02122383900

 

سلامت دندان تنها منحصربه دندان های شما نمی شود. لثه ها نیز نیاز به مراقبت و نگهداری دارند. لثه ها دارای بافت ظریفی هستند که از دندان ها، ریشه ها و عصب های دندان محافظت می کنند. این قسمت از دهان به دلیل ساختاری که دارد بسیار حساس هستند.

بدون مراقبت های لازم، لثه ها می توانند انواع مختلفی از بیماری های مزمن دندانی را ایجاد کنند که این بیماری ها معمولا منجر به عواقب جدی خواهند شد.

خارش لثه ها می تواند نشانه ای از چندین بیماری مختلف باشد. اینها شامل بیماری لثه، آلرژی، تغییرات هورمونی و غیره است. تشخیص اینکه کدام بیماری باعث خارش لثه‌های شما می‌شود می‌تواند به شما در یافتن درمان و توقف خارش کمک کند.

 

خارش لثه

 

دلایل احتمالی خارش لثه ها

آگاهی از دلایل و علت خارش لثه می تواند به افراد در یافتن روش درمانی مناسب کمک کند. اگر مطمئن نیستید که چه چیزی باعث این علائم در لثه شما شده است. لازم است با دندانپزشک خود قرار ملاقات بگذارید. با توضیحات شما و معایناتی که دندانپزشکان انجام می دهند علت خارش لثه های شما مشخص خواهد شد.

آسیب های لثه چیست؟

ضربه یا آسیب به لثه می تواند باعث درد، ناراحتی و خارش شود. این صدمات ممکن است در نتیجه یک آسیب فیزیکی مانند آسیب وارده در حین انجام یک ورزش باشد. آسیب نیز ممکن است نتیجه رفتارهای شخصی فرد باشد. فشردن دندان ها بر روی همدیگر که به آن دندان قروچه نیز می گویند، می تواند باعث سردرد، درد فک و حتی خارش لثه شود. لثه ها همچنین ممکن است در اثر استفاده از سیگارهای الکترونیکی و استعمال سیگار تحریک شده و دچار خارش شوند.

تجمع پلاک های دندانی

پلاک های دندانی به صورت یک پوشش نازک یا یک ماده بی رنگ و چسبنده هستند که می تواند در طول زمان ایجاد شوند. ایجاد آن ها از طریق مخلوط شدن مخاط و غذا با باکتری ها می باشد. عدم رعایت بهداشت دهان و دندان و عدم رسیدگی باعث بروز تجمع پلاک ها در دهان می شود. با گذشت زمان، پلاک های دندانی می توانند منجر به بیماری لثه شوند. علائم تشکیل پلاک ممکن است شامل حساسیت لثه، خونریزی هنگام مسواک زدن و خارش لثه باشد. در صورت بروز این موارد سریعا به دندانپزشک خود مراجعه نمایید.

بیماری التهاب لثه

مرحله اول بیماری لثه، التهاب لثه است. نام دیگر بیماری لثه بیماری پریودنتال است. ژنژیویت شکل خفیف این بیماری است و به دلیل تجمع پلاک ایجاد می شود. در مرحله، ژنژیویت احتمالاً بیمار عوارض چندانی را مشاهده نخواهید کرد.

عکس العمل های آلرژیک

حساسیت یا آلرژی به چیزهای خاص ممکن است باعث خارش لثه شود. این موارد شامل غذاها، دانه ها، داروها و حیوانات خانگی است. حتی آلرژی های فصلی مانند تب یونجه می تواند باعث خارش لثه شود.

 

تغییرات هورمونی

نوسانات در سطح هورمون طبیعی شما ممکن است بر احساس لثه شما تأثیر بگذارد. زنان در دوران بارداری، بلوغ، قاعدگی یا یائسگی ممکن است بیشتر دچار خارش لثه شوند. آنها همچنین ممکن است علائم دهانی دیگری از جمله درد، حساسیت و خونریزی را در این مواقع تجربه کنند.

خشکی دهان

دهان انسان به شکل طبیعی رطوبت مورد نیاز خود را تامین و تنظیم می کند. گاهی اوقات، برخی شرایط پزشکی یا داروها باعث می شوند باعث جلوگیری از تولید بزاق کافی برای مرطوب نگه داشتن لثه و زبان در دهان افراد می شوند. این امر می تواند منجر به خشکی دهان شود و یکی از علائم شایع این حالت بیماری خارش لثه است.

