ایمپلنت یک روش درمانی دائمی برای دندان های از دست رفته می باشد. این سیستم کاشت دندانی از بخش های مختلفی ساخته شده است، که در ادامه قصد داریم به معرفی آن بپردازیم. بی شک اولین سوال برای افرادی که این روش را برای درمان انتخاب می کنند پیش می آید این است، که اجزای ایمپلنت دندان چیست؟
ایمپلنت از سه بخش تشکیل شده که شامل:
فیکسچر
اباتمنت
پروتز می باشد. این اجزا به ترتیب و با رعایت فواصل زمانی مختلف در دهان افراد قرار می گیرد، در پایان فرد دندانی شبیه به دندان های طبیعی خواهد داشت.
اجزای تشکیل دهنده ایمپلنت
برای آشنایی با اجزای تشکیل دهنده ایمپلنت قصد داریم هر کدام را به صورت جداگانه مورد بررسی قرار دهیم.
فیکسچر یکی از مهمترین بخش های ایمپلنت فیکسچر است، که به صورت پیچ در فک افراد کار گذاشته می شود. این پیچ ها در استخوان فک قرار می گیرند، از آن ها به عنوان یک واحد ایمپلنت یاد می شود. با استفاده از این پیچ ها پروتز های دندانی را در دهان قرار می دهند. در حقیقت این قطعه به عنوا پایه و ریشه ی ایمپلنت در افراد عمل می کند. با این تفاوت که این ریشه بی جان است. پس از اینکه فیکسچرها را در دهان افراد قرار می دهند، مدت زمانی را منتظر می مانند تا با استخوان های فک همجوشی پیدا کند.
در ادامه باید بگوییم فیکسچر پیچی است که در طی یک عمل جراحی کوتاه با استفاده از جراحی پیشرفته با استفاده از رایانه ، در فک افراد قرار می گیرد. فیکسچر کمی شبیه به ریشه دندان شما است ، ای قطعه دقیقاً به روشی طراحی شده است که شبیه ریشه دندان باشد، بنابراین اگر یک فیکسچر کاشت را مشاهده کنید متوجه می شوید که بخش پایانی آن دقیقاً مانند یک ریشه واقعی دندان است.
اندازه ی فیکسچرها بر اساس موقعیت و دندان افراد می تواند متفاوت باشد. این بخش از ایمپلنت می تواد از اجزای مختلفی ساخته شوند، اما اغلب برای ساخت فیکسچرها از تیتانیوم استفاده می کنند. تینانیوم علاوه بر مقاومت بسیار بالایی که دارد، از سازگاری بالایی با بدن انسان برخوردار است.
قطر فیکسچر ایمپلنت دندان
همانطور که در ابتدای بحث اجزای ایمپلنت دندان چیست؟ اشاره کردیم، فیکسچر دارای طیف گسترده ای از قطرهای مختلف می باشد. متخصص کاشت ایمپلنت با در نظر گرفتن مواردی مانند محل کاشت دندان، موقعیت دیگر دندان های بیمار و در نظر گرفتن موارد مختلف اقدام به انتخاب قطر وبهترین ضخامت برای فیکسچر می کند. به عنوا مثال اگر کاشت دندان برای دندان های جلویی بیمار انجام می گیرد، لازم است از فیکسچرهایی در قطر باریک استفاده شود. این در حالی است که برای دندان هایی که در پشت قرار گرفته اند ضخامت بیشتری را در نظر می گیرند.
یکی از موارد یگر که در هنگام ایمپلنت دندان به آن توجه می شود، در نظر گرفتن شرایط دهان و دندان بیمار می باشد. در صورتی که بیمار در موقعیتی باشد، که از تراکم استخوانی پایینی برخوردار باشد معمولا دندانپزشک برای کاشت دندان او از فیکسچرهای زیگوماتیک استفاده می کند. درباره ی پست های ایمپلنت زیگوماتیک باید بگوییم که در مقایسه با فیکسچرهای سنتی طولانی تر می باشند. این نوع فیکپر را در ایتخوان های فک و استخوان های زیگوماتیک قرار می دهند.
