02122383900

معمولا این سوال برای افراد پیش می آید که چرا باید دندان ها را بعد از عصب کشی روکش کرد؟ با توجه به اینکه اکثر افراد اعتقاد دارند که پس از عصب کشی دندان ها دیواره آن سست شده و استحکام گذشته را نخواهد داشت. بنابراین استفاده از روکش ها پس از انجام عصب کشی باعث پایداری و دوام بیشتر آن خواهد شد.

اما جالب است بدانید که این یک تصور کاملا اشتباه است، به این دلیل که بعد از انجام فرایند عصب کشی به دلیل استفاده از مواد خاص ساختار آن محکم تر از گذشته خواهد شد. باید بدانید که مهم ترین دلیل سستی و شکنندگی دندان ها پوسیدگی گسترده ای است که در آن ها ایجاد شده است. زمانی که فرایند عصب کشی انجام می گیرد این پوسیدگی ها از بین می رود.

استفاده از روکش در دندانپزشکی بنابر تشخیص دندانپزشک انجام می گیرد. استفاده از این روکش ها موجب می شود که از دندان های ترمیم شده پشتیبانی به عمل بیاید. در برخی موارد تجویز روکش ها جنبه زیبایی دارد بنابراین همه دندان های عصب کشی شده نیازی به روکش شدن نخواهند داشت. در برخی موارد مشاهده می شود که بیماران خودشان تمایل دارند که فرایند روکش کردن دندان ها پس از عصب کشی انجام بگیرد.

 

روکش دندان بعد از عصب کشی

 

مزایای روکش دندان بعد از عصب کشی

حال که با عدم ضرورت روکش پس از انجام فرایند دندانپزشکی آشنا شدیم باید بدانید که انجام روکش دندانی بعد از عصب کشی از مزیت های زیادی برخوردار است. در برخی موارد ممکن است پوسیدگی دندان ها به حدی باشد که تنها جداره های دندانی باقی بماند در این موقعیت دندانپزشک برای حفظ دندان ها روکش را تجویز می کند در ادامه به بررسی مزایای روکش های دندان خواهیم پرداخت.

افزایش استحکام دندان عصب کشی شده

همانطور که می دانید درون دندان های عصب کشی شده با موادی مانند کامپوزیت یا آمالگام پر می کنند. با توجه به اینکه جنس این مواد با دیواره های دندان متفاوت است هر آن ممکن است دندان ها دچار آسیب دیدگی شوند. بنابراین استفاده از روکش های دندانی به عنوان یک لایه محافظتی عمل می کنند. باعث طول عمر دندان ها می شوند.

همگن کردن دندان پرشده با سایر دندان‌ها

نکته دیگر اینکه در طول فرایند عصب کشی دندان ها با توجه به گستردگی پوسیدگی ها ممکن است دندان ها دچار تغییراتی مانند کوتاه شدن نسبت به سایر دندان های کناری یا تغییر رنگ شوند. در این شرایط استفاده از روکش به عنوان یک راه حل مناسب به نظر می رسد و موجب می شود که دندان های شما همگن شوند و جلوه نامطلوبی نداشته باشند.

جلوگیری از آسیب دندان

استفاده از روکش ها باعث می شود از آسیب دیدگی های احتمالی مانند ساییدگی و لب پر شدن دندان ها جلوگیری شود.

حفظ زیبایی دندان پرشده

بعد از انجام عصب کشی و پر کردن دندان ها ممکن است با گذشت زمان دندان ها دچار تغییر رنگ شوند. با استفاده از روکش های دندانی دیگر این نگرانی ها را نخواهید داشت. به این دلیل که روکش های دندانی در انواع مختلفی وجود دارند و تقریبا همرنگ دندان های افراد می باشند.

چه مواقعی روکش دندان بعد از عصب کشی ضرورت دارد؟

همانطور که قبلا هم اشاره کردیم انجام روکش دندان پس از عصب کشی در همه موارد ضرورت ندارد و این مسئله به تشخیص پزشکان مربوط می شود که آیا فرد به عملیات روکش کردن نیاز دارد. در شرایطی روکش کردن دندان ها پس از عصب کشی نیاز است که جداره دندان ها بر اثر تصادف یا هر اتفاقی دچار شکستگی شود. قسمت های زیادی از دندان ها بر اثر پوسیدگی ها و بخش زیادی در هنگام عصب کشی دندان ها از بین می رود. بنابراین میزان نسوج باقی مانده از دندان ها پس از عصب کشی بسیار کم می باشد. در این موقعیت بر اساس تضخیص دندانپزشک برای حفظ و سلامت دندان ها در برابر شکنندگی همچنین بهبود ظاهر دندان ها روکش را پس از عصب کشی تجویز می کنند.

