برای اطلاع از تغذیه بعد از ایمپلنت دندان باید بدانید که اگر به هر دلیلی دندان های خود را از دست داده اید، ایمپلنت های دندانی جایگزین مناسبی برای دندان های از دست رفته هستند و می توانند به شما کمک کنند تا غذا را بدون مشکل بجوید ایمپلنت های دندانی هیچ محدودیتی برای رژیم غذایی شما ایجاد نمی کنند و می توانید هر غذایی را به راحتی بخورید. اما برای مدتی بعد از عمل و دوره نقاهت ایمپلنت باید به رژیم غذایی بعد از کاشت توجه و آن را رعایت کرد، یعنی ایمپلنت برنامه غذایی خاصی مانند دوره نقاهت سایر جراحی ها دارد. لطفا با کلینیک دندانپزشکی دکتر بالوی پور همراه باشید تا اطلاعاتی در مورد تغذیه بعد از ایمپلنت دندان و اینکه بعد از جراحی ایمپلنت چی بخوریم را در اختیار شما قرار دهیم.
در زمان ایمپلنت چی بخوریم
تغذیه در دو روز اول پس از کاشت ایمپلنت دندان
برای پاسخ به پرسش در زمان ایمپلنت چی بخوریم باید بگوییم پس از کاشت دندان، بسیاری از افراد در مورد رژیم غذایی خود نگرانی دارند. پس از حذف گاز در ناحیه ایمپلنت دندان می توانید به تدریج غذای جامد بخورید، اما در عرض 24 ساعت بعد از عمل باید از مایعات استفاده نمایید و نوشیدن آب گرم اشکالی ندارد، نوشیدنی های دیگر با قند بسیار کم ایرادی ندارد، اما حتما تا چند ساعت بعد از عمل از خوردن غذاها و مایعات گرم خودداری کنید.
غذاهای مفید در دوران نقاهت جراحی ایمپلنت
بسیاری از افراد در مورد تغذیه بعد از ایمپلنت دندان سؤالات زیادی دارند و اطلاعاتی در مورد غذاهای دوره ریکاوری بعد از عمل نمیدانند. در سه وعده غذایی اصلی که مصرف می کنید، باید نرمال، مایع و نرم باشند، از جمله موارد زیر:
پروتئین
اگرچه گوشت یک غذای غنی از پروتئین است، اما ممکن است هنگام جویدن گوشت بعد از کاشت، درد داشته باشید. شما می توانید از سایر غذاهای حاوی پروتئین استفاده کنید، از جمله:
تخم مرغ: تخم مرغ یکی از غذاهای غنی از پروتئین است و می توان آن را به صورت پخته یا نیمرو مصرف کرد.
- لوبیا: یکی دیگر از مواد غذایی غنی از پروتئین، لوبیا است که غذای نرمی است و جویدن آن آسان است.
- ماهی: یکی دیگر از منابع غنی پروتئین ماهی است و پختن آن بر نرمی و خشکی ماهی تأثیر می گذارد و نوع بخارپز آن برای افرادی که ایمپلنت دارند مناسب است.
- سوپ: سوپ نیز غذایی است که می توان آن را با تکه های کوچک گوشت سرو کرد.
کربوهیدرات
برای تغذیه بعد از ایمپلنت دندان شما باید کربوهیدرات مصرف کنید. از جمله غذاهای حاوی کربوهیدرات می توان به غذاهای زیر اشاره کرد:
- پنیر: برای پیروی از یک رژیم غذایی غنی از کربوهیدرات، می توانید از پنیرهای نرم مانند پنیر بری یا پنیر آب شده استفاده کنید.
- غلات پخته شده: دانه های پخته شده مانند بلغور، جو، سبوس و ... نیز در صورت پخته شدن، نرم می شوند.
- شیرینی نرم: کیک، بیسکویت، نان و سایر شیرینی ها به عنوان غذاهای نرم طبقه بندی می شوند، اما توجه داشته باشید که خوردن این شیرینی ها بدون مسواک زدن ممکن است باعث پوسیدگی دندان شود.
