02122383900


ایا دندان روکش شده را میتوان بلیچینگ کرد

در پاسخ به سوال ایا دندان روکش شده را میتوان بلیچینگ کرد باید بگوییم سفید کردن دندان اغلب در مواردی که دندان ها به دلایل مختلف زرد می شوند مطلوب است و می توان با تغییر رنگ داخلی یا خارجی مینای دندان به آن دست یافت. به تخریب شیمیایی کروموژن ها در داخل یا روی دندان ها بلیچینگ می گویند. پراکسید هیدروژن یک ماده موثر است که بیشتر در محصولات بلیچینگ استفاده می شود و به عنوان پراکسید هیدروژن یا پراکسید کاربامید استفاده می شود. هنگامی که پراکسید هیدروژن روی دندان پخش می شود، به عنوان یک عامل اکسید کننده عمل می کند و با ایجاد رادیکال های آزاد ناپایدار تجزیه می شود. در فضای بین نمک‌های معدنی در مینای دندان، این رادیکال‌های آزاد ناپایدار به مولکول‌های رنگدانه آلی متصل می‌شوند و در نتیجه اجزای کوچک و به شدت کم‌رنگ ایجاد می‌شوند. برای یک درمان بلیچینگ موفق، دندانپزشکان باید به درستی نوع، شدت و محل تغییر رنگ دندان را تشخیص داده و نوع مناسب بلیچینگ و زمان استفاده از آن را تعیین کنند. در ادامه نوشتار با دندانپزشکی دکتر بالوی پور همراه ما باشید.

بلیچینگ یا سفید کردن دندان چیست؟


همانطور که گفته شد، بلیچینگ دندان روکش شده دندان ساده ترین، رایج ترین، محافظه کارانه ترین و مقرون به صرفه ترین روش برای بهبود طراحی لبخند است. سفید کردن دندان با این روش درمانی برای از بین بردن رنگ تیره و رنگدانه هایی است که در طول زمان ایجاد می شوند (و توسط مواد رنگدانه ای مانند چای، قهوه، نوشیدنی های رنگی و حتی ادویه ها ایجاد می شوند)
بلیچینگ محافظه کارانه ترین و بی ضررترین درمان زیبایی است اگر از ژل های استاندارد با PH مناسب برای سفید کردن دندان استفاده شود. ژل سفید کننده استاندارد طلایی به هیچ وجه سختی مینا را کاهش نمی دهد. چنین ژل هایی با روشن کردن رنگ دندان ها، بدون نگرانی از تداخل و آسیب به مینای دندان، زیبایی لبخند را بهبود می بخشند.

 

دلایل تغییر رنگ دندان چیست؟


از آنجایی که برخی از تغییر رنگ ها به فرآیند بلیچینگ یا سفید کردن دندان ها پاسخ بهتر و قوی تری می دهند، بنابراین قبل از هر چیز لازم است علت تغییر رنگ در افرادی که مستعد سفید کردن دندان هستند مشخص شود. بنابراین باید علل تغییر رنگ را به دقت ارزیابی کرد تا میزان و درجه مورد نیاز برای سفید شدن و بهبود رنگ دندان بهتر پیش بینی شود. تقسیم بندی علل تغییر رنگ دندان به دو دسته خارجی و داخلی (دسته اول تغییر رنگ است که منشا خارج دندانی دارد و دسته دوم که منشاء داخل دندانی دارد.)

1. تغییر رنگ دندان بر اساس عوامل خارجی


عوامل خارجی که می توانند باعث تغییر رنگ دندان ها شوند عبارتند از رنگ های موجود در غذاها و نوشیدنی ها مانند چای، قهوه و افزودنی های غذایی.
• یکی دیگر از عوامل استفاده از سیگار و تنباکو است، زیرا تغییر رنگ با استفاده مداوم از این مواد عمیق تر می شود.
• دلیل دیگر ممکن است عدم رعایت بهداشت دهان و دندان باشد که باعث تجمع جرم و پلاک روی دندان می شود.
توجه به این نکته ضروری است که عوامل خارجی در ابتدا سطحی و ضعیف هستند. بنابراین، آنها را می توان با روش روساژ معمولی حذف کرد. اما با پیشرفت فرآیند، تیره تر و پایدارتر می شوند و حذف آنها به تکنیک های پیچیده تری نیاز دارد.
بلیچینگ دندان ها می تواند به راحتی این تغییر رنگ ها را از بین ببرد. به طور کلی، بلیچینگ دندان روکش شده در تغییر رنگ های خارجی (به ویژه برای از بین بردن تغییر رنگ های ناشی از چای، قهوه و سیگار) اثر پایدارتری دارد.