چه زمانی می‌توان روکش دندان بعد از عصب کشی را انجام نداد؟

در بیشتر مواردی که عصب کشی برای دندان های آسیایی بسیار آسیب دیده انجام می گیرد دندان پزشک برای محافظت از دندان ها انجام روکش را یک امر ضروری می داند. به عنوان مثال دندان های جلویی کمتر از سایر دندان ها در معرض ساییدگی و فشار در هنگام جویدن غذا هستند. بنابراین می توانید مشکل آن ها را با استفاده از یک پر کردن ساده حل نمایید. نکته بسیار مهمی که در اینجا وجود دارد امکان دارد دندان های جلویی در اثر گذشت زمان تغییر رنگ دهند که در این شرایط می توانید برای محافظت از دندان های جلویی از روکش های مختلفی استفاده کنید.

عوارض روکش دندان بعد از عصب کشی

همانطور که در ابتدا اشاره کردیم پس از انجام روکش، دندان ها از استحکام و پایداری بیشتری برخوردار می شوند. اما در حالت کلی نمی توانیم ادعا کنیم که انجام روکش پس از عصب کشی باعث می شود که دندان ها به حالت طبیعی خود برگردند. روکش دندان ها مانند هر عملیات دندانپزشکی به صورت نسبی دارای عوارض یا مشکلات خاص خود می باشد. اولین موردی که برای آن می توانیم در نظر بگیریم هزینه های بالای این روش است.

هزینه روکش دندان ها تقریبا یک هزینه نسبتا زیاد است و تحت پوشش بیمه ای قرار نمی گیرد. یکی دیگر از عوارضی که برای روکش دندان ها در نظر می گیرند این است که دندانپزشکان مجبور هستند در هنگام انجام این عملیات مقداری از مینای دندان فرد را بتراشند. تا بتوانند روکش ها را بر روی دندان ها متصل کنند. این موضوع باعث می شود که افراد برای همیشه بخشی از مینای دندان خود را از دست بدهد. البته این موضوع می تواند قابل کنترل باشد . فقط کافیست در انتخاب دنداپزشک خود دقت لازم را داشته باشید و مطمئن باشید از بهترین برند روکش استفاده می کند. علاوه بر این باید از تجربه و مهارت بالایی برای نصب روکش برخوردار باشد تا مقدار کمی از مینای دندان را تراش دهد.

بهبود حساسیت دندان با روکش

در برخی موارد مشاهده شده است که افراد پس انجام عصب کشی دندان ها دچار حساسیت می شوند. یعنی دندان ها در برابر آسیب های ناشی از سرما و گرما از خود واکنش نشان می دهند. این امر به دلیل آسیب دیدگی است که برای عصب دندان ها به وجود آمده است. در صورتی که این حساسیت ها به مدت طولانی بروز کنند موجب ناراحتی در افراد می شوند و بیمار ممکن است به شدت آسیب ببیند. در این موارد روکش کردن دندان ها به عنوان یک راه حل مناسب به شمار می رود و استفاده از آن موجب می شود که دندان های آسیب دیده نسبت به دما واکنش کمتری نشان دهند.

بازگرداندن رنگ طبیعی به دندان آسیب دیده

یکی از مواردی که باعث تجویز روکش دندان ها پس از عصب کشی می شود تغییر رنگ دندان ها به خاکستری یا طوسی می باشد. دندانپزشکان برای برطرف کردن این مشکلات پیشنهاد می کنند پس از عصب کشی فرایند روکش کردن را انجام دهند. استفاده از روکش ها موجب می شود دندان ها رنگ طبیعی خود را حفظ کرده و با سایر دندان ها همخوانی داشته باشند.

بازسازی دندان آسیب دیده

با توجه به اینکه پس از انجام عصب کشی دندانپزشک لازم است به تخلیه مقدار زیادی از بافت های عفونت دیده شود دندان ها به شدت ضعیف می شوند. در کنار آن پوسیدگی هم باعث تحلیل رفتن دندان ها می شود. در نهایت دندان هایی که آسیب دیده اند به تبع پس از عصب کشی دیگر مانند سابق از دوام و استحکام بالایی برخوردار نیستند. در این موارد ممکن است فرد حتی با صحبت کردن و غذا خوردن دچار آسیب دیدگی شوند. با نصب روکش دندان می توانید استحکام دندان های عصب کشی و بازسازی شده هستند.

