02122383900

 

معمولا رویش دندان دائمی پشت دندان شیری را با عنوان دندان کوسه ای می شناسند. رویش دندان ها به این شکل معمولا باعث ایجاد نگرانی هایی در والدین می شود.

اغلب در سنین 4 تا 6 سالگی ممکن است کودک با مشکلات رویش دندان کوسه ای روبرو شود. زمانی که دندان دائمی شروع به رشد می کند دندان های شیری به صورت طبیعی لق شده و می افتند. در صورتی که جوانه های دندان های دائمی در زیر دندان های شیری قرار نگیرد باعث می شود که کودک دو ردیف دندان داشته باشد.

بیشتر بخوانید: اگر دندان دائمی به موقع رشد نکرد چه کنیم؟

زمانی که کودک شما با این مشکل روبرو می شود بهتر است به مطب دندانپزشکی مراجعه کنید زیرا مشکل در فک پایین امکان دارد به مرور زمان حل شود. در صورتی که کودک شما این مشکل را در فک بالا دارد احتمال انحراف فک وجود دارد بنابراین با مراجعه به دندانپزشک مشخص می شود آیا دندان ها نیاز به کشیدن دارند یا خیر.

در برخی موارد مشاهده می شود به دلیل مقاومت بالای دندان های شیری دندان های دائمی از مقاومت بالایی برخوردار هستند به همین دلیل است که از پشت دندان های شیری بیرون می زنند. در موارد بسیاری مشاهده شده است که چند روز پس از رویش دندان های دائمی امکان دارد این مشکل به خودی خود حل شود.

 

دندان کوسه ای در کودکان

 

چرا دندان کودکان به شکل کوسه ای رشد می کند؟

رویش دندان دائمی در پشت دندان های شیری امری است که هنوز دلیل آن مشخص نشده است. البته حدس هایی در این زمینه وجود دارد که هنوز به اثبات نرسیده است. در هنگام مراجعه به دندانپزشکی کودکان دندانپزشک دندان را معاینه می کند پس از بررسی های لازم در صورت نیاز روش درمانی مناسب را تجویز می کند.

دندانپزشکان اعتقاد دارند این مشکل زمانی بروز می کند که ریشه های دندان شیری به شکل عادی حل نمی شوند و جایی برای رشد دندان دائمی وجود ندارد. بنابراین جای دیگر را برای رشد انتخاب می کنند که از مقاومت کمتری برخوردار باشد.

بعضی از دندانپزشکان این نظریه را دارند که دندان های دائمی به علت شلوغی و ازدحام بیش از اندازه دندان ها در فک پایین به شکل ناهنجار رشد می کنند. برخی دیگر این دیدگاه را دارند که بروز عارضه دندان کوسه ای در کودکان یک انحراف ساده از حالت طبیعی می باشد.

 

رشد دندان کوسه ای یا دندان دائمی در پشت دندان های شیری تا چه حد طبیعی است؟

 

بر اساس پژوهش ها ثابت شده است که ایجاد عارضه دندان کوسه ای یک حالت بسیار شایع در کودکان است. یعنی 10 درصد از کودکان ممکن است این مسئله را تجربه کنند. خوشبختانه در بیشتر موارد مشکل رشد دندان های دائمی در پشت دندان های شیری به شکل طبیعی حل می شود. اما در برخی موارد افراد آن قدر خوش شانس نیستند که این مشکل به شکل طبیعی برای ان ها رفع شود. در این جا مراجعه به دندانپزشکی کودکان الزامی است. مشاهده شده است که برخی از افراد تا زمان بزرگسالی دندان های شیری را در جلوی دندان های دائمی خود داشته اند. برای جلوگیری از بهم ریختگی دندان لازم است هر چه سریعتر به دندانپزشک مراجعه شود.

راه حل برای رفع مشکل دندان کوسه ای

زمانی که کودک در قسمت فک پایین خود به این مشکل دچار شده باشد و دندانپزشک با معاینه دندان های شیری متوجه شود که دندان های شیری لق شده اند درمان خاصی را انجام نمی دهد. در این مواقع حدود 2 تا 3 هفته به بیمار زمان می دهند تا دندان های لق شده به شکل طبیعی بیفتند و کودک تجربه ناخوشایند کشیدن دندان را نداشته باشد. در صورتی که دندان های شیری در این بازه زمانی نیفتادند لازم است که بیمار برای کشیدن دندان های شیری به مطب دندانپزشکی مراجعه کند.

