02122383900

افرادی که در ناحیه فک خود دچار ناهنجاری‌های مختلف هستند، برای داشتن ظاهری بهتر حتما نیاز به جراحی فک خواهند داشت. البته این مورد را نباید فراموش کرد که گاهی مشکلات و ناهنجاری‌های فک (که ممکن است مادرزادی باشند یا در اثر حادثه بوجود آمده باشند) باعث میشوند که فرد در زمینه حرف زدن، غذا خوردن، مشکلات تنفسی، درد در ناحیه سر و فک، کوچک بودن چانه، سایش دندان‌ها و... به مشکل بر بخورد. آشنایی با جراحی فک به شما کمک میکند که بدانید با استفاده از این جراحی چه مشکلاتی را میتوانید حل کنید و صد البته بعد از حل کردن این مشکلات احساس بسیار بهتری خواهید داشت. نکته بسیار مهمی که در خصوص زیبایی فک باید در نظر داشته باشید، تاثیر زیاد این بخش از صورت روی زیبایی شماست. به همین دلیل است که اگر فک شما مشکلی داشته باشد و با استفاده از جراحی فک آن را برطرف کنید، بی شک اعتماد به نفس شما افزایش خواهد یافت. برای آشنایی با جراحی فک و مشکلاتی که با این جراحی حل می‌شوند ادامه این مطلب را مطالعه کنید.

 

جراحی فک چیست؟

جراحی فک و دهان یکی از عمل‌های تخصصی زیبایی است برای ترمیم بخشهایی از صورت که به صورت مادرزادی دچار مشکل هستند و یا در حادثه آسیب دیده اند استفاده میشود. برای انجام این جراحی پزشک مورد نظر شما باید با ساختار استاندارد استخوان‌های فک، گردن، دهان و بخش‌های دیگر صورت آشنایی داشته باشد تا بتواند در زمان انجام عمل جراحی هارمونی صورت شما را حفظ کند. معمولا جراحی فک یک کار تیمی است که در آن چند پزشک متخصص در زمینه‌های جراحی فک، صورت، دهان و ارتودنسی همکاری میکنند. از آنجایی که این نوع جراحی بیشترین تاثیر را روی عملکرد دهان و دندان‌های شما دارد، آن را زیر مجموعه رشته‌های تخصصی دندان پزشکی قرار میدهند.

 

 

موارد استفاده از جراحی فک

برای آشنایی با جراحی فک باید بدانیم که این عمل در چه شرایطی انجام میشود، چرا که تجربه ما در این زمینه نشان داده است که بسیاری ناهنجاری‌های مربوط به فک را نادیده میگیرند. علاوه بر تاثیرات منفی ناهنجاری‌های فک روی زیبایی، نادیده گرفتن این مشکلات در بزرگسالی مشکلات زیادی را برای دندان، دستگاه گوارش و گاها دستگاه تنفسی شما بوجود می‌آورد. در ادامه موارد استفاده از جراحی فک را برای شما نام میبریم.

        وجود درد مزمن در فک‌ بالا و پایین و مفصل‌های آنها

        مشکل داشتن در خوردن غذا

        وجود تومور در فک

        تنفس غیر ارادی به وسیله دهان

        قرار نگرفتن دندان‌ها به صورت درست روی هم و ایجاد فضای خالی بین آنها (اُپن بایت)

        دیده شدن بخش زیادی از لثه در زمان لبخند

        تنگ بودن شدید فک بالا

        منحرف بودن فک بالا

        نداشتن چانه

        منحرف بودن فک پایین

        عقب یا جلو بودن فک پایین

مشکلاتی که در لیست بالا نام بردیم به دلایل مختلفی به وجود می‌آیند که عبارتند از: "ضربه دیدن فک در حادثه، سندروم‌های مادرزادی و عوامل ژنتیکی" البته ممکن است مشکل فک یک فرد به شکلی باشد که صرفا باعث آزار دیدن او در زمان تنفس یا غذا خوردن شود یا از سوی دیگر فرد فقط برای داشتن فرم صورت زیباتر دست به این عمل جراحی بزند. عمل جراحی فک در اصل زیر مجموعه عمل‌های زیبایی قرار میگیرد، چرا که حتی اگر شما به دلیل وجود مشکلات دیگری دست به انجام این جراحی بزنید، ظاهر صورت شما نیز بهبود پیدا خواهد کرد

 

انواع جراحی فک

یکی از بخش‌های بسیار مهم در آشنایی با جراحی فک این است که با انواع آن آشنایی داشته باشید. به طور کلی می‌توان گفت که 3 نوع جراحی فک وجود دارد.

        اصلاح عقب رفتگی فک پایینی: در این عمل استخوانی که در قسمت پایینی فک شما قرار دارد از قسمت پایه جدا شده و اصلاح میشود. بعد از قسمتی از فک پایینی که دندان‌های شما روی آن قرار دارد و بخشی از چانه شما را به سمت جلو حرکت میدهند.

        اصلاح جلوآمدگی فک پایین: در روند انجام این عمل استخوان قرار گرفته در بخش عقبی فک شما را از بخش جلویی جدا کرده و شکل ظاهری آن را اصلاح میکنند.