عصب کشی مجدد یا ری اندو دندان

همانطور که گاهی در هر روش دندانپزشکی یا پزشکی اتفاق می افتد، دندان ممکن است به دلایل مختلفی آنطور که انتظار می رود پس از درمان اولیه عصب کشی بهبود نیابد:

در موارد دیگر، یک مشکل جدید می تواند دندانی را که با موفقیت درمان شده است، به خطر بیندازد. مثلا:

  • پوسیدگی جدید می تواند مواد پرکننده کانال ریشه را در معرض خطر ابتلا به باکتری قرار دهد و باعث عفونت جدید در دندان شود.
  • تاج یا پرکردگی دچار ترک خوردهگی یا شکستگی قرار بگیرد که این موضوع می تواند دندان را در معرض عفونت جدید قرار دهد.
  • در این موقعیت دندان مجددا تحت درمان ریشه قرار می گیرد اما این روش درمانی مجدد باعث ضعیف شدن دندان ها می شود. بنابراین پیشنهاد می شود که پس از انجام ری اندو یا درمان مجدد ریشه دندان از روکش دندان استفاده شود تا دندان ها بتوانند مدت زمان بیشتری را سالم بمانند.

چرا باید فاصله عصب کشی و روکش کم باشد؟

فاصله میان عصب کشی و روکش کردن دندان ها نباید زیاد باشد. افرادی که قصد دارند بعد از انجام عصب کشی، دندان خود را روکش کنند باید این موضوع را مد نظر داشته باشند و آن را با دندانپزشک خود در میان بگذارند. این مسئله تاثیر زیادی در انتخاب پین های به کار رفته که برای درمان ریشه ها استفاده می شود خواهد داشت. به این دلیل که اندازه ی این پین ها بر اساس میزان توانایی و استحکام دندان ها انتخاب می شود.

برای دندان هایی که قرار است روکش شوند باید از پین هایی استفاده شود که حداکثر تا 3 میلی متر اندازه دارند. در صورتی که از پین های بطرگ برای ثبات دندان ها استفاده شود ممکن است در هنگام روکش کردن دچار شکستگی شوند.

لازم است مدت زمانی که میان عصب کشی و روکش کردن است توسط دندانپزشک تعیین شود. دندانپزشک ابتدا به بررسی وضعیت دندان های فرد پرداخته پس از انجام معاینات لازم تصمیم می گیرد در چه زمانی دندان ها را روکش کند و بر اساس وضعیت دندان ها بهترین تصمیم را خواهد گرفت.

در حالت کلی روکش کردن دندان ها در کوتاهترین زمان پس از عصب کشی انجام می شود به این دلیل که در این موقعیت دندان ها ضعیف هستند و امکان آسیب دیدگی در آن ها بسیار قوی می باشد. هر اندازه فاصله بین عصب کشی و روکش کردن دندان ها بیشتر شود امکان آسیب دیدگی در دندان ها نیز افزایش خواهد یافت. به این دلیل که دندان ها بعد از عصب کشی تنها از یک پین و لایه نازک تشکیل می شوند. در برخی موارد بنابر تشخیص دندانپزشک هر دو مورد در یک زمان و در یک جلسه درمانی انجام می شود. البته اکثر دندانپزشکان ترجیح می دهند که این دو مورد را در دو جلسه مجزا انجام دهند. در صورتی که بیمار با شدت میزان درد مشکلی نداشته باشد امکان انجام عصب کشی و روکش کردن در یک جلسه درمانی وجود دارد.

با روکش دندان، مشکل دندان قروچه خود را برطرف کنید!

معمولا افراد پس از انجام روش درمانی عصب کشی دچار مشکل فشردن دندان ها یا دندان قروچه می شوند. این مشکل معمولا به دلیل وجود آسیب دیدگی در دندان ها است. ممکن است این مشکل در ابتدای امر چندان جدی به نظر نرسد اما در دراز مدت باعث می شود که دندان های سالم هم دچار آسیب دیدگی شوند. نکته مهم اینکه تاثیر این عارضه بر روی دندان هایی که تحت عصب کشی قرار گرفته اند بیشتر و خطرناکتر از دندان های سالم می باشد. این مسئله می تواند به عنوان یک دلیل مهم برای نصب روکش بر روی دندان ها پس از انجام درمان ریشه و جراحی به شمار می رود.

