02122383900

یکی از بیماری های خطرناک قرن جدید، زگیل تناسلی می باشد.

این بیماری در بسیاری از موارد از بیماری ایدز خطرناک تر می باشد. ابتدا به ویروس HPV در سال های اخیر بسیار شایع شده است. این ویروس 100 نوع دارد که برخی از آنها خطرناک و برخی دیگر بی خطر می باشند. ویروس HPV دهان، آلت تناسلی و گلو مورد حمله قرار می دهد و در صورت عدم درمان به سرطان در این نواحی تبدیل می شود.

این ویروس خطرناک و درمان آن با مشکلات زیادی همراه خواهد بود پس بهتر است از ابتلا به آن پیشگیری نمود. برخی از انواع این ویروس بدون شناسایی بهبود پیدا می کنند. برخی نیز بدون علائم به وجود می آیند و پس از مدتی از بروز آن، شخص متوجه می شود به این ویروس مبتلا شده است.

در بسیاری از مواقع که زگیل تناسلی در دهان به وجود می آید، سیستم ایمنی بدن از گسترش آن جلوگیری نموده و آن را درمان می کند. اما در برخی مواقع این اتفاق نمی افتد و ویروس با گسترش در دهان به گلو نیز سرایت می کند. 

در این مقاله سعی شده است به بررسی این ویروس و راه های مقابله با آن در دهان و گلو پرداخته شود. این ویروس خطرناک است پس پیشنهاد می شود این مقاله را تا انتها بخوانید.

زگیل تناسلی در دهان

سکس دهانی، ارتباط دهانی، تماس دهان با اشیای و دست آلوده و ... سبب انتقال ویروس HPV  به دهان می شود. این ویروس اگر از زیر گروه های بی خطر HPV باشد توسط سیستم دفاعی بدن از بین می رود. اما در برخی از موارد درمان آن حدود دو سال به طول می انجامد. این ویروس در صورت عدم مداوا به سرطان حلق و دهان تبدیل می شود.

شخص مبتلا به زگیل تناسلی باید مراقب باشد این شخص به راحتی می تواند خود و اطرافیانش را دچار زگیل تناسلی در دهان کند. همچنین در تماس دهان با آلت تناسلی که دچار زگیل تناسلی شده است نیز امکان مبتلا به این ویروس وجود دارد. همچنین آن دسته از مادران بارداری که مبتلا به ویروس تناسلی هستند می توانند ویروس خود را به راحتی به فرزندانشان منتقل نمایند.

به همین دلیل بهتر است ویروس تناسلی به سرعت تشخیص و درمان شود تا هم بیماری پیشرفت نکند و هم اینکه به اطرافیان سرایت نکند.

موارد زیر می تواند خطر ابتلا به ویروس HPV را در دهان افراد میسر نماید:

  • رابطه جنسی خطرناک با شرکای متعدد 
  • رابطه جنسی محافظت نشده 
  • مصرف بی رویه دخانیات و الکل
  • نوشیدن و خوردن غذا از بشقاب و لیوان فرد مبتلا به ویروس تناسلی در دهان 
  • رابطه جنسی در سنین پایین
  • رابطه جنسی دهانی
  • بوسیدن دهانی

این موارد شاید به راحتی نتواند ویروس HPV را منتقل کند اما خطر ابتلا را تسریع می بخشد. پس بسیار مراقب باشید. 

راه های پیشگیری از ابتلا به ویروس HPV

یکی از راه های مطمئن برای جلوگیری از ابتلا به انواع ویروس های اچ پی وی، تزریق واکسن این ویروس می باشد. پیشنهاد می شود تا قبل از میان سالی حتما این واکسن را تزریق کنید. اخیرا در بسیاری از مدارس خارج از کشور دانش آموزان در سنین 12 سالگی این واکسن را دریافت می کنند. جدا از واکسن رعایت موارد زیر نیز می تواند از ابتلا به ویروس زگیل تناسلی در دهان جلوگیری نماید:

  • رابطه جنسی ایمن 
  • عدم رابطه جنسی دهانی در هنگام وجود زخم یا بریدگی در دهان
  • پرهیز از رابطه جنسی با شرکای متعدد
  • انجام آزمایش ها و غربالگری های مربوطه از سن شروع رابطه جنسی
  • مراجعه به دندانپزشکی هر شش ماه یکبار
  • مراجعه سریع به دندانپزشکی در هنگام رویت علائم زگیل تناسلی در دهان 
  • عدم مراجعه به دندانپزشکی های نا معتبر و بدون پروانه پزشکی

علائم زگیل تناسلی در دهان 

ویروس اچ پی وی زیر گروه های مختلفی دارد که هر کدام از آنها علائم مختلفی دارند. اما یک دسته از علائم در همه گروه های این ویروس مشترک هستند. در صورت مشاهده این علائم سریعا به دندانپزشک مراجعه نمایید:

  • به وجود آمدن زگیل در دهان در ابعاد کوچک و سخت
  • وجود بر آمدی و ضایعه خاص در قسمت های مختلف دهان 
  • اغلب این موارد دردناک نیستند
  • ضایعه ها به وجود آمده به رنگ های سفید، صورتی کم رنگ یا همرنگ بافت دهان هستند.
  • زگیل های به وجود آمده یا به صورت گل کلم در قسمتی از دهان رشد می کنند یا به صورت منفرد در قسمت های مختلف دهان به وجود می آیند.
  • گوش درد یا گلو درد در سمتی که زگیل یا ضایعه به وجود آمده است
  • احساس بی حس شدن لب ها و زبان
  • احساس درد در هنگام جویدن
  • احساس وجود چیزی در گلو و گردن
  • تغییر رنگ دهان و زبان
  • سرفه های پی در پی

این موارد اگر بیش از یک هفته بهبود پیدا نکند باید به دندانپزشک یا پزشک عمومی مراجعه کنید. این علائم از ظاهر نمی توانند نشان دهنده ویروس زگیل تناسلی باشند. آزمایش PCR جهت تشخیص این ویروس باید انجام شود.

