02122383900

دندان نیش سومین دندان قدامی انسان است که تاثیر‌ بسزایی بر روی طرح لبخند و زیبایی صورت می‌ گذارد. دندان نیش مشکلاتی را می ‌تواند برای دهان و دندان فرد به وجود بیاورد، از این رو در این مقاله به معرفی این مشکلات و روش‌ های درمانی دندان نیش پرداخته‌ ایم.

نداشتن دندان نیش

دندان نیش در محل مهمی از قوس فک قرار گرفته است، از این رو خالی بودن آن جلوه بدی را در صورت فرد به وجود می‌ آورد. این دندان به دلیل تک ریشه‌ ای بودن، محکم‌ ترین دندان موجود در فک است، در نتیجه به طور معمول دندان نیش آخرین دندانی است که انسان‌ ها از دست می‌ دهند. دندان نیش به طور طبیعی در محدوده سنی ده تا دوازده سالگی به صورت طبیعی رشد می‌ کند. یکی از مشکلات بزرگی که در رابطه با دندان نیش وجود دارد، در نیامدن این دندان و یا دندان نیش نهفته است. در صورتی‌که تا سیزده سالگی دندان نیش فرد در نیامده باشد، باید به دندان پزشک متخصص مراجعه شود. 

نداشتن دندان نیش می‌ تواند علل مختلفی داشته باشد که در ادامه به توضیح آن‌ها پرداخته‌ ایم:

● نیروی رویش دندان نیش کم است.

● نداشتن مادرزادی و ارثی جوانه دندان نیش که به آن Missing نیز می‌ گویند.

● جهت رویش دندان نیش نهفته کج است و دندان نمی‌ تواند رشد کند.

● در صورت زود کشیدن دندان نیش ممکن است استخوان روی جوانه دندان دائمی بسته شود و از این طریق اجازه رویش به دندان داده نشود.

● دندان‌ هایی که زودتر رویش یافته‌ اند، موجب کمبود فضا برای رشد دندان نیش شوند.

 

مطب دندانپزشکی سعادت آباد

 

دندان نیش نهفته

یکی از مهم‌ ترین عوارضی که دندان نیش نهفته دارد، تاثیر آن بر روی زیبایی لبخند است. به جز این مورد دندان نیش نهفته می‌ تواند سلامت دندان‌ها را مورد تهدید قرار دهد. به طور مثال در صورت بالا بودن سن بیمار، دندان نیش نهفته می‌تواند انعطاف‌ پذیری آرواره‌ های او را از بین برده و در نتیجه موجب به وجود آمدن کیست و تومور فکی شود. 

از دیگر عوارض این دندان آسیب رساندن به ریشه‌ های دندان است. با آسیب رسیدن به ریشه‌ های دندان، باقی دندان‌ ها نیز می‌ توانند دچار مشکل شوند. در صورت نداشتن دندان نیش، فشار به دندان‌ های دیگر وارد می‌ شود و همین مورد می‌ تواند موجب آسیب رسیدن به دیگر دندان‌ ها شود.

 

روش‌ های درمانی دندان نیش نهفته

روش درمانی دندان نیش نهفته بسته به علل به وجود آمدن این مشکل است. به بیان دیگر هر کدام از علت‌ های نداشتن دندان نیش، درمانی مخصوص را می‌ طلبد.

اگر علت درنیامدن دندان نیش رویش زودتر دیگر دندان‌ ها و نبود جا برای رویش دندان نیش باشد، از روش ارتودنسی ثابت برای درمان آن استفاده می‌ کنیم. در این روش براکت ارتودنسی را به دندان نیش به وسیله جراحی لثه متصل می‌ کنند. برای این کار ابتدا دندان‌ های جانبی را جا به جا می‌ کنند تا فضای کافی برای رویش دندان نیش به وجود آید.

اگر علت درنیامدن دندان نیش، نداشتن جوانه دندان نیش باشد، از ایمپلنت و بریج دندان و یا دندان مصنوعی تکه‌ ای برای درمان این مشکل استفاده می‌ شود.

اگر علت درنیامدن دندان نیش، کج بودن مسیر رویش آن باشد، از جراحی دندان برای درمان آن استفاده می‌ شود. برگرداندن دندان نیش نهفته در ردیف ثابت کار سختی است از این رو بهتر است به کمک جراحی این دندان از داخل استخوان فک بیرون کشیده شود و پس از آن به کمک ایمپلنت دندانی جایگزین دندان نیش شود. در برخی از مواقع به دلیل سخت بودن این جراحی دندان‌ پزشک به جای خارج کردن دندان، از روش ایمپلنت بدون جراحی استفاده می‌ کند و روکش ایمپلنت را بر روی همان دندان نیش قرار می‌ دهد.