2.تغییر رنگ دندان در اثر عوامل داخلی


عوامل داخلی تغییر رنگ دندان به طور مستقیم بر ترکیب عاج و مینای دندان تأثیر می گذارد و از بین بردن آن دشوارتر از عوامل خارجی است. به طور کلی تغییر رنگ دندان به دو صورت ممکن است رخ دهد:
• در طول تشکیل دندان: مانند قرار گرفتن در معرض فلوراید اضافی یا آنتی بیوتیک های تتراسایکلین
• وقتی رشد دندان کامل شد: مانند تغییر رنگ داخلی به دلیل پوسیدگی، برخی از انواع ترمیم ها، پالپ غیر زنده (مشکلات کانال ریشه) و ضربه به دندان.
اما اگر بخواهیم وارد جزئیات شویم، هر یک از موارد زیر می تواند رنگ دندان ها را تغییر دهد:

سایش دندان


یکی از علل شایع تغییر رنگ داخلی دندان، افزایش سن، یعنی تشکیل عاج ثانویه زرد رنگ و از طرف دیگر، سایش دندان به مرور زمان است که باعث زرد شدن دندان ها می شود. تغییر رنگ ناشی از سایش دندان معمولا با بلیچینگ دندان از بین نمی رود.
مصرف برخی داروها
تغییر رنگ ناشی از دارو می تواند قبل یا بعد از شکل گیری کامل دندان رخ دهد. در طی کلسیفیکاسیون دندان، تتراسایکلین وارد عاج یا عاج دندانی می شود و احتمالاً با واکنش با کلسیم و تشکیل تتراسایکلین ارتوفسفات باعث تغییر رنگ دندان می شود.

زردی


زردی طولانی مدت در دوران کودکی یکی دیگر از دلایل درگیر شدن رنگ دندان است.

 

 

 

شوک و ضربه

ضربه همچنین می تواند رنگ دندان ها را تغییر دهد، به عنوان مثال:
• تغییر رنگ صورتی: نشان دهنده پوسیدگی داخلی دندان است
• یا تغییر رنگ زرد: که نشان دهنده کلسیفیه شدن پالپ دندان است
• یا تغییر رنگ: که در اثر نکروز و از بین رفتن عصب و پالپ دندان ایجاد می شود.

برخی از ترمیم های دندان


ترمیم های آمالگام همچنین می توانند به مرور زمان به دلیل اکسید شدن فلزات آن و نفوذ به بافت دندان، دندان را سیاه کنند.

استفاده بیش از حد از فلوراید


مصرف بیش از حد فلوراید، به ویژه وجود مقدار بیش از حد فلوراید در آب آشامیدنی، یعنی بیش از (1 تا 2 پی پی ام) که در برخی مناطق کشور ما این مقدار فلوراید در آب آشامیدنی وجود دارد. این فلوراید اضافی باعث تغییرات متابولیکی در آملوبلاست ها (سلول های تشکیل دهنده مینا) و کلسیفیکاسیون نامناسب دندان می شود.

وراثت


علاوه بر این، تغییر رنگ داخلی می تواند منشا ارثی داشته باشد، مانند مشکلاتی مانند amelogenesis imperfecta و dentinogenesis imperfecta (که در آن مینای دندان و ساختار عاج دندان آسیب دیده و رنگ می گیرد).

آیا میشود رنگ روکش دندان را تغییر داد


اگرچه بلیچینگ دندان روکش شده می تواند راهی موثر برای بهبود ظاهر دندان ها و افزایش اعتماد به نفس شما باشد، اما مهم است که قبل از هر گونه درمانی با یک دندانپزشک زیبایی مشورت کنید تا مطمئن شوید که این روش ایمن و متناسب با نیازهای فردی شما است. به خصوص زمانی که دندان های خود را پوشانده اید. زیرا دندان های روکش شده نیاز به مراقبت بیشتری دارند. مراقبت و نگهداری مناسب پس از سفید کردن نیز می تواند نتایج ماندگار را تضمین کند و سلامت دهان شما را حفظ کند. خدمات زیبایی دندان در دندانپزشکی دکتر بالوی پور با بهترین متریال انجام می شود.

