02122383900

ساختار دندان :

در بررسی آناتومی که بر روی دندانها انجام شده نشان میدهد که دندان از دو بخش اصلی به نام تاج و ریشه تشکیل شده است . قسمت تاج دندان که خود شامل مینا و عاج می باشد . پس از بررسی دندانپزشکان بر روی عاج و مینا مشخص شد که عاج دندان نسبت به پوسیدگی مقاومت بالایی ندارد اما در مقابل ، مینای دندان که بسیار سخت و محکم بوده و مقاومت بالایی نسبت به پوسیدگی دارد.

ریشه ی دندان خود ازدو بخش سمان و عاج تشکیل شده اند . این دو بخش که در برابر پوسیدگی بسیار ضعیف هستند . در اطراف ریشه ی دندان سالم اعصاب و عروق قرار گرفته اند به همین دلیل دندان نسبت به سرما و گرما واکنش نشان می دهد . اما زمانیکه این اعصاب و عروق به علت عفونت ، پوسیدگی و .. از بین بروند آن دندان دیگر زنده نمی باشد اما زنده نبودن دندان بدین معنا نمی باشد که دندانها توانایی خود را در جویدن غذا یا کمک به درست صحبت کردن افراد و ... از دست داده باشند بلکه فقط به عوامل محرک پاسخ نمی دهند .

انواع سطوح دندانی :

-سطح داخلی دندان که در تماس با زبان یا کام می باشد

-سطح خارجی دندان که در مجاورت لبه ها و لپ قرار دارد

-سطح جونده ی دندان ها که بسیار تیز هستند

-سطوح جانبی ، قسمتهایی که در مجاورت دندانهای عقب و جلو قرار گرفته اند

پوسیدگی دندان چیست :

پوسیدگی دندان که در اثر فعالیت میکروبها و باکتریها بر روی دندانها ایجاد می شود .این باکترها با تاثیر بر روی مینا و عاج دندان باعث ازبین رفتن این قسمتها می شوند . فعالیت باکتریها در دهان باعث ایجاد پلاک بر روی دندانها می شود . این باکتریها با استفاده از مواد قندی و کربوهیدراتهایی که در غذاها موجود می باشد تولید اسید می کنند . اسید ایجاد شده به مرور مواد معدنی مینای دندان را ازبین برده و با پیشروی بر روی دندان وایجاد سوراخ در آن  به عاج دندان رسیده و به مرور باعث از بین رفتن کامل دندانها می شود . در صورت مراجعه نکردن به دندانپزشک پوسیدگی پیشرفت کرده و با از بین بردن عروق و اعصاب دندان به ریشه ی دندان رسیده و باعث پوسیدگی ریشه ی دندان می شود پس در صورت دیدن هر گونه تغییرات بر روی دندان سریعا به دندانپزشک مراجعه کنید تا جلوی پیشرفت پوسیدگی دندان را بگیرید .

 

پوسیدگی دندانها بیشتر درچه نقاطی از دندان ایجاد می شود :

1-شیارهایی که بر روی دندانهای جونده قرار گرفته اند مکان مناسبی برای رشد میکروبها و باکتریها می باشد

2- به دلیل اینکه مسواک نمی تواند بین سطوح دندان را به خوبی تمیز کند در نتیجه مکانی برای رشد باکتری ها می شود

3-در محل اتصال دندان به لثه

4-در اطراف دندانهای پر و روکش شده

برای اینکه بتوانیم از پوسیدگی جلوگیری کنیم باید علت آن راشناخته و راه های پیشگیری را شناسایی کرده تا از این طریق بتوانید با پوسیدگی دندان مقابله کنید .

چهار عامل اصلی برای پوسیدگی دندانها وجود دارد که شامل :

1-استفاده از موادی که دارای قند هستند

2-میکروبها

3-مقاومت دندانها

4-زمان

موارد عنوان شده در کنار یکدیگر باعث ایجاد پوسیدگی در دندانها می شود و در صورت نبود یکی از عوامل احتما پوسیدگی دندانها کمتر می شود

دلایل ایجاد پوسیدگی دندان :

1-آشنا نبودن به نحوه صحیح مسواک زدن که باعث آسیب به لثه ها می شود

2- در برخی بیماریهای دهان ،بزاق به مقدار کافی ترشح نمی شود و دهان حالت خشک پیدا کرده در نتیجه محیط مناسب برای رشد باکتریها ایجاد می شود

3- ماندن غذاها در بین دندانها و فضاهایی پر شده و روکش شده ی دندانها

4- مصرف زیاد مواد غذایی حاوی قند و کربوهیدرات

5- برخی بیماریهای لثه

 

 

علائم و نشانه های پوسیدگی دندان :

1-دندان در برخورد با عوامل سرما و گرما حساس شده و در برخی مواقع دچاردرد می شود

2-در محل هایی که دندان پوسیده شده رنگ مینای دندان تغییر پیدا می کند

3-در محل پوسیدگی حفره ایجاد می شود

4-یکی از علتهای بوی بد دهان پوسیدگی دندانها می باشد

5- هنگام استفاده از نخ دندان در صورت وجود پوسیدگی باعث پاره شدن نخ دندان می شود یا در هنگام خوردن ، مواد غذایی در بین دندانها گیر می کنند

نحوه درمان پوسیدگی دندان :

در شرایطی که پوسیدگی دندانها در مراحل ابتدایی باشد با رعایت اصول بهداشتی و درمانهای ابتدایی می توان از پیشرفت آن جلوگیری کرد اما در صورت پوسیده گی زیاد با مراجعه به دندانپزشک می توانید به درمان دندان خود بپردازید .