02122383900

تیر کشیدن دندان و یا احساس درد از اصلی ترین نشانه های پوسیدگی دندان محسوب می شوند. گاهی اوقات ممکن است در هنگام خوردن غذاهای مختلف دندان ها تیر بکشند و گاهی نیز ممکن است در حالت های عادی این درد سراغتان بیاید. دلایل مختلفی مانند بیماری های لثه، مشکلات دندان عقل، التهاب ریشه، مواد غذایی سرد و گرم و شیرین، آبسه، ترک و شکستگی، عفونت سینوس ها و ... باعث تیر کشیدن دندان می شوند، که مهمترین آنها پوسیدگی است و باید سریعا درمان شود تا میزان آسیب بیشتر نگردد.

بهترین راه برای برطرف کردن تیر کشیدن دندان مراجعه به دندانپزشک متخصص و باتجربه است. اگر دندان های شما هم تیر می کشند، پیشنهاد می کنیم تا انتهای این مقاله همراه سایت دندانپزشکی دکتر بالوی پور باشید. در این مطلب قصد داریم تیر کشیدن دندان و ارتباط آن با پوسیدگی و دیگر مشکلات دندان را بررسی کنیم.

 

دندانپزشکی دکتر بالوی پور

 

دلایل تیر کشیدن دندان

 

دندان های ما بی جهت تیر نمی کشند و احساس درد را منتقل نمی کنند. دلایل مختلفی وجود دارند که باعث تیر کشیدن دندان می شوند. گاهی اوقات عامل تیر کشیدن ها مربوط به پوسیدگی دندان و یا مشکلات عصب و ریشه آنها است و گاهی اوقات نیز در اثر بیماری های لثه این درد حاصل می گردد. بهرحال از مهمترین دلایل درد دندان می توان به موارد زیر اشاره نمود:

 

پوسیدگی دندان

 

باکتری هایی که در دهان ما وجود دارند از نشاسته و قند مواد غذایی تغذیه می کنند. این باکتری ها باعث ایجاد پلاک چسبنده و اسید می شوند. اسید تولید شده قدرت بالایی در تخریب سطح سفید و سخت بیرونی دندان (مینا) دارد؛ در نتیجه حفره یا ترک هایی در دندان ها ایجاد شده و بخش داخلی دندان که پالپ نام دارد و محل قرارگیری اعصاب می باشد، در معرض خطر قرار می گیرد. در نهایت درد دندان در اثر پوسیدگی ایجاد می گردد که یکی از انواع درد دندان تیر کشیدن است.

 

آبسه دندان

 

از دیگر دلایل تیر کشیدن دندان آبسه است. آبسه در اثر عفونت و یا التهاب ایجاد می شود و باعث از بین رفتن بخشی از پالپ داخل دندان می گردد. در صورت بروز آبسه عصب و ریشه دندان در معرض خطر قرار گرفته و در نتیجه تیر کشیدن دندان رخ می دهد. در صورتی که آبسه خفیف باشد می توان با مصرف داروهای مخصوص آن را بهبود بخشید و تیر کشیدن دندان را از بین برد. اما در صورتی که وضعیت آبسه بحرانی باشد نیاز به تخلیه و تمیز کردن آن و یا حتی معالجه لثه و عصب کشی وجود دارد.

 

شکستگی یا ترک دندان

 

بروز شکستگی، ترک و یا شکاف در دندان باعث ایجاد درد و مخصوصا تیر کشیدن می شود. این شکستگی و شکاف ممکن است در اثر وارد آمدن ضربه به دندان و یا به مرور زمان و به علت عدم رعایت بهداشت دهان و دندان و پوسیدگی ایجاد شود. زمانی که یک دندان شکسته شده و یا ترک و شکاف بر می دارد، باکتری ها، ذرات غذا، هوا و آب می توانند وارد بخش داخلی دندان یا همان پالپ شده و به ریشه و اعصاب آسیب بزنند. این تحریک و آسیب زدن به عصب های پالپ باعث تیر کشیدن دندان می شوند.

