یکی از اقدامات ترمیمی و خدمات زیبایی در دندانپزشکی، افزایش طول تاج دندان است. این افزایش در اصل یک نوع جراحی می باشد که در طی آن طول تاج دندان افزایش می یابد. این جراحی به بسیاری از افراد توسط دندانپزشکان توصیه می شود. در ادامه به بررسی چگونگی افزایش طول تاج دندان و دلایل انجام آن خواهیم پرداخت.
افزایش طول تاج دندان
همانطور که گفته شد، این اقدام نوعی جراحی است که در دسته جراحی های لثه قرار دارد. این جراحی سر پایی و با بی حسی موضعی انجام می شود. بسیاری از افراد با شنیدن نام جراحی از این اقدام می ترسند، اما باید گفت جراحی افزایش طول تاج دندان یک جراحی ساده است و در زمان کوتاهی ( حدود یک ساعت) توسط دندانپزشک جراح انجام می شود. جراحی لثه بهتر است توسط متخصص پریودنتیست انجام گیرد اما با این حال بسیاری دیگر از متخصصین دندانپزشک قادر به انجام آن هستند. در این جراحی قسمتی از بافت لثه که روی دندان قرار دارد برداشته می شود تا قسمت بیشتری از دندان نمایان شود البته در برخی از مواقع برای افزایش طول بیشتر قسمتی از استخوان فک نیز ممکن است برداشته شود.
دلیل جراحی افزایش طول تاج دندان چیست؟
دندان ها از دو بخش کلی تقسیم شده اند، بخشی از دندان (تاج) که بیرون است و بخش داخلی (ریشه) که در داخل استخوان قرار گرفته است. پوسیدگی دندان از قسمت مینا و تاج دندان شروع می شود و رفته رفته با گذشت زمان بخش های داخلی دندان را تخریب کرده و به ریشه دندان می رسد. اصلی ترین دلیل از دست رفتن دندان ها پوسیدگی دندان است که برای آن درمان های مختلفی وجود دارد.
وقتی پوسیدگی گسترش یابد و به ریشه دندان برسد، باید گفت آن دندان از دست رفته است اما با اقداماتی می توان آن دندان را نگاه داشت. دندان پوسیده باید ترمیم شود، ترمیم دندان نیز به این صورت است که دندانپزشک قسمت های پوسیده را جدا کرده و آن را با موادی مخصوص پر می کند. پس اگر قسمت های عمده دندان پوسیده باشد، دندانپزشک قسمت بیشتری از دندان را خالی می کند که در این صورت باید با روش های مختلف از شکستن و از دست رفتن کل دندان جلوگیری نماید.
دراین مواقع معمولاباید قسمتی از لثه و یا استخوان دوردندان برداشته شود تا قسمت سالم ریشه بیرون ازلثه و استخوان قرار گیرد. در این صورت می توان،دندان را پر و یا روکش کرد.
این جراحی از قسمت ریشه داخل استخوان استفاده میشود تا بتوان دندان را روکش و یا پر نمود. در اصل این جراحی به منظور استفاده از فضای بیشتری از سطح دندان انجام می شود. وقتی برای یک دندان تاج در نظر گرفته شود، دندانپزشک به فضایی گسترده تری از دندان نیاز دارد تا بتواند تاج را به خوبی روی آن قرار دهد.
استفاده از تاج زمانی توصیه می شود که قسمت عمده دندان پوسیده باشد. همچنین در مواقعی که دندان ترک خورده یا لب پر شده نیز از تاج دندان استفاده می شود. برای ساخت تاج دندان پزشک ابتدا باید دندان را ترمیم کند سپس مطابق شکل دندان های مجاور و همچنین فک مقابل، دندان ترمیم شده را برای قرار گیری تاج تراش می دهد و با قالب گیری تاج را در لابراتوار می سازد.
همچنین از تاج دندان برای استفاده از پل، عصب کشیدن دانو ایمپلنتنیز استفاده میشود. تاجهای دندان باید بتوانندخیلی محکم وثابت بر روی دندانهای طبیعی سوار شوند به طوری که از آن بتوان مانند دندان طبیعی استفاده کرد. به همین دلیل به جراحی افزایش طول تاج دندان نیاز است.جراحی افزایش طول تاج دندان برای اشخاصی که ناحیه فورکا دندان آنها (محل اتصال ریشه های دندانهای چندریشه ای) نزدیک به لبه استخوان دندان باشد، قابل انجام نخواهدبود.
افزایش طول تاج در مواقعی ضرورت پیدا میکندکه فضای بیرون دندان برای ثابت نگهداشتن تاج کافی نباشد. تاج در دندان هایی که شکسته باشند و یا به دلیل پوسیدگی تحت تاثیرقرارگرفته باشند محکم و ثابت نمی شود.
در این جراحی قسمتی از بافت لثه کاهش می یابد واستخوان زیری نیز تاحد مورد نیاز به عقبرانده میشود. نتیجه فضای بیشتری از دندان در دسترس قرار خواهد گرفت. مناسب بودن طول تاج دندان بیرون زده از لثه ای یکی از عوامل مثبت در زمینه داشتن بهداشت دهان ودندان فرد است.
دلایل انجام جراحی افزایش طول تاج دندان
· ترمیم دندان
· ترمیم به دلیل شکستن قسمتی از دندان در اثر پوسیدگی دندان در روی خط لثه
· کوتاه بودن طولدندان به طوری که نتوان به علت عدم استحکاک لازم عمل پرکردن و روکش دندان انجام داد.
· در برخی مواقع پوسیدگی دندان موجب ازبین رفتن قسمتی از دندان و درنتیجه کوتاه شدن دندان میشود.
· ترمیم لبخند لثه ای یا لیفت لثه: در برخی از افراد هنگام خندیدن قسمت عمده ای از لثه نمایان می شود، در این افراد با جراحی و عقب راندن لثه طول تاج دندان افزایش می یابد و هنگام خندیدن فرد، لثه دیگر نمایان نمی شود.
افزایش طول تاج دندان با یکی از روش های زیر انجام می شود:
· افزایش طول تاج دندان با جراحی
· لیفت لثه بدون جراحی با لیزر
· لیفت لثه با روش الکتروسرجری
مراقبت های بعد از جراحی لثه:
· در صورت احساس درد استفاده از مسکن
· استفاده از کمپرس یخ برای کاهش ورم
· اجتناب از خوردن غذا های داغ به مدت 24 ساعت
· استفاده از دهانشویه برای جلوگیر از عفونت
· استفاده از غذا های آبکی و نرم
اجتناب از مصرف الکل و دخانیات