02122383900

با پیشرفت روز افزون تکنولوژی در زمینه های مختلف به خصوص در زمینه دندانپزشکی دیگر از دست دادن دندان های دائمی معضل بزرگی نیست. با اختراع ایمپلنت دندان دیگر نیازی نیست نگران جایگزینی برای دندان از دست رفته خود باشید. ایمپلنت ها به وسیله پایه هایی از جنس تیتانیوم که با استخوان فک سازگاری کامل دارند، درون استخوان فک قرار می گیرند. البته کاشت ایمپلنت پیش نیازهایی دارد که یکی از مهمترین آن ها قوی بودن استخوان لثه می باشد. اگر استخوان فک قدرت لازم برای کاشت ایمپلنت را نداشته باشد، باید استخوان آن تقویت شود و یا با استفاده از پیوند استخوان آن را قوی کرد تا آماده پذیرش ایمپلنت باشد. 

فاصله زمانی بین کشیدن دندانی که خراب شده است و ایمپلنت می تواند کوتاه و یا طولانی باشد. بعضی از مواقع هنگامی که دندان کشیده می شود، بلافاصله ایمپلنت دندان در حفره به وجود آمده کاشته می شود. با این حال در بیشتر مواقع بین 3 تا 6 ماه زمان نیاز است تا عمل ایمپلنت با موفقیت بالا صورت گیرد. بهتر است که فاصله بین کشیدن دندان و ایمپلنت از 6 ماه بیشتر نشود، اگر یک سال از کشیدن دندان گذشته باشد و قصد کاشتن ایمپلنت داشته باشید، ممکن است که به دلیل تحلیل رفتن لثه و استخوان فک، کاشت ایمپلنت با شکست مواجه شود. به طور کلی کاشت ایمپلنت در فاصله  های زمانی مختلفی صورت می گیرد، که به چهار نوع زیر تقسیم بندی می شوند. 

ایمپلنت دندان

 

کاشت فوری ایمپلنت بعد از کشیدن دندان 

اولین نوع کاشت ایمپلنت، نوع فوری آن می باشد. در ایمپلنت فوری بلافاصله بعد از کشیدن دندان، یک دندان مصنوعی به وسیله ایمپلنت جایگزین آن می شود. البته کاشت ایمپلنت به شیوه فوری از جمله جراحی های پیشرفته است و باید تو سط دندان پزشک با تجربه و با تخصص بالا صورت گیرد تا مشکلی برای بیمار به وجود نیاید. لازم به ذکر است که برای کاشت ایمپلنت به شیوه فوری بهتر است که به متخصص ایمپلنت مراجعه فرمائید. 

کاشت ایمپلنت 1 تا 2 ماه بعد از کشیدن دندان

نوع دوم کاشت ایمپلنت، کاشت ایمپلنت 1 تا 2 ماه بعد از کشیدن دندان است. این روش کاشت ایمپلنت بیشتر برای کاشت دندان های ردیف جلویی استفاده میشود که نقش بسزایی را در زیبایی فرد ایفا می کنند. 

کاشت ایمپلنت 3 تا 4 ماه بعد از کشیدن دندان 

نوع سوم کاشت ایمپلنت، 4 ماه بعد از کشیدن دندان خراب شده صورت می گیرد. در این روش به دلیل گذشت چهار ماه از کشیدن دندان، قسمت نرم استخوان لثه دیگر سفت و استخوانی شده است و کاشت ایمپلنت روی آن آسان تر صورت می گیرد. این نوع از کاشت ایمپلنت به دلیل فاصله طولانی بین کشیدن دندان و انجام ایمپلنت بیشتر برای دندان های پشتی کاربرد دارد. 

کاشت ایمپلنت بیشتر از 4 ماه 

نوع چهارم کاشت ایمپلنت که فاصله زمانی طولانی بین کشیدن دندان و ایمپلنت وجود دارد، بیشتر برای افرادی انجام می شود که کاشت ایمپلنت برای آن ها نیازمند جراحی های وسیع می باشد. 

کاشت دندان به روش ایمپلنت مراحل مختلفی را باید طی کند، بیمار باید در طی تمامی مراحل دستورالعمل هایی که دندان پزشک به وی می دهد را به خوبی انجام دهد تا انجام ایمپلنت با موفقیت بالایی صورت گیرد. بررسی استخوان فک و شرایط دهانی و دندانی از جمله موارد مورد بررسی توسط دندان پزشک است. 

