پوسیدگی دندان ها یکی از وحشتناک ترین اتفاقاتی است که برای دندان های ارتودنسی شده ممکن است به وجود بیاید. معمولا درمان ارتودنسی به گونه ای است که ، دندان ها ممکن است به راحتی در معرض خطر پوسیدگی قرار بگیرند. اما دلیل این موضوع چیست؟
پوسیدگی دندان ها در حین درمان ارتودنسی معمولا به دلیل تجمع باکتری ها در پشت سیم ها ایجاد می شود و معمولا در این وضعیت لثه ها به دلیل مواجه شدن با یک وضعیت التهابی، قادر به مبارزه با حمله باکتری نیستند. علاوه بر این ممکن است مواد غذایی ای که بر اثر عدم رعایت بهداشت در بین براکت ها به دام می افتند، مینای دندان را ضعیف تر کرده و دندان ها را مستعد پوسیدگی می کند.
آیا با دندان پوسیده شده می توان درمان ارتودنسی را آغاز کرد؟
در جواب به این سوال باید گفت،خیر.پیش از شروع درمان ارتودنسی ابتدا باید سلامت دندان ها توسط یک متخصص ارتودنسی با تجربه تایید شود. معمولا افرادی که برای درمان ارتودنسی به پزشک مراجعه می کنند دچار پوسیدگی دندان می باشند. زیرا معمولا دندان های نامنظم بسیار مستعد پوسیدگی هستند. بنابراین پزشکان این دندان ها را شناسایی می کند و در صورتی که نیاز به گذاشتن دستگاه ارتودنسی بر روی این دندان ها باشد حتما آنها را ترمیم می کند. برخی دیگر از دندان ها پیش از شروع درمان ارتودنسی کشیده می شوند. این را بدانید که متخصص ارتودنسی حتی الامکان از کشیدن دندان ها خودداری می کند. اما اگر نیاز به کشیدن دندان ضروری باشد اولویت با کشیدن دندان های پوسیده است.
پیش از شروع ارتودنسی باید چه کارهایی انجام داد؟
یکی از مهم ترین اقداماتی که باید پیش از شروع ارتودنسی انجام دهید این است که مطمئن شوید که پیش از نصب براکت ها جرمی بر روی دندان ها باقی نماند.
اطمینان حاصل کنید که تمام دندان های پوسیده ترمیم شده باشند، تمام درمان های کانال ریشه انجام شده، و قبل از استفاده از براکت، دندان های خود را به طور عمیق و بهداشتی تمیز کنید تا مطمئن شوید که خطر پوسیدگی دندان در شما به حداقل می رسد.
خرید مسواک بین دندانی یکی دیگر از اقدامات مهم است زیرا پس از نصب براکت بر روی دندان ها ، شما نمی توانید از نخ دندان معمولی استفاده کنید چون در این زمینه اثر بخش نیست. بسیاری از بیماران گزارش می دهند که به علت اینکه نمی توانند از نخ دندان استفاده کنند، دچار پوسیدگی دندان یا کرم خوردگی دندان می شوند. برای حل این مشکل بهتر است اگر قصد ارتودنسی دندان را دارید، خرید یک مسواک بین دندانی یک امر واجب است. مسواک بین دندانی می تواند بین دندان ها و دستگاه قرار گرفته بر روی دندان شما قرار گیرد و می تواند تقریبا به هر جایی که نخ دندان می رود، دسترسی پیدا کند و از این طریق ضمن خارج کردن باقیمانده مواد غذایی و تمیز کردن دندان از ابتلای به پوسیدگی دندان پیشگیری کند.
راهکارهایی برای جلوگیری از پوسیدگی دندان پس از ارتودنسی:
از دهانشویه استفاده کنید.
یکی از روش های موثر در پیشگیری از پوسیدگی دندان ها،استفاده از دهانشویه می باشد. پس از مصرف دهانشویه ممکن است به علت اینکه لثه ها تحت تاثیر قرار می گیرند احساس بدی داشته باشید ، اما این یک اقدامی است که باید به اجبار آن را انجام دهید، زیرا دهانشویه مایع است و می تواند به همه خلل و فرج ها رفته و بین براکت و سیم و دندان نیز حرکت کند. استفاده از دهانشویه همچنین موجب آسیب به براکت ها، چسب مورد استفاده برای بستن آن و دندان های شما نمی شود.
