یکی از روش های درمانی در دندانپزشکی ارتودنسی می باشد. ارتودنسی برای دندان های نامرتب بسیار کارآمد است. ارتودنسی برای همه سنین انجام می شود اما بهتر است در سنین نوجوانی برای تسریع در درمان انجام بگیرد. ارتودنسی از براکت ها و سیم های مفتولی تشکیل شده است که روی دندان نصب می شوند.
با توجه به میزان فاصله و زوایای نادرست دندان ها، دندان پزشکی براکت ها را تنظیم می کند در نهایت هدف از ارتودنسی ردیف کردن دندان ها و از بین بردن فاصله میان آنها می باشد همچنین با ارتودنسی دندان های فک بالا و فک پایین به خوبی روی یکدیگر قرار می گیرد که امر جویدن را اصلاح می کند.
طول درمان ارتودنسی
طول درمان با استفاده ارتودنسی در هر بیمار متفاوت می باشد و به موارد بسیاری بستگی دارد. در بیماری هدف از ارتودنسی فقط از بین بردن فاصله میان دندان ها می باشد که این امر به سرعت انجام می شود اما در بیماری دیگر هدف از ارتودنسی تغییر زاویه دندان ها و قرار گرفتن بر سر جای خود است که درمان این نوع بیمار کمی بیشتر به زمان می خواهد.
عوامل تاثیر گذار در مدت زمان درمان با استفاده از ارتودنسی
سن بیمار : در گذشته اغلب دندانپزشکان ارتودنسی را فقط برای سنین پایین انجام می دادند. اما امروزه در هر سنی می توان از ارتودنسی برای درمان زیبایی استفاده نمود. سن بیمار هرچه کمتر باشد (سنین رشد) درمان ارتودنسی سریع تر است زیرا استخوان فک و آناتومی لثه ها در حال رشد است و هنوز تثبیت نشده اند و در اثر اعمال نیرو واکنش به خوبی حرکت خواهند کرد. با گذشت سن رشد طول درمان ارتودنسی دیگر به سن بستگی نخواهد داشت. به همین دلیل بهتر است در سنین پایین به فکر درمان نامنظمی دندان های کودکان باشیم.
وضعیت دندان ها و لثه بیمار : همانطور که در بالا گفته شد دندان های هر فرد با فرد دیگر متفاوت می باشد شاید کسی دندان هایش از نظر زاویه ای نا مرتب باشد در مقابل شاید دندان های فرد دیگر از نظر فاصله میدان دندان ها نا منظم باشد. در هر صورت طول درمان افراد متفاوت است. همچنین درمان دندان ها در فک های کوچک یا بزرگ متفاوت است. اگر دندان های بیمار بسیار نا مرتب و همراستا نباشند بدیهی است طول درمان زیاد خواهد بود.
مراقبت از براکت ها : در ارتودنسی برای تثبیت کردن سیم ها از براکت و کش استفاده می کنند. در ابتدای درمان دندانپزشک معمولا یه بیمار تذکر می دهد که در جویدن غذا بسیار دقت کند تا آسیبی به براکت ها وارد نشود. همچنین ممکن است در اثر خوردن غذا های سخت، سیم ارتودنسی کج شود یا براکت ها شکسته شود در این صورت اختلال در درمان پیش می آید و زمان درمان طولانی تر خواهد شد.
نوع براکت: برکت های موجود در دندانپزشکی ها معمولا متنوع هستند برخی از آنها سرامیکی و جنس شفاف هستند و برخی دیگر فلزی. بیماران معمولا ترجیح می دهند از براکت های رنگی و سرامیکی برای زیبایی استفاده کنند. استفاده از هر نوع براکت امکان دارد در طول درمان اثر متفاوتی داشته باشد.
رعایت بهداشت دهان دندان: رعایت بهداشت دهان و دندان در طول مدت درمان بسیار مهم می باشد. استفاده منظم از نخ و مسواک های مخصوص ارتودنسی اهمیت ویژه ای دارد. معمولا باقی مانده غذا در میان براکت ها و سیم های ارتودنسی باقی می ماند این مواد اگر به سرعت از دهان زدوده نشوند به مرور باعث به موجود آمدن پلاک و به دنبال آن پوسیدگی دندان ها می شود گاهی اوقات نیز التهاب لثه به وجود می آید. در این صورت دندانپزشک مجبور است برای جلوگیری از پوسیدگی تمامی دندان ها براکت ها را جدا کرده و به درمان پوسیدگی رسیدگی کند واضح است که درمان ارتودنسی برای مدتی متوقف خواهد شد.
موارد بالا در طول درمان ارتودنسی تاثیر گذار خواهند بود. بدیهی است هزینه ارتودنسی با طولانی شدن مدت آن بالا خواهد رفت. البته در بسیاری از دندانپزشکی ها مانند دندانپزشکی دکتر یوسف بالوی پور هزینه ارتودنسی به صورت اقساط دریافت می شود.