02122383900

ممکن است افراد انواع و اقسام زخم ها را تجربه کنند. ایجاد زخم در دهان به عنوان یک پدیده منحصر به فرد نمی باشد بلکه به اشکال مختلفی می تواند نمود پیدا کند. این زخم ها ممکن است در هر کجای دهان شما ظاهر شود که با رنگ های سفید و بعضا زرد مشاهده می شوند.

زخم های دهان ممکن است در نواحی زیر دیده شوند که شامل:

• لثه

• زبان

• سقف دهان (کام)

• گونه های داخلی

• لب های داخلی

این زخم ها اغلب دردناک هستند و می توانند در هنگام خوردن، نوشیدن و صحبت کردن باعث ناراحتی افراد شوند. زخم های دهان تا حدودی می توانند نگران کننده باشند. با این حال، آنها مانند یک عفونت مقاربتی (STI) نیستند و شما نمی توانید آنها را از طریق بوسیدن یا به اشتراک گذاشتن غذا و نوشیدنی آلوده به دیگران سرایت دهید. جدا از هر گونه درد و ناراحتی، زخم های دهان معمولاً بی ضرر هستند و در عرض یک یا دو هفته خود به خود از بین می روند. اما در برخی موارد انواع زخم‌های دهان می‌توانند به بیماری‌های زمینه‌ای مانند ویروس‌ها، بیماری‌های خودایمنی یا مشکلات گوارشی اشاره کنند که نیاز جدی به درمان دارند.

 

آفت دهان

 

درمان سریع زخم دهان

 

آفت دهانی یکی از معمول ترین انواع زخم دهانی است که ممکن است برای هر کسی اتفاق بیفتد. در هنگام بروز این مشکل به پزشک مراجعه کنید. برای تشخیص زخم آفت نیازی به آزمایش نیست. پزشک یا دندانپزشک شما می تواند آنها را با یک معاینه بصری شناسایی کند. در برخی موارد، ممکن است آزمایش هایی برای بررسی سایر مشکلات سلامتی انجام دهید، به خصوص اگر زخم های آفت شما شدید و مداوم باشند.

معمولاً برای آفت‌های خفیف که به خودی خود در طی یک یا دو هفته از بین می‌روند، درمان لازم نیست. اما زخم های بزرگ، مداوم یا غیرعادی دردناک اغلب به مراقبت های پزشکی نیاز دارند. تعدادی گزینه درمانی وجود دارد.

برای درمان سریع این نوع زخم ها ممکن است پزشک معالج تان دهانشویه حاوی استروئید دگزامتازون یا لیدوکائین تجویز کند که مصرف آن ها باعث کاهش درد و التهاب در ناحیه ایجاد زخم ها می شوند.

برای درمان سریع این زخم ها می توانید از محصولات موضعی بدون نسخه نیز کمک بگیرد. الیته این برای مواقعی است که مشکل شما چندان جدی نباشد. محصولات بدون نسخه معمولا به صورت ژل، کرم و دهانشوبه می باشند. برخی از این محصولات از مواد فعالی مانند بنزوکائین، فلوسینونید، پراکسید هیدروژن می باشند که به بهبود زخم های جزئی در دهان کمک زیادی می کنند.

 

تمیز کردن دهان با دهانشویه

 

درمان خانگی زخم دهان

 

اغلب اوقات زخم دهان در داخل لب ها، گونه ها، زبان و سایر قسمت های دهان ظاهر می شود. علت ابتلا به این بیماری می تواند خوردن بیش از حد مواد غذایی ناسالم، عدم تعادل هورمونی، یبوست، اسیدیته، استرس، وراثت و تغذیه و کمبود مواد مغذی و ویتامین‌هایی مانند B کمپلکس، آهن و ویتامین C باشد. در صورتی که زخم های دهانی به موقع درمان نشوند ممکن است باعث بروز مشکلات و نگرانی های عمده ای شوند.

با توجه به اینکه تعداد زیادی دارو نظیر ژل های موضعی زخم دهان، کرم و پمادها وجود دارند اما برخی افراد ترجیح می دهند به دنبال درمان خانگی زخم دهان باشند. در ادامه برخی از روش های درمانی را که در منزل می توانید انجام دهید را به شکل مختصر بررسی خواهیم کرد.

 

جوش شیرین

 

جوش شیرین یا بی کربنات سدیم نیز یک درمان خانگی برای زخم های دهان است. این عنصر را می توانید در هر آشپزخانه ای پیدا کنید. بنابراین لازم نیست برای یافتن آن به تکاپو بیفتید. جوش شیرین حاوی خواص ضد التهابی و ضد باکتریایی است که به کاهش اثر سوزش کمک می کند و زخم دهان شما را در طی چند روز از بین می برد.