دندانپزشک در این موقعیت با کشیدن و حذف کردن دندان شیری مشکل را حل می کند. در صورتی که دندانپزشکان اقدام به کشیدن دندان های شیری کنند اما همچنان شرایط فک به گونه ای باشد که فضای کافی برای رشد طبیعی دندان های دائمی وجود نداشته باشد و شرایط فعلی دندان های دائمی یعنی حالت قرار گیری آن ها به عنوان موقعیت نهایی به نظر برسد؛ دندانپزشک برای اصلاح شرایط از یک روش درمانی به نام دیسکینگ استفاده می کند، تا بتواند فضای لازم را برای رشد دندان های دائمی به وجود بیاورد.

در این شیوه درمانی دندانپزشک مقداری از مینای دندان های مجاور بیمار را تراش می دهد تا جای کافی برای رشد دندان ها وجود داشته باشد.

در صورتی که دندان شیری هنوز لق نشده باشد و دندان های دائمی شروع به رشد کرده باشند در این موقعیت توصیه می شود که بیمار دندان های شیری را به سرعت بکشد. در بیشتر موارد پس از این که دندان های شیری حذف شدند بر اثر فشارهای زبان دندان های دائمی زبان دندان ها به جای اصلی خود باز می گردند.

در صورتی که عارضه دندان کوسه ای در فک بالا بروز کند لازم است که فرد در کوتاه ترین زمان ممکن به دندانپزشکی مراجعه کرده و برای کشیدن دندان های شیری اقدام نماید. به این دلیل که تاخیر در کشیدن دندان های شیری در فک بالایی باعث می شود فرد در آینده نیاز به درمان های ارتودنسی داشته باشد.

بعضی از والدین این تصور کاملا اشتباه را دارند که دندان های شیری موقتی هستند و نیازی به مراقبت ندارد و دلیل این ذهنیت را موقتی بودن دندان های شیری می دانند. بنابراین مراقبت چندانی برای دندان های شیری انجام نمی دهند. این در حالی است که کودکان برای داشتن یک ظاهر زیبا، جوید غذا و صحبت کردن به این دندان ها نیاز دارند.

علاوه بر این دندان های شیری نقش اساسی برای ایجاد فضای لازم جهت رویش و هدایت دندان های دائمی را بر عهده دارند. بنابراین باید مراقبت و حفظ آن ها کاملا جدی گرفته شود. نکته مهم این است که دندان های شیری باید تا یک سن خاص در دهان کودکان باقی بماند. به عنوان نمونه دندان های آسیایی شیری باید تا ده سالگی به صورت سالم در دندان کودکان باقی بماند.

 

دلیل زود روییدن دندان های دائمی چیست؟

دندان های دائمی ممکن است به دلایل مختلفی زودتر از زمان معین بیرون بیایند. در ادامه قصد داریم به بررسی برخی از این دلایل بپردازیم. یکی از دلایلی که باعث رویش زودتر از موعد دندان های دائمی در کودکان می شود وجود بیماری هایی مانند اختلالات تروئیدی می باشد. زمانی که افراد از مشکل تیروئید فعال رنج ببرند این اتفاق خواهد افتاد. از دیگر مواردی که موجب رویش زودتر از موعد دندان ها در کودکان می شود بلوغ زودرس می باشد. این امر موجب می شود که دندان های دائمی زودتر از موعد مقرر جوانه بزنند. یکی از دلایل دیگری که بسیار کم مشاهده می شود و تقریبا نایاب است داشتن نوعی سندروم یا اختلال در غدد درون ریز می باشد.

در صورتی که بنا بر هر دلیلی کودک مجبور شود دندان شیری خود را بکشد همین امر باعث زودتر رشد کردن دندان ها می گردد. این موضوع بیشتر زمانی اتفاق می افتد که دندان کودکان دچار خرابی می شود بنابراین برای جلوگیری از عوارضی مانند عفونت به دنانپزشک کودک مراجعه می شود و اثدام به بیرون کشیدن دندان می گردد. امروزه می توانیم با استفاده از فیشور سیلانت دندان کودکان به میزان زیادی از بروز این مشکلات جلوگیری کنید.

از دیگر عوامل زود درآمدن دندان های دائمی در کودکان می توانیم به موارد زیر اشاره کنیم.

 

  • داشتن سابقه ژنتیکی
  • کمبود ویتامین‌های بدن مثل A, D
  • عفونت یا بیماری‌های لثه
  • خوردن ضربه به لثه
  • ناهنجاری‌های متابولیکی

عوارض رویش دندان دائمی پشت دندان شیری فک بالا چیست؟

رویش زودتر دندان های دائمی می تواند عوارضی را برای کودکان به دنبال داشته باشد. این عوارض موجب می شود که دندان های کودک از مسیر طبیعی رشد خود خارج شوند و کودک در آینده نیاز به ارتودنسی پیدا کند. از مسیر خارج شدن دندان های دائمی با روش های مختلفی به جای طبیعی برگردانده می شوند. در صورتی که دندان کودکان دچار خرابی یا پوسیدگی شود می توانید با استفاده از روش های درمانی مانند عصب کشی دندان آن ها را تا جوانه زدن دندان های دائمی حفظ کنید.