مراقبت‌ های بعد از جراحی دندان نیش نهفته

اگر مشکل دندان نیش نهفته طوری باشد که جراحی برای آن لازم باشد، پس از جراحی دندان بهتر است نکاتی رعایت شود تا دندان به بهترین حالت ممکن درمان شود.

 در صورت متورم شدن ناحیه جراحی از کمپرس یخ استفاده کنید.

 به بهداشت دهان و دندان خود توجه کافی داشته باشید.

 تا چند روز پس از جراحی غذاهای نرمی که به راحتی قابل جویدن هستند بخورید.

 از خوردن خوراکی‌ های سفتی مانند چیپس خودداری کنید تا قسمت جراحی شده تحریک نشود.

 پس از دو هفته به متخصص ارتودنسی مراجعه کنید.

ایمپلنت دندان نیش به چه صورت است؟

از آن جایی که یکی از راه‌ های درمانی دندان نیش نهفته ایمپلنت است، بهتر است در رابطه با این مسئله نیز اطلاعاتی داشته باشید. ایمپلنت دندان نیش با باقی دندان‌ ها تفاوت آن ‌چنانی ندارد. تنها نکته مهم در رابطه با ایمپلنت دندان نیش توجه دندانپزشک به زیبایی دندان است. از این رو محل کاشت ایمپلنت دندان نیش اهمیت بسیاری پیدا می‌ کند. برای این که دندان به صورت کاملا زیبایی دیده شود و ایمپلنت آن تاثیری بر روی زیبایی چهره فرد نگذارد، رعایت فاصله لبه ایمپلنت دندان با لبه استخوان خارجی مهم است. از آن جایی که دندان نیش تحت فشار زیادی است در ایمپلنت آن باید از برندهای باکیفیت استفاده شود تا مشکلاتی را برای بیمار به وجود نیاورد.

بیرون زدن دندان نیش

یکی دیگر از مشکلات مرتبط به دندان نیش بیرون زدن آن است. این مورد می‌ تواند به صورت ارثی به وجود آمده باشد. به این صورت که فرد به صورت ارثی ابعاد قوس فک کوچکی دارد، از این رو در این قوس کوچک جای کافی برای رشد دندان نیش وجود ندارد. برای درمان این مشکل زمانی که هنوز دندان‌ های شیری در دهان هستند، باید به دندانپزشک مراجعه کرد. در این موقعیت دندانپزشک از روش سریال اکسترکشن برای پیشگیری استفاده می‌ کند. اگر در زمان مناسب به داد دندان نیش خود نرسید، باید از درمان ارتودنسی ثابت به همراه کشیدن دندان آسیای کوچک اول استفاده شود که این درمانی طولانی‌ تر بوده و به مدت دو سال فرد را درگیر می‌ کند.

گفتنی است در صورتی که این بیرون‌ زدگی دندان نیش زیاد نباشد، می‌ توان از لمینت دندان نیز به عنوان یک راه درمانی استفاده کرد. این روش سریع‌ تر بوده و به مدت دو تا سه هفته درمان آن طول می‌ کشد.

پوسیدگی دندان نیش

دندان نیش نیز به مانند دیگر دندان‌ ها موجب پوسیدگی می‌ شود. پوسیدگی در این دندان به دلیل تجمع مواد قندی و باکتری‌ ها خواهد بود. از آن جا که پوسیدگی دندان یک مشکل پیش رونده است، بسته به این که پوسیدگی دندان نیش در چه مرحله‌ ای قرار دارد، درمان آن نیز متفاوت خواهد بود. اگر پوسیدگی جدی نباشد و عصب را درگیر نکرده باشد، با یک جلسه نیم ساعته و به کمک کامپوزیت دندان مشکل حل می‌ شود. در صورتی که پوسیدگی دندان به عصب رسیده باشد، درمان عصب ‌کشی نیاز است. 

با این که این دندان، دندانی یک کاناله است ولی به دلیل این که دارای بلندترین ریشه در بین تمامی دندان‌ هاست، باید از فایل عصب کشی مخصوص دندان نیش استفاده شود. عصب کشی دندان نیش باید به دقت انجام شود، زیرا در صورت ناقص بودن، موجب به وجود آمدن ضایعه‌ ای در انتهای ریشه شده و در نهایت می‌ تواند آبسه دندان را به وجود آورد. لازم به ذکر است به طور کل در رابطه با پر کردن دندان نیش باید با ظرافت و دقت بالا انجام شود، زیرا دندان نیش تاثیر بالایی بر روی زیبایی صورت فرد دارد. 

دندان نیش از مهم‌ ترین دندان ‌های موجود در دهان است که توجه به آن از اهمیت بالایی برخوردار است. اگر کودک شما تا سن دوازده سالگی به صورت طبیعی دندان نیش در نیاورده بود، حتما با مراجعه به دندانپزشک جلوی به وجود آمدن مشکل ‌های بزرگتر در رابطه با دندان‌ های او را بگیرید.