس از بیرون آوردن آن ها از دهان باید با دقت مراقبت شود.
در صورت درد و ناراحتی می توانید از مسکن هایی استفاده کنید که توسط دندانپزشک تجویز شده است.
از گاز زدن غذاهای سفت و محکم بپرهیزید.
رژیم غذایی مناسب در طول درمال الزامی می باشد.
هزینه ارتودنسی چقدر است؟
همانطور که می دانید هزینه ارتودنسی بر اساس شرایط خاصی مانند تشخیص نوع، شرایط و نیاز بیمار محاسبه می شود. در حقیقت شما نمی توانید هیچ سایت یا کلینیکی را پیدا کنید که هزینه ارتودنسی را به صورت دقیق به شما ارائه دهد. به این دلیل که این روش درمانی برخلاف دیگر آیتم های درمانی در دندانپزشکی تفاوت زیادی دارد که از هر فرد به فرد دیگر متفاوت می باشد. موارد مختلفی وجود دارد که بر هزینه ارتودنسی دندان ها تاثیر می گذارد این موارد شامل:
میزان نامرتبی یا ناهنجاری دندان ها
سن بیمار
روش ارتودنسی
تخصص و مهارت متخصص ارتودنتیست
مدت زمان یا طول درمان
انتظارات مراجع کنندگان
هزینه هایی مربوط به آماده سازی و ترمیم دندان ها نیز بر هزینه ارتودنسی تاثیر می گذارد.
سخن پایانی
یکی از مواردی که در نتیجه نهایی ارتودنسی تاثیر بسیار زیادی دارد انتخاب کلینیک و متخصص ارتودنسی است. دندانپزشکی دکتر بالوی پور به عنوان یکی از مراکز و کلینیک های تخصصی در زمینه ارتودنسی به بیماران این امکان را می دهد که بهترین خدمات درمانی مطابق با آخرین متدهای روز دنیا دریافت کنند. دقت داشته باشید انتخاب متخصص و کلینیک دندانپزشکی مناسب تاثیر مستقیمی بر روی نتیجه پایانی دارد.
سوالات متداول
درهنگام ارتودنسی دندان ها لازم است بیماران چه اقداماتی را انجام دهند؟
بررسی وضعیت و مراجعه به مطب دندانپزشکی برای تشخیص مشکل و ناهنجاری دندان ها بسیار مهم است. در کنار آنلازم است مراقبت از دندان ها و نکات بهداشتی به دقت رعایت شوند. مواردی مانند مسواک زدن و نخ دندان کشیدن نباید فراموش شود. باید از یک رژیم غذایی خاص استفاده شود تا از آسیب دیدگی و جدا شدن براکت ها جلوگیری شود.
مدت زمان نصب برای براکت ها تا چه اندازه است؟
بر اساس نوع براکت انتخاب شده نصی آن ها به زمان های متفاوتی نیاز دارد. براکت های ثابت معمولا بر اساس تجربه و مهارت دندانپزشک در مدت زمان کوتاهی بر روی دندان ها نصب می گردد. در صورتی که بیمار نیاز داشته باشد از براکت های متحرک استفاده کند لازم است ابتدا قالب گیری دندان ها انجام شده سپس آن را به لابراتوار فرستاده تا مراحل ساخت آن انجام شده پس از آن تحت اختیار بیمار قرار می گیرد تا به شکل متحرک از آن استفاده کنند.
آیا مراحل ارتودنسی برای کودکان با افراد بزرگسال متفاوت می باشد؟
گرچه نوع درمان به شکل تقریبی بر اساس یک الگو می باشد. اما ارتودنسی برای کودکان در مقایسه با بزرگسالان کمی متفاوت می باشد. ارتودنسی برای کودکان به عنوان یک روش درمانی پیشگیرانه شناخته می شود بنابراین لازم است مراحل درمانی آن با استفاده از دستگاه های خاصی انجام شود. استفاده از این دستگاه ها برای ارتودنسی کودکان باعث می شود در مقایسه با بزرگسالان تغییرات بیشتری را تجربه کنند.
آیا هزینه ارتودنسی برای فک بالا و پایین یکسان می باشد؟
معمولا درمان های ارتودنسی برای فک بالا و پایین به صورت همزمان انجام می گیرد. به این دلیل که هر دو فک به صورت هماهنگ باشند باید ارتودنسی به صورت همزمان انجام گیرد. اغلب ناهنجاری ها در فک بالا و پایین همزمان وجود دارند. با توجه به توضیحاتی که دادیم هزینه ارتودنسی برای هر دو فک یکسان می باشد.
بعد از ارتودنسی باید چه کار کنیم؟
بعد از مراقبت های ارتودنسی بعد از درمان نیز همچنان وجود دارند. به این علت که دندان ها به شکل طبیعی تمایل دارند به حالت اولیه برگردند. لازم است پس از انجام ارتودنسی به شکل همیشگی از نگهدارنده ها استفاده کنید. استفاده از این نگهدارنده ها موجب می شود از بازگشت دندان ها به حالت قبلی آن ها جلوگیری شود. در ادامه مراقبت های دهان و دندان را نباید فراموش کنید.
چه مدت باید از نگهدارنده ها پس از ارتودنسی استفاده کرد؟
استفاده از نگهدارنده ها بعد ار انجامارتودنسی به شرایط و نیاز بیماران بستگی دارد. در برخی موارد امکان دارد فرد برای تثبیت دندان ها سال ها از نگهدارنده استفاده کند.