02122383900

ایمپلنت دندان یکی از بهترین روش‌ های کاشت دندان است و اکثر پزشکان به کسانی که دندان‌ های خود را از دست داده‌ اند، کاشت دندان به روش ایمپلنت را پیشنهاد می‌ کنند. ایمپلنت دندان در کنار مزیت خوبی که دارد، دارای یک سری از عوارض می‌ باشد که البته می توان با انجام برخی بررسی‌ ها قبل از ایمپلنت دندان از آنها جلوگیری کرد. قبل از بررسی عوارض ایمپلنت دندان به ارائه توضیحی ساده از این روش کاشت دندان می‌ پردازیم.

ایمپلنت دندان چیست؟ 

ایمپلنت دندان که به انگلیسی Dental Implant گفته می‌ شود پایه‌ ای از جنس تیتانیوم است که با لثه و سلول‌ های استخوان بدن انسان سازگار است. با کشیدن دندان‌ های طبیعی، به وسیله این پایه تیتانیومی دندانی مصنوعی که بسیار شبیه به دندان طبیعی است، به صورت دائمی جایگزین دندان‌ های طبیعی می‌ شود. با کاشت دندان به صورت ایمپلنت می توان یک یا چند دندان دائمی جایگزین دندان‌ های از بین رفته کرد. به دلیل سازگاری سلول‌ های استخوان بدن انسان بعد از کاشت ایمپلنت در لثه سلول های استخوان شروع به ساخت استخوان در اطراف پایه ایمپلنت می‌ کنند و به این ترتیب پایه ایمپلنت و استخوان لثه به یکدیگر جوش می‌ خورند و سر جای خود در لثه محکم می‌ شوند. البته این جوش خوردگی خیلی زود انجام نمی‌ گیرد و حدود 3 تا 4 ماه و در بعضی از موارد به 6 ماه زمان نیاز است تا استخوان لثه و ایمپلنت به یکدیگر جوش بخورند. 

 

عوارض ایمپلنت دندان چیست؟ 

ایمپلنت دندان همانطور که در بالا هم اشاره کردیم، روشی برای جایگزین کردن دندان‌ های مصنوعی با دندان‌ های طبیعی است که به هر دلیلی خراب شده‌ اند. با این حال ایمپلنت دندان دارای عوارضی می‌ باشد که در ادامه به این عوارض اشاره می‌ کنیم:

 شل شدن روکش ایمپلنت 

فشار در نواحی مختلف دهان متفاوت است و امکان دارد که فشار در برخی از ناحیه‌ های دهان به خصوص مکانی که ایمپلنت قرار گرفته است از حد معمول بیشتر باشد. این امر ممکن است سبب لق شدن و یا شل شدن روکش ایمپلنت شود. 

شل شدن پیچ اباتمنت 

پیچ اباتمنت در واقع پیچی است که به وسیله آن دندان مصنوعی روی استخوان لثه سوار می‌ شود. شل شدن این پیچ یک امر کاملاً طبیعی است و امکان دارد در افرادی که دندان‌ های خود را زیاد روی هم می‌ سایند و یا دندان قروچه دارند، بیشتر اتفاق بیفتد. برای حل این مشکل از ابزاری به نام نایت گارد استفاده شده که به افرادی که در هنگام خواب دندان قروچه دارند، داده می‌ شود. نایت گارد با قرارگیری درون دهان از وارد شدن فشارهای اضافی بر روی ایمپلنت جلوگیری می‌ کند. 

کنده شدن روکش ایمپلنت 

یکی دیگر از مشکلاتی که بعد از ایمپلنت دندان به وجود می‌ آید، جدا شدن روکش ایمپلنت می‌ باشد. روکش دندان مصنوعی به وسیله چسب‌ های موقت چسبانده می‌ شود و ممکن است که این چسب در سال اول ایمپلنت کنده شود. به این دلیل از چسب موقت برای چسباندن روکش دندان استفاده می‌ کنند که در صورت بروز مشکل در ایمپلنت بتوان مشکل به وجود آمده را به راحتی حل کرد. معمولاً بعد از عادی شدن شرایط بعد از سال اول، روکش ایمپلنت را با چسب دائمی می‌ چسبانند. 