جنس پست ایمپلنت از چیست؟
یکی از پرسش های دیگری که درباره اجرای ایمپلنت چیست؟ مطرح می شود، که جنس پست ایمپلنت یا همان فیکسچرها از چه متریال های انتخاب می شود. در حالت کلی بهترین پیشنهاد برای ساخت فیکسچر استفاده از فلز تیتانیوم می باشد. درباره ی انتخاب تیتانیوم باید بگوییم این فلز به عنوان تنها عنصری است، که دارای تریکب فوق العاده ای از خصوصیات مانند وزن سبک، استحکام بالا، سازگاری زیستی را در اختیار دندانپزشکان قرار می دهد. از دیگر ویژگی های منحصر به فرد این فلز ای است که از قدرت و دوام بسیار باتلایی برخوردار است. فلز تیتانیوم به این دلیل برای ساخت فیکسچر یا پست ایمپلنت استفاده می شود که مقاومت بسیار زیادی در برابر خوردگی و ساییدگی از خود نشان می دهد.
اباتمنت ایمپلنت
در ادامه اجزای ایمپلنت دندان چیست؟ همانطور که قبلا اشاره کردیم فیکسچر به عنوان پایه ی ایمپلنت شناخته می شود، در خط زیر لثه یعنی به موازات استخوان فک در افراد قرار می گیرد. بنابراین نیاز است که بین فیکسچر و تاج ایمپلنت باید یک رابط وجود داشته باشد، تا واحد ایمپلنت بر روی آن اجرا شده و شبیه به دندان طبیعی به نظر برسد. این اتصال دهنده که به صورت رابط عمل می کند، با نام اباتمنت شناخته می شود. در حقیقت اباتمنت ها به دلیل عملکرد منحصر به فردی که دارند، به عنوان اصلی ترین اجزای ایمپلنت شناخته می شوند. ساختار اباتمنت ها به صورت یک پیچ نسبتا کوتاه طراحی شده است، که از استحکام بسیار زیادی برخوردار است.
این بخش از ایمپلنت از خط لثه ها بالاتر قرار می گیرند، جنس آن ها را از بین فلزات و متریال های همرنگ دندان ها انتخاب می کنند. نکته ی مهمی که در مورد اباتمنت ها وجود دارد، این است که می تواید به راحتی آن ها را از فیکسچرها جدا کنید. دندانپزشکان پس از فرآیند استئواینتگریشن بر روی فیکسچرها نصب می شوند. البته باید دقت داشته باشید این روش تنها برای ایمپلنت هایی است، که به صورت معمولی می باشند. در صورتی که تصمیم دارید از ایمپلنت فوری برای ترمیم دندان های خود استفاده کنید، لازم است که همه ی اجزای ایمپلنت به همدیگر به یکباره در جای دندان خالی قرار بگیرد. فرایند نصب همه اجزا در یک جلسه و به صورت پشت سر هم انجام می گیرد. زمانی که شما برای انجام ایمپلنت فوری به دندانپزشکی در سعادت اباد مراجعه می کند، در ابتدای امر فیکسچر در استخوان فک شما قرار می گیرد، سپس نوبت به اباتمنت و پروتز دندانی می شود.
پروتز یا روکش ایمپلنت
در ادامه موضوع اجزای ایمپلنت دندان چیست؟ قصد داریم به آخرین بخش از ایمپلنت دندانی اشاره کنیم. این بخش از ایمپلنت دارای ساختار و طراحی ویژه ای است، که دقیقا شبیه به دندان طبیعی به نظر می رسد. این قسمت از ایمپلنت توسط مواد مختلفی ساخته می شود. پروتزها به عنوان تاج ایمپلنت شناخته می شوند که در دو دسته ی مختلف وجود دارند، یکی از آن ها با استفاده از نوعی سمنت به اباتمنت متصل شده و نمونه دیگر با استفاده از پیچ بر روی اباتمنت محکم می شود.
