02122383900

لازمه لبخندی زیبا داشتن دندان هایی سالم می باشد. برای داشتن دندان هایی سالم در کنار مسواک زدن با خمیر دندان های حاوی فلوراید و استفاده از نخ دندان باید تغذیه ای مناسب داشته باشید. دقت داشته باشید که انواع مواد غذایی غنی از تمام گروه های غذایی موجب سلامت دندان ها و لثه می شود. به صورت کلی یک رژیم غذایی متعادل از انواع سبزیجات، میوه ها، غذاهای غنی از کلسیم، غذاهای پروتئینی، دانه های جامد و مواد مغذی ضروری برای سلامتی دهان و دندان لازم است. در ادامه به اهمیت تغذیه در سلامت دندان ها می پردازیم.

 

اهمیت تغذیه در سلامت دندان ها

 

سلامت دندان ها ارتباط مستقیم با رژیم غذایی دارد. در واقع رژیم غذایی و تغذیه روی سلامت بافت های دندان تاثیر زیادی دارد. دقت داشته باشید که مصرف قند خطر پوسیدگی دندان ها را افزایش می دهد. یعنی مواد غذایی سرشار از نشاسته و قند موجب افزایش اسیدهایی می شوند که عامل اصلی پوسیدگی دندان و از بین رفتن مینا یا همان لایه بیرونی دندان می باشد.

تغذیه نامناسب روی پیشرفت و افزایش بیماری های دهان و دندان نظیر پریودنتال، پوسیدگی و ... تاثیر بسیاری دارد. افراد به خصوص کودکان و نوجوانان احتیاج به یک رژیم غذایی متعادل و مغذی دارند. به این صورت دندان های آنها در برابر پوسیدگی مقاوم می شود.

افرادی که به مواد غذایی خاصی آلرژی یا محدودیت دارند، در معرض کمبود پروتئین و ویتامین و حتی پوسیدگی دندان و بیماری لثه هستند. غذاهای غنی از کلسیم مثل نوشیدنیهای سویا و توفو، ماست، پنیر، شیر، بادام، کنسرو ماهی، سبزیجاتی با برگ تیره باعث قوی شدن دندان ها و استخوان ها می شود.

فسفر موجود در گوشت بدون چربی، تخم مرغ، ماهی، لبنیات، لوبیا و آجیل برای سلامت دندان ها لازم است. همچنین ویتامین C برای سلامتی بسیار مفید است. به همین دلیل مصرف زیاد مرکبات، فلفل، گوجه فرنگی، سیب زمینی، بروکلی و اسفناج توصیه می شود.

شما می توانید با انتخاب هوشمندانه میان وعده سلامتی دهان و دندان خود را تضمین کنید و از سرطان دهان جلوگیری کنید. بهتر است در برابر بسیاری از میان وعده هایی که احتمال حملات اسیدی در دندان ها را افزایش می دهد، مقاومت کنید.

می توانید مواد مغذی مانند: میوه ها، سبزیجات خام، پاپ کورن و ماست ساده را جایگزین مواد غذایی شیرین مثل آب نبات های سخت و چسبناک کنید. بهتر است بعد از مصرف میان وعده ها برای جلوگیری از حملات اسیدی به دندان ها و حفظ سلامت دندان ها مسواک بزنید یا دهان خود را با آب بشویید تا عاری از ذرات غذا شود.

 

مواد غذایی مضر برای سلامت دندان ها

 

برخی از مواد غذایی مضر برای سلامت دهان و دندان به شرح زیر می باشد:

 مواد غذایی چسبنده (مانند: کارامل، ژله، کشمش، عسل)

راه های تقویت مینای دندان

    • خوراکی های شیرین (مانند: انواع کیک و کلوچه، آّب نبات، آدامس معمولی)
    • نوشابه های گازدار
    • نوشیدنی های میوه ای
    • مواد غذایی و نوشیدنی های اسیدی (مانند: سس سالاد، لیمو، آب میوه، ترشی و ...)

خوراکی های مفید برای دندان

 

مواد غذایی مفید برای سلامت دندان ها

 

قرار دادن انواع تنقلات و نوشیدنی های کم قند نظیر: تخم مرغ، نان، ماست ساده، سبزیجات خام، سیب، انبه، آجیل و ... در رژیم غذایی توصیه می شود.