 

 

تفاوت آفت دهان و زگیل دهانی

آفت دهان و زگیل دهان هر دو نوع زخم دهان هستند، اما از نظر علت، شکل، محل و تشخیص متفاوت هستند. در زیر به بررسی تفاوت آفت دهان و زگیل دهانی می پردازیم:

آفت دهان:

1. علت وقوع:

   علت دقیق آفت‌ ها ناشناخته است، اما استرس، ترک‌ ها یا زخم ‌های دهان، آلرژی ‌های غذایی و کمبود ویتامین می‌ توانند به ظاهر آن‌ها کمک کنند.

2. شکل و ظاهر:

   - زخم های دهان بیشتر گرد یا بیضی به رنگ سفید یا زرد با حاشیه قرمز است.

3. محل ظهور:

   آفت‌ دهان می تواند در هر جایی از دهان از جمله زبان، لثه ها، لب ها و گونه ها ایجاد شود.

4. درمان:

   - در بسیاری از موارد، آفت‌ های دهان نیاز به درمان خاصی ندارند و خود به خود بهبود می یابند. اما در مواردی که درد شدید وجود دارد می توان از مسکن یا دارو های ضد التهاب استفاده کرد.

زگیل دهان (HPV دهان):

1. علت وقوع:

   زگیل های دهانی توسط ویروس HPV ایجاد می شوند که از طریق تماس مستقیم به خصوص رابطه جنسی دهانی منتقل می شود.

2. شکل و ظاهر:

   - زگیل های دهان عمدتاً روی غشا های مخاطی و معمولاً به طور خودکار ظاهر می شوند.

3. محل ظهور:

   زگیل های دهانی می توانند در هر جایی از دهان از جمله زبان، لب ها و لثه ها ظاهر شوند.

4. درمان:

   درمان زگیل های دهان ممکن است شامل دارو های ضد ویروسی، کرم ها یا در برخی موارد درمان های پیشگیرانه باشد. واکسیناسیون نیز در برخی موارد به عنوان یک اقدام پیشگیرانه مفید است.

اگر آفت‌ های دهان بدون درمان بهبود نیافت یا ادامه پیدا کرد، بهتر است برای تعیین علت و درمان مناسب به پزشک مراجعه کنید.

به هر حال، آفت‌ های دهان می توانند دلایل مختلفی داشته باشند و در بسیاری از موارد به خودی خود با مراقبت های خانگی و درمان های موضعی بهبود می یابند. اگر این مشکل به طور مداوم یا با شدت قوی ادامه پیدا کرد، بهتر است تشخیص دقیق و درمان مناسب را از پزشک متخصص دریافت کنید.

اگر زخم ‌های غیرعادی در داخل یا اطراف دهان خود دارید، یا اگر به اطلاعات دقیق‌تری در مورد تفاوت بین آفت‌ های دهانی و زگیل‌های دهانی نیاز دارید، بهتر است به پزشک یا دندانپزشک خود مراجعه کنید. پزشک با مشاهده زخم یا انجام برخی آزمایشات می تواند نوع زخم و علت آن را تشخیص داده و درمان مناسب را تجویز کند.

اگر نوع زخم دهان و مسری بودن یا نبودن آن را نمی دانید، باید مراقب تماس نزدیک یا عادی با افراد دیگر باشید. همچنین به خاطر داشته باشید که برخی از بیماری ها می توانند باعث ایجاد این آفت‌ ها شوند.

این بیماری ها حتی زمانی که زخم ها ظاهر نشده اند نیز می توانند به افراد دیگر منتقل شوند. اگر رابطه دهانی بی خطر باشد، خطر انتقال بیماری های مقاربتی از جمله HPV کاهش می یابد.

درمان زگیل تناسلی در دهان 

هنوز درمان قطعی برای این ویروس به وجود نیامده است. روش های درمانی موجود نیز از پیشرفت بیماری جلوگیری می کنند. البته همانطور که گفته شد زیر گروه های این ویروس مختلف هستند و امکان دارد برخی از ویروس ها با درمان های فعلی درمان شوند. برای درمان مطمئن ترین راه ها لیزر و فیریز کردن است که فقط برای مدتی ویروس را حذف می کند. در ایران از این روش ها برای درمان زگیل تناسلی در دهان استفاده نمی شود و درمان فقط با استفاده از داروهای موضعی انجام می گیرد.

پس بهتر است قبل از ابتلا به این بیماری از آن پیشگیری کنیم. آن دسته از افرادی که مبتلا به زگیل تناسلی هستند باید موارد بهداشتی دهان و دندان را رعایت نمایند تا اطرافیانشان به این ویروس مبتلا نشوند.

جهت چکاپ دندانپزشکی سعادت آباد تهران در خدمت شما عزیزان می باشد.