چگونه روکش دندان را سفید کنیم


پس از تشخیص علت تغییر رنگ دندان، فرد باید در مورد خواسته ها و انتظارات خود در مورد میزان سفیدی دندان ها با دندانپزشک صحبت کند. به عبارت دیگر، قبل از هر چیز باید دید که فرد دقیقاً چگونه و تا چه اندازه می خواهد دندان هایش سفید شود.
• آیا فرد می خواهد بالاترین درجه سفیدی دندان ها را داشته باشد؟
• یا فقط می خواهد رنگ زرد دندان ها را از بین ببرد و رنگ طبیعی دندان ها را بازگرداند؟
• یا انتظارات دیگری دارید؟
اگر تمایل فردی برای سفید کردن دندان بیشتر از حداکثر سفیدی دندان باشد (معمولاً با اصطلاحاتی مانند سفید هالیوود به آن اشاره می شود)، پیشنهاد درمان بلیچینگ ممکن است کافی نباشد و انتظارات او را برآورده نکند، زیرا روشن ترین رنگی که می تواند با درمان بلیچینگ به دست می آید. نتیجه (B1) است که در محدوده رنگ های طبیعی قرار دارد.

برای افرادی که خواهان سفیدی بیش از حد هستند، جایگزین بلیچینگ چیست؟


در این صورت در صورت نیاز می توان درمان با لمینت سرامیکی یا کامپوزیت ونیر را در نظر گرفت. اما اگر فقط می خواهید رنگ اصلی دندان های خود را بازیابی کنید، بلیچینگ دندان روکش شده ممکن است گزینه درمانی مناسبی باشد.

مواد بلیچینگ دندان چگونه عمل می کنند؟


ژل های سفید کننده دندان حاوی پراکسید هیدروژن یا ماده ای به نام پراکسید کاربامید هستند و غلظتی بین 10 تا 40 درصد دارند. پراکسید هیدروژن یک ماده اکسید کننده است که روی دندان پخش می شود و باعث تشکیل رادیکال های آزاد ناپایدار می شود.
این رادیکال ها به مولکول های آلی رنگ (که در فضای بین نمک های معدنی مینای دندان وجود دارند) حمله می کنند. این حمله پیوندهای بین مولکول های رنگ را هدف قرار می دهد و آنها را به رنگدانه های ضعیف تر و کوچکتر تقسیم می کند. از سوی دیگر، این مولکول‌های کوچک‌تر طیف جذب متفاوتی دارند و سفید کردن دندان‌ها از این طریق آغاز می‌شود.

چرا اینقدر بر استفاده از ژل مناسب برای فرآیند سفید کردن تاکید شده است؟


مهمترین نکته در مورد سفید کردن، انتخاب یک ژل سفید کننده استاندارد است. این ژل ها باید دارای PH مناسب باشند. سایش مینای دندان یکی از عوارض نادر سفید کننده است که البته با انتخاب ژل های سفید کننده استاندارد به راحتی می توان از آن جلوگیری کرد. ژل استفاده شده توسط دندانپزشک در صورتی بهتر است که تحقیقات زیادی روی آن انجام شده و تعداد مقالات معتبر و کافی تایید کننده آن باشد.
با این حال، همانطور که قبلاً اشاره کردیم، برخی از مارک ها سطح pH عامل سفید کننده را در ژل کاهش می دهند تا عمر آن را افزایش دهند. این عمل اگرچه ماندگاری ژل ها را افزایش می دهد اما روی مینای دندان تاثیر منفی می گذارد. استفاده از ژل هایی که سطح ph پایینی دارند مستقیماً بر ضخامت و سختی مینا تأثیر می گذارد و باعث از هم پاشیدگی آن می شود.
در چنین شرایطی احتمال حساسیت دندان پس از استفاده از این مواد سفید کننده افزایش می یابد.اگر افراد با کمک ژل های استاندارد با سطح pH طبیعی درمان شوند، به مینای دندان آسیب نمی رساند.