استفاده از دستگاه های دندانپزشکی نامناسب

پروتزهای مصنوعی و وسایل ارتودنسی که به خوبی در دهان جا نگرفته اند می‌توانند مشکلاتی را برای افراد ایجاد کنند. در صورتی که بین این دستگاه‌ها و لثه‌های شما فاصله وجود داشته باشد، غذا می‌تواند مخفیانه وارد شیارهای موجود شود. در نتیجه باکتری‌ها شروع به رشد خواهند کرد و ممکن است عفونت ایجاد شود. این می تواند منجر به التهاب، حساسیت و خارش لثه شود.

چند مورد از نادرترین دلایل بروز خارش لثه عبارت اند از:

  • آبسه دندان
  • دندان درآوردن کودکان
  • زخم، عفونت یا تبخال دهان
  • سندروم سوزش دهان که در افرادی که دندان مصنوعی دارند احتمال آن بیشتر است.
  • هنگامی که دندان‌ عقل در می‌آید در برخی موارد در حین درآمدن باعث خارش لثه می‌شود.

 

درمان خارش لثه ها

درمان خارش لثه بستگی به این دارد که چه چیزی باعث خارش لثه شده است. چندین مورد از این درمان‌ها برای خارش لثه، درمان‌های خانگی هستند. برخی دیگر ممکن است به درمان توسط دندانپزشک نیاز داشته باشید.

روش های درمانی و داروهای خارش لثه ها

آنتی هیستامین ها: اگر خارش لثه در نتیجه آلرژی باشد، آنتی هیستامین ممکن است علائم را متوقف کنند.

محافظ دندان: با استفاده از محافظ در حین انجام ورزش های تماسی و هنگام خواب از آسیب بیشتر به دندان های خود جلوگیری کنید.

جرم گیری پلاک: این ابزار الکتریکی می تواند به دندانپزشک شما کمک کند تا جرم و پلاک را از بالا و پایین خط لثه شما حذف کند. بعید است که مسواک زدن به تنهایی بتواند تجمع پلاک ها را از بین ببرد. جرم گیری دندان را در مطب دکتر بالوی پور تجربه کنید.

روش درمانی بر روی ریشه: دندانپزشک ممکن است برای برداشتن رسوبات شدید و پلاک ها برای عقب راندن لثه استفاده کند. این روش درمانی باعث می شود دندان ها و لثه ها سطحی تازه پیدا کنند تا بتوانند دوباره به بافت سالم بچسبند.

لیزر: با کمک این روش پلاک و رسوبات را از بین می برند و ممکن است علاوه بر جرم گیری و صاف کردن سنتی یک درمان موثر برای رفع خارش لثه ها باشد.

درمان های خانگی و خودمراقبتی برای جلوگیری از خارش لثه ها

بهداشت دهان و دندان: مسواک زدن و نخ دندان کشیدن دو بار در روز برای سلامت دهان و دندان ضروری است. همچنین باید از خمیر دندانی استفاده کنید که برای جلوگیری از تشکیل جرم و پلاک طراحی شده است. اگر مشکل التهاب یا عفونت لثه دارید، یک دهان شویه ضد عفونی کننده بدون الکل نیز می تواند ایده خوبی باشد. مراقبت خوب از دندان ها و لثه ها در وهله اول می تواند تا حد زیادی از مشکلات بعدی جلوگیری کند.

آب نمک: 1 قاشق چایخوری نمک را در 8 اونس آب ولرم حل کنید. آب را به آرامی در دهان خود بچرخانید و تف کنید. آب نمک می تواند خارش و سوزش لثه ها را تسکین دهد.

تکه های یخ: می توانید به آرامی تکه های یخ را بمکید تا لثه ها خنک شوند و خارش آن متوقف شود. به عنوان یکروش درمانی ، تکه‌های یخ می‌توانند به آبرسانی در لثه های شما کمک کنند.

 

تسکین خارش لثه

 

تغییرات سبک زندگی: یکی از عوامل دیگر تحریک لثه ها سیگار کشیدن است که می تواند سلامت لثه شما را به خطر بیاندازد. ترک می تواند باعث توقف خارش شود. این موارد شامل ترک سیگار الکترونیکی و دیگر دخانیات هم می شود. اجتناب از تناول برخی غذاها که باعث می شوند لثه های شما را تحریک شود. این امر نیز می تواند به کاهش خارش لثه ها کمک زیادی کند. غذاهای تند، اسیدی، نشاسته ای یا قندی رایج ترین عامل تحریک لثه هستند.

چگونه از خارش لثه جلوگیری کنیم؟

بهترین راه برای جلوگیری از خارش لثه، مراقبت از دندان ها و لثه ها است. هر چه مشکلات کمتری با دندان ها و لثه های خود داشته باشید، علائم بیماری پریودنتال کمتری را تجربه خواهید کرد.

