یکی از شاخه های علم دندانپزشکی که به زیبایی و درمان مشکلات دندان کمک های شایان توجهی کرده است، ارتودنسی می باشد. ارتودنسی (Orthodontics) تخصصی است که به تشخیص، پیشگیری و اصلاح دندان و فک های بدحالت کمک می کند. ارتودنسی بر رشد صحیح صورت نیز تمرکز دارد. اگر طرح لبخند کودک یا نوجوان ناهنجاری داشته باشد، می توان با استفاده از ارتودنسی دندان این ایراد را برطرف نماید.
از آنجایی که مشکلات فک و دندان متفاوت است بنابراین هر فرد نیاز به ارتودنسی به خصوصی دارد. می خواهیم در این مطلب به بررسی انواع ارتودنسی دندان بپردازیم. در معرفی هر نوع ارتودنسی به مزایا و معایب آن نیز اشاره خواهیم کرد.
انواع ارتودنسی
سالانه میلیون ها کودک و بزرگسال داوطلب انجام ارتودنسی در سراسر جهان می شوند. این خدمات هزینه بالایی نیاز دارند. همچنین بسته به شدت مشکلات دندان و فک مدت زمان مورد نیاز برای انجام ارتودنسی نیز متفاوت خواهد بود. دندانپزشک بر اساس نیاز بیمار و مشکل او یکی از انواع ارتودنسی را پیشنهاد خواهد داد. در ادامه می خواهیم انواع ارتودنسی را معرفی کرده و ویژگی آن ها را بررسی کنیم.
ارتودنسی نامرئی
ارتودنسی متحرک
ارتودنسی ثابت
ارتودنسی رنگی
ارتودنسی دیمون
ارتودنسی نامرئی
ارتودنسی نامرئی از جنس پلاستیک شفاف است و در سال ۱۹۹۷ برای اولین بار ابداع شد. این پلاستیک شفاف اطراف دندان را در بر می گیرد و ثابت می شود تا کم کم دندان ها به جای صحیح خود باز گردند.
مزایای ارتودنسی نامرئی
راحتی
از آنجایی که ارتودنسی نامرئی از جنس پلاستیک منعطف است در دهان و لثه ها ایجاد زخم نمی کند. همچنین فرد می تواند بدون زحمت صحبت کرده و بر خلاف ارتودنسی های فلزی هیچ گونه مزاحمتی برای بیمار ایجاد نمی نماید.
جذابیت بیشتر
بسیاری از بیماران ترجیح می دهند از ارتودنسی های نامرئی استفاده کنند زیرا در نگاه اول هیچ تغییری در ظاهر دندان ها بوجود نمی آید.
متحرک بودن
بر خلاف ارتودنسی های ثابت و فلزی، می توان ارتودنسی های متحرک و نامرئی را برداشت و تمیز کرد. به همین دلیل بسیاری از بیماران ترجیح می دهند از این نوع ارتودنسی ها استفاده کنند.
نیاز به مراقبت کمتر
ارتودنسی های نامرئی نیاز به مراقبت خاصی ندارند. اگر به مرور زمان کدر شوند، تنها با سفید کننده های مخصوص و مسواک دوباره مانند روز اول خواهند شد.
معایب ارتودنسی نامرئی
ارتودنسی های نامرئی قیمت بالایی دارند. از آنجایی که خدمات مربوط به ارتودنسی تحت پوشش بیمه قرار نمی گیرند، قیمت بالای این نوع ارتودنسی می تواند یکی از معایب بزرگ آن ها باشد.
ارتودنسی های نامرئی باید مدت زیادی در دهان باقی بمانند. دندانپزشک به شما می گوید ارتودنسی نامرئی بایستی حداقل ۲۲ ساعت از شبانه روز در دهان شما باقی بماند.
ارتودنسی متحرک
ارتودنسی متحرک شامل سیم و یک صفحه پلاستیکی به نام اکریلیک است. از این نوع ارتودنسی برای اصلاحات جزئی در فک بالایی و پایینی استفاده می شود. بنابر آنچه بیماران گزارش می کنند، تحمل ارتودنسی متحرک در فک پایینی مشکل تر از فک بالایی می باشد. بایستی ارتودنسی متحرک را همیشه در دهان نگه داشت. غالباً این ارتودنسی را در مواقعی مانند مسواک زدن یا غذا خوردن از دهان خارج می کنند.