قطعات دیگر ایمپلنت دندان
ممکن است زمانی که پرسش اجزای ایمپلنت دندان چیست؟ را مطرح می کنید بیشتر افراد سه بخشی را که در بالا به آن ها اشاره کردیم را به شما معرفی کنند، اما در هنگام مراجعه به دندانپزشکی دکتر بالوی پور برای شما توضیح داده می شود که ایمپلنت از بخش های دیگری هم تشکیل شده که معمولا به آن ها اشاره ای نمی شود. در ادامه قصد داریم به معرفی قطعات دیگر ایمپلنت بپردازیم.
هیلینگ اباتمنت Healing Abutment
همانطور که قبلا اشاره کردیم اباتمنت در ایمپلنت به عنوان بخش تشکیل دهنده ی لثه یا به عبارتی کلاهک شفابخش شناخته می شود. استفاده از این قطعه این امکان را به دندانپزشک می دهد که بافت نرم و سخت پیرامون ایمپلنت را ارتقاء دهد. وظیفه ی هیلینگ اباتمنت Healing Abutment این است، از ایمپلنت در برابر تجمع پلاک ها محافظت نماید. این قطعه را معمولا در بیشتر فیکسچر ها نصب می کنند. درباره ی ساختار این قطعه باید بگوییم دارای طراحی پهن تر از ایمپلنت است تا به این ظریق بتواند در شکل دهی خط لثه کمک کند. معمولا متخصصان کاشت ایمپلنت برای نصب هیلینگ اباتمنت از دو روش مختلف به صورت دو مرحله ای و یک مرحله ای استفاده می کنند.
کاور اسکرو (Cover Screw)
یکی دیگر از بخش های ایمپلنت دندانی کاور اسکرو (Cover Screw) می باشد. پس از اینکه دندانپزشک فیکسچر را در دهان بیمار نصب می کند، باید یک دوره ی سه ماهه فیکسچر در فک بیمار باقی بماند تا فرایند کاور شدن آن توسط استخوان فک به خوبی انجام بگیرد. در این موقعیت قطعه ای را بر روی فیمسچر نصب می کنند که در طول این دوره درون فیکسچر پر نشود. این قطعه را کاور اسکرو می نامند که در واقع به عنوان یک پوشش موقت می باشد.
ایمپرشن کوپینگ
در ادامه اجزای ایمپلنت دندان چیست؟ باید به یک قطعه ی دیگر اشاره کنیم ایمپرشن کوپینگ به عوان یک قطعه است که در هگام قالب گیری از ایمپلنت دندانی در دهان بیمار قرار می گیرد. در حقیقت دندانپزشک با استفاده از این وسیله می تواند مکان دقیق فیکسچر را مشخص کند.
آنالوگ
معمولا این قطعات جانبی ایمپلنت برای بیشتر افراد ناشناخته هستند. آنالوگ یکی دیگر از اجزای ایمپلنت ددانی به شمار می رود. این قطعه را جهت مدلسازی از فک بیمار در مدت زمان سه ماه بر روی ایمپرشن کوپینگ قرار می دهند.
هزینه ایمپلنت دندان
از دست دادن دندان ها در هر سنی می تواند اتفاق بیفتد. این اتفاق تنها در زیبایی و از بین رفتن طرح لبخند شما تاثیر نمی گذارد بلکه موجب تغییرات دیگری نیز می شود. دندانپزشکی دکتر بالوی پور قصد دارد در ادامه به این موارد و عوامل تاثیر گذار بر هزینه ایمپلنت دندان اشاره کند.
