02122383900

در مراجعه به دندانپزشکی حتما وسایل و تجهیزات کار دندانپزشک نظر شما را به خود جلب نموده است. از یونیت یا صندلی بیمار گرفته تا وسایلی که دندانپزشک آنها را برای درمان دندان های شما استفاده می کند. اگر بار ها به دندانپزشکی مراجعه کرده باشید به طور حتم دیده اید که دندانپزشک و دستیار او از چند وسایل همیشه استفاده می کنند. در این مقاله سعی شده است به معرفی چند وسیله و تجهیزات پرکاربرد دندانپزشکی بپردازیم.

 

 

یونیت دندانپزشکی: اصلی ترین وسیله در هر دندانپزشکی صندلی بیمار یا یونیت می باشد. یونیت همان صندلیی است که هر فرد برای انجام درمان های خود روی آن می نشیند. صندلی دندانپزشکی در انواع مختلفی وجود دارد، اما به طور کلی همه آنها از چند قسمت مهم و اساسی تشکیل شده اند:

·        صندلی دندانپزشکی (شاسی صندلی، پشتی صندلی، تشک صندلی، زیر سری، زیر دستی، سیستم الکتریکی و پنوماتیک یونیت)

·        چراغ دندانپزشکی (دارای نور سفید , سرد و بی سایه)

·        سیستم بهداشتی : کاسه کراشوار ، ساکشن و بزاق کش

·        کمپرسور

·        تابوره

·        میز پزشک یا تابلت

در گذشته یونیت ها بسیار ساده و دستی بودند. به عنوان مثال دندانپزشک برای بلند کردن پشتی صندلی مجبور بود از اهرم دستی دستفاده کند. در صورتی که امروزه یونیت ها بسیار پیشرفته و با تکنولوژی جدید ساخته می شوند. هر کدام از قسمت های بالا خود به چند بخش مجزا تقسیم می شوند و کارایی آنها اغلب با دکمه های لمسی است. یونیت دندانپزشکی با استفاده از انرژی برق کار می کند. دکمه هایی که در بخش صندلی دندانپزشکی قرار دارند به منظور تغییر زاویه آن برای سهولت کار دندانپزشک است.

بزاق کش: این قسمت با آب و یا هوا کار می کند . دارای یک مکش ضعیف است و برای مکش بزاق از آن استفاده می شود. برای مکش خون و بزاق غلیظ نمی توان از آن استفاده نمود.

ساکشن مرکزی: کارایی آن مانند جاروبرقی است. قدرت مکش این ساکشن حدود 50 لیتر در دقیقه می باشد. ساکش مرکزی می تواند مواد جامد و مایع را مکش کند.

کاسه کراشوار: همان کاسه ای می باشد که در سمت چپ بیمار تعبیه شده است. این کاسه برای تخلیه آب دهان بیمار می باشد. جنس آن به نحوی است که در مقابل مواد مخالف تغییر رنگ نمی دهد.

دستگاه رادیولوژی و ژنراتور: نوع ساده این دستگاه در اغلب دندانپزشکی ها وجود دارد. اما دستگاه های بزرگ رادیولوژی که بسیار پیشرفته هستند در مراز تصویر برداری و کلینیک ها استفاده می شوند. دستگاه رادیولوژی برای عکسبرداری از دندان بیمار است. از یک لوله بزرگ که درون آن دوربین قرار دارد ساخته شده این لوله به صورت اهرمی و روی یک پایه چرخدار قرار دارد. دستگاه رادیولوژی مستقیما به کامپیوتر متصل است و بعد از پایان عکسبرداری، تصویر در کامپیوتر نمایش داده می شود. نوع ساده آن به کامپیوتر متصل نمی شود و برای چاپ عکس باید در یک محیط تاریک انجام شود.

اتوکلاو وکیوم و دستگاه ضد عفونی کننده حرارتی: وسایل دندانپزشکی که در دهان بیمار استفاده می شوند بعد از استفاده باید به طور کامل استریل و ضدعفونی شوند. شستن وسایل دندانپزشکی با آب و مایع شستشو، استریل آنها را تضمین نمی کند. ضدعفونی باید با حررات، بخار و مواد ضدعفونی مخصوص انجام شود. در گذشته دندانپزشکان برای ضد عفونی وسایل خود آنها را به مراکز مربوط به این کار ارسال می کردند. اما امروزه دستگاه های ضدعفونی کننده در ابعاد کوچک مخصوص مطب های دندانپزشکی ساخته شده است و می توان با استفاده از آنها تمامی وسایل را ضدعفونی نمود.

ابزار معاینه:

·        پنس: وسیله ای انبر مانند برای قرار دادن پنبه و سواب یا دیگر مواد ها داخل دندان و دهان به کار می رود

·        سوند: برای معاینه یا تراشیدن سطحی به کار می رود. در انواع یک طرفه یا دو طرفه ساخته می شود.

·        تیغه برش

 

 

·        وسایل دستی برش دهنده: بیل مانند و برای آماده سازی کف حفره دندانی قبل از ترمیم به کار می رود. ( شامل: Chisel, Hatchet, Hoe, Angel former, Excavator, Gingival Margin Trimmer)

·        وسایل ترمیم: این ابزار معمولا دو وسیله هستند که برای شکل دادن به مواد، قالب گیری، کارو کردن و ایجاد کنتور به کار می روند. (شامل: Composite Placement Instrument, Amalgam Carrier, Carver, Burnisher, Articulator Paper And Forceps)

·        آینه: برای دیدن نقاط پشتی و غیر قابل دید دندان ها

·        پروب پریودنتال: برای اندازه گیری عمق پاکت پرودنتال به کار برده می شود.

·        اسپاتول: برای مخلوط کردن مواد و قالب گیری به کار می رود.

·        قیچی های ترمیمی برای روکش و بریج

·        Dappen Dish: ظروف کاسه ای شکل برای ریختن و مخلوط کردن مواد

·        Liner Applicator: ابزاری برای قرار دادن لاینر در نواحی پوسیده دندان

·        وسایل روتاری: شامل Handpieces یک دریل قدرتمند، Low-speed Handpieces، High-speed Handpieces، Electric Handpieces، Ultrasonic Handpieces برای برداشتن جرم از روی دندان ها، Laboratory Handpieces

·        فرز ها: برای برداشتن پوسیدگی ها. شامل Cutting Burs, Finishing Burs, Dimond Burs, Surgical Burs, Laboratory Burs

·        اسکالر: برای برداشتن جرم ها و پلاک های دندانی

·        سرنگ دندان: فلزی و برای تزریق مواد بی حسی به دهان

·        انواع قالب ها برای قالب گیری از فک بالا و پایین

·        مته ها: برای تراش دندان و برداشتن پوسیدگی

لایت کیور: وسیله ای شبیه به تفنگ که از خود اشعه آبی یا بنفش ساطع می کند. اغلب مردم آن را با نام لیزر می شناسند که اشتباه است. تابش اشعه آبی و بنفش برای سفت شدن مواد روی دندان به کار می رود. نور آن LED یا هالوژن می باشد.

 

کاویترون: نوعی دستگاه جرم گیری است.