آیا ایمپلنت دندان بلافاصله بعد از کشیدن دندان ایمن است؟ 

اگر ایمپلنت دندان بلافاصله بعد از کشیدن دندان توسط دندان پزشک با تجربه صورت گیرد، ایمن خواهد بود. اگر چه ایمپلنت دندان به صورت فوری ممکن است مشکلاتی را برای لثه ایجاد کند، اما با پیشرفت علم پزشکی و تکنولوژی در زمینه کاشت ایمپلنت این خطرات به حداقل رسیده اند و کاشت ایمپلنت به صورت فوری عوارض جانبی خاصی را به همراه ندارد. با یک برنامه ریزی درست و دقیق کاشت ایمپلنت به وسیله تکنولوژی اشعه X سه بعدی می توان فرآیند کاشت فوری ایمپلنت را به صورت کامل طراحی کرد. اگر بیمار تمامی توصیه های لازم و رژیم غذایی را به درستی رعایت کند، دوره بهبودی به خوبی سپری خواهد شد. 

چه مراقبت هایی بعد از کاشت ایمپلنت فوری باید انجام گیرد؟ 

به دلیل اینکه فاصله زمانی بین کشیدن دندان و ایمپلنت فوری کم است، بیمار باید طبق دستورالعمل هایی که دندان پزشک به او می دهد تا 3 یا 4 ماه بعد از کاشت ایمپلنت فوری باید  از خوردن غذاهای سفت به وسیله ایمپلنت کاشته شده خودداری کند. مستحکم شدن پایه ایمپلنت و لثه حدود 6 هفته زمان نیاز دارد و قبل از این زمان پایه ایمپلنت به خوبی درون لثه گیر نشده است. به همین دلیل تا 6 هفته باید مراقبت های ویژه ای از ایمپلنت صورت گیرد تا به خوبی به استخوان فک جوش بخورد. 

آیا کاشت ایمپلنت سال ها بعد از کشیدن دندان امکان پذیر است؟ 

اگر مدت زمان زیادی از کشیدن دندان خراب شده گذشته باشد، سبب جابه جا شدن دندان های سالم و حتی خراب شدن آن ها می شود. به همین دلیل دندان پزشکان توصیه می ¬کنند که فرد بعد از کشیدن دندان خراب، اقدام به کاشت دندان به شیوه ایمپلنت کند. بسیاری از افراد بزرگسال بعد از کشیدن دندان های دائمی خود اقدام به کاشت ایمپلنت نمی کنند، همین موضوع سبب این می شود که استخوان فک تحلیل رفته و کاشت ایمپلنت را با مشکلاتی مواجه کند. امروزه با پیشرفت تکنولوژی در زمینه دندان پزشکی تمامی مشکلاتی که سر راه کاشت ایمپلنت وجود دارد، قابل حل بوده و حتی اگر مدت زمان زیادی از کشیدن دندان گذشته باشد، فرد می  تواند با خیال راحت اقدام به کاشت ایمپلنت کند. 

بهترین زمان برای کاشت ایمپلنت چه زمانی است؟ 

انتخاب بهترین زمان برای کاشت ایمپلنت بستگی به شرایط دهان و لثه فرد دارد. فرد بیمار با مشورت با دندان پزشک با تجربه و انجام یک سری بررسی ها، بهترین زمان برای کاشت ایمپلنت را مشخص می کند. 

چه مراقبت هایی قبل از کاشتن ایمپلنت باید صورت گیرد؟ 

• بیمارانی که از داروهای رقیق کننده خون مانند آسپرین و ... استفاده می کنند، باید حداقل 5 روز قبل از کاشت ایمپلنت زیر نظر پزشک خود مصرف این داروها را قطع کنند تا در زمان کاشت ایمپلنت مشکلی برای این بیماران به وجود نیاید. 

• استفاده از آنتی بیوتیک در صورت تجویز دندان پزشک قبل از انجام ایمپلنت دندان 

• قبل از ایمپلنت دندان بهتر است برای کاهش تورم ناشی از کاشت ایمپلنت از قرص ژلوفن استفاده شود. 

مراقبت پس از ایمپلنت تا 72 ساعت پس از جراحی

24 ساعت پس از جراحی، صبح، بعد از هر وعده غذایی و قبل از خواب دهان خود را با آب نمک شستشو دهید. در ۷۲ ساعت اول ممکن است تورم یا کبودی در ناحیه اطراف ایمپلنت وجود داشته باشد. این کاملا طبیعی است و با قرار دادن یک کیسه یخ کوچک روی ناحیه به مدت 10 تا 15 دقیقه می توان آن را به حداقل رساند. به یاد داشته باشید که برای کمک به روند بهبودی، از دهانشویه توصیه شده توسط دندانپزشک خود سه تا چهار بار در روز استفاده کنید. اگر دندانپزشک شما آنتی بیوتیک تجویز کرده است، باید آنها را طبق برنامه مصرف کنید.