 

منحرف شدن دندان دائمی از مسیر رشد

برای درمان دندان های دائمی از مسیر رشد ابتدا لازم است که از فک و همه دندان های کودک یک عکس رادیولوژی گرفته شود. محل بیرون زدن دندان ها باید با دقت زیادی مورد بررسی قرار بگیرد. ممکن است دندان های نهفته یا مخفی در فک کودکان وجود داشته باشد که با استفاده از عکسبرداری مشخص می شوند. پس از تشخیص مشکل بنا بر تشخیص پزشک یا دندان های شیری کشیده می شوند یا با استفاده از روش های دیگر دندان را به مسیر رشد خودش هدایت می کنند.

 

مسدود شدن مسیر رشد دندان‌های دیگر

در صورتی که رشد دندان در فک بالایی امکان دارد مندان ها دچار انحراف شود وجود دارد. این امر موجب بسته شدن مسیر رشد دندان ها می شود. برای اینکه جلوی رشد انحرافی آن را بگیریم باید مسیر رشد دندان ها را مسدود کنیم. در غیر این صورت دندان ها از مسیر اصلی خود منحرف می شوند و رشد موربی را تجربه خواهند کرد.

 

فشرده شدن دندان ها بر روی همدیگر

معمولا فشرده شدن دندان ها بر روی همدیگر به علت نبودن جای کافی برای آن ها می باشد. البته این مسئله می تواند به دلیل کوچک بودن فک فرد هم باشد. در این شرایط ابتدا دندان شیری را می کشند پس از آن مراحل درمانی را ادامه داده و در صورت نیاز از وسیع کننده کام استفاده می کنند.

 

بریس برای دندان های دائمی کج یا شلوغ

اگر دندان‌های دائمی کودک شما به هر دلیلی کج یا شلوغ می‌آیند، ممکن است به بریس نیاز داشته باشند. بسیاری از مردم فکر می کنند از بریس ها فقط برای صاف کردن دندان های کج استفاده می شود. با این حال، درمان ارتودنسی سلامت کلی دندان شما را با موارد زیر بهبود می بخشد:

 

• جلوگیری از پوسیدگی و بیماری لثه

• کاهش احتمال از دست دادن دندان

• بهبود توانایی جویدن

• بهبود گفتار شما در صورتی که تحت تاثیر گاز شما قرار گیرد

• کاهش ساییدگی مینای دندان در اثر لمس دندان

• رفع ناهماهنگی فک که منجر به اوربایت یا آندربایت می شود

ارتودنتیست شما در مورد نیازهای دندانی کودکتان با شما صحبت می کند و انواع درمان بریس را توصیه می کند. براکت‌های سنتی نوعی از براکت‌ها هستند که به دندان‌های شما چسبانده می‌شوند. یک سیم نازک تمام براکت ها را به هم متصل می کند و به مرور زمان دندان های شما را به آرامی حرکت می دهد تا به نتایج دلخواه برسید.

ترازهای شفاف با حرکت تدریجی دندان ها در طول زمان به طور مشابه عمل می کنند، اگرچه می توانید بین وعده های غذایی و مسواک زدن ترازها را داخل و خارج کنید. اکثر افراد برای یک تا سه سال به بریس نیاز دارند. هنگامی که درمان بریس شما کامل شد، شب ها از یک نگهدارنده برای حفظ نتایج استفاده می کنید.

 

خدمات دندانپزشکی سعادت آباد

خدمات دندانپزشکی کودکان یک امر بسیار حساس است و همه دندانپزشکان قادر به انجام آن نخواهند بود. بنابراین لازم است به یک مطب دندانپزشکی معتبر در این زمینه مراجعه کنید. دندانپزشکی سعادت آباد علاوه بر ارائه خدمات دندانپزشکی کودک، خدمات رایج دندانپزشکی بزرگسالان مانند لمینت، ایمپلنت، پرکردن، عصب کشی و خدمات زیبایی دندان را انجام می دهد. یکی از مهمترین مراحل درمانی در دندانپزشکی انتخاب یک کلینیک معتبر می باشد. در صورتی که به مراکز غیر معتبر مراجعه کنید ممکن است علاوه بر عدم نتیجه متحمل هزینه های سنگینی هم بشوید.

