02122383900

آمالگام بهتره یا کامپوزیت

آمالگام بهتره یا کامپوزیت؟ مطمئنا این سوال هنگام پرکردن دندان ها پیش خواهد آمد؟ وجود حفره در دندان ها باعث می شود که دندانپزشک برای بیمار درمان پرکردن و عصب کسی را پیشنهاد کند. در اینجا افراد دوگزینه برای پرکردن حفره دندان دارند. معمولا اولین سوالی که برای فرد در چریان پرکردن دندان پیش خواهد آمد این است، آمالگام بهتره یا کامپوزیت، همیشه به شکل قطعی پاسخی وجود ندارد، برای درک بهتر این موضوع دندانپزشکی در سعادت آباد قصد دارد به بررسی مزایا و معایب هر کدام از روش ها بپردازد.

بهترین راه حل برای درمان حفره دندان کدام است؟

همانطور که قبلا اشاره کردیم همواره این سوال وجود دارد آمالگام بهتره یا کامپوزیت، در حالی که پرکننده های آمالگام بادوام تر و طولانی تر هستند، پرکننده های کامپوزیت به دلایل متعدد ایده آل هستند. جدای از تفاوت زیبایی شناختی آشکار، نحوه چسباندن آمالگام به دندان نیاز به برداشتن ساختار بیشتری از دندان دارد که آن را به گزینه ای تهاجمی تری برای شروع تبدیل می کند. برای پر کردن آمالگام همچنین به یک عمل خورنده نیاز دارد که پس از قرار دادن رخ مواد می دهد تا در اطراف لبه های پرکننده مهر و موم ایجاد کند.

برای پرکردن دندان با کامپوزیت همرنگ دندان، لازم است ساختار دندان کمتری از برداشته شود، زیرا این نوع ترمیم به دندان چسبیده است و رزین نیاز به آماده سازی کمتری دارد. از آنجا که رزین کامپوزیت به دندان می چسبد، برخلاف آمالگام، نشتی یا ترک خوردگی کمتری دارد. نشتی اساساً به این معنی است که فرصتی برای باکتری ها وجود دارد تا در اطراف حاشیه های پرکننده نفوذ کنند. هنگامی که این اتفاق می افتد، باکتری ها در زیر ماده ی پرکننده تجمع کرده و باعث خرابی دندان می شوند.

علاوه بر این، پرکننده‌های آمالگام نسبت به پرکننده‌های کامپوزیت به تغییرات دمایی که با خوردن، آشامیدن و تنفس ایجاد می‌شود، واکنش متفاوتی نشان می‌دهند. آمالگام ها به ترموسایکلینگ (انبساط و انقباض با قرار گرفتن در معرض دما) حساس هستند که می تواند منجر به شکستگی های کوچک در دندان شود. فلز موجود در پرکردگی های نقره نیز به عاج (لایه دندان در زیر مینای دندان) نفوذ می کند و باعث سیاه شدن دندان اطراف پرکردگی می شود. با این حال هنوزم هم نمی توانیم با اطمینان بگوییم کدامیک آمالگام بهتره یا کامپوزیت

مواد آمالگام بهتره یا کامپوزیت

در ادامه بحث آمالگام بهتره یا کامپوزیت باید به این نکته اشاره کنیم تکنولوژی دندانپزشکی اخیرا شاهد نوآوری های قابل توجهی به خصوص در دندانپزشکی ترمیمی و خدمات زیبایی دندان داشته است. امروزه به راحتی می توانیم از روش های ترمیمی دندانی به استفاده کنیم تا دندان های آسیب دیده ظاهر، بافت و عملکرد مشابهی با دندان های طبیعی ما داشته باشد. وقتی صحبت از پر کردن حفره‌های دندان به میان می‌آید، انتخاب معمولاً بین آمالگام نقره‌ای قدیمی و پرکننده‌های کامپوزیت سفید است.

یکی از بحث برانگیزترین سوالات در دندانپزشکی این است که برای پر کردن حفره ها کدام گزینه بهتر است: مواد آمالگام بهتره یا کامپوزیت ؟ اگر ظاهر ملاک بود، رزین کامپوزیت سفید برنده قطعی است، اما وقتی صحبت از ماندگاری آنها به میان می آید، پرکردن با آمالگام است بهترین گزینه می باشد.