میوه ها و سبزیجات
برخی از میوه های نرم مانند موز، هلو رسیده، انواع توت ها و ... همگی از غذاهایی هستند که در دوران تغذیه بعد از ایمپلنت دندان می توان مصرف کرد. حتی می توانید این میوه ها را با بلغور جو دوسر مخلوط کنید. همچنین می توانید سبزیجات را با پختن و سرخ کردن آنها نرم کنید. لازم به ذکر است که میوه ها و سبزیجات یکی از مواد غذایی مناسب برای ارتودنسی نیز هستند.
نوشیدنی ها
نوشیدنی ها در این دوره ممنوع نیست، اما نوشیدنی گرم مناسب نیست.
به طور کلی تغذیه بعد از ایمپلنت دندان به این صورت است که شما می توانید هر نوع غذایی را بخورید اما باید تا حد امکان پوره و نرم شوند و حتی می توانید چندین غذا را با هم مخلوط کنید تا همه ترکیبات و مواد مغذی به بدن برسد تا در طول دوره نقاهت، بدن انرژی کافی داشته باشد. هنگام غذا خوردن سعی کنید لقمه را به تدریج و غذا را در قسمتی که ایمپلنت ندارید بجوید، از قورت دادن لقمه خودداری کنید.
با رعایت چند نکته، ایمپلنت ها در مدت کوتاهی بهبود می یابند
اگر می خواهید ایمپلنت شما در مدت زمان کوتاهی بهبود یابد، فشار روی ناحیه مورد نیاز را کاهش دهید و در طول دوره نقاهت آب بدن خود را تامین کنید و در طول روز 8 لیوان آب بنوشید زیرا این امر باعث می شود سیستم ایمنی بهتر کار کند و شما به سرعت بهبود می یابید.
مصرف برخی غذاها پس از کاشت دندان ممنوع است
برای اینکه ایمپلنتها هر چه زودتر ببهبود یابد، باید از خوردن غذاهای خاص تا زمانی که بخیهها و دهان خوب شوند، خودداری کنید. از جمله موارد زیر:
- غذاهای تند، از جمله فلفل چیلی یا سالسا.
- غذاهای ترد مانند ذرت بو داده، چیپس و آجیل.
- غذاهای داغ مانند قهوه، چای و سوپ داغ
- غذاهای اسیدی مانند گوجه فرنگی، پرتقال و مرکبات
- غذاهای چسبنده مانند تافی، آدامس و آب نبات
در تغذیه بعد از ایمپلنت دندان از نوشیدن مایعات از طریق نی برای جلوگیری از شل شدن لثه یا ناحیه کاشت، لخته شدن خون و خونریزی خودداری کنید، اما در چند روز اول می توانید از قاشق یا لیوان آب بنوشید.
اقدامات احتیاطی پس از جراحی ایمپلنت دندان
همانطور که گفتیم چندین نکته در مورد تغذیه بعد از عمل جراحی وجود دارد که باید به آن توجه کنید. مصرف سه وعده غذایی را فراموش نکنید، زیرا در طول دوره نقاهت ایمپلنت دندان ممکن است دچار اختلالات غذایی شوید و غذا خوردن در روزهای اول بعد از کاشت دندان آزار دهنده باشد، اما پس از مدتی به آن عادت خواهید کرد.
در صورت تمایل به کسب اطلاعات بیشتر در مورد خدمات زیبایی دندان و تغذیه بعد از ایمپلنت دندان می توانید با کلینیک دندانپزشکی دکتر بالوی پور تماس بگیرید و سوالات خود را از بهترین متخصصان ایمپلنت در تهران بپرسید.
مدت زمان استفاده از برنامه غذایی پس از ایمپلنت
برای ذخیره انرژی و درمان سریع دردهای ناشی از ایمپلنت دندان، باید یک برنامه غذایی مناسب و سالم تهیه کرد، اگر برای بسیاری از دندان های بالا و پایین به طور کامل از ایمپلنت استفاده کرده اید، برنامه غذایی چند روزه باید شامل مایعات باشد و حتما غذاهای پوره ای بخورید. نگران نباشید نوع غذا پس از بهبودی به حالت عادی باز می گردد. اگر فقط یک ایمپلنت دارید، برنامه غذایی شما باید شامل غذاهای نرم و سالم باشد تا مجبور نباشید زیاد بجوید.
در 24 ساعت اول پس از کاشت، رژیم غذایی شما نباید حاوی شیرینی باشد.
