02122383900

برخی افراد هستند که پس از کار گذاشتن ونیر کامپوزیت و یا لمینت بر روی دندان‌ های خود از نتیجه کار راضی نیستند و به دنبال حذف این دو مورد از روی دندان‌ هستند. یا ممکن است پس از مدتی کامپوزیت تغییر رنگ بدهد و لبخند فرد را تحت تاثیر قرار بدهد و به همین دلیل فرد به دنبال حذف آن می‌ رود. هم کامپوزیت دندان و هم لمینت روش‌ هایی برای حذف و برداشته شدن از روی دندان‌ ها دارند. در این مقاله به معرفی روش‌ برداشتن کامپوزیت و لمینت از روی دندان ها، چرایی نیاز به برداشتن آنها و عوارض آن پرداخته‌ ایم، پس در ادامه با ما همراه باشید. 

 

برداشتن کامپوزیت از روی دندان‌ ها

 

برداشتن ونیر کامپوزیت از روی دندان‌ ها به همان سادگی قرار دادن آن است. البته این عمل تنها باید به دست یک دندانپزشک زیبایی با تجربه انجام شود تا مشکلی را برای دندان‌ ها به وجود نیاورد زیرا در صورتی که دندانپزشک به قدر کافی در زمینه برداشتن کامپوزیت تجربه نداشته باشد، ممکن است به مینای دندان آسیب برساند ولی در صورتی که کار به دست یک دندانپزشک با تجربه انجام شود، بدون وارد کردن هر گونه آسیبی به مینای دندان، کامپوزیت حذف می‌ شود و دندان‌ ها به شکل اولیه‌ خود باز خواهند گشت. البته بهتر است در هنگام کارگذاری کامپوزیت به دندانپزشک مذکور بسپارید که بدون دستکاری ساختار دندان، کامپوزیت را قرار دهد تا در صورت نیاز به حذف آن، این عمل بی هیچ گونه مشکلی انجام شود. 

 

چرا افراد به دنبال حذف ونیر کامپوزیت هستند؟

 

دلایل مختلفی وجود دارد که افراد تصمیم به حذف ونیر کامپوزیت از روی دندان‌ های خود می‌ گیرند. برخی از این دلایل به شرح زیر هستند:

  • فرد نیاز به تنوع دارد.
  • فرد به دنبال ترمیم دندان‌ های خود است و برای این کار نیاز به حذف کامپوزیت‌ ها دارد.
  • فرد از شکل ظاهری کامپوزیت‌ های خود راضی نبوده و می‌ خواهد کامپوزیت‌ گذاری دوباره و با تغییر در رنگ و یا شکل ظاهری کامپوزیت‌ ها انجام شود تا دندان‌ ها ظاهر طبیعی‌ تری را به دست آورند. 
  • فرد به دنبال تعویض کامپوزیت‌ های خود با لمینت است. 
  • ممکن است کامپوزیت دندان دچار مشکل و آسیب شده باشد و نیاز به تعویض آن وجود داشته باشد. 

 

روش‌ های برداشتن کامپوزیت

روش‌ های مختلفی برای برداشتن ونیر کامپوزیت از روی دندان‌ ها وجود دارد که برخی از آن‌ها روش‌ های پیشرفته‌ تری بوده و به همین دلیل سریع‌ تر و ایمن‌ تر از روش‌ های سنتی هستند. در ادامه به معرفی روش‌ های برداشتن کامپوزیت پرداخته‌ ایم.

 

برداشتن کامپوزیت با استفاده از ورقه‌ های سمباده

 

برداشتن کامپوزیت با استفاده از ورقه‌ های سمباده یکی از روش‌ های قدیمی برداشتن کامپوزیت است و امروزه به دلیل وجود تکنولوژی‌های پیشرفته‌ تر برای برداشتن کامپوزیت، این روش تقریبا منسوخ شده است. در این روش از ورقه‌ های سمباده انعطاف‌ پذیری استفاده می‌ شود که به خوبی به تمام سطح دندان‌ ها دسترسی دارند و می‌ توانند با پولیش کردن ونیر کامپوزیت‌ ها، مینای دندان را از زیر کامپوزیت‌ ها خارج کنند و سطح شفاف دندان‌ ها را دوباره به نمایش در بیاورند. 