پرکننده های آمالگام

در پاسخ به پرسش آمالگام بهتره یا کامپوزیت باید بگوییم دندانپزشکان بیش از یک قرن است که از آمالگام استفاده می کنند زیرا این ماده ماندگاری طولانی دارد (تا 15 سال) و ارزان است. آمالگام که پرکننده نقره نیز نامیده می شود، از مخلوطی از نقره، قلع، مس و جیوه ساخته می شود. آمالگام نه تنها سریعتر از کامپوزیت جامد می شود، بلکه بسیار قوی تر و قابل دسترس تر است.

با این حال، سختی آمالگام نسبت به رزین کامپوزیت مزیتی ندارد زیرا پر کردن دندان با ماده ای قوی تر از خود دندان خوب نیست. مواردی از ایجاد خطوط ترک در دندان با پرکردن آمالگام به دلیل استحکام مواد گزارش شده است. اگرچه دندان‌های دارای پرکننده‌های کامپوزیت نیز ترک می‌خورند، اما این موارد بسیار نادر است.

پرکردن دندان با کامپوزیت

در ادامه موضوع آمالگام بهتره یا کامپوزیت قصد داریم به بررسی کامپوزیت بپردازیم. رزین کامپوزیت از مخلوط پلاستیک و شیشه ساخته می شود. از آنجایی که پرکننده های کامپوزیت دارای رنگ سفید هستند، دندانپزشکان اغلب از آنها برای دندان های جلویی استفاده می کنند تا از لبخندی درخشان و جذاب اطمینان حاصل کنند. آنها از نظر زیبایی شناسی دلپذیر هستند اما گرانتر هستند و قیمت آن ها تواند دو برابر قیمت آمالگام باشد. در طی فرآیند پر کردن، کامپوزیت در رسوبات کوچک پر می شود و از نور لیزر برای جامد کردن لایه ها استفاده می شود. سپس دندانپزشک کامپوزیت را با شکل دندان تنظیم می کند. اگرچه ظاهر بهتری نسبت به پرکننده های آمالگام دارند، اما بیشتر در معرض تغییر رنگ هستند، به خصوص اگر فرد چای یا قهوه بنوشد.

چه زمانی باید پرکننده آمالگام را تعویض کرد؟

در ادامه آمالگام بهتره یا کامپوزیت این سوال پیش خواهد آمد آیا امکان تعویض یا برداشتن آمالگام وجود دارد؟ درباره تعویض آمالگام و جایگزینی آنها با پرکننده های کامپوزیت به دلایل صرفاً زیبایی توصیه نمی شود. اگر پرکننده آمالگام شما سالم، در شرایط خوبی است و هیچ پوسیدگی در زیر آن وجود ندارد، برداشتن آن توصیه نمی‌شود، زیرا نیاز به برداشتن غیرضروری ساختار دندان سالم را دچار آسیب دیدگی می کند. برداشتن آمالگام می تواند باعث ایجاد ترک در دندان باقی مانده شود و خطر آسیب عصبی به دلیل سوراخ کردن مورد نیاز افزایش دهد.

آمالگام ها در طی سالیان طولانی مورد آزمایش قرار گرفته بی خطر می باشند بنابراین مشکلی برای شما به وجود نمی آورند. اگر پرکردن آمالگام شکست خورده باشد، بهتر است پس برداشتن و جایگزینی آن با پرکننده کامپوزیت انجام دهید. اگر ساختار دندانی کافی برای پشتیبانی از پرکننده کامپوزیت وجود داشته باشد این فرایند انجام می شود. در غیر این صورت، دندان باید با روکش های دندان ترمیم شوند.

مزایای پر کردن آمالگام

دندانپزشکی دکتر بالوی پور به عنوان یک مرکز تخصصی دندانپزشکی قصد دارد در ادامه آمالگام بهتره یا کامپوزیت قصد دارد مزیت های پرکردن آمالگام را مورد بررسی قرار دهد.

