02122383900

پوسیدگی دندان یکی از رایج‌ ترین بیماری‌ هایی است که معمولاً مورد توجه قرار نمی‌ گیرد. ولی باید بدانید که این بیماری می‌ تواند صدمات زیادی به دندان، لثه، استخوان فک و حتی سیستم گوارش وارد کند. قطعاً بهترین راه پیشگیری از پوسیدگی دندان‌ استفاده از مسواک و نخ دندان است، همچنین مراجعه به‌ موقع به دندانپزشکی می‌تواند از پیشرفت پوسیدگی‌ها جلوگیری کند. ممکن است یک دندان‌ درد ناگهانی در هنگام شب حسابی شما را کلافه کند، به طوری که گاهی واقعاً چاره‌ای ندارید، جز اینکه به یک کلینیک دندانپزشکی شبانه‌روزی مراجعه کنید.

اگر به طور کلی روش زندگی شما تا به حال سالم نبوده است، مثلاً سیگار مصرف کرده‌اید یا به نوشیدنی‌های گازدار علاقه مند هستید قطعاً با مشکل پوسیدگی دندان‌ ها حسابی درگیر می‌ شوید. به هر حال باید به فکر درمان باشید و بیش از این دندان‌ ها را به حال خود رها نکنید. اطلاع درباره کلینیک‌ های دندانپزشکی سعادت آباد (چنانچه در این محدوده زندگی می‌ کنید) به شما کمک می‌ کند تا در مواقع اورژانسی سریع‌ تر مشکل را برطرف نمایید. در این مطلب پوسیدگی دندان و عوامل آن را بررسی می‌ کنیم و راه حل‌ هایی برای پیشگیری و درمان ارائه خواهیم داد.

 

 

 

پوسیدگی دندان چیست؟

پوسیدگی دندان یک بیماری است که در آن باکتری‌ ها بافت سخت دندان را از بین می‌ برند. باکتری‌ هایی که باعث پوسیدگی دندان می‌ شوند، اسیدی ترشح می‌ کنند که این اسید کلسیم و فسفر موجود روی مینا و تاج دندان را تحلیل می‌ برد. یکی از نکات مهم درباره پوسیدگی دندان این است که بافت سختی که از بین می‌ رود، دیگر قابل ترمیم طبیعی نیست یعنی بدن آن را جایگزین نمی‌ کند و تنها راه درمان این است که در مطب دندانپزشکی پوسیدگی برداشته شده و جای خالی با مواد مخصوص ترمیم شود. در برخی موارد پوسیدگی درمان نشده و باکتری‌ ها به پالپ دندان می‌ رسند که باید ریشه درمان شود. درمان ریشه را با اصطلاح عصب‌کشی می‌ شناسیم. اگر باکتری‌ ها، ریشه را از بین برده باشند، دندانپزشک چاره‌ ای ندارد جز اینکه دندان را بکشد.

 

اگر دندانی که پوسیدگی آن به ریشه رسیده و ریشه را نابود کرده است، از لثه خارج نشود پتانسیل این را دارد که استخوان فک را هم از بین ببرد و یا عامل ابتلا به انواع بیماری‌  های لثه شود. یک نکته را به یاد داشته باشید که همیشه پوسیدگی دندان‌ ها قابل مشاهده نیست، ممکن است دندان شما از محل اتصال دندان به لثه خراب شود و شما متوجه نشوید، یا حتی در آینه نبینید اما در‌ واقع دندان از داخل در حال پوسیدگی باشد و تنها وقتی متوجه شوید که در نیمه‌ های شب از شدت دندان‌درد مجبور باشید به دندانپزشکی شبانه‌روزی مراجعه کنید.

 

 

عوامل پوسیدگی دندان

به نظر شما مهم‌ ترین عامل پوسیدگی دندان چیست؟ مسواک نزدن؟ انجام ندادن چکاپ دندانپزشکی؟ تقریباً درست حدس زده‌ اید، ولی پوسیدگی دندان تنها یک عامل ندارد و می‌ توان گفت چندین عامل با هم شرایطی را بوجود می‌ آورند که باعث پوسیدگی دندان می‌ شود. این موارد عبارتند از:

 

       رعایت نکردن بهداشت دهان و دندان

       عوامل ژنتیکی

       استفاده از مواد قندی و کربوهیدرات به مقدار زیاد

       مرور زمان

 

همه این موارد با هم باعث می‌ شوند که فرد حتی در سنین جوانی دندان‌ های پوسیده بسیاری داشته باشد. حال اگر به این عوامل مخرب، مصرف سیگار، مواد مخدر، نوشیدنی‌ های الکلی و گازدار را هم اضافه کنیم، علاوه بر پوسیدگی شدید دندان، بایستی انتظار بیماری‌ های لثه و دهان را هم داشته باشیم. خوشبختانه وجود کلینیک دندانپزشکی شبانه روزی در مناطق مختلف شهر به شما این امکان را می‌ دهد که در مواقع اورژانسی در هر ساعتی از شبانه‌روز از خدمات تخصصی استفاده کنید.