برداشتن کامپوزیت با استفاده از دریل‌ های کاربیدی

یکی دیگر از روش‌ های برداشتن کامپوزیت استفاده از دریل‌ های کاربیدی است. این روش دارای سرعت بالایی است و در پولیش کردن دندان‌ ها نیز موثر است. با استفاده از یک فشار مناسب دندانپزشک می‌ تواند با سرعتی بیشتر از روش استفاده از ورقه‌ های سمباده، ونیر کامپوزیت را از روی دندان بردارد. البته به دلیل این که دریل‌ های کاربیدی دارای انعطاف‌ پذیری خوبی نیستند و نمی‌ توانند به تمامی گوشه‌ ها برای برداشتن کامپوزیت از روی دندان دسترسی داشته باشند، امروزه از روش‌ های پیشرفته‌ تری به جای این روش استفاده می‌ شود.

برداشتن کامپوزیت با استفاده از روش Airabrasion

روش Airabrasion که ایر ابریژن نیز گفته می‌ شود، یکی از پیشرفته‌ ترین روش‌ هایی است که برای برداشتن کامپوزیت استفاده می‌ شود. در این روش دندانپزشک از ابزاری بهره می‌ برد که جریان هوای حاوی ذرات اکسید آلومینیوم بسیار ریز را بر روی دندان‌ ها کنترل می‌ کند. این جریان هوای مذکور ساییدگی بر روی دندان ایجاد می‌ کند و با استفاده از این ساییدگی لایه کامپوزیت از روی مینای دندان تراشیده می‌ شود. پس از آن لایه کامپوزیت دندانی برداشته شده و با استفاده از یک ساکشن که به لوله‌ ای نازک متصل است، از دهان خارج می‌ شود. به دلیل دقت بالایی که این روش دارد، کامپوزیت‌ ها به راحتی و بدون آسیب رساندن به مینای دندان، از روی دندان‌ ها جدا می‌ شوند. 

روش ایر ابریژن در مقایسه با روش‌ های سنتی دارای مزایایی است که از این مزایا می‌ توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • استفاده از روش ایر ابریژن در اکثر مواقع نیاز به بی حسی موضعی ندارد. به طور مثال زمانی که میزان ونیر کامپوزیت بر روی دندان زیاد نباشد، نیازی به استفاده از بی حسی موضعی دیده نمی‌ شود.
  • در این روش خطر شکسته شدن دندان‌ ها در اثر سایش تا حد بسیاری به حداقل می‌ رسد.
  • در روش ایر ابریژن فشار، حرارت و لرزشی به وجود نمی‌ آید. 
  • روش ایر ابریژن آسیبی به رشته‌ های عصبی دندان‌ ها و لثه‌ ها و یا هر گونه بافت اطراف دندان وارد نمی‌ کند.
  • روش ایر ابریژن نیست به روش‌ های استفاده از ورقه‌ های سمباده و دریل کاربیدی سریع‌تر است و به همین دلیل این روش را می‌ توان موثرتر به حساب آورد. 

این روش مانند تمامی روش‌ ها دارای معایبی است که این معایب نیز عبارتند از:

  • روش ایر ابریژن برای افرادی که از کامپوزیت برای از بین بردن فاصله بین دندان‌ هایشان استفاده کرده‌ اند، توصیه نمی‌ شود زیرا این روش برای برداشتن لایه‌ های نازک کامپوزیتی مناسب بوده و در صورت استفاده برای لایه‌ های ضخیم‌ تر کامپوزیت ممکن است آسیب‌هایی به خود دندان و همچنین دندان‌ های اطراف آن وارد شود.
  • در صورتی که دندان مذکور دچار پوسیدگی شده باشد، نمی‌ توان از این روش استفاده کرد.
  • روش ایر ابریژن ممکن است درد و ناراحتی برای بیمار به همراه بیاورد. 