مواد بادوام : آمالگام ها به عنوان پرکننده های دندانی با اجزای قوی ساخته شده اند که این پرکردگی ها را بسیار بادوام می کند. قادر به مقاومت در برابر سایش و پارگی زیاد است. به طور معمول، این پرکردنی ها می توانند حدود ده تا دوازده سال قبل از اینکه نیاز به جایگزینی توسط دندانپزشک داشته باشید، دوام بیاورند.

مقرون به صرفه: یکی از دلایل اصلی که مردم آمالگام های دندانی را نسبت به سایر گزینه های پرکننده دندان انتخاب می کنند به این دلیل است که این آمالگام ها بسیار مقرون به صرفه هستند. این باعث می شود که برای افرادی که می خواهند پوسیدگی دندان را به سرعت با در نظر گرفتن مقرون به صرفه درمان کنند، گزینه ایده آلی باشد.

مزایای پر کردن آمالگام

مزایای پرکردن با کامپوزیت

دندانپزشکی دکتر بالووی پور در مورد آمالگام بهتره یا کامپوزیت و مزیت های کتمپوزیت می گوید، پرکننده های کامپوزیت در رنگ های مختلفی وجود دارند که به آنها اجازه می دهد با دندان های طبیعی شما بهتر ترکیب شوند. این می تواند به بهبود ظاهر زیبایی دندان شما کمک کند و پرکردگی ها را کمتر به چشم بیاورد. این مواد همچنین نسبت به سایر پرکننده‌های دندان حساسیت کمتری دارند و برای افرادی که دندان‌های حساسی دارند انتخاب خوبی هستند.

پرکردگی های کامپوزیتی نیز می توانند بیشتر از پرکردگی های دندان سنتی دوام بیاورند. این به این دلیل است که آنها روی سطح دندان اعمال نمی شوند بلکه برای پر کردن فضای بین دندان و پالپ زیرین استفاده می شوند. این باعث می شود که آنها در برابر سایش مقاوم تر شوند.

پر کردن کامپوزیت همچنین حاوی فلوراید است که می تواند از پوسیدگی مجدد دندان در آینده جلوگیری کند. این می تواند برای افرادی که مشکلات دندانی مکرر دارند مفید باشد.

بهداشت دهان و دندان پس از پرکردن آن

در ادامه موضوع آمالگام بهتره یا کامپوزیت لازم است به بررسی موارد مهم برای بهداشت دهان و دندان پس از پرکردن دندان بپردازیم. پس از پرکردن دندان ها لازم است موارد زیر را رعایت کنید.

زمانی که تحت تاثیر بی حس کننده موضعی هستید از خوردن غذا خودداری کنید. این می تواند منجر به بریدگی بافت های نرم در دهان، مانند گونه ها شود. معمولاً چند ساعت طول می کشد تا اثرات بی حسی موضعی از بین برود.

پر کردن با آمالگام نقره تا 24 ساعت طول می کشد که به صورت ثابت در بیاید، بنابراین افرادی که از این روش استفاده می کنند باید به مدت یک روز از خوردن آن طرف دهان خودداری کنند. پرکننده های رزین کامپوزیت بلافاصله تنظیم می شوند، بنابراین نیازی به این کار نیست.

بیماران ممکن است پس از پر کردن متوجه افزایش حساسیت در موضع پرکردگی می شوند. این موضوع باید ظرف چند روز از بین برود. برای کاهش حساسیت دندان می توان از محصولات بهداشتی دهان و دندان ضد حساسیتی استفاده کنند.

بیماران باید پس از پرکردن دندان، بهداشت دهان و دندان را رعایت کنند. این به جلوگیری از ایجاد پوسیدگی دندان در اطراف مناطقی که سطح دندان ها و مواد پر شده به هم می رسند کمک می کند. پوسیدگی در اینجا می تواند منجر به شل شدن پرکردگی ها شود و دندان را در معرض خطر قرار دهد.

بیماران باید در چند روز اول پس از پر کردن از غذاهای بسیار گرم و سرد اجتناب کنند. بیماران باید هر دو سال یکبار معاینه دندانپزشکی انجام دهند تا دندانپزشک بتواند به طور منظم پرکردگی های آنها را تحت نظر داشته باشد و تعیین کند که چه زمانی نیاز به ترمیم یا تعویض دارند.

