از دست رفتن دندان ها علاوه بر تاثیر روی ظاهر روی اعتماد به نفس افراد هم تاثیرگذار می باشد. متاسفانه امروزه شاهده رژیم های نادرست و استفاده از تنقلات و شرینی جات هستیم. همین امر باعث افزایش پوسیدگی دندان ها و از بین رفتن آن می شود. روش های مختلفی برای جایگزین دندان های از دست رفته وجود دارد. شاید برای شما گیجکننده به نظر برسد که کدام روش بهتر است؟ به همین دلیل قصد داریم در این مقاله روش های ایمپلنت، بریج و دندان مصنوعی را بررسی کرده و تفاوت های آنها با یکدیگر شرح دهیم. به این صورت می توانید با توجه به ویژگی ها و مزایای آنها روش مناسبی را برای جایگزین دندان از دست رفته خود انتخاب کنید.
بریج دندان چیست؟
بریج دندان در واقع یکی از روش های قدیمی برای جایگزین دندان های از دست رفته می باشد. بریج به تنهایی فضای خالی را درگیر نمی کند و دندان های مجاور برای بریج نمودن درگیر شده و تراش داده می شوند.
بر اساس بررسی های صورت گرفته این روش فقط برای افرادی مناسب است که دندان های مجاور با فضای خالی و نیاز به روکش دارند.
نحوه انجام بریج دندان
بریج برای جایگزین دندان های از دست رفته ساخته می شود. به این صورت که با قرارگیری روی دندان های طرفین، ناحیه بی دندان را به شکل یک پل کامل می کند. معمولا بریج ها دو طرف محل اتصال دندان های پایه روکش می شوند. البته در بعضی موارد بریج به دندان های دو طرف توسط باله هایی می چسبد. گاهی نیز بریج فقط از یک طرف پایه دارد.
بریج و روکش دندان برای چه کسانی بهتر است؟
بریج معمولا برای افرادی که تنها دارای یک واحد بی دندانی هستند، توصیه می شود. از جمله معایب این روش می توان به تراشیدن دندان های سالم اطراف ناحیه بی دندانی اشاره داشت. دقت داشته باشید که بریج از تحلیل استخوانی جلوگیری نمی کند و محل بی دندان زیر روکش با وجود بریج امکان بروز آتروفی استخوان وجود دارد.
این را هم در نظر داشته باشید که دندان های زیر روکش به دلیل اینکه امکان تمیز کردن آنها وجود ندارد؛ دچار پوسیدگی می شوند که معمولا بیمار متوجه آن نخواهد بود.
اگر دندان های مجاور پرشدگی زیادی داشته باشید و دندان ها نیاز به روکش یا تاج داشته باشند، این روش می تواند برای شما مناسب باشد.
ایمپلنت دندان چیست؟
ایمپلنت دندان در واقع به پیچ ساخته شده از جنس تیتانیوم گفته می شود. این پیچ در استخوان فک کاشته شده و جایگزین دندان از دست رفته میشود. بعد از جایگذاری ایمپلنت دندان در طی پروسه ای که با نام یکپارچگی استخوانی شناخته می شود، ایمپلنت دندان محکم به استخوان جوش می خورد. بعد از این مرحله روکش یا دست دندان بر روی ایمپلنت دندانی متصل می شود.
ایمپلنت دندان تشکیل شده از دو جزء اصلی و یک قسمت رابط می باشد که قرار است در یک یا چند نقطه بی دندانی، یک قسمت از جزء اصلی، نقش ریشه دندان و قسمت دیگر، نقش تاج دندان و جزء رابط که دو قسمت را به هم متصل می کند، ایفا نماید.
مزایا ایمپلنت دندان
مزایای ایمپلنت دندان به شرح زیر می باشد:
● موفقیت ایمپلنت دندان بیش از 95% است.
● امکان کاشت ایمپلنت دندانی در یک روز وجود دارد. البته بعد از انجام این روش برای معاینه باید مجددا به دندانپزشکی مراجعه کنید.