از دست دادن دندان ها شامل از دست دادن ظاهر زیبا و از بین رفتن اعتماد به نفس در فرد می شود. خوشبختانه امروزه روش هایی وجود دارد که می تواند دندان های از دست رفته شما را ترمیم کند، عزت نفس و زیبایی را به شما بازگرداند. ایمپلنت تقریبا یک روش دائمی به حساب می آید در صورت مراقبت صحیح به مدت 20 سال دوام خواهد داشت.
اما مواردی وجود دارد که بر روی هزینه های ایمپلنت تاثیر زیادی می گذارد. این فاکتورها شامل موارد زیر می باشد.
تعداد دندان های از دست رفته
اولین گزینه ای که بر هزینه ایمپلنت تاثیر می گذارد تعداد واحد های از دست رفته دندانی می باشد. هر دندان به عنوان یک واحد ایمپلنت به شمار می رود، هر چقدر تعداد دندان های از دست رفته بیشتر باشد مسلما بیمار باید هزینه ی بیشتری برای ترمیم بپردازد.
محل قرارگیری دندان ها: هر بیمار به مراقبت های فردی نیاز دارد انجام فرایند درمانی و کاشت ایمپلنت بسته به دندان فرد انجام می گیرد. ممکن است برای به دست آوردن بهترین نتیجه بیمار در درمان خود نیاز به درمان های دیگری ماند پر کردن دندان و ارتودنسی نیزداشته باشید. به همین دلیل ، است که در برخی موارد وجود درمان های دیگر باعث می شود که بیمار هزینه ی بیشتری را بپردازد.
نوع ایمپلنت دندانی
یکی از مهمترین و تاثیرگذارترین موارد در هزینه ایمپلنت دندان نوع آن می باشد. اغلب نوع ایمپلنت را بر اساس وضعیت جسمانی بیمار، شرایط، میزان تراکم استخوان ها توسط دندانپزشک به او پیشنهاد می شود. به عنوان مثال ایمپلنت اندواستیل به عنوان یک ایمپلنت فیکسچر شناخته می شود که استفاده از آن بسیار مرسوم می باشد. در مقابل می توایم ایمپلنت های بریج را مثال بزنیم که از چند فیکسچر و پروتز ساخته شده اند. این نوع ایمپلنت ها از هزینه ی کمتری برخوردار هستد.
برند ایمپلنت استفاده شده و مواد مصرفی
دیگر فاکتورهای تاثیرگذار در هزینه ایمپلنت، برند و نوع متریال به کار رفته در آن می باشد. انواع گوناگونی از برندها در سراسر دنیا برای ساخت ایمپلنت در حال تولید و توزیع هستند که هر کدام از آن ها براساس کیفیت آن ها و نام کمپانی سازنده، هزینه های متفاوتی خواهند داشت. معمولا تولید ایمپلنت های برند و مطرح دنیا در کشورهای آلمان و آمریکا انجام می گیرد. یکی دیگر از انواع مرغوب ایمپلنت نوع کره ای آن می باشد که استفاده از آن بسیار فراگیر شده و امروزه مشاهده می کنیم که در سراسر دنیا بخش بزرگی از بازار مربوط به عرضه ایمپلنت دندانی را در اختیار گرفته است. از این رو بر اساس کشور تولید کننده و برندی که از برای ایمپلنت دندان های فرد استفاده شده هزینه دریافتی از بیمار نیز متفاوت خواهد بود.
وضعیت سلامتی جسمانی بیمار
در برخی مواقع بیمار از سلامت جسمی کامل برخوردار است و استخوان های فک او کاملا متراکم و آماده پذیرش ایمپلنت است . اما در بعضی موارد متخصص دندانپزشکی تشخیص می دهد که فک بیمار بنابر دلایلی امکان پذیرش ایمپلنت و عامل خارجی را ندارد. در این شرایط لازم است جراحی های دیگری مانند لیفت سینوس پیوند یا استخوان پیش از کاشت دندان برای بیمار انجام گیرد. به این ترتیب این جراحی ها که پیش از کاشت دندان انجام می گیرد، باعث تحمیل هزینه ای مازاد بر ایمپلنت را به فرد می شود همین امر باعث افزایش قیمت ایمپلنت می شود.در این شرایط دندانپزشک نیز به دلیل حساسیت نوع جراحی و سختی آن دستمزد بیش تری از شما خواهد گرفت.