بهداشت دهان و دندان پس از پرکردن آن

مراقبت های پس از پر کردن دندان

دندانپزشکی دکتر بالوری پور درباره مراقبت های پس از پرکردن دندان می گوید، می توانید برخی از اقدامات مراقبتی پس از پر کردن دندان را انجام دهید تا بهبودی مناسب و کاهش ناراحتی را تضمین کنید.

غذا را با دقت بجوید : پس از عمل پر کردن، هنگام گاز گرفتن یا جویدن مراقب باشید. به یاد داشته باشید که ممکن است چند ساعت طول بکشد تا بی‌حسی ناشی از بی‌حسی موضعی فروکش کند تا اینکه به‌طور تصادفی گونه، زبان یا لب‌های خود را گاز نگیرید.

در ساعت اولیه از خوردن غذا یا آشامیدن خودداری کنید: حداقل تا یک ساعت پس از عمل از خوردن یا آشامیدن خودداری کنید تا در این زمان پرکردگی دندان شما به درستی تنظیم شود. این ماده پرکننده را قادر می‌سازد تا به طور موثری با دندان شما پیوند سفت و محکمی ایجاد کند.

به رژیم غذایی خود توجه کنید.:رژیم غذایی خود را بعد از پرکردن دندان در روز اول به غذاهای نرم محدود کنید. غذاهایی مانند اسموتی، ماست، پوره سیب زمینی و سوپ را انتخاب کنید. از خوردن غذاهای چسبناک، ترد یا سفت خودداری کنید زیرا ممکن است به مواد غذایی آسیب برسانند یا باعث ریزش آن شوند.

در صورت لزوم از مسکن استفاده کنید: پس از پر کردن، در صورت احساس ناراحتی یا درد، می توانید از مسکن های بدون نسخه مانند ایبوپروفن یا استامینوفن استفاده کنید. اگر درد پس از مصرف دوز تجویز شده ادامه یافت یا بدتر شد، با دندانپزشک خود صحبت کنید.

از وارد کردن فشار به دندان پر شده خودداری کنید: تا زمانی که بی حسی از بین نرود و پرکردگی کاملاً سفت شود، سعی کنید از جویدن مستقیم دندان توسط پر شده خودداری کنید. این امر دوام ترمیم را افزایش می دهد و به جلوگیری از آسیب کمک می کند.

بهداشت دهان و دندان را رعایت کنید: با یک مسواک نرم مسواک بزنید تا به آرامی اما به طور کامل دندان های خود را دو بار در روز مسواک بزنید. برای جلوگیری از آسیب رساندن به ترمیم، در اطراف دندان پر شده احتیاط کنید. استفاده روزانه از نخ دندان توصیه می شود، اما از کشیدن محکم روی دندان پر شده خودداری کنید.

مراقبت های پس از پرکردن طولانی مدت دندان

در ادامه بررسی های مربوط به آمالگام بهتره یا کامپوزیت قصد داریم مختصرا به مراقبت های طولانی پس از پرکردن دندان نیز اشاره کنیم.

بهداشت دهان و دندان را به خوبی رعایت کنید: از خمیر دندان حاوی فلوراید استفاده کنید و حداقل دو بار در روز با یک مسواک نرم مسواک بزنید. اطمینان حاصل کنید که توجه ویژه ای به آن داشته باشید و به آرامی اما به طور کامل ناحیه اطراف پرکننده را تمیز کنید. روزانه بین دندان های خود نخ دندان بکشید تا پلاک ها و باقیمانده ها را از بین ببرید و از پر شدن دندان پرهیز کنید.

مراقب علائم مشکل باشید: مراقب هرگونه نشانه ای از درد، حساسیت یا تغییر در نزدیکی دندان پر شده باشید. اگر احساس ناراحتی یا فشار مداوم داشتید یا اگر پرکردگی ترک خورده یا آسیب دیگری داشت، برای معاینه با دندانپزشک خود تماس بگیرید.

از ساییدن یا فشردن دندان ها خودداری کنید: اگر مرتباً دندان های خود را فشار می دهید یا به هم می سایید به دندانپزشک خود مراجعه کنید. برای محافظت از دندان‌ها و کارهای دندان‌پزشکی، مانند پر کردن، ممکن است محافظ دهانی را پیشنهاد کنند که مخصوص شما ساخته شده است.

