حدودا بعد از شش ماه از تولد کودک، دندان های شیری شروع به رویش و جوانه زدن می کنند، البته رشد دندان ها از زمان بارداری شروع شده است و جوانه زدن آنها بعد از شش ماهگی است. همانطور که می دانید دندان های شیری، دندان های دائمی نیستند و حدودا از سن 5 سالگی شروع به افتادن می کنند و به جای آنها دندان های دائمی و همیشگی در می آیند.
با اینکه دندان های شیری بعد از مدتی می افتند اما مراقبت از آنها حائز اهمیت می باشد.
متاسفانه بسیاری از والدین بر این باور هستند که دندان های شیری بعد از مدتی از دست می روند و به همین دلیل نیازی به مراقبت ندارند. این باور بسیار اشتباه است در صورت عدم مراقبت از دندان های شیری امکان دارد مشکلات متعددی برای کودک رخ بدهد. افتادن زود هنگام دندان های شیری، رویش دندان های دائمی را مختل می کند و عوارض بدی را در پیش دارد.
یکی از مشکلاتی که برای اغلب کودکان رخ می دهد، سیاهی دندان ها است. سیاه شدن دندان ها علل مختلفی دارد که در ادامه به بررسی آنها خواهیم پرداخت.
دندان های شیری کودکان
دندان های شیری به رنگ کرم هستند و رنگ آنها با رنگ دندان های دائمی کمی متفاوت می باشد. به دلیل کوچک بودن دندان های شیری در دهان کودکان شروع تغییر رنگ آنها نمایان نیست و والدین بعد از آنکه قسمت زیادی از دندان ها تغییر رنگ پیدا کرد، متوجه می شوند.
همانطور که دندان های دائمی مستعد پوسیدگی هستند، دندان های شیری نیز پوسیده می شوند. همانطور که می دانید عامل اصلی پوسیدگی دندانها عدم رعایت بهداشت دهان و دندان و ایجاد پلاک های دندانی است.
پوسیدگی دندان های شیری: معمولا اغلب والدین در رعایت بهداشت دهان و دندان کودکان، آنها را یاری نمی کنند. کودک بعد از خوردن غذا و مواد خوراکی بدون آنکه از نخ دندان استفاده کند یا مسواک بزند می خوابد. این امر باعث می شود دندان کودک در مدت زمان کمی دچار پوسیدگی شود. همانطور که پلاک های دندانی در افراد بزرگسال باعث پوسیدگی می شوند، در کودکان نیز ایجاد شده و باعث پوسیدگی می شوند. درد دندان معمولا در کودکان حس نمی شود یا بعد از ایجاد پوسیدگی و خالی شدن دندان احساس می شود. به همین دلیل به والدین توصیه می گردد در فواصل زمانی معین دندان های کودکان را بررسی نمایند. پوسیدگی دندان در کودکان معمولا با سوراخ شدن دندان همراه است.
علاوه بر این چکاپ سالانه و مراجعه به دندانپزشکی برای بررسی وضعیت کلی دندان های کودکان و همچنین آموزش رعایت بهداشت دهان و دندان به آنها یکی از موارد مهمی است که والدین باید آن را در نظر بگیرند.
پوسیدگی دندان ها می تواند یکی از عوامل تغییر رنگ دندان ها در کودکان باشد. تغییر رنگ دندان ها نه تنها برای دندان های شیری بلکه برای دندان های دائمی نیز رخ می دهد و علت آن باید بررسی شود. اگر تغییر رنگ بر اثر پوسیدگی باشد با فلوراید تراپی و ترمیم دندان ها می توان تغییر رنگ آنها را درمان نمود.
در بسیاری از مواقع تغییر رنگ دندان ها بر اثر عدم رعایت بهداشت دهان و دندان رخ می دهد. کودکان به خوردن تنقلات بخصوص مواد خوراکی شیرین علاقه دارند. از آنجایی که بیشتر مواد خوراکی دارای رنگدانه (طبیعی و غیر طبیعی) هستند، زیاده روی در خوردن آنها و همچنین مسواک نزدن بعد از مصرف آنها می تواند باعث تغییر رنگ دندان ها شود.
یکی دیگر از مواردی که سبب سیاه شدن دندان های کودکان می شود، مصرف قطره آهن است. قطره آهن به تدریج دندان های کودکان را سیاه می کند. در این باره برای پیشگیری باید بعد از مصرف قطره آهن دهان و دندان های کودک شسته شود. همچنین برخی از قطره های آهن موجود در بازار عوارض کمتری را به همراه دارند.
اغلب کودکان قبل از خواب عادت به خوردن شیر دارند. از زمانی که دندان ها شروع به رویش کردند، قبل از خواب باید دندان های کودک شسته شود. وقتی کودک هنگام خواب شیر می خورد و سپس می خوابد، امکان پوسیدگی دندان افزایش می یابد.
ریشه ضعیف نیز یکی دیگر از مواردی است که می تواند سبب تغییر رنگ دندان ها شود. این عامل می تواند یک عامل ارثی باشد اما قابل درمان است.
مصرف برخی از دارو ها به ویژه آنتی بیوتیک تتراسایکلین در زمان بارداری یکی دیگر از عواملی است که تغییر رنگ دندان ها را در کودکی به همراه دارد.
به یاد داشته باشید برای مسواک زدن کودکان باید از خمیر دندان و مسواک مخصوص کودکان استفاده کنید. برخی از خمیر دندان ها مناسب برای کودکان نیستند. خمیر دندان هایی که درصد فلوراید آنها زیاد باشد می تواند روی دندان کودکان ایجاد لک کند.
به طور کلی موارد زیر از عواملی هستند که تغییر رنگ دندان کودک را به همراه دارند:
· پوسیدگی و عدم رعایت بهداشت دهان و دندان
· استفاده از خمیر دندان های نامناسب با دندان کودکان
· استفاده از داروهایی نظیر قطره آهن
· استفاده مادر از برخی از دارو ها در زمان بارداری
· ریشه دندان ضعیف
به یاد داشته باشید قبل از آنکه به مراجعه به دندانپزشکی نیاز داشته باشید، باید یک دندانپزشک کودکان خوب را پیدا کنید. زیرا دندان درد و مشکلات مرتبط به آن در کودکان معمولا غیر قابل پیش بینی است. کودکان نیز مانند بزرگسالان نیاز به چکاپ سالانه و مراجعه به دندانپزشکی هر شش ماه یکبار دارند. برای اطلاعات بیشتر در این خصوص می توانید با دندانپزشکی دکتر یوسف بالوی پور واقع در سعادت آباد تماس حاصل نمایید.