عفونت 

شاید یکی از مهم ترین ترس‌ هایی که هر کس بعد از انجام عمل جراحی دارد، عفونت کردن قسمتی که روی آن عمل جراحی صورت گرفته است، باشد. بسیاری از ترشح‌ ها و تورم‌ ها بعد از انجام عمل جراحی کاملا طبیعی هستند و ترس بیش از حد در این باره غیر منطقی و اشتباه است. 

عواملی که سبب ایجاد عفونت ایمپلنت میشوند: 

● سیستم ایمنی ضعیف بدن بیمار 

● وضعیت دهان و دندان بیمار قبل از کاشت ایمپلنت 

● بیماری‌ هایی که سبب ایجاد عفونت می‌ شوند مانند، دیابت کنترل نشده و پوکی استخوان 

● عواملی مثل مصرف سیگار و دخانیات 

● دندان قروچه کردن بعد از کاشت ایمپلنت 

لق شدن دندان موجود در کنار ایمپلنت 

این امکان وجود دارد که ریشه دندانی که در کنار پایه ایمپلنت قرار دارد، شُل شود.  این امر کاملاً طبیعی است و به مرور زمان این مشکل خود به خود برطرف خواهد شد و هیچ گونه جای نگرانی وجود ندارد. 

وجود درد بعد از ایمپلنت 

وجود درد بعد از هر عمل جراحی امری کاملاً طبیعی است و ایمپلنت دندان هم از این قاعده مستثنا نیست. درد بعد از ایمپلنت بسته به خصوصیات بدنی فرد و همچنین سخت و یا آسان بودن ایمپلنت، متفاوت است. برای کنترل درد ناشی از ایمپلنت دندان بهتر است از داروهای مُسَکِن استفاده کنید که در کاهش درد و تورم‌های ناشی از ایمپلنت بسیار موثر است. به عنوان مثال برای کاهش درد ناشی از ایمپلنت می‌ توانید از قرص ژلوفن قبل از انجام ایمپلنت دندان استفاده کنید. البته این را بدانید که بعد از کاشت ایمپلنت ممکن است تا سه یا چهار روز درد ناشی از آن ادامه داشته باشد. 

خونریزی خفیف در لثه بعد از کاشت ایمپلنت 

خونریزی خفیف بعد از هرگونه عمل جراحی امری طبیعی است. بعد از کاشت ایمپلنت نیز ممکن است که تا چند روز و حتی یک هفته خونریزی‌ های خفیفی وجود داشته باشد. در این موارد به بیمار توصیه می‌ شود که از پک یخ برای کاهش خونریزی استفاده کند. همچنین می‌ توان به جای استفاده از پک یخ، از بستنی استفاده کرد که خود باعث جلوگیری از خونریزی در محل کاشت ایمپلنت می‌ شود. در مواردی که احساس می‌ کنید خونریزی زیاد است و یا ادامه دارد، بهتر است که با دکتر خود تماس بگیرید و این موضوع را با او در میان بگذارید. 

بی حس شدن گوشه لب بعد از ایمپلنت 

گاهی اوقات ممکن است بعد از ایمپلنت بی حس شدن گوشه لب مشاهده شود که امری عادی بوده و بعد از گذشت یک یا چند روز خود به خود برطرف می‌ شود. 

حساسیت به فلز تیتانیوم 

بعضی از افراد ممکن است که به فلز تیتانیوم که در پایه ایمپلنت استفاده می‌ شود، حساسیت داشته باشند و بدن آنها به این فلز واکنش نشان دهد. از جمله علائم حساسیت به فلز تیتانیوم می‌ توان به از دست دادن حس چشایی، تورم و مور مور شدن بدن اشاره کرد. اگر به فلز تیتانیوم حساسیت دارید و قصد دارید که ایمپلنت دندان انجام دهید، بهتر است که از ایمپلنت‌ های فاقد فلز تیتانیوم استفاده کنید. 