برای برطرف کردن تیر کشیدن دندان ناشی از شکاف و شکستگی، باید به دندانپزشک متخصص مراجعه نموده و روکش قرار دهید و یا دندان را پر نموده و عصب کشی کنید.

 

 

 آسیب دندان درمان شده

 

گاهی اوقات تیر کشیدن ناشی از رسیدن آسیب به دندان تازه درمان شده است. ممکن است به دلایل مختلف شما یک دندان خود را عصب کشی یا پر کرده باشید و یا روکش گذاشته و یا عمل های زیبایی انجام داده باشید. در صورتی که آن بخش درمان شده در اثر خوردن مواد غذایی، دندان قروچه، ضربه و دیگر عوامل تحریک شده و دچار مشکل گردد، تیر کشیدن دندان رخ می دهد.

 

حساسیت به سرما و گرما

 

یکی از شایع ترین دلایل تیر کشیدن دندان حساسیت آن به سرما و گرما است. گاهی اوقات ممکن است شما حین خوردن غذاها و نوشیدنی های سرد یا گرم دچار دندان درد شوید. این مشکل زمانی رخ می دهد که دندان شما پوسیده و یا دچار آسیب شده باشد. در نتیجه حین رسیدن مواد غذایی و نوشیدنی های سرد یا گرم به بافت داخلی دندان و ریشه، تیر کشیدن رخ می دهد.

 

حساسیت به مواد غذایی اسیدی

 

یکی دیگر از دلایل تیر کشیدن دندانها حساسیت آنها به مواد اسیدی می باشد. اگر هنگام خوردن موادی همچون لیمو، کیوی، ترشی و دیگر مواد اسیدی دچار تیر کشیدن و دندان درد می شوید، احتمال پوسیدگی وجود دارد. برای برطرف کردن این مشکل سعی کنید تا یک مدت این مواد را مصرف نکنید. در صورت بهبود نیافتن حتما به دندانپزشک مراجعه نمایید.

 

دندان قروچه

 

دندان قروچه به ساییدگی دندان ها بر روی یکدیگر گفته می شود. برخی از افراد به صورت ناخودآگاه در موقعیت های مختلف مانند زمان های استرس زا یا عصبانیت دندان قروچه می کنند. این عمل باعث ایجاد درد و تیر کشیدن دندان می شود.

 

خمیردندان نامناسب

 

از دیگر دلایل تیر کشیدن دندان، استفاده از خمیر دندان نامناسب است. برخی از شرکت های تولید خمیر دندان از مواد شیمیایی در ساخت آن استفاده می کنند. ممکن است بعضی از افراد به این مواد حساسیت داشته باشند و باعث ایجاد درد دندان در آنها شوند.

 

پوسیدگی دندان

 

بیماری های لثه

 

یکی از شایع ترین دلیل های تیر کشیدن دندان ها بیماری های مربوط به لثه می باشد. با آسیب رسیدن به لثه ها، ریشه دندان نیز در معرض خطر قرار می گیرد. گاهی اوقات ممکن است عفونت های لثه به ریشه و پالپ دندان برسند و آن را تحریک کنند و باعث بروز تیر کشیدن های شدید و دردهای بسیار جدی شوند.

عفونت لثه معمولا در اثر بهداشت نامناسب دهان و دندان، رژیم روزانه نامناسب، تغییرات هورمونی، مصرف داروها، بیماری های دیابت و سرطان و عوامل ژنتیکی ایجاد می شود. در صورت تیر کشیدن دندان ها حتما به دندانپزشک مراجعه نمایید تا اگر مشکل از لثه ها باشد هرچه زودتر درمان آن انجام گیرد.

