02122383900

دندان‌ ها یکی از مهم‌ ترین بخش‌ های صورت به حساب می‌ آیند. علاوه بر این که آنها نقش زیادی در تغذیه دارند؛ زیبایی صورت و فک را نیز تامین می‌ کنند. دندان‌ ها در دو نوبت در زندگی ما از لثه بیرون می‌ آیند، دندان‌ های شیری و دندان‌ های دائمی. دندان‌ های شیری دندان‌ هایی هستند که در سنین پایین رشد می‌ کنند اما دندان‌ های دائمی از 7 الی 8 سالگی رشد کرده و تا آخر عمر همراه ما هستند.

یکی از نگرانی‌ های والدین پیش آمدن آسیب‌ های دندانی کودکان است. در این مطلب بیشتر در مورد این موضوع و عوامل به وجود آورنده ی این آسیب‌ ها صحبت می‌ کنیم.

بیشترین آسیب‌ های دندانی کودکان در چه سنی شروع می‌ شود؟

به وجود آمدن آسیب‌ های دندانی در کودکان معمولا بین سنین 2 الی 4 سالگی بسیار شایع است. کودکان در این سنین بازیگوش بوده و مدام در حال بازی و شیطنت و کشف تجربه‌ های جدید هستند. طبیعی است که آسیب‌ های دندانی را نیز تجربه کنند. اوج وارد شدن آسیب‌ به دندان‌ ها در حدود سنین 6 الی 8 سالگی است. این دوران تجربه تازه‌ ای برای کودک است، دلیل آن نیز مربوط به حضور در فضای خارج از خانه است. این سن که به سن مدرسه معروف است؛ کودک را دور از دسترس والدین قرار داده و طبیعتا مراقبت را سخت تر می‌ کند. اما مهمترین نکته این است که در زمان بروز آسیب دیدگی، خونسردی خود را حفظ کرده و هرچه سریع‌تر به فکر درمان آسیب وارد شده باشید. آسیب‌ های دندانی را به دو دسته آسیب به دندان شیری و آسیب به دندان دائمی تقسیم می‌ کنند.

آسیب به دندان‌ های شیری

اولین دندان‌ هایی که کودکان دارند، دندان‌ های شیری هستند. این دندان‌ ها ممکن است به دلایلی که در ادامه در مورد آنها صحبت می‌ کنیم، دچار آسیب شوند. دندان‌ های شیری در هر حال که از فک خارج می‌ شوند. اگر این خارج شدن به سبب آسیب باشد؛ بهتر است حتما به پزشک مراجعه کنید.

آسیب‌ های وارد شده به دندان‌ های دائمی

همان آسیب‌ هایی که به دندان‌ های شیری وارد می‌ شوند؛ به دندان‌ های دائمی نیز ممکن است وارد شوند. در این حالت باید از همان اولین لحظات مشاهده آسیب به سرعت به پزشک مراجعه کنید، زیرا دندان‌ های دائمی دوباره در نمی‌ آیند و تا سنین خاصی نمی‌ توان کاشت دندان را انجام داد.

انواع مختلف آسیب‌ های دندان کودکان

به طور کلی آسیب‌ هایی که به دندان کودکان وارد می‌ شود، در چند دسته بندی قرار می‌ گیرند. هرکدام از این آسیب‌ ها می‌ توانند به نوبه خود در صورت مداوا نشدن خطرناک باشند.

جابجایی دندان

شایع‌ ترین نوع آسیب در دندان جابجایی است. توصیه می‌ شود در این مدت که دندان دردناک است خوراکی‌ ها و غذاهای نرم به کودک بخورانید. بیشتر از همیشه روی تمیزی دندان حساسیت به خرج دهید. همچنین اگر هرگونه آبسه یا عفونت را در لثه مشاهده کردید؛ فورا به سراغ دندانپزشک مراجعه کنید.

شکستگی دندان

هیچ چیز اندازه وجود یک دندان شکسته بر روی زیبایی کودک شما اثر نمی‌ گذارد. ممکن است به هر دلیلی دندان کودک شما دچار شکستگی شود. بیشتر شکستگی‌ هایی که کم هستند دردی ندارند. اما در صورتی که دندان شکسته دارای لبه‌ های تیز باشد؛ به لب و زبان کودک آسیب وارد می‌ کند. در این سن بهترین درمان، ترمیم دندان شکسته است. بهتر است تکه دندان شکسته را در شیر نگهداری کنید و فورا برای درمان ریشه یا چسباندن دوباره شکستگی به دندان اقدام کنید.

