02122383900

کامپوزیت دندان کاربردهای بسیار زیادی در دندانپزشکی دارد. از این روش، برای زیبایی دندان ها نیز استفاده می شود. معمولا" از کامپوزیت دندان های جلو برای پوشاندن نقص دندان و زیبایی بیشتر طرح لبخند استفاده می شود. مسائل و مشکلاتی مانند فاصله بین دندان ها، دندان های شکسته یا رنگ پریده و دندان هایی که تغییر رنگ داده اند با کامپوزیت دندان برطرف می شود.

در واقع، کامپوزیت ماده‌ ای است که برای پر کردن و ترمیم دندان‌ ها به کار می‌ رود. کامپوزیت از چهار جز تشکیل می شود: ماتریس رزین، اتصال و پر کننده ماتریس، ذرات پرکننده و تسریع کننده واکنش پلیمریزاسیون.

کامپوزیت و لمینت دندان یا لمینت سرامیکی (که به اشتباه به آن کامپوزیت سرامیکی می گویند) هر دو از روش های زیبایی دندان هستند که به افزایش زیبایی و تغییر ظاهر و جلوه دندان ها کمک می کنند. تفاوت کامپوزیت با لمینت در جنس لایه ای است که به دندان چسبانده می شود. تفاوت های میان لمینت سرامیکی و کامپوزیت دندان اغلب موجب سردرگمی افراد در انتخاب مناسب برای آن ها می شود. نکته ای که باید توجه کنید این است که اغلب دندانپزشکان با توجه به مهارتشان در انجام هر یک از این دو‌ یا ذائقه مراجعه کنندگان، آنها را به سمت انتخاب یکی از این دو درمان سوق می دهند. اما واقعیت این است که هر درمان موارد ویژه خود را دارد و هر بیمار کاندید بهتری برای یکی از این دو درمان است.

 

انواع کامپوزیت ها

 

ماکروفیل چیست؟

 

ماکروفیل ها اولین کامپوزیت های معرفی شده به بازار بودند. اندازه ماکروفیل ها ذراتی از 10 تا 50 میکرومتر است. این ذرات بزرگ استحکام عالی اما زیبایی ضعیفی را ارائه می دهند. همچنین، صیقل دادن آنها دشوار است. امروزه هیچ کامپوزیت ماکروفیلی که به طور گسترده مورد استفاده قرار بگیرد وجود ندارد و شما فقط ممکن است شاهد برخی از ترمیم های قدیمی که با آنها انجام شده است، باشید.

 

میکروفیل چیست؟

 

ما این موارد را برای اولین بار در اواخر دهه 1970 و در پی افزایش ماکروفیل ها مشاهده کردیم. اندازه این ذرات زیر 100 نانومتر است. در حالی که میکروفیل ها قابلیت صیقل پذیری و زیبایی کلی که ماکروفیل ها ندارند را افزایش می دهند، اما با این وجود، این کامپوزیت ها ضعیف هستند. همچنین، میکروفیل ها آنقدر قوی نیستند که بتوانند در برابر فشارهای زیاد مقاومت کنند.

 

هیبرید، میکرو هیبرید و نانو هیبرید چیست؟

 

اینها کامپوزیت هایی هستند که قدرت ماکروفیل ها و قابلیت صیقل پذیری میکروفیل ها را با هم جمع می کنند. آنها حاوی مخلوطی از ذرات بین 10 تا 50 میکرومتر و همچنین، ذرات 40 نانومتری هستند.

 

نانوکامپوزیت ها چیست؟

 

جدیدترین نسل کامپوزیت ها نانوکامپوزیت ها هستند که دارای ذرات 20 نانومتر است. آنچه در مورد نانو كامپوزیت ها منحصر به فرد است این است كه ذرات با هم گروه می شوند و نانو خوشه ها را می سازند؛ که این اجازه می دهد ذرات کوچکتر به هم نزدیک شوند و به عنوان ذرات بزرگتر عمل کنند و در نتیجه باعث افزایش قدرت، مقاومت در برابر سایش و قابلیت صیقل پذیری دندان می شوند.

 

عوامل موفقیت طولانی مدت در ترمیم های کامپوزیت

مقاومت فشاری:

به معنی مقاومت ماده در برابر شکستن هنگامی که تحت فشار است.

