همانطور که می دانید ایمپلنت دندان در سعادت آباد به عنوان یک روش بسیار عالی برای جایگزین کردن دندان های از دست رفته است. این شیوه بر اساس مراحل مختلفی انجام می شود. برای اینکه ایمپلنت نتیجه مناسبی داشته باشد باید هر مرحله به درستی انجام بگیرد.
یکی از مهمترین مراحل کاشت ایمپلنت، مرحله قالب گیری می باشد. در این مرحله برای ساختن ایمپلنت و تناسب آن با لثه ها و دندان های کناری قالب گیری را با دقت انجام می دهند.
دندان های طبیعی از بخشی به نام رباط پریودنتال برخوردار هستند. این رباط از جنس فیبر می باشد و مهمترین وظیفه آن اتصال دندان ها به استخوان فک می باشد. هنگامی که ایمپلنت ها در کنار همدیگر قرار می گیرند، به همدیگر آتل می شوند یک اختلاف جزئی نسبت به دندان های طبیعی دارند که به دلیل عدم وجود رباط پریودنتال می باشد. اگر در زمان قالب گیری، دندان پزشک به این موضوع مهم دقت نداشته باشد، فشاری که در اثر استخوان فک و استخوان کرستال به وجود می آید باعث می شود این تناسب از بین برود.
قالب گیری باید به صورت دقیق انجام شود تا از متناسب بودن پروتزهای نهایی اطمینان حاصل گردد. این امر موجب جلوگیری از عوارض بعدی خواهد بود.
آشنایی با اجزای قالب گیری ایمپلنت
قالب گیری ایمپلنت بر اساس مراحل مختلفی انجام می شود. با توجه به قیمت بالای درمان ایمپلنت دندان یا کاشت دندان، باید این مرحله با دقت بالایی انجام شود. نکته مهم این که متریال مود استفاده در این مرحله و سایر متریال ها به همراه اقدامات، مانند پایه، روکش، پیوند استخوان، جراحی لثه همه این موارد باعث می شوند که در قیمت نهایی ایمپلنت تاثیر داشته باشند. برای مرحله قالب گیری اجزای مختلفی مورد استفاده قرار می گیرد.
سینی قالب گیری
سینی های قالب گیری به عنوان اجزایی شناخته می شوند که مواد قالب گیری درون آن ها قرار گرفته و حمل می شود. مهمترین کاربرد سینی های قالب گیری عملکرد تکیه گاه مانند آن ها است. این سینی ها می توانند به صورت سفارشی ساخته شده باشند یا از قالب های استوک استفاده شده باشد.
مواد قالب گیری ایمپلنت
موادی که برای قالب گیری دندان نیاز است را به درون سینی ها تزریق می کنند، این مواد را درون دهان قرار می دهند و پس از انجام مراحل قالب گیری که به صورت کاملا دقیق از بافت ها و دندان ها انجام گرفته است آن را از دهان خارج می کنند. معمولا برای قالب گیری از موادی مانند پلی اتر یا وینیل پلی سیلوکسان استفاده می کنند. دقت داشته باشید که سفتی ویسکوزیته باید به حدی باشد که هنگام بیرون آمدن از دهان دچار پارگی نشود و همچنین میزان سفت بودن آن به حدی نباشد که جزییات را ثبت نکند.
انواع روش قالب گیری ایمپلنت دندان
قالب گیری ایمپلنت دندان به دو روش انجام می شود. دندانپزشک انتخاب قالب ها را بر اساس نوع اباتمنت انجام می دهد و یک از انواع قالب ها را استفاده می کند. هر کدام از این تکنیک های قالب گیری به صورت نسبی دارای مزایا یا معایبی هستند. نوع موادی که برای قالب گیری ایمپلنت استفاده می شود نیز به نوع قالب ایمپلنت بستگی خواهد داشت.
انواع قالب گیری عبارتند از:
• تری باز (مستقیم)
• تری بسته (غیرمستقیم)
قالب گیری با سینی بسته
یکی از رایج ترین نوع قالب گیری که در دندانپزشکی سعادت آباد انجام می شود، قالب گیری با سینی بسته است. در این شیوه نخست اباتمنت قالبی بر روی ایمپلنت قرار می گیرد سپس فرایند قالب گیری انجام می شود. هنگامی که قالب گیری با دقت انجام شد مواد را از دهان بیمار خارج می کنند. در این شرایط اباتمنت ها همچنان درون دهان باقی مانده اند. در مرحله بعد آن ها را از روی ایمپلنت ها جدا کرده و به شکل آنالوگ بر روی ایمپلنت قرار می دهند. فراموش نکنید که جهت چرخش اباتمنت ها باید به صورت صحیح انجام بگیرد.
ویسکوزیته مواد قالب گیری باید تا اندازه ای باشد که هنگام خروج از دهان همچنین برای قرار گیری مجدد قالب گیری دچار پارگی نشود. در صورتی که مواد بسیار سنگین باشند هنگامی که درون دهان قرار می گیرند یا در زمان قرار دادن اباتمنت به علت سفت شدن باعث می شود که دقت کار پایین بیاید.
