شکستن دندان کودکان ممکن است به دلیل زمین خوردن، تصادف و آسیب دیدن در زمان بازی اتفاق بیفتد. در صورتی که شما به این مشکل رسیدگی نکنید و شکستگی دندان ظاهر فرزند شما را به شدت تحت تاثیر گذاشته باشد، اعتماد به نفس کودک شما به شدت کاهش مییابد و این موضوع میتواند تاثیر منفی زیادی بر دوران بزرگسالی فرزند شما بگذارد. از طرفی اگر این اتفاق در زمان رفتن کودک شما به مهدکودک یا اوایل دوران مدرسه رخ دهد، ممکن است که فرزند شما مورد تمسخر سایر کودکان قرار بگیرد و همین باعث منزوی شدن او گردد. اما سوالی که در این بخش به وجود میآید این است که اگر دندان کودکمان شکست باید چه کنیم؟ در ادامه این مطلب پاسخ این سوال را در اختیار شما قرار میدهیم و نکاتی را در خصوص اقدامات بعد از شکستن دندان کودک با شما در میان میگذاریم
در صورت شکستن دندان کودک چه کارهایی باید کرد؟
اولین کاری که بعد از شکستن دندان کودک باید انجام دهید این است که بخش کنده شده دندان را درون بزاق دهان کودک و یا سرم فیزیولوژی (یا شیر) قرار دهید و آن را در کمترین زمان ممکن به یک دندانپزشک برسانید. نباید فراموش کنید که دندان شکسته شده کودک نباید خشک شود، چرا که بعد از خشک شدن خاصیت شکنندگی به خود میگیرد و دیگر قابل استفاده نیست. در شرایطی مانند لب پر شدن دندان کودک یا شکستن دندان کودک (زمانی که از ریشه نباشد) میتوان با استفاده از باندینگهای مخصوص بخشی از دندان که کنده شده است را سر جای خود قرار دهند.
انواع شکستگی دندان در کودکان
شکستن دندان جلو کودکان یکی دیگر از مشکلاتی است که به خصوص برای کودکان بازیگوش و بچه هایی که در مدرسه هستند بوجود میآید. معمولا شکستن دندان جلو سه حالت مختلف دارد که در ادامه به آنها میپردازیم.
● شکستگی دردناک (شکستن دندان کودک از داخل)
در صورتی که کودک شما در زمان غذا خوردن از وضعیت دندان خود شکایت کرد یا حساسیت زیادی به دماهای بالا و پایین خوراکیها و نوشیدنیها نشان میدهد، احتمالا دندان کودک شما از داخل شکسته و از درون بافت دندان دچار خونریزی شده است. برای کودکان 5 سال به بالا بهترین راه حل کشیدن آن دندان است و اگر سن کودک کمتر بود بهتر است که دندان را ترمیم و یا پر کنید.
● کج شدن دندان
این مشکل گاهاً در اثر ضربه خوردن یا جویدن غذاهای سفت بوجود میآید و معمولا مورد نگران کنندهای نیست. در بیشتر مواقع این مشکل بعد از گذشت چند روز حل میشود. اگر این مشکل بعد از سن 5 سالگی افتاد و حتی به کنده شدن دندان کودک شما انجامید نیازی نیست نگران چیزی باشید، چرا که آن دندان شیری فقط زودتر از موعد افتاده است.
● شکستگی جزئی
شکستگی جزئی مانند لب پر شدن دندان کودک تنها در مواردی دردسر ساز است که زمان خوردن غذا برای کودک شما مشکل بوجود بیاورد. اگر فرزند شما هیچ شکایتی از دندان درد نمیکند بهتر است به این مورد اهمیتی ندهید. شاید به عنوان پدر و مادر احساس کنید که این بی مسئولیتی است، اما بهتر است بدانید که کودک شما ترجیح میدهد با همان دندان شکسته بازی کند تا این که ساعتها روی صندلی دندانپزشک بنشیند.