 

رویش دندان

 

دندان های در حال رشد و یا رویش دندان های جدید نیز می توانند باعث ایجاد درد در لثه ها، فک و دندانها شوند. رویش دندان در کودکان و یا درآمدن دندان عقل در بزرگسالان می تواند باعث بروز تیر کشیدن دندان شود. ممکن است این رویش دچار مشکل شده باشد و دندان جدید در جای درست خود رشد نکند. در این صورت برای برطرف کردن درد و همچنین جلوگیری از رشد نامناسب دندانها باید به دندانپزشک مراجعه نمود.

 

درمان فوری تیر کشیدن دندان

 

اگر دچار دندان درد و تیر کشیدن آن شدید و دسترسی به دندانپزشک نداشتید می توانید از یک سری روش ها و تکنیک ها برای درمان فوری و موقت و تسکین درد استفاده کنید. این درمان های خانگی سریعترین راه حل رفع تیر کشیدن دندان محسوب می شوند و به شما کمک می کنند تا زمانی که به دندانپزشک مراجعه می کنید درد کمتری را تحمل کنید.

 

 روغن میخک

 

استفاده از میخک به عنوان یک درمان سنتی برای بی حسی اعصاب می تواند تا حد زیادی دندان درد شما را برطرف کند. میخک حاوی ماده بی حسی طبیعی به نام اوژنول است که با قرار دادن تکه ها و یا روغن آن بر روی دندان به سرعت عمل می کند. روغن میخک را می توانید از داروخانه ها و یا عطاری ها تهیه کنید.

 

کمپرس سرد یا گرم

 

استفاده از کمپرس یخ و انتقال سرما به دندان باعث برطرف شدن درد می شود. اگر دندان شما تیر می کشد و دسترسی به دندانپزشک ندارید، می توانید یک کیسه پارچه ای یا پلاستیکی را با تکه های یخ پر نموده و بر روی گونه خود در محل دندان مورد نظر قرار دهید. دقت کنید که یخ نباید مستقیما بر روی دندان قرار بگیرد زیرا تاثیر معکوس خواهد داشت و باعث تشدید درد می شود. در صورت التهاب مغز دندان، گرما به تسکین درد کمک می کند. اگر با استفاده از کمپرس سرد دردتان افزایش یافت، از کمپرس گرم به جای آن استفاده کنید.

 

ژل یا اسپری بی حسی

 

از دیگر روش های برطرف کردن تیر کشیدن دندان ناشی از پوسیدگی، می توان به استفاده از بی حسی های موضعی اشاره نمود. شما می توانید از ژل های مخصوص و یا اسپری های حاوی ماده های بی حسی، درد دندان خود را به صورت موقت از بین ببرید. این بی حسی ها باید به صورت مستقیم بر روی دندان مورد نظر قرار بگیرند تا تاثیر خود را بگذارند.

 

شستشو با آب و نمک

 

غرغره کردن آب نمک یکی از درمان های خانگی و فوری برای تسکین دندان درد محسوب می شود. زمانی که دندان شما تیر می کشد و نمی توانید مانع آن شوید، کمی نمک را با مقداری آب ولرم مخلوط نموده و آن را غرغره کنید تا آب نمک با دندان مورد نظر ارتباط پیدا کند. این عمل را چندین بار تکرار کنید تا درد شما تسکین پیدا کند.

 

مصرف داروهای مسکن

 

استفاده از داروها و قرص های مسکن مانند آسپرین، ایبوپروفن و ... می توانند به طور موثر و سریع تیر کشیدن دندان و دردهای آن را برطرف سازند. بهتر است داروهایی را مصرف کنید که عوارض جانبی کمتری داشته باشند و برای شما حساسیت زا محسوب نگردند.

 

 دندانپزشکی دکتر یوسف بالوی پور

 

سیر

 

سیر از خواص درمانی بسیاری برخوردار است و می توان از آن برای تسکین دندان درد استفاده نمود. اگر دندان شما تیر می کشد یک عدد سیر را له کنید و بر روی آن قرار دهید. همچنین می توانید یک حبه سیر تازه را بجوید تا درد شما برطرف گردد.