قالب گیری با روش سینی باز
قالب گیری به شیوه سینی باز به عنوان دقیق ترین نوع قالب گیری به شمار می رود. در این نوع قالب گیری اباتمنت از پین بلندی برخوردار بوده و از سینی قالب گیری بیرون می زند. دندانپزشکان قبل از اینکه قالب را بردارند قفل مربوط به اباتمنت را باز کرده و پین را از آن جدا می کنند. این اباتمنت ها دارای شیارهای قالب گیری عمیقی هستند و باعث می شوند مواد قالب گیری به خوبی جفت و جور شوند.
در این شیوه قالب گیری لازم است مواد قالب گیری به شکل کاملا دقیقی در یک جهت دقیق قرار گرفته و در تکیه گاه سینی باز قفل شوند. به همین دلیل است که از مواد ویسکوزیته بالا با ساختار نسبتا سفت استفاده می کنند. درست است که این ماده باید از ویسکوزیته بالایی برخوردار باشد اما در عین حال باید سبک باشد به این دلیل که مواد سنگین باعث چین خوردگی می شوند و بر روی دندان های کناری تاثیر زیادی می گذارند.
در شیوه ی قالب گیری سینی باز امکان دارد که از سینی های استوک یا سینی های سفارشی که در آزمایشگاه ساخته می شوند استفاده شود. سوراخی بر روی این سینی ها ایجاد می شود تا بعد از قرار گرفتن آن در داخل دهان پین از آن خارج شود.
مراحل قالب گیری ایمپلنت به شکل باز
همانطور که می دانید قالب گیری ایمپلنت پیش از قرار دادن تاج دندان انجام می شود. قالب گیری باز یکی از بهترین روش ها به شمار می رود. در نخستین گام این روش خارج سازی هلینگ انجام می شود. در این بخش با کمک پیچ گوشتی های مخصوص هیلینگ، پیچ ها را برخلاف عقربه ساعت می چرخانند. لازم است در این مرحله پایه دندانی از هر نوع استخوان و بافت نرم خالی باشد. این مرحله در قالب گیری باز از اهمیت بسیار زیادی برخوردار می باشد.
مرحله مربوط به فیکسچر
یکی دیگر از مهمترین بخش های قالب گیری ایمپلنت که بسیار مهم می باشد مرحله فیکسچر می باشد. در این قسمت فیکسچرها را برخلاف عقربه ساعت می چرخانند تا در جای خود محکم قرار بگیرند. در این بخش از قالب گیری ایمپلنت به رادیوگرافی نیاز داریم. تا با کمک آن بتوانیم به بهترین شکل ممکن از محل قرارگیری فیکسچرها مطلع شویم. یک سری ابزارها و تجهیزاتی وجود دارند که از آن ها برای قالب گیری ایمپلنت استفاده می شود. این تجهیزات کمک می کند که مراحل مختلف درمان بیمار به خوبی انجام بگیرد.
مرحله مربوط به تزریق ماده سلیکونی در اطراف مانت
یکی دیگر از مراحل قالب گیری ایمپلنت به روش باز می توانیم به تزریق روش سیلیکونی اشاره کنیم. این ماده در اطراف مانت تزریق می شود ماده مورد نظر محل را پر می کند سپس باقی مانده آن را پاک می کنند. در این مرحله از قالب گیری باز پس از انجام فرایند قالب گیری مانت را از دهان خارج می کنند. سپس هلینگ را مجددا درون دهان قرار می دهند. برای هر مرحله از قالب گیری به شیوه باز دندانپزشک نیاز به زمان دارد که بیمار باید صبورانه این مراحل را تحمل کند.
قالب گیری ایمپلنت به روش دیجیتال (اسکن داخل دهانی)
نسل جدید قالبگیری دندان در ایمپلنت به عنوان اسکن دهانی یا دیجیتال شناخته می شود. یکی از مهمترین کاربرد این نوع اسکن به عنوان یک جایگزین برای قالب گیری ایمپلنت دندانی است. به واسطه این نوع ایمپلنت می توانید جایگاه همه دندان های از دست رفته را تشخیص دهید و وضعیت دندان های کناری را به دقت معین کنید.
این روش اسکن به دندانپزشک ها کمک می کند تا در رابطه با ساخت ایمپلنت و روکش آن نهایت دقت را داشته باشند.
کارگذاری تاج دندان دائمی
زمانی که قالب گیری با دقت زیادی انجام شد نوبت به آخرین مرحله ایمپلنت یعنی گذاشتن تاج دندان دائمی می شود. تاج دندان دائمی به قسمتی اطلاق می شود که قابل مشاهده می باشد. این بخش را به دو صورت پیچ کردن یا چسب کردن بر روی پایه ی ایمپلنت اجرا می کنند. اغلب افراد تمایل دارند که از روش کاشت دندان با چسب استفاده کنند زیرا این روش بسیار طبیعی به نظر می آید و محل پیچ شدگی مانند یک حفره به چشم نمی آید. در روش اول حفره ای برای قرار دادن پیچ ایجاد می شود که برخی از افراد اعتقاد دارند که ظاهر ناخوشایندی دارد.