جوش شیرین همچنین برای از بین بردن باکتری ها و میکروب های دهان مفید است و همچنین سطح اسیدی را خنثی می کند.

شستشو با محلول آب نمک برای درمان زخم دهان

نمک دارای خواص ضد باکتری، ضد عفونی کننده و ضد میکروبی است که برای از بین بردن باکتری ها و بهبود سریع زخم دهان ضروری است. معمولا توصیه می شود برای درست کردن محلول آب نمک، برای درمان زخم های دهانی از نمک دریا استفاده شود. بنابراین آب نمک ساده برای زخم های دهان نیز مفید است. می توانید در هر آشپزخانه ای مقداری نمک را پیدا کنید و با آن محلول آب نمک را درست کنید.

آلوئه ورا

آلوئه ورا یک مسکن طبیعی است که می تواند برای التیام و درمان سریع و طبیعی زخم های دهان استفاده شود.

نحوه استفاده

مقداری آلوئه ورا تازه را برش دهید، ژل شفاف را استخراج کنید، آن را روی ناحیه آسیب دیده بمالید و آن را به همین صورت بگذارید.

همچنین می توانید مقداری عسل را با آلوئه ورا مخلوط کنید. این درمان را سه بار در روز تکرار کنید.

یخ

قرار دادن مقداری یخ روی زخم دهان نیز می تواند اثر شفابخش و تسکین دهنده داشته باشد و التهاب را کاهش دهد در برخی موارد وجود تورم باعث ایجاد زخم دهان می شود. دو بار در روز مقداری یخ روی ناحیه آسیب دیده بمالید.

خمیر دندان

خمیردندان خاصیت ضد باکتریایی دارد. خمیردندان ها یکی از لوازم ضروری در هر خانه ها هستند که دسترسی به آن ها آسان است. استفاده از آن می تواند التهاب و زخم های دهان را کاهش داده و به سرعت درمان کند. مقداری خمیر دندان را با انگشت خود بزنید و به محل زخم بمالید. بگذارید مدتی بماند سپس دهان خود را بشویید. این درمان را دو بار در روز تکرار کنید.

 

روغن گل میخک

وقتی در مورد مشکلات دهان مانند زخم و دندان درد صحبت می کنیم، روغن میخک یکی از تاثیرگذارترین راه حل های خانگی برای درمان همه آنها در نظر گرفته می شود. استفاده از این ماده در بهبود دردهای دهان و دندان تاثیری شگفت انگیز دارد.

مقداری روغن میخک بردارید و یک تکه پنبه را در آن آغشته کنید و آن را روی ناحیه آسیب دیده بمالید. این درمان را سه بار در روز تکرار کنید. اطمینان حاصل کنید که قبل از استفاده از روغن میخک، دهان خود را به درستی بشویید.

 تمام داروهای خانگی برای درمان زخم های دهان می توانند موثر باشند. بهتر است در صورت ابتلا به زخم دهان خوردن، از انواع غذاهای تند و ترش پرهیز کنید. دهان خود را تمیز نگه دارید. اگر احساس ناراحتی شدیدی دارید و مشکل رفع نشد، لازم است با پزشک خود مشورت کنید.

 

درمان زخم دهان و زبان

 

در حالی که بیشتر زخم‌های دهان خود به خود بهبود می‌یابند، اما در هنگام ایجاد زخم های شدید در ناحیه زبان و دهان، پزشک داروهایی را برای کمک به کاهش ناراحتی تجویز می کند. این داروها به صورت ژل های ضد عفونی و دهان شویه ها هستند. در موارد شدید که زخم های دهان و زبان ایجاد شده مشکلات عدیده ای را برای فرد به وجود می آورند پزشکان از داروهای استروئیدی و سیستماتیک استفاده می کنند.

  • در حالی که نمی توانید به طور کلی از زخم های دهان پیشگیری کنید، کارهایی وجود دارد که می توانید برای کاهش خطر انجام دهید:
  • دندان های خود را دو بار در روز مسواک بزنید و یک بار در روز از نخ دندان برای سلامت دهان و دندان استفاده کنید.
  • برای جلوگیری از تحریک بافت از یک مسواک با موهای نرم استفاده کنید.
  • از یک رژیم غذایی سالم سرشار از میوه ها و سبزیجات تازه استفاده کنید.
  • برای معاینه و تمیز کردن به طور منظم به دندانپزشک خود مراجعه کنید.

اگر پزشک شما فکر می کند که شما یک بیماری زمینه ای دارید که باعث ایجاد زخم می شود، درمان بیماری شما می تواند خطر بازگشت زخم را کاهش دهد. با دندانپزشک خود در مورد راه های مدیریت سلامت خود صحبت کنید.