برداشتن لمینت از روی دندان‌ ها

لمینت یکی از پوشش‌ های دندان است که افراد بسیاری از آن بهره می‌ برند و دارای اثربخشی بسیار خوبی است. از این پوشش دندان برای به وجود آمدن دندان‌ های سفید، خوش فرم و در نهایت زیبا استفاده می‌ شود زیرا این پوشش دندان به خوبی قادر به پوشاندن شکستگی‌ ها، بدفرمی‌ ها و سیاه و یا زرد شدن دندان‌ هاست. 

چرا افراد به دنبال حذف لمینت از روی دندان‌ های خود هستند؟

  • در برخی از موارد پوسیدگی دندان زیر لمینت و یا پوسیدگی خود لمینت موجب می‌ شود افراد به فکر حذف لمینت بیفتند. 

  • از دیگر مواردی که افراد به دنبال حذف لمینت هستند، می‌ توان به ناراضی بودن آنها از نتایج لمینت اشاره کرد. به طور مثال ممکن است زیبایی دندان با لمینت کمتر شده باشد و به همین دلیل نیاز به حذف آن از طرف فرد دیده می‌شود.
  • در برخی از موارد ممکن است بخشی از لمینت دندان شکسته و یا دچار پریدگی شود و از این رو نیاز است تا لمینت برداشته شده و تعویض شود.

برداشتن لمینت دارای چه عوارضی است؟

پس از حذف لمینت از روی دندان ممکن است دو مشکل احتمالی به وجود بیاید که قبل از حذف لمینت بهتر است با این دو مشکل آشنایی داشته باشید.

پوسیدگی

در برخی از بیماران زمانی که لمینت برداشته می‌ شود، امکان پوسیدگی دندان‌ ها بالا می‌ رود. به خصوص زمانی که از لمینت‌ های تراش خورده استفاده می‌ شود، امکان پوسیدگی بالا خواهد رفت، زیرا زمانی که برای نصب لمینت دندان تراش می‌ خورد، بافت اصلی دندان از دست می‌ رود و به همین دلیل لمینت موجب کاهش استحکام اولیه دندان می‌ شود. زمانی که لمینت برداشته می‌ شود، تنها بخشی از دندان تخریب شده باقی می‌ ماند و به همین دلیل این دندان زودتر از دندان‌ های دیگر دچار پوسیدگی می‌ شود. از این رو اگر هنوز اطمینانی برای انجام لمینت ندارید، بهتر است آن را انجام ندهید زیرا فرآیند برداشتن آن و سپس پوسیدگی‌های به وجود آمده هزینه‌های بسیاری را در پی خواهد داشت.

رنگ دندان

از دیگر مواردی که موجب می‌ شود برداشتن لمینت دندان مشکلاتی را برای دندان به وجود بیاورد، کاهش سفیدی دندان است. برای نصب لمینت از تراش دادن دندان استفاده می‌ شود و از آن جایی که هر چه لایه‌ های بیشتری تراشیده می‌ شود، از میزان سفیدی آن کمتر می‌ شود. زمانی که لمینت حذف می‌ شود، دندان به سفیدی قبل نخواهد بود و می‌ تواند ظاهر بدی را برای لبخند فرد به وجود بیاورد. همچنین عدم برخورد نور و عدم برخورد خمیر دندان در طولانی مدت به دندان به دلیل وجود لمینت بر روی آن، می‌تواند زرد شدن رنگ دندان را افزایش دهد. 

سخن پایانی

در رابطه با برداشتن کامپوزیت‌ ها، انجام آن آسان‌ تر بوده و همچنین عوارض کمتری را نیز به دنبال دارد ولی در رابطه با برداشتن لمینت دندان به دلیل داشتن عوارض‌ های جدی، بهتر است حتما قبل از انجام لمینت از این کار مطمئن باشید تا درگیر حذف آن از روی دندان‌ های خود نشوید.