 شفافیت:

همان طور که مواد جدید و پر حجم به بازار سرازیر می شود، در ترمیم های خود نیز شفافیت بالاتری مشاهده خواهید کرد. پر و ترمیم کردن باید شفاف باشد و در یک لایه به عمق بیشتر ترمیم شود. این امر می تواند باعث جلوگیری از ایجاد لکه ها و تقلید از دندان طبیعی و شباهت بیشتر به آن شود. بسته به خواسته های زیبایی و محل قرارگیری آن در دهان، این امر می تواند بر انتخاب مواد تأثیر بگذارد.

قابلیت جریان پذیری:

مواد به راحتی می توانند به دیواره های آماده سازی و کف پالپ جریان داشته باشند.

جمع شدگی:

عامل محدود کننده در اثربخشی طولانی مدت کامپوزیت، جمع شدگی در حین پلیمریزاسیون است. جمع شدگی منجر به مهر و موم حاشیه ضعیف، پتانسیل بالاتر برای پوسیدگی و رنگ گرفتگی حاشیه ای دندان ها می شود.

قابلیت صیقل پذیری:

کامپوزیت های میکرو پر شده قابلیت صیقل پذیری بالایی دارند. همچنین، کامپوزیت های ترکیبی نیز قابلیت صیقل پذیری بالایی دارند. با این وجود، حتی کامپوزیت های جدید نانو پر شده از مواد ترکیبی نیز قابلیت صیقل پذیری بیش تری نسبت به موارد قبلی دارند. در کامپوزیت دندان شما ماده ای می خواهید که با گذشت زمان خوب جلا یابد و درخشش خود را حفظ کند.

 

کامپوزیت ونیر

 

کامپوزیت ونیز یکی از بهترین انواع کامپوزیت است که زیبایی و جلای بسیاری به دندان های شما می بخشد. کسانی که دچار فاصله بسیار در بین دندان های جلویی هستند و یا دندان های جلویی‌ شان شکسته است، می توانند از این روش برای زیبایی و تغییرات قابل توجهی استفاده کنند. یکی دیگر از ویژگی‌ های خاص کامپوزیت ونیر سفید کردن دندان ها است؛ بدون این که نیاز باشد دندان ها تراشیده شوند.

مزیت های زیادی در استفاده از کامپوزیت ونیر وجود دارد. اما نکته حائز اهمیت در رابطه با انتخاب هر نوع کامپوزیت آن است که به مشکل دندان های خود توجه داشته باشید و با بررسی بودجه شخصی خود بهترین گزینه را استفاده کنید.

به طور کلی دو نوع کامپوزیت ونیر وجود دارد: کامپوزیت ونیرهای مستقیم و کامپوزیت ونیرهای غیر مستقیم.

تفاوت اصلی بین روکش های کامپوزیتی مستقیم و غیر مستقیم روند استفاده از آن ها است نه ماده ای که برای ساخت و تولید از آن ها استفاده می شود.

 

کاربردهای کامپوزیت دندان

 

امروزه از کامپوزیت ها استفاده های فراوانی در دندانپزشکی می شود. از جمله کاربردهای آن می توان به موارد زیر اشاره کرد:

 

  • پرکردن دندان های جلویی
  • پرکردن دندان هایی با تخریب وسیع
  • ترمیم دندان های شکسته
  • پر کردن فضای بین دندان ها
  • اصلاح ترک خوردگی
  • بد رنگی و بد فرمی دندان.

 

سخن نهایی

اگر از ظاهر دندان های خود ناراضی هستید و هنگام صحبت کردن و لبخند زدن دوست ندارید کسی متوجه ایرادات دندان هایتان شود، کامپوزیت دندان یکی از بهترین گزینه ها برای رفع مشکل شما است. این روش باعث زیباتر شدن لبخندتان می شود و کمک می کند با اعتماد به نفس بهتری با دیگران ارتباط برقرار کنید؛ به طوری که، هنگام صحبت کردن از درخشیدن دندان ها در صورتتان لذت می برید.

نکته دیگر این است که کامپوزیت دندان های جلویی نسبت به دیگر دندان ها طرفداران بیشتری دارد. چرا که موجب اصلاح طرح لبخند می شود و تاثیر بسیاری در زیبایی چهره دارد.