اگر پس از کاشت، محدودیت های غذایی رعایت نشود، چه اتفاقی می افتد؟
اگر برای تغذیه بعد از ایمپلنت دندان مراقبت نشود، ممکن است درد و خونریزی افزایش یابد و جوش خوردن ایمپلنت به تاخیر بیفتد. در ماه های اول باید به میزان غذای مصرفی خود توجه کنید. شما نباید مایعات را از طریق نی بنوشید زیرا لخته خون از بین می رود و ممکن است به عارضه حفره خشک مبتلا شوید. بنابراین، پس از کاشت باید مایعات را از لیوان بنوشید. پس از بهبود زخم های لثه و ترمیم اولیه ایمپلنت، می توانید مانند قبل غذا بخورید. اما فراموش نکنید که ایمپلنت ها نوع متفاوتی از ریشه دندان هستند و تفاوت این دو در این است که ریشه دندان نرم و منعطف است و ضربه گیر محسوب می شود. اما ایمپلنت ها سفت هستند و اگر ایمپلنت به استخوان فک جوش نخورد، اگر به آن فشار وارد شود، روی استخوان فک نیز فشار وارد می شود.
روند جراحی دندان و کاشت دندان با روش های پر کردن دندان مانند دندان مصنوعی و بریج متفاوت است، این تکنیک بسیار مفید است و می توان هر بار از آن استفاده کرد. استفاده از ایمپلنت باعث محافظت و بهبود غضروف فک و افزایش استحکام آن با تحریک استخوان فک می شود، بنابراین ایمپلنت بهترین روش و تکنولوژی برای جایگزینی دندان است.
از آنجایی که در دندانپزشکی دکتر بالوی پور در حین کاشت باید یک وسیله تیتانیومی در زیر لثه ها نصب شود، این کار با استفاده از ماده بی حس کننده انجام می شود، زیرا لثه ها باز بوده و به راحتی بعد از کاشت قابل ترمیم هستند.
دلایل مهم پیروی از یک برنامه غذایی پس از کاشت
بعد از جراحی باید دوره نقاهت و تغذیه بعد از ایمپلنت دندان را با کمک غذاهای سالم سپری کنید سه وعده غذایی در روز بخورید، نکته ای که باید به آن توجه کنید اهمیت تغذیه و مواد مغذی ذخیره شده پس از ایمپلنت دندان است، در واقع باید غذاهای انرژی زا زیادی بخورید تا در مدت زمان کوتاهی بهبودی حاصل شود.
اگر برنامه غذایی خاصی در رابطه با یک بیماری دارید، باید آن برنامه را دنبال کنید یا برنامه غذایی را طبق تجویز دندانپزشک خود در ادامه دهید. دندانپزشک خوب می تواند شما را در این زمینه راهنمایی نماید برای این منظور می توانید به دندانپزشکی در سعادت اباد مراجعه نمایید.
بهترین روش تغذیه بعد از کاشت
بهترین راه برای شروع تغذیه بعد از ایمپلنت دندان، مصرف غذا های له شده است و همچنین مصرف مرکبات بسیار مهم است و اکثر پزشکان توصیه می کنند که در روز جراحی ایمپلنت دندان، فقط سوپ و لبنیات بدون گاز میل نمایید و مایعات را زیاد مصرف کنید و از خوردن غذاهای گرم خودداری کنید زیرا می تواند باعث خونریزی و تورم شود.
از سیگار کشیدن و سایر محصولات تنباکو خودداری کنید. برخی از بیماران صبحانه را حذف میکنند که اصلا توصیه نمی شود و اگرچه ترکیب میوهها، سبزیجات و لبنیات یکی از راههای مهم برای ذخیره مواد مغذی و پروتئین است، اما اگر این فرآیند برای شما سخت است، میتوانید آن ها را له کرده و به عنوان میانوعده میل کنید. گزینه دیگر این است که برای صبحانه تخم مرغ آب پز و املت داشته باشید که حاوی مقدار زیادی پروتئین است. در طول دوره نقاهت، تماس با محل کاشت را کاهش دهید تا ایمپلنت بتواند مقاومت بیشتری کسب کند، زیرا در اطراف ایمپلنت غضروف وجود دارد، توجه داشته باشید که اگر ایمپلنت دندانی زیر پوشش لثه قرار گیرد، حدود 14 روز باید از غذای نرم قبل از شروع برنامه غذایی قبلی استفاده کرد
اگر لثه ها اطراف ناحیه ایمپلنت را احاطه کرده اند یا جراحی شما در یک مرحله انجام شده و یک کلاهک کوتاه مدت روی آن نصب شده است، باید بسیار مراقب باشید و بیش از یک ماه از خوردن غذا های سفت خودداری کنید و برای حداقل سه ماه از سمتی که ایمپلنت ندارید برای جویدن غذا استفاده نمایید.