مشکلات احتمالی بعد از شکستن دندان
نکتهای که در همه موارد بالا و به خصوص شکستن دندان جلو باید در نظر داشته باشید این است که تا زمانی که کودک شما احساس درد نکرده نیازی به مراجعه به پزشک نخواهید داشت. البته شرایط نامناسبی هم برای شکستن دندان کودک بوجود میآید که باید مراقب آنها باشید، این شرایط عبارتند از:
● تغییر رنگ دندان کودک
در چنین شرایطی والدین باید حواس خود را بیشتر جمع دندانهای کودک خود کنند تا اگر مشکلی بوجود آمد و به عنوان مثال کودک احساس درد کرد به سرعت این مشکل را حل کنند.
● عفونت و آبسه
در این زمینه باید همیشه مراقب باشید ریشه دندان کودک شما عفونت نکند، چرا که در این صورت فرزند شما درد زیادی را باید تحمل کند و از طرفی عدم رسیدگی به چنین مشکلی که معمولا بعد از شکستن دندان کودک بوجود میآید باعث آسیبهای جدی تری خواهد شد. اما با رسیدگی به موقع میتوان از آنها پیشگیری کنید.
● تیز بودن دندان بعد از شکستن
در مواردی مانند لب پر شدن دندان کودک ممکن است دندان بیش از حد تیز شده باشد و باعث زخم شدن لب و زبان او شود. به همین دلیل شما باید مراقب این موضوع باشید که آسیبهای بیشتری به فرزند شما نرسد. همچنین اگر لب کودک در زمان شکستن دندان در اثر حادثه زخم شد با استفاده از استامینوفن کودک و یخ میتوانید درد او را تسکین دهید.
همیشه به یاد داشته باشید که پیشگیری بهتر از درمان است. با توجه به این نکته شما میتوانید فضای امنی برای بازی کودک خود آماده کنید تا در صورتی بروز هر حادثهای کمترین آسیب به فرزند شما وارد شود.
● کنده شدن کامل دندان
در برخی موارد شکستن دندان کودک ما شاهد این هستیم که دندان از جای خود کنده میشود، به این حالت اصطلاحا "تروما" میگویند. برای پیشگیری از بروز این مشکل در زمان بازی کودکان میتوانند از محافظ دندان و یا کفپوش نرم در محل بازی استفاده کنند. کودکانی که دچار این مشکل میشوند به طور کلی 2 راه پیش رو دارند.
- اول اینکه اگر دندان شیری خود را از دست داده اند نگران چیزی نباشند و کاری انجام ندهند تا دندان دائمی آنها رشد کند. البته در نظر داشته باشید که در سنین پایین بهتر است از دندان مصنوعی استفاده شود تا به این صورت جایگاه دندانهای شیری به درستی حفظ شده و فرم لثه بهم نریزد.
- در صورتی که دندان دائمی کودک شکست نمیتوانید تا سن 18 سالگی برای او دندان بکارید، به همین دلیل در چنین شرایطی نیز باید از دندان مصنوعی موقت استفاده کرد.
در صورتی که برای کودک شما چنین مشکلی (دندان تروما شده) پیش آمد، شما باید دندان را از قسمت تاج بگیرید و آن را درون مایع مخصوص و یا شیر بیاندازید. اینطور دندان شما وضعیت خود را تا زمانی که به دندانپزشک مراجعه میکنید حفظ خواهد کرد. نکاتی که در این زمینه حتما باید به یاد داشته باشید عبارتند از:
● در صورتی که دندان روی زمین افتاد آن را از قسمت تاج بگیرید و بسیار مراقب باشید که ریشه را لمس نکنید. حتی اگر ریشه دندان کثیف شده بود اجازه دهید که دندان پزشک آن را تمیز کند.
● برای کنترل درد لثه فرزند خود بعد از کند شدن دندان از کمپرس یخ استفاده کنید و همچنین روی لثه گاز استریل قرار دهید که هیچ باکتری در محل کنده شدن دندان جمع نشود.
● در صورتی که دندان به صورت کامل کنده نشده و فقط لق شده است، به یاد داشته باشید که تا زمان رسیدن به دندانپزشک متخصص نباید هیچ فشاری روی دندان بیاید.