قطعا برای همه ما چندین بار پیش آمده که هنگام استفاده از مسواک و نخ دندان شاهد خونریزی لثه هایمان شده باشیم.در این وضعیت همه ما وضعیت نگران کننده ای را تجربه می کنیم و دقیقا نمی دانیم علت این مشکل چیست. این را باید دانست که خونریزی لثه ها یک بیماری رایج است و با روش های گوناگون درمانی می توان به سادگی آن را برطرف کرد و جای هیچ گونه نگرانی نیست. در این مقاله سعی داریم علل بروز خونریزی لثه ها و راهکارهای پیشگیری و درمان آن را به شما معرفی کنیم پس پیشنهاد می کنیم تا آخر این مطلب با ما همراه باشید.
خونریزی لثه چیست؟
خونریزی لثه یکی از شایع ترین نشانه های مربوط به بیماری های لثه می باشد.این بیماری می تواند به دلایل مختلفی مانند: عفونت لثه، عدم رعایت بهداشت دهان و دندان یا برخی بیماری های داخلی ایجاد شود. اکثر افراد مبتلا به بیماری های لثه در حین مسواک زدن یا خوردن یک میوه سفت دچار خونریزی لثه خواهند شد.
به طور کل همه ی بیماری های مربوط به لثه، به دلیل وجود پلاک روی دندان ها به وجود می آیند، پلاک ها ماده ای چسبناک و حاوی باکتری هستند، البته این را باید گفت که همه ی باکتری های پلاک دندان آسیب زننده و مضر نیستند اما بخشی از این باکتری ها برای لثه ها مضر هستند. پلاک هایی که بر روی دندان تشکیل می شوند اگر از بین نروند، سفت شده و باعث ایجاد مشکلات لثه ای می شوند. پلاک ها همچنین در قرمز شدن و تورم لثه ها و نهایتا خونریزی لثه ها نقش زیادی دارند.
ژینژیویت
خونریزی لثه ها معمولا نشانه ی بیماری ژینژیویت یا التهاب لثه می باشد. این بیماری یک بیماری شایع و بی خطر است که موجب ایجاد خونریزی لثه ها می شود و معمولا به دلیل ایجاد پلاک در لثه ها ایجاد می شود. اگر مبتلا به این بیماری هستید لثه ها ملتهب، قرمز و متورم می شوند و ممکن است در هنگام مسواک زدن خونریزی کنند.
برای درمان این اختلال بهتر است بهداشت دهان و دندان را رعایت کنید. سعی کنید حداقل دوبار در روز مسواک بزنید، هر روز نخ دندان بکشید، هر روز با دهانشویه آنتی باکتریال دهان خود را شستشو دهید و به طور منظم به دندانپزشک مراجعه کنید.
بیماری دیابت
خونریزی و تورم لثه ها میتواند یکی از نشانه های بارز بیماری دیابت نوع ۱ و ۲ باشد. در این بیماری، دهان توانایی مبارزه با جرم های دهانی را ندارد و در نتیجه لثه ها مستعد عفونت و خونریزی می شوند. قند خون بالا در نتیجه دیابت فرایند بهبود را برای بدن دشوار کرده که همین امر سبب بدتر شدن بیماری های لثه می شود.
بیماری ترومبوسیتوپنی
اگر لثه هایتان حین مسواک زدن خونریزی کرده و به راحتی بند نمی آید، همچنین دارای لثه های ملتهب هستید ممکن است مبتلا به بیماری ترومبوسیتوپنی داشته باشید.
بیماری هموفیلی یا بیماری وُن-ویلبراند
اگر لثه هایتان در صورت پارگی کوچک خونریزی شدید کند و هیچ جور نتوانید جلوی خونریزی را بگیرید ممکن است شما مبتلا به بیماری هموفیلی یا ون-ویلبراند باشید. در این بیماری ها بدن توانایی ساخت ماده انعقاد کننده خون را ندارد و لثه دچار خونریزی می شود.