 

سوالات متداول

چرا گاهی اوقات دندان های شیری به طور معمول نمی افتند؟

سه دلیل اصلی وجود دارد که دندان دائمی گاهی قبل از افتادن دندان شیری شروع به رشد می کنند. زمانی که دندان دائمی شروع به بیرون زدن می کند، به طور کلی به ریشه های دندان شیری فشار می آورد و باعث می شود ریشه های متصل کننده دندان شیری به خط لثه حل شوند. به محض حل شدن مقدار کافی از ریشه، دندان شیری لق می شود و در نهایت می افتد. وقتی دندان دائمی شروع به بیرون آمدن از پشت دندان شیری می کند، ممکن است ریشه های دندان شیری را از دست بدهد. ریشه ها حل نمی شوند و دندان دائمی مجبور می شود در پشت دندان شیری رشد کند. یکی دیگر از دلایل رشد دندان‌های کوسه زمانی است که شلوغی دندان‌های در فک بین متوسط تا شدید وجود دارد که از رشد صحیح دندان دائمی جلوگیری می‌کند. سومین و کمترین دلیل آن زمانی است که دندان دائمی به طور کامل یا جزئی رشد نکرده باشد. دندان‌های کوسه ای معمولاً دردندان‌های فک پایینی ایجاد می‌شوند، اما ممکن است در یرخی مواقع دندان‌های فک بالایی یا دندان‌های آسیاب اولیه را درگیر کنند. زمانی که رویش دندان دائمی روی دندان شیری، دندان‌های جلویی پایین و بالایی را درگیر می‌کند، این احتمال وجود دارد که همین وضعیت برای دندان‌های کناری آنها نیز رخ دهد.

گزینه های درمان برای دندان های کوسه ای چیست؟

در بیشتر موارد، هیچ درمانی برای دندان کوسه لازم نیست. با این حال، چند راه حل برای این وضعیت وجود دارد که شامل موارد زیر است: اگر دندان دائمی تا آخر نیامده است و دندان شیری به تدریج لق می‌شود، والدین نگران نباشند، زیرا این عارضه احتمالاً خود به خود برطرف می‌شود. کودک خود را تشویق کنید تا دندان شیری را تکان دهد تا بیشتر لق شود و صبر کنید تا دندان به طور طبیعی بیرون بیاید. کشیدن دندان ، هنگامی که دندان دائمی در حدود 75 درصد رویش پیدا کرد یا زمانی که کودک شما از محدوده زمانی طبیعی رویش دندان دائمی خارج شد، دندانپزشک شما احتمالاً دندان شیری را می کشد. دندان جدید معمولاً به محض از بین رفتن دندان شیری که سر راه قرار گرفته است، به سمت جلو و در محل مناسب حرکت می کند. ممکن است چندین هفته و گاهی ماه ها طول بکشد تا دندان جدید به طور کامل در موقعیت صحیح قرار گیرد.

عدم توجه به درمان دندان کوسه ای چه عواقبی دارد؟

گاهی اوقات، اگر دندان های شیری به موقع نیفتند و باعث رشد دندان های دائمی در پشت آن ها نشود، دندان ها شروع به انحراف می کنند. دندان ها از موقعیت یا تراز مناسب خارج می شوند که ممکن است باعث مشکلات احتمالی ارتودنسی در آینده شود. پس از ارزیابی، اگر دندانپزشک کودک شما تشخیص دهد که کشیدن بهترین راه حل است، معمولااین کار به آسانی انجام خواهد گرفت. به طور کلی، ریشه‌های دندان شیری بسیار کوتاه‌تر و کوچک‌تر از دندان های دائمی است، بنابراین می‌توان آن‌ها را بسیار راحت‌تر از دندان دائمی بزرگسالان درآورد.

آیا رعایت بهداشت برای دندان‌های شیری ضروری است؟

رعایت بهداشت دهان و دندان برای کودکان در همان سال‌های اولیه بعد از رویش دندان‌ها باید انجام گیرد. از مهم‌ترین اقدام‌ها، آموزش مسواک زدن به کودکان است. بعد از دوسالگی و کاهش میزان مصرف شیر، کودکان باید تا جهار وعده در روز مسواک بزنند

روش‌های تسکین درد کودک در حین رویش دندان چیست؟

گاهی رویش دندان در کودکان با درد شدیدی همراه خواهد بود، به گونه‌ای که کودک حتی حاضر به خوردن غذا نیز نیست. در این مواقع حتماً باید به دندانپزشک مراجعه کرده و در برخی موارد از ژل‌های بی‌حسی استفاده نمود.