● طول عمر ایمپلنت های دندانی بیش از 20 سال می باشد.
● مراقبت کردن از ایمپلنت دندانی مشابه با دندان های معمولی بسیار راحت و ساده می باشد.
● ایمپلنت های دندانی عملکردی مشابه با دندان های معمولی دارند و باعث می شوند استخوان های فک به رشد خود ادامه دهند.
● با ایمپلنت دندانی، یکپارچگی ساختار صورت و استخوان های فک حفظ خواهد شد.
معایب ایمپلنت دندان
معایب ایمپلنت دندانی به شرح زیر می باشد:
● ایمپلنت دندانی در مقایسه با دندان های مصنوعی هزینه بیشتری دارند.
● ایمپلنت دندان مناسب همه افراد نمی باشد. این روش برای افرادی که استخوان و لثه های سالم دارند مناسب است. به این صورت می توانند روی فک به خوبی قرار بگیرند. البته می توان از پیوند استخوان و لثه استفاده کرد که هزینه ها را افزایش می دهد.
ایمپلنت های دندانی مناسب چه افرادی است؟
در کنار تشخیص پزشک، درخواست خود بیمار برای انتخاب روش ایمپلنت هم مهم است. به صورت کلی این روش برای افرادی با مشخصات زیر بهتر می باشد:
● این روش برای افرادی که قادر به جویدن غذا به وسیله دندان مصنوعی نمی باشند، مناسب است.
● افرادی که نیاز به بریج یا همان پروتز ثبت دارند، ولی تمایلی به تراشیدن دندان های سالم مجاور ندارند.
● افرادی که نمی خواهند دندان های مصنوعی متحرک را جایگزین دندان های از دست داده خود کنند.
● افرادی که تمایل به داشتن دندان هایی مانند دندان های طبیعی دارند.
دندان مصنوعی
ساخت دندان مصنوعی به نوعی هم جنبه هنری و هم جنبه علمی دارد. با پیشرفت تکنولوژی و استفاده از تکنیکها و مواد خاص، دندان های مصنوعی از ظاهری مطلوب پیدا کرده است. دندان های مصنوعی به عنوان جایگزین تمامی دندان های بالا و پایین مورد استفاده قرار می گیرد.
دندان های مصنوعی تکه ای یا پارسیال برای قرارگیری در کنار دندان های موجود ساخته و مورد استفاده قرار می گیرند. این دندان ها را می توان به راحتی از دهان خارجی و تمیز نمود.
دندان های مصنوعی مخصوص لیفت صورت از نظر ظاهری شبیه به دندان های مصنوعی معمولی هستند. تفاوت این دندان مصنوعی در پروسه ساخت آن می باشد. یعنی آنها به گونه برای تحریک عضلات فک طراحی و تولید شده و به رشد مجدد بافت، کاهش تحلیل لثه، بهبود ظاهر فک و صورت کمک می کند.
بریج دندان شبیه دندان مصنوعی نیست. با این حال می تواند گزینه ای مناسب برای بسیاری از بیماران باشد؛ چرا که بریج دندان فضاهای خالی دندان از دست رفته را به راحتی پر می کند. توجه داشته باشید که این روش دائمی است و تنها توسط پزشک برداشته می شود. به همین دلیل باید مانند دندان های طبیعی از آنها مراقبت کرد.
مزایا دندان مصنوعی
مزایای دندان مصنوعی به شرح زیر می باشد:
● دندان مصنوعی در مقایسه با ایمپلنت به مراتب هزینه پایین تری دارد.
● دندان مصنوعی برای افرادی که دچار تحلیل لثه و استخوان شده اند، مناسب میباشد.
● نحوه قرارگیری دندان مصنوعی غیر تهاجمی بوده و مثل کاشت ایمپلنت نیازی به سوراخ کردن استخوان ندارد.