اجتناب از مصرف مواد غذایی توصیه شده توسط دندانپزشک
معمولا دندانپزشکی که درمان ارتودنسی را انجام می دهد، به شما یک لیست از مواد غذایی که باید از مصرف آنها اجتناب کنید را می دهد، زیرا ممکن است با مصرف مواد غذایی سفت مانند:خشکبار و... یا چسبناک مانند پاستیل و... در طول درمان ارتودنسی،دندان ها و براکت های شما دچار آسیب شود. همچنین باید گفت که شما تنها باید از توصیه های دندانپزشک خود پیروی کرده و هیچ کدام از مواد غذایی ذکر شده را نخورید، در صورتی که به توصیه دندانپزشک خود توجه نکرده و از غذاهای مورد نظر استفاده کنید، خطر ابتلا به پوسیدگی دندان در طی درمان ارتودنسی در شما افزایش می یابد.
رعایت توصیه های بهداشتی جهت جلوگیری پوسیدگی دندان در ارتودنسی
معمولا وقتی بیمار تحت درمان ارتودنسی قرار میگیرد، اولین توصیه ای که باید رعایت کند این است که باید پس از هر وعده غذایی بیمار مسواک بزند و وقتی مسواک زدن برای او امکانپذیر نیست، به بیمار توصیه میشود که صبحها پس از صرف صبحانه و شب پیش از خواب مسواک بزند. اگر بیمار عمل مسواک زدن را به خوبی و درستی انجام دهد، در فضای زیر براکت ها هیچ نوع تغییر ناخوشایندی مانند پوسیدگی دندان در ارتودنسی و یا تغییر رنگ اتفاق نخواهد افتاد.
استفاده از اینویزلاین
در صورتی که دندان های شما مستعد پوسیدگی است و نگران آسیب دیدن دندان های خود هستید، می توانید از سایر گزینه های درمان ارتودنسی مانند اینویزیلاین استفاده کنید. از آنجا که می توانید در طول خوردن مواد غذایی، اینویزیلاین را از دهان خود خارج کنید، مواد غذایی کمتر بین دندان ها گیر می کنند. تمیز کردن دندان ها نیز با استفاده از این روش ساده تر است. به علاوه، پر کردن دندان در حین ارتودنسی با این روش ساده تر است. زیرا سیم و براکتی وجود ندارد که مانع از درمان شود.
اگر دندان ها بعد از ارتودنسی دچار پوسیدگی دندان شد چه کار کنیم؟
در هنگام برداشتن سیم ها بیمار باید حتما تحت درمان جرم گیری و یا به اصطلاح پالیش قرار گرفته و این پوسیدگی دندان در ارتودنسی از راه انجام پالیش برطرف شود.
اگر پوسیدگی دندان در ارتودنسی با استفاده از پالیش برطرف نشد، توصیه می شود که پوسیدگی دندان در ارتودنسی در آن ناحیه با ماده سفید پر و درمان شود.
پس توصیه اول ما این است که بیمار مسائل بهداشتی را به خوبی و با دقت رعایت کند و با رعایت کامل مسائل بهداشتی، تغییر رنگ در دندان رخ نمی دهد و جدای از این در صورت ایجاد مشکلات پوسیدگی دندان در ارتودنسی میتوان از پالیش و یا از پر کردن ناحیه مورد نظر با ماده سفید استفاده کرد.
مراقبت از دندان ها در برابر پوسیدگی
روزی حداقل دو بار مسواک بزنید.
برای کنترل تشکیل پلاک و باکتری نخ دندان بکشید.
از رژیم غذایی سالم تبعیت کنید.
هر روز مقدار زیادی آب بنوشید.
به طور منظم برای معاینه و جرم گیری دندان ها مراجعه کنید.