02122383900

 

زیبایی دندان‌ ها و لبخند یکی از موارد مهم در زیبایی ظاهر افراد محسوب می‌ گردد و از این رو کسانی که دندان‌ های آنها دچار مشکلات مختلفی می‌ شود، می‌ توانند از انواع روکش دندان استفاده نمایند. اطلاع یافتن از تفاوت روکش زیرکونیا با پی اف ام می‌ تواند به انتخاب افراد برای زیبا سازی و درمان دندان‌ های آنها کمک نماید. در این مقاله قصد داریم با ساختار روکش‌ های دندان و مزایا و معایب آنها و تفاوت‌ هایی که با یکدیگر دارند، آشنا شویم.

روکش دندان و انواع آن

روکش دندان در واقع یک ساختار بسیار نازک، کلاه مانند و توخالی است که روی سطح دندان طبیعی بیمار قرار گرفته و دندان بیمار را به صورت کامل می‌ پوشاند. برای دندان‌ هایی که به دلایل مختلف مانند پوسیدگی، ضربه، بیماری و ... شکسته‌ اند و یا ظاهر آنها دارای مشکل شده است و یا از بین رفته‌ اند، می‌ توان از روکش جهت اصلاح و بهبود شکل دندان‌ ها استفاده کرد.

دندانپزشکی دکتر بالوی پور

روکش دندان می‌ تواند از جنس سرامیک و یا فلز و یا ترکیبی از هر دو باشد که بعد از قالب‌ گیری از دندان توسط دکتر و متخصص دندان‌ پزشکی، به لابراتوار دندان‌ سازی فرستاده می‌ شود و در نهایت توسط تکنسین دندان‌ سازی ساخته شود. انواع روکش دندان عبارتند از:

 

  •  روکش تمام فلزی
  •  روکش پی اف ام
  •  روکش زیرکونیا

 

 

 

تفاوت روکش زیرکونیا با روکش پی اف ام

 

با پیشرفت علم و ساخته شدن مواد سرامیکی مقاوم در برابر ضربه و شکست، علم دندانپزشکی نیز از این تکنولوژی استفاده نمود و انواع روکش‌ های دندان طراحی و تولید شدند.

 

روکش زیرکونیا

 

روکش زیرکونیا یکی از روکش‌ هایی است که برای ترمیم دندان‌ ها و طراحی لبخندی زیبا از آن استفاده می‌ کنند. در روش زیبا سازی دندان با زیرکونیا، در مرکز روکش از زیرکونیوم که دارای رنگ سفید و استحکام بسیار بالایی است، استفاده می‌ شود. در واقع روکش زیرکونیا یک روکش کاملا سرامیکی است که با کمک فریم زیرکونیومی تقویت می‌ شود.

زیرکونیا فلزی بسیار سخت با رنگی روشن است که از نظر شیمیایی خنثی می‌ باشد. از ویژگی‌ های خوب این فلز می‌ توان به مقاومت بالا و سازگاری آن با بافت بدن اشاره کرد، به طوری که از آن برای پروتزهای درمانی مانند زانو نیز استفاده می‌ کنند. روکش زیرکونیا از نظر ظاهری بسیار شبیه دندان می‌ باشد و دارای رنگ مناسب دندان‌ ها و مقاومت بالا در برابر ساییدگی است و از این رو برای انواع دندان‌ ها حتی دندان‌ های عقب قابل استفاده می‌ باشد. روکش زیرکونیا به خوبی روی سطح دندان قرار می‌ گیرد، لبه‌ های آن از زیر لثه مشخص نیست، باعث عقب رفتگی لثه نمی‌‌ شود و از تغییر رنگ لبه‌ ها جلوگیری می‌ کند.

روکش زیرکونیا دارای دو نوع است:

 

زیرکونیا جامد

زیرکونیای جامد دارای سختی و مقاومت بالاتری در مقابل نیروی جویدن و نیروهای قوی‌ تر می‌ باشد. این نوع از روکش زیرکونیا برای دندان‌ های ضعیف و تحت درمان با کانال ریشه بسیار مناسب است. رنگ زیرکونیای جامد مات است و به همین علت اغلب برای دندان‌ های خلفی و عقب استفاده می‌ شود.

 زیرکونیا شفاف

این نوع زیرکونیا بسیار شبیه به دندان طبیعی فرد است و زیبایی بسیار بالایی دارد. اغلب از این نوع زیرکونیا برای دندان‌ های جلو استفاده می‌شود. استحکام این نوع روکش زیرکونیا بسیار بالا است.