داروی زخم دهان

همانطور که قبلا اشاره کردیم معمولا درمان دارویی برای زخم هایی استفاده می شود که بیش از چند هفته دوام داشته باشد و از درد شدیدی برخوردار باشد. در این مواقع پزشک یا دندانپزشک معالج شما برای کاهش درد و التهاب از دهانشویه حاوی استروئید دگزامتازون یا لیدوکائین استفاده می کند.

زمانی که زخم های دهانی شدید هستند یا به درمان های موضعی پاسخ نمی دهند، ممکن است از داروهای خوراکی استفاده شود. این داروها ممکن است شامل موارد زیر باشد:

داروهایی به طور مشخص برای درمان زخم های دهانی در نظر گرفته نشده اند، برخی از این داروها مانند درمان زخم روده سوکرالفات (کارافات) که به عنوان یک عامل پوشش استفاده می شود و کلشی سین که معمولاً برای درمان نقرس استفاده می شود.

داروهای استروئیدی خوراکی زمانی که زخم های شدید دهانی به درمان های دیگر پاسخ نمی دهند مورد استفاده قرار می گیرند. اما به دلیل عوارض جانبی جدی، آنها معمولا آخرین راه حل هستند.

در صورتی که زخم ها ناشی از کمبود مواد معدنی در بدن باشد پزشکان اقدام به تجویز داروهای تقویتی و مکمل خوراکی مانند اسید فولیک، ویتامین B-6، ویتامین B-12 یا روی می کنند.

زخم های دهانی خطرناک

برخی از زخم های دهانی بسیار خطرناک هستند و به عنوان بیماری های جدی ای به شمار می روند در ادامه به برخی از این نوع زخم ها اشاره خواهیم کرد.

سرطان دهان

سرطان دهان (سرطان دهان) اصطلاح گسترده ای برای سرطانی است که داخل دهان شما را تحت تاثیر قرار می دهد. سرطان دهان می تواند مانند یک مشکل رایج در لب ها یا در دهان شما باشد، مانند لکه های سفید یا زخم هایی که خونریزی می کنند. تفاوت بین یک مشکل رایج و سرطان بالقوه این است که این تغییرات از بین نمی روند. در صورت درمان نشدن، سرطان دهان می تواند در سراسر دهان و گلو به سایر نواحی سر و گردن گسترش یابد.

سایر علائم سرطان دهان ممکن است شامل موارد زیر باشد:

کاهش وزن

خونریزی لثه

گوش درد

غدد لنفاوی متورم در گردن

زخم سقف دهان باشد. بنابراین در هنگام بروز این علایم سریع به پزشک مراجعه نمایید.

 

درمان زخم های دهانی

 

بیماری پریودنتال

یکی دیگر از انواع زخم های خطرناک بیماری پریودنتال است که در هنگام مشاهده آن باید فورا به دندانپزشک مراجعه نمایید. در صورتی که لثه های شما دچار التهاب شده است و امکان نفوذ باکتری ها در زیر لثه ها وجود دارد لازم است به دندانپزشک مراجعه کنید. زیرا این مشکلات باعث ایجاد عفونت می شود. بیماری پریودنتال می تواند زخم هایی را در دهان ایجاد کند. این زخم ها در اکثر موارد بسیار حساس هستند و در دهان افراد بوی بدی را ایجاد می کنند. درمان این نوع بیماری ها معمولا توسط جراحان متخصص لثه انجام می گیرد.

زخم دهان لیکن پلان

در حقیقت بیماری لیکن پلان به نوعی زخم در دهان اطلاق می شود که به شکل مزمن بروز می کند. این مشکل معمولا در لب ها، غضای دهان ، گونه ها و زبان مشاهده می شود. برای تشخیص این بیماری باید بدانید که نواحی درگیر به شکل تار عنکبوت می شوند. لکه های ناشی از این بیماری بسیار متورم به رنگ قرمز و دردناک می باشند. معمولا بر اثر این بیماری زخم هایی در دهان افراد ایجاد می شود که در زمان غذا خوردن، مسواک زدن این زخم ها سر باز کرده و دچار خونریزی می شوند. نکته مهم این که بیماری لیکن پلان درمان خاصی ندارد اما مسری نیست. برای کنترل این بیماری معمولا از داروهای پاسخ ایمنی و کورتیکواستروئیدها، خمیردندان های ملایم استفاده می کنند.