سخن پایانی

دندانپزشکی دکتر بالوی پور در این مطلب سعی کرد به موضوع آمالگام بهتره یا کامپوزیت بپردازد. مواردی مانند مقایسه ی این دو گزینه، مزیت ها و مراقبت های آن را برای آشنایی بیشتر مورد بررسی قرار دادیم. نکته ی مهمی که وجود دارد این است، که هر کدام از این روش ها مزیت هایی دارند، که بر اساس شرایط بیمار می توانید آن را انتخاب کنید.

 

سوالات متداول

پرکننده آمالگام چیست؟

مالگام دندانی مخلوطی از تقریباً 50 درصد جیوه و 50 درصد پودر آلیاژی است که معمولاً از نقره، روی یا پالادیوم تشکیل شده است. این مخلوط در کپسول هایی توزیع می شود که توسط دندانپزشک تکان داده می شود تا هر دو ماده کاملاً مخلوط شوند. هنگامی که این فرآیند تکان دادن کامل شد، توپ فلزی نرم به دست آمده توسط دندانپزشک از کپسول خارج می شود و مواد نرم به صورت عمده داخل حفره قرار می گیرد و تا زمانی که حفره پر شود به داخل حفره فشار داده می شود. سپس دندانپزشک مواد را حک می کند تا با الگوی بایت دندان بیمار مطابقت داشته باشد. این فرآیند باید در چند دقیقه کوتاه اتفاق بیفتد، زیرا مواد به حدی سخت می شوند که دیگر قابل دوام نباشند.p>

مزایای پرکردن دندان با آمالگام چیست؟

پرکردگی‌های آمالگام به دلیل اینکه از فلز تشکیل شده‌اند قوی هستند و می‌توانند فشار سنگین گاز گرفتن را تحمل کنند و در درجه اول استفاده را برای دندان‌های عقب توصیه می‌کنند. مواد پرکننده آمالگام نسبتاً ارزان است. بیشتر شرکت های بیمه دندانپزشکی پرکردن آمالگام را پوشش می دهند.

پرکننده های کامپوزیتی دندان چیست؟

کامپوزیت ها از پلیمرهایی ساخته می شوند که یک پلاستیک سخت را تشکیل می دهند. ترکیبات پرکننده با پلیمرها قرار می گیرند تا به مواد استحکام دهند. کوارتز، سیلیس یا باریم اغلب به عنوان پرکننده استفاده می شود. متفاوت از ترکیب آمالگام، هیچ محدودیت زمانی برای قرار دادن کامپوزیت ها وجود ندارد. بیشتر آنها با نور تنظیم می شوند، بنابراین دندانپزشک زمان دارد تا مواد را قبل از سخت شدن با نور قرار داده و تنظیم کند.

مزیت های کامپوزیت برای پرکردن دندان ها چیست؟

مواد پرکننده کامپوزیت حاوی جیوه نیست، بلکه حاوی ذرات اکریلیک و شیشه است. مواد پرکننده را می توان به گونه ای رنگ کرد که با دندان مطابقت داشته باشد که بسیار طبیعی به نظر می رسد. مواد پرکننده کامپوزیت در پایان عمل به سرعت سخت می شود، بنابراین می توان بلافاصله پس از خروج از مطب دندانپزشکی آن را غذا بخورید البته مراب باشید. بخش کمتری از ساختار دندان در این روش از بین می رود، زیرا به منطقه کمتری برای آماده سازی نیاز است.

کامپوزیت ها از پلیمرهایی ساخته می شوند که یک پلاستیک سخت را تشکیل می دهند. ترکیبات پرکننده با پلیمرها قرار می گیرند تا به مواد استحکام دهند. کوارتز، سیلیس یا باریم اغلب به عنوان پرکننده استفاده می شود. متفاوت از ترکیب آمالگام، هیچ محدودیت زمانی برای قرار دادن کامپوزیت ها وجود ندارد. بیشتر آنها با نور تنظیم می شوند، بنابراین دندانپزشک زمان دارد تا مواد را قبل از سخت شدن با نور قرار داده و تنظیم کند.