آسیب عصبی بعد از ایمپلنت دندان 

اگر ایمپلنت دندان توسط افراد متخصص صورت نگیرد، ممکن است که به اعصاب موجود در دهان آسیب وارد شود. این موضوع زمانی اتفاق می‌ افتد که دندان پزشک ایمپلنت را زیاد به اعصاب موجود در دهان نزدیک کند. آسیب عصبی ممکن است مدت ها بعد از ایمپلنت بروز کند و در سال اول ایمپلنت دندان این عوارض بروز نکنند. از جمله دیگر عوارض آسیب عصبی می‌ توان به بی حس شدن زبان، لبها و لثه اشاره کرد. 

پس زدن ایمپلنت توسط بدن 

یکی از مشکلاتی که ممکن است بعد از ایمپلنت رخ دهد، پس زدن ایمپلنت توسط بدن است که همراه با تورم و درد در محل ایمپلنت می‌ باشد. یکی دیگر از علائم پس زدن ایمپلنت توسط بدن تب و عرق شدید است. 

ایجاد جراحت بعد از ایمپلنت 

آسیب و وارد شدن جراحت به ایمپلنت در اثر سوانح و حوادث می‌ تواند سبب لق شدن و از دست رفتن ایمپلنت دندان شود که در این موارد نیاز به کاشت مجدد ایمپلنت خواهید داشت. 

برای جلوگیری از عوارض ایمپلنت دندان چه نکاتی را باید رعایت کرد؟ 

بعد از ایمپلنت دندان بهترین کار این است که به صورت دوره‌ ای به دندانپزشک خود مراجعه کنید. همچنین انجام پروتز بعد از ایمپلنت دندان امری الزامی است. ایمپلنت ممکن است که یک دندان مصنوعی باشد و مانند دندان‌ های طبیعی پوسیده نشود، ولی به دلیل اینکه با لثه و استخوان‌ ها در ارتباط است، پس در معرض بیماری‌ های این قسمت از بدن قرار دارد. به عنوان مثال بیماری‌ های لثه خیلی زود در کنار ایمپلنت بروز می‌ کنند و درمان آنها کندتر از بخش‌ های فاقد ایمپلنت صورت می‌ گیرد. به همین دلیل حفظ سلامت بهداشت دهان و دندان بعد از ایمپلنت امری کاملاً ضروری و اجتناب ناپذیر است. 

عوارض ایمپلنت دندان که در بلند مدت 

یک سری از عوارض ایمپلنت ممکن است که در کوتاه مدت ایجاد نشوند و در بلند مدت مثلاً 15 سال بعد از ایمپلنت این عوارض آشکار شوند. بعد از گذشت زمان طولانی نوک دندان‌ های بالایی در حدود یک یا دو میلی متر پایین‌ تر می‌ آیند، اما ایمپلنت سر جای خود باقی می‌ ماند که این مورد نیاز به ترمیم دارد. یکی دیگر از عوارض ایمپلنت که در دراز مدت ایجاد می‌ شود، آسیب رسیدن به اعصاب دهان است که در صورت بی تجربه بودن دندانپزشک این عوارض به وجود می‌ آیند. 

 

ایمپلنت دندان نیز مانند سایر خدمات دندان پزشکی مثل عصب کشی دندان و کشیدن دندان عوارض موقتی و حتی دائمی دارد. عوارض موقتی در صورتی که خیلی جدی نباشد، خود به خود برطرف می‌ شوند، اما یک سری از عوارض نیز هستند که مدت‌ ها بعد از انجام ایمپلنت باقی می‌ مانند،  در این صورت باید به دندانپزشک خود برای رفع این عوارض مراجعه کنید.