یکی از رایج ترین درمان های عمومی و زیبایی، کاشت دندان می باشد. کاشت دندان از گذشته تا به امروز روش های مختلفی داشته است. متداول ترین روش کاشت دندان که امروزه از آن برای جایگزین کردن دندان های از دست رفته استفاده می شود، ایمپلنت دندان می باشد. کاشت دندان با استفاده از ایمپلنت باعث شده است، روش های دیگر تقریبا منسوخ شوند.
برای کاشت با استفاده از ایمپلنت مراحل مختلفی وجود دارد. در هر مرحله لازم است تا قطعه ای در فک و دهان جای گذاری شود. اباتمنت نیز یک قطعه است. این قطعه روی فیکسچر نصب می شود و سپس تاج دندان روی آن متصل می گردد.
ایمپلنت
ایمپلنت در واقع یک پیچ از جنس تیتانیوم است که باید در استخوان فک قرار بگیرد. این پیج باید با استخوان فک پیوند بخورد. به همین دلیل است که از جنس تیتانیوم می باشد. برای ساخت ایمپلنت جنس های مختلفی آزمایش شده است. اما تنها جنسی که استخوان نسبت به آن حساسیت نشان نداده، تیتانیوم می باشد.
ایمپلنت ها یکپارچه و یا دو تکه هستند. و باید توسط آباتمنت به ریشه متصل شود. قدرت تحمل ایمپلنت کمتر از 8 میکرون است به همین دلیل باید توسط دستگاه های خاصی ساخته شود. به همین دلیل است که قسمت ایمپلنت ها بالا می باشد.
طریقه ساخت ایمپلنت به نوعی است که به خوبی می تواند جایگزین مناسبی برای ریشه دندان شود. وقتی پیچ ایمپلنت در استخوان فک قرار می گیرد بعد از گذشت چند ماه به آن متصل می شود و قسمتی از استخوان فک می شود. درست مانند ریشه دندان که در استخوان قرار گرفته است.
بعد از اتصال پیچ به استخوان فک که تقریبا سه ماه طول می کشد، نوبت به قرار گرفتن روکش یا همان تاج دندان روی آن می باشد. تاج مصنوعی روی پیچ قرار می گیرد. به این ترتیب یک دندان زیبای مصنوعی در دهان ساخته می شود.
فیکسچر
در واقع فیکسچر ریشه دندان البته ریشه مصنوعی دندان می باشد. این قطعه مهمترین قسمت ایمپلنت است. جنس فیکسچر از تیتانیوم، آلیاژ تیتانیوم و آلمینیوم و یا وانادیوم می باشد. اولین مرحله ایمپلنت کاشت این قطعه به همراه کاور اسکرو است.
وقتی دندان کشیده می شود، به جای آن یک حفره ایجاد می گردد، در این حفره باید فیکسچر قرار بگیرد. البته در برخی از مواقعی که زمان زیادی از کشیدن دندان بگذرد، جای آن پر می شود، به همین دلیل برای ایجاد حفره باید جای آن را سوراخ نمود. به همین است که می گویند بلافاصله بعد از افتادن یا کشیدن دندان، برای ایمپلنت اقدام کنید.
وقتی فیکسچر در حفره قرار می گیرد، روی آن را باید با کاور اسکرو پوشاند. سپس لثه را بخیه زد. در واقع برای قرار دادن فیکسچر باید قسمتی از لثه که روی استخوان فک و جای دندان است را برش داد و بعد از اتمام کار آن را به جای قبلی بازگرداند.
از زمان اتصال فیکسچر به استخوان فک و بهبود بخیه معمولا بین 3 تا 5 ماه زمان لازم است. (برای فک بالا زمان بیشتر و فک پایین زمان کمتر)
فیکسچر ها باید در میان استخوان فک قرار بگیرند به همین دلیل در ساخت آنها باید دقت لازم شود. این قطعات توسط دستگاه های CNC در ابعاد مختلف ساخته می شوند. صاف بودن سطح فیکسچر بسیار مورد اهمیت است به همین دلیل روش های مختلفی از قبیل گریت بلاست، اچ کردن و ... برای صاف کردن سطح فیکسچر وجود دارد.
در برخی از مواقع سطح فیکسچر ها را با مواد مخصوصی مانند هیدروکسی آپاتیت پوشش می دهند. بر اساس آزمایشات انجام شده این کار سبب جوش خوردن سریع فیکسچر با استخوان فک می شود.
کاور اسکرو
قطعه پیچ کوچکی است که به منظور حفاظت از فیکسچر روی آن قرار می گیرد. وقتی فیکسچر در دهان قرار می گیرد امکان ورود آلودگی و خون به داخل آن وجود دارد به همین دلیل روی آن کاور اسکرو قرار می گیرد. بعد از اتصال فیکسچر در استخوان، این کاور برای قرار گرفتن اباتمنت برداشته می شود.
هیلینگ اباتمنت
وقتی کاور اسکرو از روی فیکسچر برداشته می شود، روی آن هیلینگ اباتمنت قرار می گیرد. این قطعه به منظور جلوگیری از آمدن لثه روی پیچ ایمپلنت می باشد. این قطعه باعث می شود لثه به شکل ایمپلنت شکل پیدا کند. هیلینگ اباتمنت تقریبا یک ماه روی ایمپلنت قرار می گیرد سپس برداشته می شود.
اباتمنت
برای اتصال فیکسچر و تاج دندان از اباتمنت استفاده می کنند. این قطعه در اندازه و شکل های مختلفی ساخته می شود. جنس اباتمنت می تواند: آلومینیوم، تیتانیوم، روکش طلا یا زیرکونیا باشد.
اباتمنت ها به 4 دسته: موقتی، پیش ساخته، سفارشی، اوردنچر تقسیم می شوند.
قطعات گفته شده باید در مراحل خود و در زمان های مشخصی روی هم سوار شوند. ساخت هر کدام از این پیچ ها و قطعه ها زمان بر و با دستگاه های مخصوص است. در ساخت ایمپلنت ها باید دقت لازم و کافی شود زیرا در صورت ساخت و قرار گرفتن در دهان دیگر امکان برداشت آنها وجود ندارد و در این صورت مشکلات متعددی برای بیمار به وجود می آید.
به همین دلیل است که قیمت کاشت ایمپلنت معمولا گران می باشد. اما به هر حال مناسب ترین روش برای جایگزینی دندان از دست رفته ایمپلنت دندان می باشد.