این نکات می تواند به شما در جلوگیری از خارش لثه ها کمک کنند:

پاکسازی یا جرم گیری دندان ها: می توانید در سال دو نوبت برای جرم گیری و پاکسازی دندان و لثه ها به دندانپزشک مراجعه کنید. دندانپزشکان در این نوبت ها مشکلات احتمالی دندان و لثه های شما را مورد ارزیابی قرار می دهند.

مسواک زدن روزانه و کشیدن مداوم نخ دندان: حداقل دو بار در روز دندان های خود را مسواک بزنید و نخ دندان بکشید. اگر مشکل التهاب و عفونت داشتید با دهانشویه ضد عفونی کننده بدون الکل دهان خود را بشویید.

دندان های خود را بعد از غذا بشویید: مسواک زدن بهتر است، اما آبکشی غذا را از بین می برد. این فرایند می تواند رشد باکتری ها را کاهش دهد.

مصرف غذاهای تحریک کننده را محدود کنید: غذاهای اسیدی، نشاسته ای و شیرین ممکن است عارضه خارش را در لثه های حساس تشدید کنند. اگر هنگام خوردن این غذاها دچار خارش لثه شدید، برای پایان دادن به علائم، مصرف آنها را کاهش دهید.

 

رعایت بهداشت دهان

 

چه زمانی برای خارش لثه ها باید به دندانپزشک مراجعه کنید

زمانی که خارش لثه های شما سه روز متوالی ادامه داشته باشد و با به کارگرفتن روش های درمان خانگی هم متوقف نشود سریعا به دندانپزشک مراجعه نمایید. در برخی موارد مشاهده شده است که خارش لثه ها به صورت طبیعی از بین رفته اند. در صورتی که این عارضه مداومت پیدا کرد به دنانپزشک مراجعه کرده تا با بررسی نشانه ها علت بیماری را تشخیص دهد.

فراموش نکنید که سلامت دندان شما ارتباط نزدیکی با سلامت کامل بدن شما دارد. مراقبت از لثه ها و دندان ها به مراقبت از کل بدن شما کمک می کند. اگر علائم و نشانه‌های غیرمعمولی را در ارتباط با دهان و دندان خود تجربه می‌کنید، مهم است که بفهمید چه چیزی باعث آن شده است به ایت ترتیب می توانید از ایجاد مشکلات جدی در آینده جلوگیری کنید. در صورت عدم توجه به این موارد خطر ابتلا به مشکلات جدی تر در رابطه با سلامت دندان، از جمله بیماری پریودنتال و آسیب دندان را افزایش می دهید.

پریودنتیت چیست؟

پریودنتیت یک عفونت جدی لثه می باشد که توسط باکتری هایی ایجاد می شود برروی دندان ها و لثه های شما جمع شوند. با پیشرفت پریودنتیت، استخوان ها و دندان های شما ممکن است آسیب ببینند. با این حال، اگر پریودنتیت به موقع درمان شود و بهداشت دهان و دندان به شکل مناسب رعایت شود، می توان آسیب ناشی از این بیماری را متوقف کرد.

علائم بیماری خارش لثه ها

خارش لثه می تواند دلایل مختلفی داشته باشد، بنابراین بررسی علائم دیگری که در کنار خارش لثه ها وجود دارد می تواند به تعیین دقیق تر مشکل کمک کند:

• خارش که سقف دهان را نیز تحت تاثیر قرار می دهد ممکن است یک آلرژی باشد.

• لثه های قرمز، تحریک شده یا ملتهب می تواند نشان دهنده اولین مراحل بیماری لثه باشد.

• درد، درد یا تورم می تواند نتیجه آسیب یا آبسه دندان باشد.

• خارش در لثه هایی که برای مدت کوتاهی خونریزی ملایم داشته اند، شایع هستند، مانند زمانی که فردی برای اولین بار نخ دندان کشیدن را شروع می کند.

• با این حال، خونریزی منظم ممکن است نشانه ای از نگرانی اساسی باشد که دندانپزشک باید بررسی کند.