کمبود ویتامین سی
ویتامین سی یک ویتامین حیاتی است که به رشد و ترمیم بافت ها کمک زیادی می کند، این ویتامین زخم ها را بهبود داده و به استقامت استخوان و دندان هم کمک می کند. در صورت کمبود این ویتامین ممکن است احساس ضعف و بیحالی کرده و در طولانی مدت التهاب و خونریزی لثه ها را تجربه کنید.
اسکروی
این بیماری نادر در صورت کمبود شدید ویتامین سی در نتیجه سو تغذیه رخ میدهد و سبب ضعف، کم خونی و خونریزی زیر پوستی می شود. خونریزی لثه یکی از علائم شایع این بیماری است.
کمبود ویتامین کا
اگر لثه هایتان زیاد خونریزی می کند شاید به علت کمبود ویتامین کا باشد. این ویتامین به لخته شدن خون کمک می کند، برای استخوان ها خوب است و اگر به اندازه کافی ویتامین کا نداشته باشید یا بدن به خوبی آن را جذب نکند سبب مشکلات خونریزی می شود.
خونریزی لثه در بارداری
در دوران بارداری ممکن است به دلایل مختلفی من جمله:هورمونهای جراحی ، تورم لثه و ...شاهد خونریزی های لثه ای باشیم.
هورمون ها مهمترین عامل خونریزی لثه هستند. همچنین تغییرات هورمونی، دهان شما را در برابر باکتری ها و پلاک ها آسیب پذیرتر می کند، که هر دو آنها باعث حساس شدن لثه در دوران بارداری می شوند و در صورت عدم درمان صحیح باعث التهاب لثه و پوسیدگی دندان در برخی از خانم ها می شود.
پریودنتال
عارضه پریودنتال ، یک بیماری مزمن لثه ای است که موجب آسیب رسیدن به بافت و استخوان های محافظ دندان ها می شود . آسیب های وارده بر استخوان ها موجب التهاب، لثه ها می شوند و در نهایت دندان ها استحکام خود را از دست می دهند . از نشانه های پرودنتال می توان به : بوی بد دهان ، احساس طعم بد در دهان، تغییر در شکل قرارگیری دندان ها ، قرمز شدن و التهاب و خونریزی لثه ها اشاره کرد. چنانچه برای درمان این بیماری به موقع اقدام نشود، بعضی از دندان ها از بین می روند.
لوسمی
خونریزی لثه ها ، می تواند نشان دهنده لوسمی باشد ، لوسمی موجب می شود تعداد پلاکت های خون در افراد مبتلا، پایین بیاید و در نتیجه جلوگیری از خونریزی در این افراد به ویژه در لثه ها دشوار می شود.
چگونه از خونریزی لثه و بیماری های ناشی از آن پیشگیری کنیم؟
موثرترین راه برای پیشگیری ، رعایت بهداشت دهان ودندان به صورت صحیح است تا بدینوسیله مانع ایجاد پلاک شویم.
حداقل روزی دوبار مسواک زدن در روز باعث حفظ بهداشت دهان و دندان شده و چنانچه لثه ها ملتهب باشند موجب از بین رفتن ورم لثه ها می شود .
استفاده از نخ دندان و شستشوی دهان با دهان شویه های مناسب نیز باعث می شود باکتری ها و پلاک ها نتوانند به لثه ها آسیب بزنند و مدام از سطح دهان پاک شوند.
استفاده از خمیردندان حاوی فلوراید که علاه بر جلوگیری از پوسیدگی دندان ها، سلامت لثه ها را نیز تامین می کند.
نکته ضروری این است که چنانچه سابقه خونریزی لثه و پلاک دهانی شدیدی داشته باشید ، به تنهایی قادر نخواهید بود تا آن ها را از بین ببرید و یا درمان کنید و ضرورت مراجعه به پزشک امری جدی است چرا که بیماری لثه می تواند وخیم شده و مشکلاتی جدی به وجود آورد.
همانطور که گفته شد بیماری لثه بسیار شایع است و درمان پذیر است ، اما نکته حائز اهمیت این است که اگر با ظهور علائم بیماری لثه به موقع به دندانپزشک مراجعه نکنیم و درمان درستی انجام نشود بیماری شدت یافته و موجب عفونت، زخم و پریودنتیت لثه میشود.