● پروسه ساخت دندان مصنوعی کوتاه بوده و فقط به 4 جلسه درمانی نیاز می باشد.
معایب دندان مصنوعی
معایب دندان های مصنوعی به شرح زیر می باشد:
● گاهی به دلیل تغییر ساختار صورت و لثه ها به دلیل بالا رفتن سن باید دندان مصنوعی را مجدد تنظیم و یا تعویض کرد.
● عادت کردن به دندان مصنوعی کمی زمانبر می باشد. معمولا در روزهای اول و دوم بعد از استفاده بزاق دهان افزایش یافته و گاهی جویدن و یا صحبت کردن کمی سخت می شود.
● دندان های مصنوعی مانند دندان های معمولی نیاز به مراقبت روزانه دارند. دقت داشته باشید که بی توجهی به این امر می تواند موجب بروز عفونت در لثه و اطراف دهان شود.
مقایسه ایمپلنت و بریج دندان و دندان مصنوعی
در روش ایمپلنت، دندان به وسیله یک پروتز بادوام در فضای خالی اعمال می شود و دندان های اطراف به هیچ عنوان درگیر نمی شوند. به همین دلیل در این روش هیچ گونه مشکلی متوجه شما نخواهد بود. ایمپلنت دندان به نوعی یک روش دائمی برای جایگزین کردن دندان از دست رفته می باشد. پروتز به کار رفته در روش ایمپلنت به سرعت با استخوان فک و لثه سازگار شده و عملکردی مانند دندان طبیعی خواهد داشت.
در روش بریج سه تاج دندان درگیر می شود. به همین دلیل مسواک زدن و استفاده از نخ دندان کمی سخت می شود. با این حال بریج هم مانند دندان های طبیعی نیاز به مراقبت و رسیدگی دارد که باید آن را جدی بگیرید.
دندان مصنوعی هم همانطور که اشاره شد، در روزهای اول حرف زدن و جویدن غذا کمی سخت خواهد بود که در طی زمان این مشکل رفع می شود. دندان های مصنوعی هم نیاز به رسیدگی دارند. عدم رعایت بهداشت و رسیدگی به آنها می تواند منجر به بروز عفونت شود.
دندان های مصنوعی بر خلاف ایمپلنت و بریج به راحتی از دهان خارج می شود و برای خارج کردن آن از دهان نیازی به مراجعه به پزشک نمی باشد.
کدام روش زیباتر است؟
از نظر زیبایی باید فاکتورهای مختلفی را مد نظر قرار داده و بررسی کنید. در حقیقت این مسئله به تخصص دندانپزشک شما بر می گردد. طبق بررسی های صورت گرفته شده ایمپلنت ظاهری طبیعی داشته و مراقبت از آن هم مانند دندان های طبیعی می باشد.
البته بهتر است دندانپزشک متخصص با توجه به فاکتورهای زیبایی روش مناسب را برای شما انتخاب کند.
ایمپلنت و بریج دندان برای چه کسانی مناسب است؟
معمولا انتخاب یکی از دو روش ایمپلنت و بریج دندان توسط دندانپزشک متخصص بر اساس نیاز شما و ساختار و آمادگی فک صورت می گیرد. با این حال بهتر است خودتان هم در این زمینه اطلاعات کافی کسب کرده و نظر خود را به دندان پزشک بگویید.
جمع بندی
در این مقاله تمام مزایا و معایب ایمپلنت دندان، بریج و دندان مصنوعی مورد بررسی قرار دادیم. اگر شما دندان خود را از دست داده اید، بهتر است قبل از هر گونه تصمیمی توسط یک دندانپزشک متخصص معاینه شوید. دکتر بالوی یکی از متخصصین حرفه ای این زمینه می باشد. شما می توانید با مراجعه به مطب دکتر بالوی در سعادت آباد بهترین و مناسب ترین روش را برای جایگزین کردن دندان خود را انتخاب کنید.