 

 

 

سوالات متداول

دلایل شایع بیماری خارش لثه چیست؟

یکی از دلایل رایج خارش لثه، تجمع پلاک روی دندان و لثه است. پلاک یک لایه چسبناک است که روی دندان ها یافت می شود و حاوی باکتری هایی است که برخی از قندهای ساده موجود در غذا و نوشیدنی را تجزیه می کند. اگر به مدت طولانی روی دندان بماند، می تواند شروع به سفت شدن کند که با نخ دندان یا مسواک پاک نمی شود. تجمع پلاک زیر خط لثه می تواند باعث تحریک و ملتهب شدن لثه ها شود. این مرحله اولیه بیماری لثه، ژنژیویت نامیده می شود. یک واکنش آلرژیک خفیف می تواند باعث خارش دهان شود. اگر فردی تب یونجه داشته باشد، ممکن است از سندرم آلرژی دهانی (OAS) نیز رنج ببرد که پس از خوردن میوه یا سبزیجات خام باعث خارش یا تورم دهان، صورت، زبان یا گلو می شود. دندان ها و لثه ها به تغییرات هورمونی حساس هستند. برای زنان و دخترانی که دوران بلوغ، بارداری یا یائسگی را تجربه می کنند، تغییرات هورمونی ممکن است باعث خارش لثه یا افزایش خطر ابتلا به بیماری لثه شود. اگر کسی دندان، لثه یا دهان خود را به هر دلیلی زخمی کرده باشد، ممکن است با شروع بهبودی بریدگی ها یا ضایعات دچار خارش شود. فشردن دندان ها اصطلاح پزشکی برای دندان قروچه است. ساییدن می تواند به دندان ها و لثه ها آسیب برساند، از جمله از بین رفتن مینای دندان یا عقب نشینی لثه ها شود. خشکی دهان می تواند یکی از دلایل شایع خارش لثه باشد. بدن به طور طبیعی باید بزاق کافی برای مرطوب نگه داشتن دهان تولید کند، اما برخی از شرایط پزشکی، داروها یا غذاها ممکن است از این امر جلوگیری کنند و در نتیجه احساس خشکی ایجاد کنند. نوشیدن آب زیاد در طول روز باید به سرعت خارش لثه را متوقف کند.

دلایل کمیاب برای خارش لثه ها چیست؟

• دندان درآوردن در کودکان • دندان درآوردن در بزرگسالان بین 17 تا 21 سال که معمولاً دندان عقل بیرون می آید • آفت، تبخال دهان، یا عفونت های ویروسی که می توانند لثه ها را تحت تاثیر قرار دهند • آبسه دندان بهداشت نامناسب دندان دلیل اصلی بسیاری از موارد خارش لثه است زیرا دندان ها و لثه ها به اندازه کافی تمیز نمی شوند و پلاک ایجاد می شود.

گزینه های درمان و تسکین خارش لثه چیست؟

چند کار ساده وجود دارد که افراد می توانند فوراً در خانه برای تسکین خارش و تحریک لثه انجام دهند: • مسواک زدن، نخ دندان کشیدن و استفاده از دهانشویه آنتی باکتریال • شستشوی دهان با محلول آب شور • اگر خارش ناشی از آلرژی بوده باشد، آنتی هیستامین بدون نسخه مصرف کنید در صورت ادامه خارش یا وجود علائم دیگر، فرد باید به دندانپزشک خود مراجعه کند. کنترل التهاب و عفونت کلیدی برای جلوگیری از خارش لثه است.

دلایل بیماری التهاب لثه چیست؟

ژنژیویت یک بیماری شایع است که بیشتر بزرگسالان را در برهه ای از زندگی تحت تاثیر قرار می دهد. این نوعی بیماری لثه است که معمولاً علائم خفیفی ایجاد می کند. با این حال، اگر فرد علت اصلی آن را درمان نکند، می‌تواند به وضعیت شدیدتری تبدیل شود. نکات کلیدی در مورد ژنژیویت عبارتند از: • تجمع باکتری در اطراف دندان شایع ترین علت التهاب لثه است. • علامت اصلی التهاب لثه لثه های قرمز و پف کرده است که ممکن است هنگام مسواک زدن فرد خونریزی کند. • التهاب لثه اغلب با رعایت بهداشت خوب دهان مانند مسواک زدن طولانی تر و مکرر و نخ دندان کشیدن منظم برطرف می شود. علاوه بر این، یک دهانشویه ضد عفونی کننده ممکن است کمک کند.

جلوگیری از بیماری لثه چگونه انجام می شود؟

ممکن است فرد بتواند با رعایت منظم بهداشت دهان و دندان از التهاب لثه در خانه پیشگیری کند. این شامل • مسواک زدن حداقل دو بار در روز • استفاده از مسواک برقی • نخ دندان کشیدن حداقل یک بار در روز • به طور منظم دهان را با دهانشویه ضد عفونی کننده شستشو دهید.