02122383900

ژنژیویت بیماری است که نشانه هایی مانند درد، قرمزی، گرم شدن و تورم لثه را برای شما به همراه داشته باشد. البته باید در نظر داشته باشید که این بیماری ممکن است در شرایط حادتر خود با خونریزی نیز همراه باشد، به خصوص در زمان مسواک زمانی که مسواک با لثه شما برخورد میکند. در صورتی که این بیماری در زمان مناسب تشخیص داده نشود ممکن است که مشکلات زیادی را برای شما بوجود بیاورد در ادامه این مطلب ما دانستنی‌های مهم درباره ژنژیویت را با شما در میان می‌گذاریم تا با این بیماری بیشتر آشنا شوید و بتوانید با شناخت نشانه‌های آن به راحتی ژنژیویت را تشخیص دهید و اقدامات لازم را در خصوص درمان این بیماری انجام دهید

شناسایی بیماری ژنژیویت لثه

داشتن اطلاعات کافی در خصوص بیماری ژنژیویت بی شک برای همه اهمیت بسیار زیادی دارد، چرا که این بیماری می‌تواند سلامتی کلی شما را تحت تاثیر قرار دهد و عوارضی مانند بیماری‌های ریوی، سکته مغزی و حملات قلبی را به دنبال داشته باشد. زنان باردار در صورتی که به این بیماری مبتلا شوند باید توجه و دقت زیادی در راستای درمان آن انجام دهند، چرا که میتواند مشکلاتی مانند ضعف در بدن نوزاد یا زایمان زودرس را برای آنها به همراه داشته باشد. همچنین عدم رسیدگی به این بیماری باعث میشود روند کنترل قند خون دچار اختلال شود و از طرفی عفونت‌ها فضای دهان شما را بگیرند.

زمانی که این بیماری در فضای دهان شما باعث بوجود آمدن عفونت کرده باشد، تنفس کردن شما باعث میشود که با هر نفس مقداری باکتری به ریه خود وارد کنید و یا این جرم‌ها با بزاق دهان شما وارد معده شوند و عملکرد دستگاه گوارش شما را دچار مشکل کنند. پس با توجه به موارد گفته شده، در صورتی که کوچکترین نشانه‌های بروز این بیماری را مشاهده کردید باید حتما به پزشک مناسب مراجعه کنید. به خصوص شما دارای بیماری‌ها ریوی، دیابت، بیماری‌های گوارشی و قلبی هستید.
نکته بعدی که در خصوص بیماری ژنژیویت باید بدانید این است که این بیماری ممکن است از طریق بزاق دهان گسترش یابد و به همین دلیل عده ای بر این عقیده اند که بیماری ژنژیویت مسری است و در صورتی که فردی به این بیماری مبتلاست بهتر است که از انجام فعالیت هایی مانند بوسیدن وخودداری کند. همچنین این افراد باید مسواک یا وسایلی که به رعایت بهداشت دهان مربوط می‌شوند را در مکانی جداگانه قرار دهند.

 

 

دلایل ابتلا و نشانه‌های ژنژیویت

مواردی که در ادامه با هم بررسی می‌کنیم جزء مهمترین دانستنی‌های مهم درباره ژنژیویت هستند که باید همیشه آنها را به یاد داشته باشید. ابتدا به دلایل بروز بیماری ژنژیویت می‌پردازیم. اصلی ترین دلیل بروز این بیماری عدم توجه به وضعیت بهداشت دهان و دندان است، تحقیقاتی که در این زمینه انجام شده نشان دهنده این است که دیستال‌ها یا پلاک هایی که روی دندان و لثه ایجاد می‌شوند بستر مناسب برای بروز این بیماری را آماده می‌کنند. موارد زیر می‌توانند روند ابتلا به این بیماری را تسریع ببخشند.

        شیمی درمانی 

        دیابت

        سیستم ایمنی ضعیف

        عوامل ژنتیکی

        تغییرات هورمونی در دوران بارداری

        کاهش بزاق دهان

        رژیم غذایی نامناسب

        مصرف الکل و تنباکو

        مصرف برخی از داروهای ضد صرع

        دندان‌هایی با ریشه‌های ضعیف

        دندان‌هایی که بد پر شده‌اند

 

برای مقابله بهتر با این بیماری شما باید در خصوص علائم بروز آن آگاهی داشته باشید و آنها را بشناسید. علائم این بیماری عبارتند از:

 

        خونریزی بی دلیل لثه و یا نازک شدن بیش از حد پوست این قسمت

        بوی بد دهان

        احساس درد در لثه‌ها در زمان جویدن چیزی

        داشتن زخم در بخش‌های مختلف دهان

        ورم کردن لثه

        احساس ضعف در دندان ها

        حساس شدن بیش از حد دندان

        لثه به رنگ‌های قرمز، بنفش و صورتی در آمده است.