منظور از استاندارد طلایی ژل بلیچینگ چیست؟


منظور از ژل استاندارد طلایی این است که ژل دارای سابقه علمی و بالینی قوی بوده و سالهاست که به عنوان ماده اصلی شناخته شده است. یعنی در آزمایشات و تحقیقات ژل های جدید، این ژل یکی از مواد اولیه برای مقایسه است. استفاده از این ژل هیچ اثر منفی روی مینای دندان ندارد.
مثلا یکی از این ژل ها Extra boost opalescence ژل متعلق به برند اولترادنت است. استفاده از ژل سفید کننده Extraboost همراه با لیزر دایود می تواند ایمنی و اثربخشی درمان سفید کننده دندان شما را دو چندان کند.

آیا روش های بلیچینگ خانگی به مینای دندان آسیب می رساند؟


به طور کلی، احتمال حساس شدن دندان های شما در طی فرآیند بلیچینگ در مطب به غلظت ماده و مدت زمان استفاده بستگی دارد. و هنگامی که این حساسیت رخ می دهد، معمولاً فقط حدود یک روز طول می کشد و سپس به طور کامل بهبود می یابد.
در مورد روش‌های خانگی بلیچینگ دندان روکش شده ، دندانپزشکان آن‌ها را توصیه نمی‌کنند، زیرا اگرچه مواد سفیدکننده غلظت کمی دارند، اما تأثیر آن‌ها بر مینای دندان آزمایش یا تحقیق نشده است. زیرا متأسفانه روش های خانگی می تواند به سختی و ضخامت مینا آسیب برساند.

دوام بلیچینگ دندان چقدر است؟


اثرات بلیچینگ دندان روکش شده دائمی نیست و به مرور زمان کاهش می یابد. اکثر بروشورهای محصولات سفید کننده معمولاً 1 تا 3 سال را ذکر می کنند، اما بیماران اغلب دوره های طولانی تری را گزارش می کنند.

چگونه می توانم نتایج بلیچینگ را برای مدت طولانی حفظ کنم؟


• می توانید با پرهیز از غذاها و عاداتی که باعث تغییر رنگ دندان می شوند، نتایج بلیچینگ خود را برای مدت طولانی حفظ کنید (همانطور که در قسمت تغییر رنگ دندان بحث شد).
• رعایت بهداشت دهان و دندان و مسواک زدن منظم و روزانه و نخ دندان کشیدن، پلاک ها و رنگدانه های میکروبی را از بین می برد و ماندگاری رنگ بلیچینگ را افزایش می دهد.
همچنین، درمان های منظم بلیچینگ دندان روکش شده (در خانه یا مطب) می تواند به حفظ این نتیجه برای مدت طولانی کمک کند.
افرادی که نمی‌‌‌‌توانند درمان بلیچینگ را انجام دهند
• افرادی که التهاب لثه دارند و ریشه دندان آنها در معرض محیط دهان است.
• کسانی که پوسیدگی دارند.
• افرادی که حفره های درمان نشده دارند (بهتر است قبل از بلیچینگ، تمام حفره ها را ترمیم کنند، زیرا ماده سفید کننده به داخل حفره ها و سطح داخلی دندان نفوذ کرده و باعث حساسیت دندان می شود).
• افرادی که مینای دندان فرسوده دارند.
• افرادی که چندین ترمیم یا روکش روی دندان های مختلف قرار داده اند.

چند روش مختلف برای بلیچینگ وجود دارد؟


دو راه برای سفید کردن دندان وجود دارد: سفید کردن در مطب و سفید کردن در خانه. در زیر هر دو مورد را بررسی کرده ایم.

1. بلیچینگ در مطب


این نوع بلیچینگ دندان روکش شده با استفاده از مواد سفید کننده دندان با غلظت بالا (25 تا 40 درصد پراکسید هیدروژن) انجام می شود. در مطب بلیچینگ دندان، دندانپزشک شما کنترل کاملی بر فرآیند سفید کردن دندان دارد. در این روش قبل از استفاده از ژل پراکسید هیدروژن، لثه ها با ماده محافظی به نام Opaldem جدا می شوند.
پس از انجام اقدامات لازم برای محافظت از لثه ها، ژل سفید کننده روی دندان ها زده می شود و با حرارت یا نور (یا بدون نور) در مدت زمان مربوطه در کلینیک دندانپزشکی فعال می شود.