 

آب اکسیژنه

 

استفاده از آب اکسیژنه یا همان هیدروژن پراکسید یکی دیگر از روش های برطرف کردن تیر کشیدن دندان و درد آن به شمار می رود. اگر به دندانپزشکی دسترسی ندارید و می خواهید درد دندان خود را سریع برطرف سازید می توانید از این محلول استفاده کنید. می توانید مقدار کمی از این محلول را مانند آب نمک در دهان غرغره کرده و این کار را تکرار کنید و یا سر گوش پاک کن را به آن آغشته نموده و بر روی دندان خود بکشید.

 

جوش شیرین

 

جوش شیرین خاصیت ضد باکتری و ضد التهاب دارد. در صورتی که به خاطر پوسیدگی یا عفونت، دچار دندان درد شده اید و دندان های شما تیر می کشند، می توانید از جوش شیرین استفاده کنید. جوش شیرین به عنوان یکی از قدیمی ترین و سنتی ترین مواد درمانی برای درد دندان ها به شمار می رود که تاثیر فوری و بسیار خوبی دارد.

 

همچنین بخوانید:

اهمیت تغذیه در سلامت دندان ها

دلایل بروز دندان درد بعد از روکش کردن

راه های تقویت مینای دندان

سوالات متداول

 

تیر کشیدن دندان چرا اتفاق می افتد؟

دلایل مختلفی برای تیر کشیدن دندان وجود دارد که یکی از اصلی ترین آنها پوسیدگی دندان است. زمانی که دندان شما به هر دلیلی پوسیده می شود، راه نفوذ مواد غذایی، باکتری ها، آب و هوا به بافت داخل دندان (پالپ) باز شده و ریشه یا همان عصب دندان تحریک می شود. در نتیجه دندان تیر می کشد و احساس درد ایجاد می گردد. از دیگر دلایل تیر کشیدن دندان می توان به عفونت لثه، حساسیت به مواد غذایی سرد، گرم و اسیدی، دندان قروچه، آسیب دیدن دندان در اثر ضربه و ... اشاره نمود.

تیر کشیدن دندان با درد دندان چه تفاوتی دارد؟

در زمان تیر کشیدن دندان شما یک درد ناگهانی را حس می کنید که برای چند لحظه ایجاد شده و می گذرد. ممکن است در طول روز چندین بار این اتفاق رخ دهد. درد ناشی از تیر کشیدن مانند درد فرو رفتن سوزن در قسمتی از بدن می باشد و از شدت و سوزش خاصی برخوردار است. اما درد دندان در اکثر اوقات به صورت مداوم می باشد و حالتی فشاری دارد.

برای درمان تیر کشیدن دندان چه باید کرد؟

بهترین راه برای برطرف نمودن دندان درد و یا تیر کشیدن آن مراجعه به دندانپزشک می باشد. در صورتی که به دندانپزشک دسترسی ندارید می توانید از درمان های فوری خانگی برای رفع موقت احساس درد استفاده کنید. بهترین این درمان ها شامل کمپرس سرد، روغن میخک، جوش شیرین، قرص های مسکن و ... می باشد.

آیا خوردن غذاهای سرد و یا گرم باعث تیر کشیدن دندان می شود؟

افرادی که دارای دندان های پوسیده و یا آسیب دیده هستند، در برابر مواد غذایی و یا نوشیدنی های سرد یا داغ حساس می باشند. این سرما و گرما به خاطر پوسیدگی وارد بخش داخلی دندان شده و ریشه را تحت تاثیر قرار می دهند. در نتیجه دندان تیر می کشد.

برای رفع پوسیدگی و مشکلات دندان به کجا مراجعه کنیم؟

اگر قصد دارید مشکلات مربوط به دندان خود را برطرف سازید باید به مراکز دندانپزشکی و کلینیک های معتبر مراجعه کنید. دندانپزشکی دکتر بالوی پور یکی از بهترین مراکز تخصصی دندان می باشد که انواع خدمات و درمان های مربوط به دندان مانند رفع پوسیدگی، عصب کشی، زیبایی و ... را ارائه می دهد.