        خونریزی و احساس درد در لثه‌ها وقتی که فرد در حال مسواک زدن است.

        حساس تر شدن دندان‌ها از حالت طبیعی

        وجود پلاک‌های رسوبی روی لثه، بین لثه و دندان روی دندان‌ها

        در موارد حاد وجود زخم‌های چرکین در بخش‌های مختلف لثه

 

نکته ای که در خصوص این بیماری باید در نظر داشته باشید این است که افراد مختلف با توجه به فاکتور‌های مختلف واکنشی متفاوت در برابر ژنژیویت لثه خواهند داشت. به صورتی که ممکن است شخصی با وجود داشتن عادات بهداشتی نامناسب به این بیماری دچار نشده یا این بیماری نتوانسته لثه‌های او را از بین ببرد. اما مهمترین دلیلی که باعث پیشرفت این بیماری می‌شود سهل انگاری و نادیده گرفتن نشانه‌های آن است. پس بهتر است که علاوه بر رعایت بهداشت دهان، از انجام چکاپ در دوره‌های زمانی منظم (مثلا 6 ماهه) غافل نشوید. به خصوص اگر از آن دسته افراد هستید که نسبت به این بیماری حساسیت بیشتری نشان میدهند.

 

زمان مراجعه به دندانپزشک برای ژنژیویت

مورد بعدی که در دسته دانستنی‌های مهم درباره ژنژیویت قرار میگیرد این است که در چه صورتی باید به دندانپزشک مراجعه کنیم و روند تشخیص و درمان این بیماری به چه صورت است. زمانی که شما نشانه‌های اولیه و محدود این بیماری را که در بخش‌های بالا برای شما توضیح دادیم را مشاهده می‌کنید و برای بررسی و درمان نزد دندانپزشک میروید؛ در صورتی که مشکل بوجود آمده در اثر تجمع رسوبات دندانی باشد باید با استفاده از اشعه ایکس وضعیت پیشروی این رسوبات را پیگیری کرد. در صورتی که این جرم‌ها تا استخوان فک پیشروی کرده باشند شما در وضعیت خوبی نیستید و باید از روش‌های درمانی مخصوص استفاده شود تا این جرم‌ها و باکتری‌ها از بین بروند. اما در مواردی که میزان این پلاک‌ها کمتر است معمولا یک مرحله رسوب زدایی تخصص برای شما انجام میشود تا از بروز مشکلات بیشتر جلوگیری شود.

 

 البته نباید فراموش کنید که اگر این بیماری در مراحل اولیه خود باشد شما میتوانید در خانه و با رعایت مواردی که دندانپزشک به شما میگوید بر آن غلبه کنید و به این صورت به راحتی، بدون این که عوارض دردناکی را تجربه کنید آن را پشت سر بگذارید. معمولا توصیه‌های دندانپزشک در چنین شرایطی عبارت است از: استفاده از ژل موضعی، دهانشویه و مصرف آنتی بیوتیک در دوره درمانی مشخص؛ در صورتی که بعد از این موارد شما هنوز هم با ژنژیویت دست و پنجه نرم می‌کردید باید به دندانپزشک مراجعه کنید.

 

روشهای پیشگیری و درمان ژنژیویت در خانه

یکی از دانستنی‌های مهم درباره ژنژیویت این است که چطور با موادی که در هر خانه ای پیدا میشود از ابتلا به این بیماری جلوگیری کنیم در مواردی که این بیماری هنوز ضعیف است آن را درمان کنیم. در ادامه راهکارهایی که در خانه می‌توانید برای پیشگیری و درمان ژنژیویت استفاده کنید را با شما در میان میگذاریم:

 

        استفاده از جوش شیرین: در این روش شما ¼ قاشق مربا خوری جوش شیرین را در آب حل می‌کنید و سپس به مدت 30 تا 60 ثانیه دهان خود را با آن محلول میشویید. در نظر داشته باشید که هیچ گاه جوش شیرین خشک را روی قسمت‌های مختلف دهان یا دندان خود نریزید، چرا که این کار باعث از بین رفتن مینای دندان شما خواهد شد.

 

        استفاده از سرکه سیب: روزانه 2 یا 3 بار مقدار کمی سرکه سیب را با آب مخلوط کرده و سپس دهان خود را با آن محلول حدود 1 تا 2 دقیقه بشویید.

 

        استفاده از میخک: برای درمان بیماری ژنژیویت با میخک شما میتوانید برک میخک را بجوید و همچنین برای مواردی که لثه‌های شما دچار التهاب شده است میتوانید با استفاده از روغن میخک به آرامی قسمت‌های لثه خود را ماساژ دهید.

 

        آب نمک: کمی نمک دریا را با آب ولرم مخلوط کنید و به صورت روزانه از این محلول برای درمان بیماری ژنژیویت استفاده کنید.