مراقبت های بعد از ایمپلنت تا 3 روز پس از جراحی

پس از سه روز، تورم باید کاهش یابد و ناحیه اطراف ایمپلنت باید به خوبی در مسیر بهبود قرار گیرد. اگر بخیه زده اید، متخصص ایمپلنت قرار ملاقاتی برای برداشتن بخیه ها در حدود هفت تا ده روز پس از کاشت می گذارد.

مراقبت از ایمپلنت بعد از چهار تا هشت ماه

بین 4 تا 8 ماه طول می کشد تا ایمپلنت به خوبی با استخوان فک جوش بخورد و پس از بهبودی لثه، نوبت به نصب روکش سرامیکی برای نصب دندان یا دندان های دائمی می رسد. نکاتی که باید در این چند ماه رعایت کنید شامل مسواک زدن منظم، نخ دندان کشیدن، استفاده از دهانشویه و سایر نکات مربوط به رژیم غذایی است که قبلا ذکر شد. اگر دندان ها به درستی تمیز نشوند، باکتری ها تجمع کرده و باعث التهاب می شوند. در صورت عدم درمان، التهاب می تواند باعث از بین رفتن استخوان اطراف ایمپلنت شود. در نهایت، ایمپلنت تکیه گاه خود را در استخوان از دست می دهد، شل می شود و به احتمال زیاد می افتد.

بعد از ایمپلنت چه بخوریم؟

پس از جراحی ایمپلنت دندان، غذاهای نرم که نیازی به جویدن زیاد ندارند، بخورید. در روز اول پس از نصب ایمپلنت دندان، فقط می توانید غذای بسیار نرم یا مایع بخورید. متخصصان ایمپلنت دندان مصرف اسموتی، ماست، بستنی، پودینگ، سس سیب، پوره سیب زمینی، سوپ ها و آبگوشت ها و سایر غذاهای نرم و مایع را بلافاصله پس از جراحی توصیه می کنند.

سپس، در هفته پس از جراحی ایمپلنت دندان، می توانید غذاهایی بخورید که نیاز به جویدن بیشتری دارند، مانند ماکارونی و پنیر، پنکیک، برنج، نان نرم، سبزیجات پخته، تخم مرغ و پاستا.

پس از 1 تا 2 هفته پس از ایمپلنت دندان، می توانید غذاهای سفت و سختی که جویدن آنها سخت است مانند گوشت و سبزیجات فیبری خام را به رژیم غذایی خود اضافه کنید. با این حال، این بستگی به سرعت بهبودی شما دارد. همچنین باید حداقل به مدت 2 هفته از جویدن غذا در سمتی که دندان کاشته شده در آن قرار دارد خودداری کنید.

تورم بعد از کاشت دندان

ممکن است پس از این درمان، تورم یا کبودی در اطراف ایمپلنت داشته باشید.این تورم صورت پس از کاشت معمولا پس از دو تا سه روز به اوج خود می رسد که البته یک عارضه کاملا طبیعی است و معمولا پس از چند روز فروکش می کند، دندانپزشک ناحیه را بخیه می زند. همانطور که قبلا ذکر شد، استفاده از کیسه آب یخ و نخود فرنگی منجمد پیچیده شده در حوله این تورم و التهاب را کاهش می دهد. هر بار حداکثر ده دقیقه یا بیست دقیقه برای استراحت روی گونه نگه دارید.

مسواک و خمیر دندان برای ایمپلنت دندان چیست؟

پس از کاشت دندان، باید یک مسواک خریداری کنید. مسواک ایمپلنت یک مسواک با موهای بسیار نرم است که مخصوص تمیز کردن ملایم اما عمیق ایمپلنت های دندانی طراحی شده است. وجود مسواک های نرم باعث می شود که لثه ها و دندان های کاشته شده کمتر تحریک، درد و آسیب ببینند. همچنین خمیر دندان ایمپلنت دندان نباید حاوی مواد ساینده باشد. سعی کنید از خمیر دندان بدون فلوراید استفاده کنید. این نوع خمیر دندان برای افرادی که دندان های از دست رفته را با ایمپلنت دندان جایگزین کرده اند ایده آل است، زیرا تحقیقات نشان داده است که فلوراید و مواد ساینده برای مراقبت روزانه ایمپلنت مناسب نیستند. همچنین باید به طور منظم نخ دندان بکشید و تمیز کردن و معاینات برنامه ریزی شده داشته باشید.