مزایای ارتودنسی متحرک
رعایت نکات بهداشتی در ارتودنسی متحرک آسان تر از ارتودنسی ثابت است.
این نوع ارتودنسی ها در کودکانی که در حال رشد هستند، بسیار کاربردی تر می باشد.
احتمال آسیب دیدن دندان ها در این نوع ارتودنسی بسیار کمتر است.
معایب ارتودنسی متحرک
ارتودنسی متحرک بر روی تکلم فرد تاثیر می گذارد.
تحمل این روش درمانی تا حدی مشکل است.
ارتودنسی متحرک تنها برای ایرادات جزئی کاربرد دارد.
اگر بیمار در نگهداری آکریلیک دقت نکند، امکان شکستن آن وجود دارد.
اگر نوع ارتودنسی متحرک نامرئی باشد، هزینه آن بسیار بالا خواهد بود.
ارتودنسی ثابت
پایه ای ترین و سنتی ترین روش در ارتودنسی، ارتودنسی ثابت است. در این روش از براکت و سیم استفاده می شود تا شدیدترین مشکلات دندان، فک و طرح لبخند برطرف گردد.
مزایای ارتودنسی ثابت
ارتودنسی ثابت برای تمام سنین مناسب است.
شدیدترین مشکلات دندان و فک با روش ارتودنسی ثابت برطرف می گردد.
با این روش نیاز به مراجعه مرتب به مطب دندانپزشکی ندارید.
همان طور که از نام این روش حدس می زنید، لازم نیست براکت ها را از دهان خارج کنید.
در گفتار فرد هیچ تاثیری ایجاد نخواهد کرد.
معایب ارتودنسی ثابت
به دلیل وجود بریس ها، ممکن است مسواک زدن دندان ها کمی مشکل باشد.
بعد از پایان دوره درمان با ارتودنسی ثابت ممکن است بر دندان ها لکه ای باقی بماند.
ممکن است سیم ها و براکت ها بر لثه و دندان صدمه وارد کنند.
طول درمان از ۲ تا ۴ سال به طول می انجامد.
ارتودنسی رنگی
ارتودنسی رنگی نوعی از ارتودنسی ثابت است که در آن رنگ کمی متفاوت می باشد. معمولاً نوجوانان ترجیح می دهند از رنگ های متفاوت و مد روز در ارتودنسی استفاده کنند. دندانپزشک می تواند بر اساس سلیقه شما از طیف رنگ های مختلفی در ارتودنسی استفاده کند. توجه کنید که استفاده از رنگ زرد باعث می شود دندان ها زردتر به نظر برسند. معمولاً دختران رنگ های صورتی و پسران رنگ های سورمه ای و مشکی را انتخاب می کنند.
ارتودنسی دیمون
ارتودنسی دیمون ظاهری شبیه به ارتودنسی ثابت دارد، با این تفاوت که حالتی کشویی داشته و به صورت ملایم شروع به تراز کردن دندان ها می کند. هوشمند بودن ارتودنسی دیمون مهم ترین خصوصیت این نوع ارتودنسی است.
مزایای ارتودنسی دیمون
از آنجایی که ارتودنسی دیمون به آرامی شروع به تراز کردن دندان ها می کند، صدمه کمتری به دندان و ریشه آن وارد آمده و نتیجه بهتری بدست می آید.
در ابتدای کار میزان دردی که فرد تحمل می کند، دقیقاً مانند ارتودنسی ثابت است ولی پس از آن تقریباً هیچ دردی حس نخواهد کرد.
نسبت به ارتودنسی ثابت نیاز کمتری به حضور در مطب دندانپزشکی دارید.
معایب ارتودنسی دیمون
مهم ترین عیب این روش هزینه بالای ارتودنسی دیمون می باشد. این روش نوظهور است و تجهیزات آن بسیار گران قیمت هستند.
امیدواریم بررسی انواع ارتودنسی دندانی، چشم انداز کلی به شما ارائه داده باشد. باید توجه داشته باشید که این خدمات دندانپزشکی بیش از زیبایی، یک نوع درمان موثر برای مشکلات فک و صورت می باشند. با پیشرفت علم دندانپزشکی روز به روز تجهیزات پیشرفته تری در خدمت این علم قرار می گیرند تا افراد بتوانند ایرادات چهره خود را با کمترین مزاحمت برای گفتار خود برطرف کنند.