 

اگر غذا‌هایی که خورده‌ ایم بین دندان‌ ها یا روی سطح آن‌ باقی مانده باشد و برای ساعات طولانی مسواک نشوند، محیط مناسبی برای رشد میکروب‌ و باکتری‌ خواهد بود. بنابراین پس از مدتی تعدادی از میکروب‌ ها بر روی دندان رشد و نمو می‌ کنند و جرم میکروبی بوجود می‌ آورند. اگر فرد از زمینه ژنتیکی نامناسبی برخوردار باشد، مقاومت دندان‌ ها کم بوده و زود‌تر پوسیده می‌ شوند. علاوه بر این‌ها بسیاری از افراد به خوردن تنقلات و شیرینی‌ ها به عنوان میان وعده علاقه دارند که این مواد قندی خوراک مناسبی برای رشد سریع‌ تر میکروب‌ های دهانی می‌ باشد.

عواملی که نام بردیم در طی یک روز باعث پوسیدگی نمی‌ شوند، بلکه در صورت استمرار، دشمن دندان‌ های شما خواهند بود. اگر در منطقه سعادت آباد یا محدوده آن زندگی می‌ کنید می‌ توانید با جستجوی دندانپزشکی سعادت آباد و یافتن آدرس برای چکاپ سالیانه اقدام کنید.

 

 

پیشگیری و درمان پوسیدگی دندان

 

       بعد از هر وعده غذایی نخ دندان استفاده کنید و مسواک بزنید.

       نخ دندان با سایز مناسب بخرید، مثلاً اگر دندان‌ های شما از هم فاصله ندارند و بسیار فشرده هستند، باید از کوچکترین سایز نخ دندان استفاده کنید که بین دندان‌ها بدون خونریزی لثه تمیز شوند.

        اگر مسواک زدن دقیق برای شما کسالت بار است می‌توانید از مسواک برقی استفاده کنید.

       از محلول دهان ‌شویه استفاده کنید.

       تغذیه سالم و غنی از کلسیم داشته باشید و مصرف مواد قندی را به حداقل برسانید.

       مصرف دخانیات را ترک کرده یا به حداقل برسانید.

       هر ۶ ماه یکبار برای چکاپ به دندانپزشکی مراجعه کنید.

       در صورت مشاهده پوسیدگی ‌های کوچک هم برای درمان اقدام کنید.

       هیچ گاه مسواک قبل از خواب را فراموش نکنید.

       مصرف نوشیدنی‌ های گاز‌دار را ترک کنید یا به حداقل برسانید.

       مشروبات الکلی غیر استاندارد دشمن دندان ‌های شما هستند از نوشیدن آن ‌ها خودداری کنید.

 

یک راه پیشگیری دیگر هم برای جلوگیری از پوسیدگی وجود دارد. در این روش دندانپزشک با استفاده از مواد مخصوص شیار‌های طبیعی و عمیق دندان‌های آسیا را پر می‌ کند، زیرا بسیاری از پوسیدگی‌ ها ابتدا از همین شیار‌ها شروع می‌ شوند. این شیار‌ها در هنگام مسواک زدن معمولاً به خوبی تمیز نمی‌ شوند.

 

 

همیشه پیشگیری بهتر از درمان است، پس با رعایت مواردی که نام بردیم حتی تا سنین کهنسالی هم می‌ توانید دندان‌ های سالم و زیبایی داشته باشید. با چکاپ دندانپزشکی از سلامت دندانهای خود اطمینان حاصل کنید، زیرا همان‌ طور که در این مطلب اشاره کردیم ممکن است دندان ظاهر سالمی داشته باشد ولی از داخل کاملاً بپوسد. کودکان را در سن ۷ سالگی به مطب دندانپزشکی ببرید و سالیانه چکاپ‌ های منظم را برای آنها هم انجام دهید. باید مسواک زدن برای کودک شما تبدیل به عادت همیشگی شود. همچنین مصرف مواد قندی را به حداقل برسانید.