تغذیه در هفته اول پس از جراحی ایمپلنت
در هفته اول تغذیه بعد از ایمپلنت دندان باید از دسرهای تهیه شده از شیر و بستنی استفاده شود و همچنین در این مدت از مواد غذایی نرم با دمای مناسب استفاده و از اعمال نیروی زیاد به ایمپلنت خودداری شود.
تغذیه در هفته دوم پس از کاشت
تغذیه بعد از هفته دوم ایمپلنت دندان شامل میوه ها و سبزیجات مرکبات است زیرا به ترمیم دندان کمک می کند. ایمپلنت دندان در این مدت کمی متورم میشود و لثههای شما واکنش نشان میدهند، پس مواظب باشید که زیاد به آنها فشار نیاورید، این هفته مصرف پوره سیب زمینی و لبنیات خوب است. اگر می خواهید از گوشت استفاده کنید، آن را چرخ کنید.
تغذیه یک ماه پس از کاشت دندان
بعد از 30 روز می توانید از مواد غذایی با دانه های درشت استفاده کنید اما غذا باید کاملا پخته باشد.
از آنجایی که ایمپلنت های دندانی به عنوان یک درمان جایگزین برای کشیدن دندان شناخته می شوند، بسیاری از افراد از آن برای اصلاح فضای خالی دندان های خود استفاده می کنند. در برخی موارد، بیماران از ایمپلنت دندانی همراه با ارتودنسی استفاده می نمایند که نوع تغذیه بعد از ایمپلنت دندان در این مورد تأثیر زیادی دارد. پس از ایمپلنت دندان باید به تغذیه بسیار اهمیت داده شود و برای دستیابی به نتایج مثبت باید به تمام نکات پزشکی توجه شود.
برای زود جوش خوردن ایمپلنت چه بخوریم؟
علاوه بر رعایت بهداشت دندان برای جلوگیری از عفونت محل ایمپلنت، عوامل متعددی وجود دارد که ممکن است باعث زود جوش خوردن ایمپلنت شود. همانطور که قبلا ذکر شد، تشکیل استخوان روی پایه ایمپلنت و جوش خوردن آن مستلزم تشکیل یک لایه اکسید روی پایه، جذب فسفات کلسیم و جذب پروتئین است. کلسیم فسفات در استخوان ها و مینای دندان یافت می شود. بنابراین، مصرف غذاهای پروتئینی و شیر و محصولات لبنی می تواند به طور موثری زمان لازم برای جوش خوردن ایمپلنت را افزایش دهد.
مهم ترین نکته در مورد تغذیه بعد از ایمپلنت دندان، خوردن غذاهای نرم به مدت دو هفته و پرهیز از خوردن هر گونه غذای سفت است.
تخم مرغ، گوشت های نرم و مرغ سرشار از پروتئین هستند و به جوش خوردن سریع ایمپلنت ها کمک می کنند. حبوبات به شرطی که نرم و له شده باشند پس از کاشت نیز برای خوردن مناسب هستند.
میوه هایی مانند هلو و موز انتخاب های خوبی برای روزهای بعد از کاشت هستند. مصرف میوه های سفت مانند سیب پس از جراحی کاشت توصیه نمی شود. اگر می خواهید این میوه ها را بخورید از آب آن ها استفاده کنید.
خوردن آب میوه های حاوی ویتامین C مانند پرتقال و مرکبات می تواند به بهبود زخم لثه کمک کند. البته بهتر است از مصرف زیاد مرکبات خودداری کنید، زیرا آنها اسیدی هستند و ممکن است به مینای دندان آسیب برسانند، از مصرف غذاهای تند که می توانند زخم های لثه را تحریک کنند، اجتناب کنید. همچنین از جویدن غذاهای شیرین و چسبناک مانند آدامس و شکلات خودداری کنید، زیرا ممکن است منجر به عفونت محل کاشت شود.
