02122383900

یکی از مشکلات اساسی مربوط به دهان و دندان ها، آندربایت است. آندربایت نه تنها یک مشکل ظاهری است بلکه می تواند زمینه ساز بروز بیماری های مربوط به دهان و دندان ها شود. این مشکل ظاهر فرد را تحت تاثیر قرار می دهد و اعتماد به نفس وی را برای حضور در اجتماع پایین می آورد. در ادامه به بررسی آندربایت، راه های درمان، علل و ... خواهیم پرداخت.

آندربایت Underbite چیست؟ در ابتدا باید به این سوال پاسخ دهیم که آندربایت چیست و شامل چه افرادی می شود. یکی از انواع عارضه های مال اکلوژن، آندربایت است که مال اکلوژن کلاس سه محسوب می شود. یکی از مشکلات بزرگ و ساختاری در استخوان های فک و دندان ها است و به وضعیت و ناهنجاری اطلاق می شود که در آن فک تحتانی جلوتر از فک بالایی باشد. به معنایی دیگر دندان های فک پایین، جلوتر از دندان های فک بالا هستند. در حالت معمول دندان های فک بالا باید قسمتی از دندان های فک پایین را بپوشانند. اندربایت خفیف هم جز مال اکلوژن کلاس سه است زیرا این عارضه کاملا غیر عادی می باشد و فرد مبتلا باید هر چه سریع تر نسبت به درمان آن اقدام نماید.

علل بروز آندربایت چیست؟ آیا می توان از بروز این ناهنجاری جلوگیری نمود؟ در ادامه به این قبیل سوالات پاسخ خواهیم داد.

 

علل بروز آندربایت

از مهمترین دلایل بروز ناهنجاری آندربایت می توان به موارد زیر اشاره نمود:

·        عامل ژنتیک: در حقیقت می توان گفت اصلی ترین دلیل اینکه فک های یک فرد دچار آندربایت می شوند، عامل ژنتیک است. این عامل در شکل دهی فک ها و دندان ها بسیار موثر می باشد. اگر پدر یا مادر دچار آندربایت باشند به احتمال زیاد فرزند آنها نیز دچار آندربایت می شود. حتی در برخی از افرادی که یکی از اعضای خانواده درجه دو آنها دچار آندربایت هستند، این عارضه مشاهده شده است. در کل می توان گفت حدود 90 درصد افرادی که به این ناهنجاری دچار هستند آن را از والدین خود به ارث برده اند.

·        ضربه و آسیب به فک ها: وارد شدن تروما و ضربه به فک ها یکی دیگر از عوامل بروز آندربایت است. ضربه شدید به ناحیه دهان و فک می تواند باعث آسیب جدی و دائمی استخوان فک ها شود. در اغلب موارد بعد از حادثه امکان ترمیم وجود دارد اما گاهی مواقع بعد از ترمیم جا به جایی فک ها درمان نمی شود. این اتفاق می تواند سبب آندربایت و تغییر شکل استخوان فک ها شود.

·        تومور های سرطانی: از عوامل دیگر بروز آندربایت می توان به وجود تومور در استخوان فک اشاره نمود. تومور های موجود در فک یا دهان می توانند موقعیت دندان ها و در نتیجه فک را بر هم بزنند و باعث کج شدن آن ها شوند. در مواقعی این تومورها حتی می توانند باعث بیرون زدن یکی از فک ها شوند. اگر عملکرد تومور باعث شود که فک تحتانی جلوتر باشد، آنگاه منجر به آندربایت می شود.

·        عادات اشتباه در دوران کودکی: بسیاری از افراد در کودکی عادت نادرستی را دنبال می کنند که در صورت ترک نکردن آنها، امکان بروز مشکلات فراوانی وجود دارد که از جمله آنها می توان به آندربایت اشاره نمود. در این مورد، والدین باید برای جلوگیری از بروز آندربایت، نسبت به ترک عادات نادرست، عملکرد مناسبی داشته باشند. این عادات اشتباه عبارتند از:

·        مکیدن انگشتان به مدت طولانی

·        استفاده طولانی مدت ( بیشتر از سه سال) از پستانک و شیشه شیر

·        استفاده از پستانکها و شیشه شیر های غیر مرغوب و بدون کیفیت

·        استفاده از شیشه شیر و پستانک با سایز نامناسب   

·        فشار آوردن به فک و دندان قروچه

عوارض ناهنجاری آندربایت

همانطور که در ابتدا گفته شد، اگر این عارضه درمان نشود، می تواند منجر به بروز مشکلات متعددی شود که این مشکلات عبارتند از:

·        اختلال در هنگام صحبت کردن

·        اختلال در زمان غذا خوردن و در نتیجه بروز مشکلات گوارشی

·        انتشار بوی بد از دهان

·        ابتلا به عفونت های باکتریایی

·        فرسایش مینای دندان به دلیل ساییده شدن دندان ها

·        پوسیدگی دندان ها به دلیل از بین رفتن مینای دندان

·        ابتلا به آپنه خواب، خروپف و دیگر مشکلات تنفسی در هنگام خواب

·        آندربایت اگر شدید باشد می تواند باعث بروز درد هایی در ناحیه سر، فک، گوش و مفاصل استخوان فک شود.

·        نا منظمی دندان ها

·        زمینه ساز انواع بیماری های لثه

·        وقتی فک پایین جلو باشد، باعث بزرگ نمایی آن می شود که این امر سبب پیری زودرس در چهره می شود.

·        کاهش اعتماد به نفس فرد به دلیل ظاهر نا متقارن

·        اختلال عملکرد مفصل تمپورومندیبولار یا TMJ

·        احتمال شکستن دندان ها به دلیل فک های نا متقارن و پوسیدگی دندان ها

درمان آندربایت

روش های مختلفی برای درمان آندربایت وجود دارد که بسته به درجه آندربایت دندانپزشک روش مناسب را انتخاب می کند.

اصلی ترین روش ها برای درمان آندربایت، ارتودنسی و جراحی فک می باشد. در برخی از افراد که آندربایت بسیار شدید است، به هر دو درمان نیاز می باشد. اما درمان این عارضه با روش ارتودنسی، موثرترین و اولین نوع درمان است.

ارتودنسی: بریس های ارتودنسی بدون شک بهترین گزینه برای آندربایت هستند. همانطور که می دانید، دندانپزشکی تخص های مختلفی دارد و برای هر مشکل و درمان آن باید به متخصص مربوطه مراجعه نمود. درمان آندربایت نیاز به تخصص دارد، ارتودنتیست و جراح فک و دهان، متخصصینی هستند که می توانید برای درمان عارضه آندربایت به آنها مراجعه نمایید.

آندربایت های خفیف به راحتی با سیم و پرانتز پلاستیکی قابل درمان هستند. برای درمان آندربایت شدید که در آن ازدحام و کراودینگ دندان ها وجود دارد، نیاز است چند دندان کشیده شود. این کار برای متقارن کردن فک و منظم کردن دندان ها نیاز است.

جراحی فک: در جراحی فک، معمولا استخوان فک برش داده می شود. سپس از سیم ها و پلاک ها و پیچ های مخصوص ارتوپدی برای اصلاح شکل فک استفاده می کنند.

همانطور که گفته شد جراحی و یا ارتودنسی باید توسط دندانپزشک متخصص انجام شود. زیرا جراحی فک عمل نسبتا سنگینی است و کوچکترین اشتباه می تواند به مشکلات متعددی منجر شود. برای مشاوره رایگان در این زمینه می توانید به دندانپزشکی زیبایی دکتر یوسف بالوی پور واقع در سعادت آباد مراجعه نمایید.