        اُپن بایت: در انجام این عمل ابتدا قسمتی از استخوان فک بالا که دندان روی آن قرار میگیرد برداشته شده و سپس فک بالا را با استفاده از صفحات مخصوص و پیچ در جای خود محکم میکنند. این عمل بیشتر در شرایطی استفاده می‌شود که دندان‌های شما به درستی روی هم قرار نمی‌گیرند و باعث بروز مشکل در کارهایی مانند جویدن غذا شده اند.

 

سن مناسب برای جراحی فک

یکی از موارد مهم در زمینه آشنایی با جراحی فک این است که بدانید این عمل را در چه سنینی باید انجام داد. این عمل باید در شرایطی انجام شود که رشد استخوان‌های فک فرد متقاضی به پایان رسیده است، به این صورت سنین بین 18 تا 25 بهترین زمان برای این کار است. البته باید این مورد مهم را در نظر داشته باشید که اگر فرد در سنین کمتر یا بیشتر دچار حادثه یا بیماری شد که مشکلی در فک او به وجود آورد، باید با توجه به سن و سایر موارد تاثیر گذار باید عمل جراحی فک انجام شود.

 

عوارض جراحی فک چیست؟

یکی از بخش‌های مهم آشنایی با جراحی فک این است که بدانید عوارض این عمل جراحی چقدر است. اولین نکته که در این زمینه باید بدانید تاثیر میزان مهارت پزشک متخصص مورد نظر شما روی میزان عوارض است. هر چقدر پزشک مورد نظر شما تجربه بیشتر و کیفیت بالاتری داشته باشد، بی شک عوارض این عمل جراحی برای شما پایینتر و صد البته قابل تحمل تر خواهد بود. یک پزشک متخصص ماهر باید تمام خواسته‌های شما را جویا شود و از طرفی تمام جزئیات مربوط به عمل جراحی را مورد بررسی قرار دهد تا به مشکلی برنخورید.

 یکی از معمول ترین عوارض این عمل جراحی، بی حس شدن صورت و دهان است که در بدترین حالت به دلیل آسیب رسیدن به عصب‌ها بوجود می‌آید، البته داروهای بی حسی و بیهوشی نیز در برخی موارد چنین اثری را به صورت گذرا روی بخشهایی از دهان و صورت شما بگذارد. این مشکل معمولا در بیشتر موارد بعد از گذشت مدتی حل میشود و در صورتی که بعد از جراحی فک به این مشکل برخوردید نیازی به ترس نیست.

سایر عوارض احتمالی جراحی فک عبارتند از: سِفتی فک به مدت چند ماه، تورم، عفونت، خونریزی و البته سایر عوارض داروهای بیهوشی روی بدن نیز اشاره کرد. همچنین بهتر است این مورد را در نظر داشته باشید که اطراف محل جراحی ممکن است تا چند روز ورم داشته باشد و دچار کبودی شود (البته این امر تقریبا عادی است) در صورتی که بعد از خوابيدن ورم صورت باز هم مشکلاتی مانند کبودی وجود داشتند بهتر است که با پزشک مورد نظر خود مشورت کنید و این مشکل را با او در میان بگذارید.

قبل و بعد از جراحی فک چه باید کرد؟

قبل از انجام این جراحی شما باید به یک متخصص ارتودنسی مراجعه کنید تا وضعیت دندان‌ها و به خصوص روی هم قرار گرفتن آنها را مورد بررسی قرار دهند. همچنین در این مرحله باید درمان‌های لازم روی دندان‌های شما انجام شود و بعد سراغ جراحی فک بروید، به این صورت نتیجه نهایی کار بهتر خواهد بود. معمولا افرادی که دندان‌های نامرتبی دارند قبل از انجام جراحی فک به یک دوره 9 تا 14 ماهه ارتودنسی نیاز دارند. همچنین باید در نظر داشته باشید که گاهی بعد از جراحی فک، برای رسیدن به نتیجه ایده آل نیاز به یک دوره ارتودنسی دیگر خواهید داشت. بعد از انجام عمل جراحی فک شما بیمار باید به مدت 1 روز در بیمارستان بستری باشد و حرکتی نداشته باشد، اینطور در صورتی که مشکلی برای شما پیش آمد میتوانند به سرعت آن را مورد بررسی قرار دهند و مشکل خود را پشت سر بگذارید.


بعد از اتمام عمل جراحی شما باید مراقب هایی را انجام دهید که باعث میشود نتیجه نهایی عمل بهتر باشد؛ به عنوان مثال شما نباید صحبت کنید یا سر خود را تکان دهید. در این مدت باید داروهایی که پزشک تجویز کرده است را بخورید و برای مدتی از مسواک زدن بخشی که جراحی انجام شده خودداری کنید. از طرفی این مورد را باید به یاد داشته باشید که انجام فعالیت‌های سنگین باعث میشود که بخیه‌ها یا اتصالاتی که روی استخوان‌های فک بوده‌اند دچار مشکل شوند. نکته نهایی هم اینکه تا مدتی باید رژیم غذایی سبکی داشته باشید و غذاهایی مانند پوره سیب زمینی، سوپ ورا بیشتر میل کنید.