 

سوالات متداول

دندان بعد از عصب کشی و روکش چقدر عمر می‌کند؟

یکی از موثرترین روش‌های افزایش طول عمر دندان بعد از عصب کشی، روکش کردن است. روکش دندان باعث می‌شود تا عمر دندان آسیب دیده در دهان افزایش یابد. عوامل بسیار زیادی در افزایش ماندگاری دندان عصب کشی شده تاثیر دارند. از مهم‌ترین آن‌ها می‌توان به موارد زیر اشاره کرد: رعایت بهداشت دهان و دندان مسواک زدن و نخ دندان کشیدن حداقل سه بار در روز به خصوص بعد از وعده‌های غذایی مراقبت از دندان‌ها در هنگام گاز زدن یا جویدن مواد غذایی به منظور جلوگیری از شکستگی معاینه منظم به منظور بررسی عدم وجود باکتری یا حفره درون دندان اکثر روکش‌ها به مدت 5 سال بدون مشکل باقی می‌مانند. البته، با رعایت موارد مذکور و مراقبت صحیح از دندان عصب کشی شده، می‌توان این مدت زمان را به 5 تا 10 سال افزایش داد. برخی از بیماران که هر شش ماه به دندانپزشک مراجعه می‌کنند، طول عمر روکش دندان خود را به 25 تا 30 سال نیز افزایش داده‌اند. فراموش نکنید که طول عمر روکش به جنس و مهارت دندانپزشکی در نصب آن نیز بستگی دارد. البته، عادت‌های بد دهانی ازقبیل جویدن مداد یا یاز و بسته کردن آن با دندان باعث تحلیل روکش می‌شود.

آیا روکش می‌تواند به دندان آسیب بزند؟

بسیاری از بیماران از روکش نصب شده روی دندان‌هایشان شکایت می‌کنند. این شکایت‌ها بخشی به خاطر ظاهر روکش و بخشی به دلیل عدم راحتی بیمار هستند. به این نکته توجه داشته باشید که روکش هرگز به دندان آسیب نمی‌زند، حتی اگر خود بیمار احساس راحتی نداشته باشد. با این وجود، عدم استفاده از مواد مناسب و مهارت ناکافی باعث افزایش نارضایتی بیمار خواهد شد.

در طول درمان مجدد یا ری اندو چه اتفاقی خواهد افتاد؟

ابتدا متخصص ریشه در مورد گزینه های درمانی شما صحبت خواهد کرد. اگر شما و اندودنتیستتان درمان مجدد را انتخاب کنید، متخصص ریشه دندان شما را دوباره باز می کند تا به مواد پرکننده کانال ریشه دسترسی پیدا کند. در بسیاری از موارد، مواد پیچیده ترمیمی - تاج، پست و مواد هسته - باید جدا شوند و برداشته شوند تا امکان دسترسی به کانال های ریشه فراهم شود. پس از برداشتن پرکردن کانال، متخصص ریشه می‌تواند کانال‌ها را تمیز کند و داخل دندان شما را با استفاده از بزرگ‌نمایی و روشنایی به دقت بررسی کند و هر کانال اضافی یا آناتومی غیرعادی را که نیاز به درمان دارد جستجو می کند. پس از تمیز کردن کانال ها، متخصص اندودنتیست کانال ها را پر و مهر و موم می کند و یک پرکردگی موقت در دندان قرار می دهد. اگر کانال ها به طور غیرمعمول باریک یا مسدود شده باشند، متخصص اندودنتیست شما ممکن است جراحی ریشه را توصیه کند. این جراحی شامل ایجاد یک برش برای مهر و موم شدن انتهای دیگر ریشه است.

روکش دندانی چیست؟

ونیرها پوشش هایی هستند که روی سطوح جلویی دندان شما قرار می گیرند. تکنسین ها از مواد دندانپزشکی با کیفیت بالا، مانند کامپوزیت همرنگ دندان یا پرسلن، برای ایجاد آنها استفاده می کنند. روکش های دندان ماهیتی زیبایی دارند. آنها می توانند طیف گسترده ای از عیوب زیبایی از جمله ترک ها، شکاف ها، تغییر رنگ دندان و موارد دیگر را پنهان کنند.

روکش ها چگونه کار می کنند؟

روکش های دندانی علاوه بر ایجاد استجکام در دندان ها از قابلیت های زیبایی هم برخوردار هستند. استفاده از آن ها در سطوح جلویی دندان های شما باعث می شوند که علاوه بر ایجاد یک لایه محافظتی لبخند شما را زیباتر کنند. آنها علاوه بر ایجاد استحکام عیوب دندان ها را نیز برطرف می کنند.