برای فعال کردن بلیچینگ از چه تجهیزاتی استفاده می شود؟


برای فعال کردن ژل سفید کننده یا سرعت بخشیدن به روند کارایی آن می توان از دستگاه های فتو کیورینگ یا لیزرهای دایود (طول موج 830 و 980 نانومتر) استفاده کرد.
بلیچینگ دندان روکش شده در مطب می تواند به میزان قابل توجهی دندان های شما را در یک جلسه سفید کند، اما ممکن است جلسات درمانی بیشتری برای دستیابی به نتایج مطلوب تر مورد نیاز باشد.
آیا می توان دندان های زرد شده را در یک روز در کلینیک بلیچینگ کرد؟
پاسخ به این سوال که آیا می توانید دندان های زرد شده را در یک جلسه سفید کنید به چند عامل اصلی بستگی دارد.
• درجه تغییر رنگ دندان.
• علل و ماهیت تغییرات رنگ
• سطح سلامت مینای دندان (و سلامت کلی دهان و دندان)
• روش بلیچینگ
• انتظارات بیمار
در صورتی که تغییر رنگ حداقل باشد، سلامت دهان و دندان خوب باشد و از همه مهمتر بیمار سطح مناسبی از سفیدی دندان را داشته باشد، می تواند در یک جلسه انجام شود.با این حال، هر چه میزان تغییر رنگ و انتظارات بیمار برای سفیدی بیشتر باشد، ممکن است چندین ویزیت بیشتری مورد نیاز باشد.

2. بلیچینگ دندان در خانه (بلیچینگ خانگی)


در این روش از دندان های فرد قالبی ساخته می شود. به عبارت دیگر قالب ها (Bleaching trays) متناسب با فرم دندان های شما تهیه و یک ژل بلیچینگ با غلظت کم که می توانید داخل آن قرار دهید و در منزل از آن استفاده کنید.

چگونه در خانه بلیچینگ کنیم؟


ژل سفید کننده دندان برای این روش حاوی 10-20% عامل سفید کننده کاربامید پراکسید است که معادل 3.5-6.5% پراکسید هیدروژن است. به طور کلی توصیه می شود از مواد حاوی 10 درصد پراکسید کاربامید به مدت 8 ساعت در روز و مواد حاوی 15 تا 20 درصد پراکسید کاربامید به مدت 3 تا 4 ساعت در روز استفاده شود. این روش درمانی (بلیچینگ دندان در منزل) توسط خود بیمار انجام می شود، اما نیاز به نظارت دندانپزشک در طول ویزیت ها و اصلاحات مطب دارد که در مطب دندانپزشکی دکتر بالوی پور انجام خواهد شد.

آیا بلیچینگ خانگی بی خطر است؟


برخی از پزشکان غلظت 35% پراکسید هیدروژن را برای بلیچینگ دندان روکش شده در مطب توصیه می کنند، پس از آن گزینه بعدی سفید کردن با 10%، 15% یا 20% پراکسید کاربامید است.محققان دریافته‌اند که غلظت‌های بالاتر سفیدکننده می‌تواند رادیکال‌های پراکسید بیشتری برای سفید کردن تولید کند و در نتیجه فرآیند سفید کردن سریع‌تر انجام شود. با این حال، این فرآیند سریع سفید کردن احتمال عوارض جانبی مانند حساسیت دندان، تحریک لثه، تحریک گلو و حالت تهوع را افزایش می دهد. البته در صورت استفاده صحیح، عوارض بلیچینگ دندان که در بالا ذکر شد، رخ نمی دهد.

اخرین کلام


بلیچینگ دندان روکش شده روش خوبی برای از بین بردن لکه های دندان است. این روش را می توان روی دندان های روکش شده نیز انجام داد. دندان‌های روکش شده نسبت به دندان‌های طبیعی حساس‌تر هستند، بنابراین این روش باید با یک دندان‌پزشک حرفه‌ای و ماهر انجام شود تا به روکش یا دندان اصلی آسیب نرسد. بلیچینگ فواید زیادی دارد، از جمله نتایج سریع و کارایی بالا، اما معایبی نیز دارد، از جمله حساسیت دندان، درد، و افزایش خطر آسیب مینای دندان. مهم است که قبل از انجام درمان بلیچینگ با یک متخصص دندانپزشک مشورت کنید تا متوجه شوید که آیا درمان برای شما مناسب است یا خیر. برای این منظور همکاران ما در دندانپزشکی دکتر بالوی پور در کنار شما هستند.