 

روکش پی اف ام

روکش پی اف ام که یکی از رایج‌ ترین روکش‌ های دندان از قدیم محسوب می‌ شود، روکشی با فریم فلزی و رویه چینی یا سرامیکی می‌ باشد که به آن پرسلن می‌ گویند. در قسمت مرکزی این روکش، فلز به صورت آلیاژ بوده و روی آن چینی یا سرامیک قرار می‌ گیرد. در روکش پی اف ام سرامیکی که روی دندان قرار دارد شبیه رنگ طبیعی دندان است اما فلزی که زیر دندان و به عنوان پایه قرار می‌ گیرد به رنگ تیره می‌ باشد.

این مدل روکش مقاومت بالایی دارد اما در بخش‌ هایی از دندان که گلیز روکش از بین رفته باشد، دندان مقابل دچار سایش می‌ شود. ممکن است این روکش‌ ها دچار لب پریدگی یا ترک شوند. همچنین برخی مواقع به دلیل تحلیل لثه، لبه فلزی روکش مخصوصا در دندان‌ های جلویی مشاهده می‌ شود و این اتفاق جلوه زیبایی نخواهد داشت.

 

مقایسه روکش زیرکونیا و پی اف ام

 

با توضیحات گفته شده می‌ توان از مهم‌ ترین تفاوت‌ های روکش زیرکونیا با روکش پی اف ام موارد زیر را نام برد:

 

  • روکش زیرکونیا دارای رنگ یک تکه روشن و سفید می‌ باشد اما روکش پی اف ام دارای سرامیک سفید رنگ و پایه فلزی رنگ تیره است.
  • روکش زیرکونیا برخلاف روکش پی اف ام، با بافت بدن انسان سازگاری دارد و باعث ایجاد حساسیت نمی‌ شود.
  • روکش پی اف ام ممکن است منجر به ساییدگی دندان یا لثه گردد و لبه فلزی آن دیده شود اما روکش زیرکونیا به این صورت نمی‌ باشد.
  • هزینه روکش زیرکونیا بیشتر از روکش پی اف ام می‌ باشد.
  • ظاهر و جلوه روکش زیرکونیا بهتر از پی اف ام می‌ باشد و مقاومت آن بالاتر است.

 

 

 

مراقبت های لازم بعد از نصب روکش

 

بعد از اتمام درمان و نصب روکش باید به یک سری نکات توجه شود و مراقبت‌ هایی برای حفظ لثه و دندان و طول عمر بالای روکش انجام گیرد که عبارتند از:

 تنظیم ارتفاع روکش

بعد از نصب روکش دندان باید ارتفاع آن را چک کنید که مناسب دندان‌ های شما باشد. اگر چند روز بعد از نصب روکش، احساس کردید روکش لثه شما را اذیت می‌ کند و باید ارتفاع آن تنظیم گردد، حتما این مسئله را به دندانپزشک اطلاع دهید.

 

توجه به دردهای حس شده در دندان

 

از زمانی که روکش بر روی دندان نصب می‌ شود، دندان شما به سرما و گرما حساس می‌ گردد و این مورد طبیعی است. اما دقت کنید که درد باید به تدریج کم شود در غیر این صورت لازم است به دندانپزشک مراجعه نمایید.

 

احتیاط در خوردن غذا

 

اوایل نصب روکش دندان، هنگام خوردن غذا دقت کنید فشار زیادی بر دندان‌ ها وارد نشود. همچنین بعد از نصب روکش دندان دیگر نباید مواد خوراکی سفت و سخت را بخورید.

 

رعایت بهداشت دهان و دندان

 

دندان روکش شده، به نظافت بیشتری نیاز داشته و اصول مسواک زدن آن با دندان‌ های دیگر فرق دارد، به خصوص در چند ماه اول. هنگام استفاده از نخ دندان باید بسیار مراقب باشید تا فشاری به روکش وارد نشود و باعث لق شدن و شل شدن آن نگردد.

 

توجه به سلامت لثه

 

کنترل سلامتی لثه بعد از نصب روکش یکی از موارد مهم می‌ باشد. ممکن است در اثر نصب روکش دندان، خطی سیاه بر روی لثه به وجود آید که طبیعی می‌ باشد و به مرور زمان از بین می‌ رود. اگر در مدت زمانی مشخص برطرف نشد، باید به پزشک مراجعه نمایید.

 

اگر در انتخاب بین روکش زیرکونیا و روکش پی اف ام مردد هستید و نمی‌ دانید کدام یک را انتخاب کنید، کافی است به سایت دکتر بالوی مراجعه نمایید و از مشاورین کلینیک دندانپزشکی دکتر بالوی پور کمک بگیرید. مشاوره با متخصصین ما می‌ تواند شما را در انتخاب روکش مناسب دندان راهنمایی کند.