تغییر رنگ دندان

یکی از شایع‌ ترین علل تغییر رنگ دندان، آسیب‌ دیدگی است. آسیب دیدگی دندان می‌ تواند سبب پاره شدن عروق خونی باریک و ریز بالای تاج دندان شود. تاج دندان بعد از دو هفته به رنگ‌ سیاه درآمده و ممکن است مدت‌ های طولانی طول بکشد تا دندان به حالت عادی خود بازگردد. 

خارج شدن دندان از فک

اگر دندان کودک شما از دهان خارج شد، به جای این که خونسردی خود را از دست دهید؛ فورا به پزشک مراجعه کنید. ممکن است این خارج شدن به فک نیز آسیب وارد کند. فورا به نزد یک دندانپزشک رفته و اگر دندان خارج شده را پیدا کردید، آن را نیز با خود به دندانپزشکی ببرید.

عوامل به وجود آورنده آسیب‌ های دندانی در کودکان

بدون شک عوامل زیادی در آسیب‌ های دندانی کودکان دخیل هستند. هر کدام از آن‌ها به نوبه خود آسیب‌ های بزرگ یا کوچکی وارد می‌ کنند. اما از تاثیرگذارترین عوامل می‌ توان به موارد زیر اشاره کرد:

برخورد اجسام

شایع‌ ترین دلیل آسیب‌ های دندانی در کودکان مربوط به برخورد اجسام است. آنها بازی می‌ کنند و با دیگران در معاشرت هستند. در حین بازی ممکن است جسمی به فک آنها برخورد کرده و دندان را دچار آسیب کند. بسته به میزان ضربه و میزان فشار وارد شده به دندان میزان آسیب هم متفاوت خواهد بود.

افتادن

کودکان بر اثر بازی و حتی راه رفتن‌ های عادی ممکن است دچار آسیب دندانی شوند. افتادن از یک جای بلند و یا برخورد لب و دندان بر اثر افتادن به دندان آسیب وارد می‌ کند. به خصوص که در سنین ابتدای زندگی دندان‌ های شیری زیاد محکم نبوده و احتمال آسیب بیشتر است.

آسیب حین بازی

بازی بخش جدایی ناپذیر از زندگی کودکان است. اما گاهی بازی‌ها از کنترل خارج شده و خطرناک می‌ شوند. اگر کودک شما در حین بازی‌ های خطرناک آسیب ببیند؛ حتما دندان‌ های او را نیز بررسی کنید. احتمال وارد شدن آسیب‌ های دندانی به کودکان در این حالت بسیار بالا است.

آسیب حین تصادف

تصادف یک برخورد شدید است و در این حالت سر به سرعت به جلو پرتاب می‌ شود. در این حالت احتمال وارد آمدن آسیب به دندان‌ ها حتی در اثر تصادف‌ های شدید بسیار زیاد است.

آسیب ناشی از مکیدن انگشت دست

مکیدن دست مخرب‌ ترین کاری است که کودک با دندان خود انجام می‌ دهد. این نوع از آسیب به مرور زمان ایجاد شده و حتی می‌ تواند باعث ایجاد تغییرات جبران ناپذیر به فک هم شود. سعی کنید این عادت را از سر کودک بیندازید و خوراکی‌ های مفید را جایگزین این رفتار کنید.

آسیب به دلیل مصرف شیر خشک

هیچ چیز سالم‌ تر از شیر مادر برای کودک نیست. شیر خشک به خصوص در زمان شب بدترین آسیب‌ ها را به دندان کودکان وارد می‌ کند. اگر نمی‌ توانید شیر خشک را قطع کنید؛ سعی کنید شیر شبانه را حتما قطع کرده و در کنار آن از مسواک قبل از خواب برای دندان‌ ها استفاده کنید.

در صورت بروز آسیب های دندانی کودکان، به دندانپزشکی کودکان دکتر یوسف بالوی پور مراجعه کنید.