زخم دهان لکوپلاکیا

لکوپلاکیا به گونه ای از بیماری زخم دهان گفته می شود که به صورت یک زخم سفیدرنگ در دهان مشاهده می شود. این بیماری معمولا در افرادی که به استعمال دخانیات می پردازند بروز می کند. بیماری لکوپلایکیا اغلب به صورت لکه های سفیدی است که در دیواره زبان یا بخش هایی از دهان مشاهده می شود. در برخی از موارد این بیماری به صورت برجستگی هایی در دهان افراد بروز می کند. این بیماری بی خطر است و معمولا به خودی خود درمان می شود. اما در برخی موارد که از شدت بیشتری برخوردار است در دراز مدت امکان ابتلا به سرطان دهان وچود دارد.

برخی دیگر از بیماری ها مانند برفک دهان، مونونوکلئوز عفونی، موکوسل، التهاب لثه یا ژنژویت، آبسه دندان و لثه،تبخال، آفت دهان بیماری هایی هستند که باید با مداخله پزشک درمان شوند.

آیا برای درمان زخم دهان باید به دندانپزشک مراجعه کنم؟

در برخی موارد انواع زخم دهان ممکن است نیاز به درمان با داروهای تجویز شده توسط پزشک از جمله آنتی بیوتیک داشته باشند. گاهی اوقات یک زخم معمولی می تواند عفونی شده و به آبسه دهان تبدیل شود.در این مواقع لازم شما باید به پزشک مراجعه کنید اگر:

درد شدیدی دارید

هر درد ناشی از زخم ها برای بیش از چند روز باقی می ماند یا بدتر می شود

زخم ها بعد از دو هفته از بین نمی روند

ضایعاتی به قطر بزرگتر از 1/2 اینچ دارید

شما بیش از چهار زخم در یک زمان دارید

زخم ها باعث می شوند شما در هنگام غذا خوردن دچار مشکل شوید.

شما مدام دچار زخم های دهان می شوید (بیش از چهار بار در سال)

زخم ها خونریزی می کنند

درجه حرارت بالا دارید یا احساس خستگی می کنید

شما در هنگام ایجاد زخم ها از مشکلات جسمی همزمان نیز رنج می برید.

 

سوالات متداول

چه زمانی باید به ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی خود مراجعه کنم؟

هر کسی ممکن است به زخم دهان مبتلا شود. اما اگر موارد زیر را دارید باید با دندانپزشک خود تماس بگیرید: زخم های دهانی که سه هفته یا بیشتر طول می کشد. زخم های جدیدی که قبل از بهبود زخم های قدیمی ظاهر می شوند. زخم های دهانی که قسمت خارجی لب شما را تحت تاثیر قرار می دهد. دردی که با دارو بهبود نمی یابد. زخم های غیر معمول بزرگ دهان. زخم های دهانی که بدون درد هستند.

آیا زخم دهان با آفت دهان تفاوت دارد؟

"زخم دهان" یک اصطلاح گسترده است که هر زخم یا زخمی در داخل دهان شما را توصیف می کند. همانطور که قبلا ذکر کردیم، آفت دهان شایع ترین نوع زخم دهان است. حدود 20 درصد از جمعیت دنیا را تحت تأثیر این بیماری قرار گرفته اند. بسیاری از مردم از اصطلاحات "زخم دهان" و "آفت دهان" به جای یکدیگر استفاده می کنند. اگر کمبود فولات، ویتامین B یا آهن دارید، ممکن است دچار آفت شوید. اما در بیشتر موارد، آفت بدون علت شناخته شده و بدون دلیل خاصی ظاهر می شود. آفت ها همچنین می توانند عود کنند یعنی در طول زندگی شما می آیند و می روند. برخی از افراد زخم های آفت را با تبخال ها اشتباه می گیرند، اما آنها بسیار متفاوت هستند. یک آفت در داخل دهان شما ظاهر می شود. در حالی که تبخال در خارج از دهان، معمولاً روی لب‌ها ایجاد می‌شود. آفت دهان مسری نیست، اما تبخال مسری است.

چگونه متوجه می شویم که زخم دهان ما خطرناک است؟

هر زمان که زخم دهانی دارید که بیش از سه هفته طول می کشد، به دندانپزشک خود مراجعه کنید. زخم‌های دهانی که از بین نمی‌روند می‌توانند به سایر بیماری‌های زمینه‌ای اشاره کنند.

آیا زخم دهان نشانه سرطان است؟

معمولا نه، اما ممکن است. زخم دهانی که از بین نمی رود می تواند نشانه سرطان دهان باشد. در بیشتر موارد سرطان دهان، زخم های دهان روی یا زیر زبان ظاهر می شوند. بیشتر زخم های دهان بی ضرر هستند. اما اگر زخم دهانی دارید که بهبود نمی یابد، باید با یک دندانپزشک یا پزشک متخصص صحبت کنید.