 

نکات مهم در تغذیه کودکان

 

در ادامه به نکات مهم در تغذیه کودکان اشاره خواهیم داشت:

 

  • محدود کردن مصرف غذاهای حاوی قند و شکر (مثل: انواع کیک و شیرینی، شکلات، بیسکویت، آبنبات و ...)
  • محدود کردن غذاهای اسیدی (مثل: نوشیدنی های گازدار، لواشک و ...)
  • برای جلوگیری از پوسیدگی از مصرف آدامسهای قندی خودداری کنید. (می توانید از آدامس های بدون شکر و حاوی زایلیتول استفاده کنید.)
  • محدود کردن مصرف تنقلاتی مثل: چیپس و پفک
  • تشویق کودک برای خوردن صبحانه
  • میان وعده کودکان می تواند شامل: ساندویچ های خانگی، نان و پنیر، میوه های تازه، سبزیجات و آجیل باشد.
  • برای جلوگیری از ایجاد حفره در دهان ناشی از کمبود آهن و ویتامین های گروه B مواد غذایی مثل گوشت، سبزیجات، اسفناج و غلات را در رژیم غذایی کودک قرار دهید.
  •  ویتامین C برای سلامت بافت های لثه ضروری است. به همین دلیل باید از میوه هایی مثل توت فرنگی، کیوی، مرکبات، سیب و سبزیجات استفاده کنید.

نکته: مصرف مواد قندی و اسیدی علاوه بر پوسیدگی دندان ها، جای مواد غذایی اصلی در بدن را می گیرند. به همین دلیل کودک نمی تواند غذای اصلی را مصرف کند و دچار سوء تغذیه می شود.

 نکته: اگر کودک به اندازه کافی مواد پروتئینی مثل: گوشت و لبنیات و میوه های تازه و سبزیجات مصرف کند، به صورت طبیعی اشتهای او برای خورد تنقلات مضر کم می شود. همچنین مصرف میوه های تازه در مقایسه با میوه های خشک کمتر ایجاد پوسیدگی می کنند، زیرا کمتر به دندان‌ ها می چسبند.

 

پیشگیری و مراقبت های خانگی

 

  • برای سلامت دهان و دندان مصرف مواد غذایی و نوشیدنی های مضر را محدود کنید.
  • بین وعده های غذایی به اندازه کافی آب بنوشید.
  • از خوردن غذاهای سرخ شده و نمکی پرهیز کنید.
  • به بهداشت دهان و دندان خود اهمیت دهید.
  • بهتر است دو بار در روز به مدت دو دقیقه با خمیر دندان فلوریسیون و مسواک نرم، مسواک بزنید.

 

جمع بندی

با توجه به موارد ذکر شده می توانید به نوعی سلامت دهان و دندان خود را تضمین کنید. البته بهتر است برای چکاپ دندان های خود سالی یک بار به دندانپزشکی مراجعه کنید و از سلامت دهان و دندان خود اطمینان حاصل کنید. کلینیک دندانپزشکی دکتر بالوی پور واقع در سعادت آباد یکی از کلینیک های مجهز و خوب برای برطرف کردن مشکلات دهان و دندان می باشد. با مراجعه به این دندانپزشکی می توانید خیلی سریع مشکلات خود را برطرف کرده و از بروز مشکلات احتمالی جلوگیری کنید.

 

سوالات متداول

 

مشکلات ناشی از عدم رعایت بهداشت دهان و دندان را چگونه برطرف کنیم؟

با مسواک زدن و استفاده از نخ دندان می توانید برخی از مشکلات مربوط به بهداشت دهان و دندان را برطرف کنید. اگر به دلیل عدم رعایت بهداشت دهان دچار پوسیدگی دندان شده اید، باید به دندانپزشک مراجعه کنید.

چه مسواک هایی مناسب است؟

مسواک های نرم گزینه ای خوب برای تمیز کردن دندان ها می باشند.

چه نوع موادی برای دهان و دندان مضر هستند؟

مواد قندی و اسیدی برای سلامت دهان و دندان مضر هستند.

چه ویتامینی برای سلامت لثه ضروری است؟

ویتامین C برای سلامت دهان و لثه ضروری است.

ویتامین C در چه مواد غذایی یافت می شود؟

این ویتامین در توت فرنگی، کیوی، مرکبات، سیب و سبزیجات به وفور یافت می شود.