همه افراد به دندانپزشکی نیاز دارند. متاسفانه بسیاری از مردم این نکته را درک نمی کنند و فقط در مواقعی که دچار مشکلات عدیده ای می شوند به دندانپزشکی مراجعه می کنند. این در صورتی است که مراجعه به دندانپزشکی باید از کودکی انجام شود.
همه مردم در هر سنی که باشند حداقل سالی یک بار باید به دندانپزشکی مراجعه کرده تا وضعیت دندان های آنها به طور کامل بررسی شود.
بسیاری از مواقع پوسیدگی دندان ها، خرابی ریشه دندان ها و ... با مراجعه زود هنگام به دندانپزشکی قابل درمان هستند، بدون آنکه دندانی کشیده شود یا مشکلاتی دیگر برای افراد پیش بیاید.
متاسفانه به دلیل ترس و مسائل دیگر کودکان حاضر نیستند به پزشک مراجعه کنند. این ترس در کودکان برای رفتن به دندانپزشکی بیشتر است. دلیل ترس کودکان از رفتن به دندانپزشکی کاملا واضح است، اما می توان تدابیری اندیشید تا این ترس برای همیشه به شجاعت تبدیل شود.
اولین تجربه کودکان از رفتن به دندانپزشکی
مهمترین نکته ای وجود دارد این است که کودکان باید احساس کنند بر ترس خود غلبه می کنند. این موضوع فقط در اولین تجربه آنها در مراجعه به دندانپزشکی به وجود می آید. کوچکترین تصاویر، حرکات، اتفاقات و رفتار ها در ذهن کوک ثبت می شود. همه ما نیز خاطرات زیادی از کودکی به یاد داریم. خاطراتی که امروزه ما را از انجام برخی از کار منع می کند. برخی از بزرگسالان از رفتن به دندانپزشکی هراس دارند، اگر از آنها بپرسید حتما می گویند در کودکی تجربه بدی از رفتن به دندانپزشکی کسب کرده اند.
پس اولین ملاقات با دندانپزشک بسیار قابل اهمیت است. توصیه ما به شما این است، قبل از آنکه مشکلی برای دندان های کودک تان به وجود بیاید او را به دندانپزشکی ببرید. زیرا در این صورت دندانپزشک درمان خاصی روی دندان های کودک ندارد و به راحتی می تواند با او ارتباط دوستانه برقرار کند.
این جلسه می تواند برای کودک زمینه ساز احساسات خوبی نسبت به دندانپزشک باشد. اما اگر در هنگام درد یا مشکلات دیگر، کودک را به دندانپزشکی ببرید به طور حتم تجربه خوبی از رفتن به دندانپزشکی کسب نخواهند کرد. از یک طرف درد و از طرف دیگر ترس از درمان کودک را کلافه می کند که این امر ترس وی را به چندین برابر می رساند. فریاد زدن، جیغ کشیدن، گریه کردن، تکان دادن دست و پا و دیگر اعضای بدن واکنش کودکان نسبت به دندانپزشک است. در نتیجه نه تنها درمانی انجام نمی شود بلکه احساسات بدی در کودک نیز به وجود می آید که باعث می شود در جلسات دیگر نیز کودک واکنش ها عصبی و ترس خود را تکرار کند.
اما دلیل ترس کودکان از دندانپزشکی ها و دیگر پزشکان چه می تواند باشد؟ متاسفانه باید گفت علت ترس زیاد کودکان از پزشکان، والدین هستند. والدین به صورت ذاتی عادت به ترساندن کودکان دارند تا به این ترتیب آنها را از انجام برخی از کار های نادرست و خطرناک بهراسند. اما این ترساندن می تواند زمینه ساز مشکلات جدی در کودکان شود. همین که آنها حاضر نیستند به هیچ پزشکی مراجعه کنند بزرگترین مشکل والدین است.
پس بهتر است با منطق کودکانه با آنها صحبت کرد، ترساندن کودک از آمپول، دکتر، سرم و هر چیز دیگر دلیل اصلی ترسیدن آنها از رفتن به دندانپزشکی است.
با ترس کودکان چه باید کرد؟
برای آنکه کودکان از رفتن به دندانپزشکی هراسی نداشته باشند، همانطور که گفته شد بهتر است قبل از هر مشکلی آنها را یکبار به دندانپزشکی ببرید. این دندانپزشک باید پزشک همیشگی کودک باشد. پس باید از قبل به دنبال یک دندانپزشک و متخصص کودکان باشید. دندانپزشک کودکان علاوه بر اینکه باید دارای تخصص کافی در این زمینه باشد، باید ظاهری مهربان نیز داشته باشد. به طور کلی باید دندانپزشکی که را انتخاب نمود که کودکان بتوانند به راحتی با او ارتباط برقرار کنند.
نیاز کودکان به دندانپزشکی
متاسفانه برخی از والدین بر این باورند، که کودکان به دندانپزشکی نیازی ندارند. این در حالی است که از زمانی که دندان ها شروع به رویش کردند باید آنها را به دندانپزشکی برد. بهتر است از همان زمان کودکی حداقل سالی یکبار به دندانپزشکی رفتن عادت شود. اینگونه ترس در کودکان نیز رفته رفته کم می شود.
اما گاهی پیش می اید که به هیچ عنوان کودکان با دندانپزشک خود ارتباط برقرار نمی کنند، این مشکل متاسفانه در اغلب اوقات در مواقع بیماری های دهان و دندان آنها پیش می آید. در این مواقع دندانپزشک برای درمان مجبور است از روش بیهوشی برای درمان استفاده کند.
دندانپزشک می تواند با آموزش های لازم به کودکان در جهت مراقبت آنها از دندان ها، عادت های درستی در بچه ها به وجود بیاورد. اولین جلسه مراجعه به دندانپزشکی می تواند، آموزش مسواک زدن به او باشد. حتی والدین می توانند با تهیه چند هدیه کوچک و جذاب اشتیاق زیادی در کودکان برای مراجعه به دندانپزشکی به وجود بیاورند.
اغلب دندانپزشکان در مواقع رو به رو شدن با بیماری دهان و دندان کودکان سعی می کنند به جای درمان یا بیهوشی، با استفاده از روش های دیگر بیماری را متوقف کنند، تا در نتیجه دندان شیری بیوفتد یا آنکه کودک کمی بزرگ تر شود و بتوان درمان های تخصصی انجام داد. زیرا کودکان تحمل برخی درمان ها را ندارند.