چند ساعت بعد از ایمپلنت غذا بخوریم
برای پاسخ به پرسش چند ساعت بعد از ایمپلنت غذا بخوریم، به طور کلی یک تا دو ساعت پس از کاشت ایمپلنت چیزی نخورید. پس از آن، غذاهای نرم مانند سوپ، ماست و بستنی بخورید.
بعد از ایمپلنت چند روز آنتی بیوتیک بخوریم
برای پاسخ به پرسش بعد از ایمپلنت چند روز آنتی بیوتیک بخوریم باید بگوییم آنتی بیوتیک بهتر است 3 روز قبل از جراحی ایمپلنت شروع شود و به مدت یک هفته ادامه یابد. بهترین آنتی بیوتیک برای درمان عفونت ایمپلنت آموکسی سیلین 500 میلی گرم هر 8 ساعت و مترونیدازول 250 میلی گرم هر 8 ساعت است.
بهداشت دهان و دندان را رعایت کنید
یکی از مهمترین کارهایی که بعد از جراحی ایمپلنت دندان باید انجام دهید تمیز نگه داشتن دهان است. این به جلوگیری از عفونت و التیام زخم ها کمک می کند. روز بعد از کاشت ایمپلنت دهان را صبح، عصر و بعد از غذا با آب نمک گرم تمیز کنید. می توانید بلافاصله پس از جراحی ایمپلنت دندان های خود را مسواک بزنید، اما از مسواک ناحیه اطراف ایمپلنت جدید خودداری کنید. پس از حدود پنج روز، شروع به تمیز کردن کامل ناحیه کاشته شده کنید.
همانطور که تغذیه بعد از ایمپلنت دندان مهم است، در صورت تجویز دندانپزشک از دهانشویه کلرهگزیدین استفاده کنید. شستشو با آب نمک گرم نیز روز بعد از جراحی توصیه می شود و باید چهار تا پنج بار در روز به خصوص بعد از غذا استفاده شود.
عوارض عدم رعایت رژیم غذایی پس از کاشت ایمپلنت
علاوه بر درد، اگر بلافاصله پس از کاشت غذای جامد بخورید، ممکن است متوجه افزایش شدت خونریزی نیز شوید. اگر مایعات را از طریق نی بنوشید، به دلیل از بین رفتن لختههای خون، به عارضه حفره خشک دچار خواهید شد و بهبود زخم را به تاخیر می اندازید، بنابراین بهتر است مایعات را از یک لیوان بنوشید و بعد از چند هفته، زمانی که محل جراحی بهبود یافت، از نی استفاده کنید.
یکی از تفاوت های اصلی بین پایه ایمپلنت و ریشه دندان سخت بودن آن است. در واقع از آنجایی که ریشه دندان ها بسیار نرم هستند، ضربه گیر محسوب می شوند و در هنگام جویدن غذا فشار کمتری به دندان وارد می کنند. به این ترتیب ریشه دندان مستقیماً به استخوان فک شما جوش داده نمی شود، بلکه از طریق یک رباط به استخوان فک شما متصل می شود.
کلام اخر
نکته پایانی در مورد تغذیه بعد از ایمپلنت دندان این است که به گفته بیماران، ایمپلنت های دندانی بسیار کمتر از کشیدن دندان یا درمان ریشه درد دارند. ایمپلنت های دندانی اغلب ساده تر از آن چیزی است که مردم فکر می کنند. زیرا این اقدام در یک فرآیند دقیق برنامه ریزی شده است. این بدان معنی است که مراقبت های پس از آن و بهبود نیز معمولاً ساده و بدون خطر هستند.
تعهد شما به نتایج درمان ایمپلنت حفظ بهداشت دهان و دندان است. تمیز کردن ایمپلنت کار سختی نیست و زمانی که دندانپزشک شما از روند مراقبت از ایمپلنت شما راضی باشد، درمان شما به آرامی پیش خواهد رفت. برای کسب اطلاعات بیشتر با همکاران ما در دندانپزشکی دکتر بالوی پور تماس حاصل نمایید.