مزایای ایمپلنت دندان چیست؟
ایمپلنت دندان مزایای زیادی دارد، از جمله:
• ظاهر بسیار طبیعی ایمپلنت های دندانی شبیه دندان های خودتان هستند و چون برای ترکیب شدن با استخوان طراحی شده اند، به صورت دندان های دائمی می شوند.
• استفاده از پروتزهای نامناسب باعث می شود دندانها در داخل دهان بلغزند و باعث زمزمه کردن یا بد ادا شدن کلماتتان شوند. ایمپلنت های دندانی به شما این امکان را می دهند که بدون نگرانی از لیز خوردن دندان ها صحبت کنید.
• از آنجایی که ایمپلنت شامل بخشی از دندان و فک می شود، ناراحتی های مربوط به دندان های مصنوعی متحرک را از بین می برد.
• دندان مصنوعی کشویی می تواند جویدن را دشوار کند. ایمپلنت های دندانی مانند دندان های شما عمل می کنند و به شما این امکان را می دهند که غذاهای مورد علاقه خود را با اطمینان و بدون درد بخورید.
• ایمپلنت های دندانی می توانند لبخند را به شما برگردانند و به شما کمک کنند احساس بهتری نسبت به خود داشته باشید.
• ایمپلنت های دندانی مانند بریج های تکیه گاه دندان نیازی به تراش دندان های دیگر ندارند. از آنجایی که دندانهای مجاور برای حمایت از ایمپلنت تغییر نمییابند، تعداد بیشتری از دندانهای شما دست نخورده باقی میمانند و در طولانیمدت سلامت دهان را بهبود میبخشند. ایمپلنتهای فردی نیز دسترسی آسانتر بین دندانها را امکانپذیر میکنند و بهداشت دهان و دندان را بهبود میبخشند.
• ایمپلنت ها بسیار بادوام هستند و سال ها دوام خواهند داشت. با مراقبت خوب، بسیاری از ایمپلنت ها مادام العمر دوام می آورند.
• ایمپلنت های دندان ناراحتی شرم آور در آوردن دندان مصنوعی و همچنین نیاز به چسب های نامرتب را برای نگه داشتن آن ها در جای خود برطرف می کند.
چه کسانی می توانند کاشت ایمپلنت دندان را انجام دهند؟
در بیشتر موارد، هر فردی که به اندازه کافی سالم باشد تا بتواند تحت عمل جراحی معمولی کشیدن مانند دندان یا جراحی دهان قرار بگیرد، می تواند برای ایمپلنت دندان اقدام کند. بیماران باید لثه های سالم و استخوان کافی برای نگه داشتن ایمپلنت داشته باشند. آنها همچنین باید به بهداشت دهان و دندان و معاینه منظم دندانپزشکی متعهد باشند. افراد سیگاری شدید، افرادی که از اختلالات مزمن کنترل نشده رنج می برند - مانند دیابت یا بیماری قلبی - یا بیمارانی که پرتودرمانی در ناحیه سر/گردن داشته اند، باید به صورت فردی مورد ارزیابی قرار گیرند. اگر به فکر کاشت ایمپلنت هستید، با دندانپزشک خود صحبت کنید تا ببینید آیا برای شما مناسب است یا خیر.
سوالات متداول
آیا قالب گیری ایمپلنت ضروری است؟
بله. برای دریافت بهترین نتیجه باید حتماً قالب گیری ایمپلنت انجام شود.
آیا قالب گیری ایمپلنت درد دارد؟
قالب گیری ایمپلنت تنها برای کسب نتایج بهتر و ساخت ایمپلنت انجام میشود و با کمترین میزان درد صورت میگیرد. خیر قالب گیری هیچ دردی ندارد. تنها باید مدت کوتاهی دهان خود را باز نگه دارید تا مواد قالب بهخوبی سفت شوند. در این مدت به دلیل وجود سینی و مواد قالب گیری در دهان ممکن است احساس ناخوشایندی داشته باشید
آیا قالب گیری ایمپلنت ایمن است؟
بله. همه انواع قالب گیری ایمپلنت از جمله اپن تری، کلوز تری و دیجیتال کاملاً ایمن و بدون عوارض میباشند.
آیا قالب گیری ایمپلنت دوران نقاهت دارد؟
خیر. قالب گیری ایمپلنت فقط برای ارائهی بهترین نتیجه ممکن انجام می شود که دارای عوارض خاصی نمیباشد؛ بنابراین نیاز به دوران نقاهت یا استراحت بعد از جراحی ندارد.
قالب گیری ایمپلنت چقدر طول میکشد؟
در صورت استفاده از اسکن دیجیتال بلافاصله نتایج را می توان از طریق مونیتور مشاهده کرد و فایل همزمان با اسکن ایجاد میشود. در قالبگیری اپن تری و کلوز تری، ماده باید در دهان چند دقیقه بماند تا سفت شود و بنابراین کل پروسه ممکن است حدود ۱۵ دقیقه طول بکشد.