تجربه و تخصص دندانپزشک
مطمئنا یکی از پارامترهای تاثیرگذار بر هزینه ایمپلنت دندان، مهارت و تخصص دندانپزشک می باشد. مسلما تفاوت دارد که برای کاشت دندان یا ایمپلنت به یک دندانپزشک مبتدی مراجعه کنید یا یک دندانپزشک متخصص و حرفه ای و باتجربه ی بالا را انتخاب کنید. البته باید به این نکته اشاره کنیم که هزینه دریافتیبرای ایمپلنت توسط دندانپزشکان دارای نرخ مشخصی است که بر اساس دستور وزارت بهداشت مشخص می شود و نمی تواند آنچنان تلورانس داشته باشد. اما در کل باید بگوییم که تجربه یک دندانپزشک در کیفیت نوع جراحی و ماندگاری آن می تواند تاثیر زیادی داشته باشد و مسلما ارزش پرداخت هزینه های بیش تر را خواهد داشت.
عوامل جانبی دیگر
در برخی مواقع برای کاشت دندان به روش ایمپلنت احتیاج به ورود برخی دیگر از متخصصان وجود دارد. به عنوان نمونه امکان دارد بیماردندان پوسیده ای داشته باشد که نیاز به خارج شدن آن از دهان پیش از انجام ایمپلنت باشد در برخی موارد تنها کشیدن دندان لازم نیست بلکه امکان دارد دندان نیاز به جراحی داشته باشد. در این شرایط جراح دندانپزشک نیز هزینه جداگانه ای را برای انجام این فرایند دریافت خواهد کرد. یکی دیگر از موارد جانبی که باعث دریافت هزینه های جداگانه می شود تصویربرداری های دندانی و پروتزیست می باشد که بر قیمت نهایی تاثیر می گذارند.
سخن پایانی
در این مطلب به صورتکاملا اجمالی به اجزای ایمپلنت دندان چیست؟ پرداختیم. با توجه به اهمیت نوع، جنس و برند اجزای تشکیل دهنده ی ایمپلنت مهم است به مراکزی مراجعه کنید، که از برندهای معتبر ایمپلنت استفاده می کند. یکی از موارد دیگر پیش از انجام ایمپلنت دندان انتخاب روش درمان مناسب است.
با مراجعه به دندانپزشکی دکتر بالوی پور می توانید پیش از اقدام به کاشت از مشاوره های لازم برخوردار شوید. انجام مشاوره و معاینات پیش از کاشت باعث می شود بهترین اتخاب را داشته باشید.
سوالات متداول
اجزای ایمپلنت شامل چه مواردی می شوند؟
اجزای تشکیل دهنده ایمپلنت شامل فیکسچر، اباتمنت و تاج دندان است. البته ایمپلنت ها دارای اجزای دیگری هم هستند، که در مقاله به آن ها اشاره شده است.
نخستین مرحله نصب اجزای تشکیل دهنده ایمپلنت دندان کدام است؟
ایجاد سوراخ های در داخل استخوان فک می باشد سپس قرار دادن پایه ایمپلنت درون فک انجام می گیرد این اولین مرحله نصب اجزای سازنده ایمپلنت های دندانی به شمار می رود.
.آیا بدون استفاده از اباتمنت می توانیم پروتز دندان را روی پایه قرار دهیم؟
در پاسخ باید بگوییم خیر، اباتمنت به عنوان یکی از اجزای اصلی ایمپلنت های دندانی شناخته می شود و نقش رابط میان پایه و تاج دندان را ایفا می کند. به این شکل بدون اباتمنت امکان نصب پروتز دندان روی پایه ایمپلنت وجود ندارد.