02122383900

در صورت عدم نظافت دهان و دندان مواد غذایی به جا مانده در میان دندان ها تبدیل به پلاک دندانی می شوند. پلاک های دندان عامل اصلی پوسیدگی دندان ها هستند. مواد غذایی باقی مانده در میان دندان ها با انتشار باکتری سبب به وجود آمدن پلاک ها می شوند. پلاک ها با تجمع و نفوذ در قسمت های مختلف دندان ها و لثه باعث آسیب رسیدن به این بخش ها می شوند. باکتری موجود در پلاک با نفوذ در مینای دندان باعث از بین رفتن آن می شوند.

بعد از نابودی دندان تاج دندان را مورد حمله قرار می دهند بدین ترتیب اگر پوسیدگی درمان نگردد همچنان به قسمت های دیگر دندان یعنی قسمت زنده دندان پالپ دندان نفوذ می کنند در این زمان است که اندو یا درمان ریشه یا همان عصب کشی باید انجام شود. در تمامی مراحل نفوذ باکتری پالپ فرد دچار دندان درد و حساسیت های مقطعی می شود. که می توان فهمید دندان در آستانه پوسیدگی است. اما همیشه پوسیدگی دندان ها با درد همراه نیست در این مواقع درد وقتی به سراغ فرد می آید که دندان به طور کامل پوسیده باشد یا آنکه قسمتی از دندان به دلیل پوسیدگی بشکند. 

پلاک ها علاوه بر اینکه موجب پوسیدگی دندان ها می شوند می توانند لثه را نیز تحت تاثیر قرار بدهند و سبب التهاب و تحلیل رفتن آن شوند. پلاک در صورت زدوده نشدن پیشرفت کرده و تبدیل به تاتار می شود. تاتار از باکتری های سر سخت تشکیل شده است که فقط به وسیله جرم گیری توسط دندانپزشک از دندان پاک می شود. 

اصلی ترین راه برای جلوگیری از پوسیدگی دندان ها رعایت بهداشت دهان دندان می باشد. حتی مسواک زدن بعد از هر وعده غذایی نیز نمی تواند مواد غذایی باقی مانده در میان دندان ها از بین ببرد به همین دلیل است که دندانپزشکان توصیه اکید به استفاده از نخ دندان دارند. با استفاده از نخ دندان به راحتی می توان از پوسیدگی دندان ها جلوگیری نمود. 

 

جرم دندان

 

جرم گیری دندان

 

توصیه اکید دندانپزشکان به مردم این است که حداقل سالی یکبار یا هر 6 ماه یکبار برای بررسی وضعیت کلی دندان ها به دندانپزشکی مراجعه کنند. بدین ترتیب در صورت پوسیدگی احتمالی دندان ها به سرعت می توان آنها را متوقف نمود. همچنین در صورتی که پلاک های دندانی روی دندان ها و در امتداد لثه وجود داشته باشد، بوسیله جرم گیری زدوده می شوند. 

بسیاری از ما حداقل یکبار از روش جرم گیری استفاده کرده ایم، در این روش دندانپزشک بوسیله قلم های مخصوص پلاک های سر سخت دندانی را از روی دندان ها پاک می کند. 

لایه های سخت و سفت و رسوباتی که به دندان ها چسبیده اند و اصطلاحا به آنها پلاک گفته می شود با استفاده از نخ دندان و مسواک پاک نمی شوند و تنها راه ممکن برای پاک کردن آنها جرم گیری و بروساژ می باشد. 

 

جرم گیری دندان یا بروساژ

 

باورهای غلط درباره جرم گیری

بسیاری از افراد روش جرم گیری را نادرست می دانند و بر این باور هستند که با جرم گیری دندان ها حساس می شوند و باید مدام آنها را جرم گیری نمود. تا حدودی این مطلب صحیح می باشد اما به این شرط که فرد بعد از جرم گیری به بهداشت دندان های خود توجه نشان ندهد. اگر بعد از جرم گیری بعد از هر وعده غذایی از مسواک و نخ دندان به صورت مداوم استفاده شود نیاز به جرم گیری به حداقل می رسد. اما بسیاری از افراد بعد از جرم گیری دیگر به بهداشت دندان های خود رسیدگی نمی کنند، واضح است که پلاک های دندانی دوباره به وجود می آیند و بعد از مدت کوتاهی نیاز جرم گیری لازم می شود. 

همچنین برخی از افراد تصور می کنند با جرم گیری لایه ای از دندان تراشیده می شود. این باور صد در صد اشتباه است دندانپزشک هیچگاه در جرم گیری به دندان ها آسیب نمی رساند و فقط پلاک های دندان را از بین می برد. این پلاک ها به دلیل آنکه مدت ها روی دندان بوده اند، به ماده ای سفت و سر سخت تبدیل شده اند و همانطور که گفته شد فقط با جرم گیری پاک می شوند. 

اگر جرم گیری کرده باشید بعد از آن احساس خالی بودن میان دندان ها را حس می کنید در واقع این حس به دلیل زدوده شدن پلاک ها به وجود می آید. پلاک های دندانی مدت ها میان دندان ها وجود داشته اند پس طبیعی است که با پاک شدن آنها احساس فضای خالی میان دندان ها به وجود بیایید.

پس باید گفت در عمل جرم گیری هیچگونه آسیبی به مینای دندان وارد نمی شود و تنها ضخامتی از دندان که قسمت زیاد آن پلاک های دندانی هستند از روی دندان زدوده می شود. 

 

قبل و بعد از جرم گیری دندان

بعد از جرم گیری ممکن است به سرعت دندان ها زرد شوند این اتفاق به دلیل پاک شدن آن ضخامت به وجود می آید به همین دلیل توصیه می شود حتما بعد از جرم گیری به نظافت دندان ها رسیدگی کنید. برای جلوگیری از پوسیدگی و عدم تشکیل جرم و پلاک های دندانی و همچنین جلوگیری از زرد شدن دندان ها بعد از جرم گیری راه های زیر توصیه می شود:

  • بعد از هر وعده غذایی به مدت 5 دقیقه مسواک بزنید مسواک زدن باید به صورت صحیح انجام شود که در مقاله های قبلی در ارتباط با آنها صحبت کافی شده است.
  • استفاده از نخ دندان بسیار مهم است. اگر در روز وقت استفاده از نخ دندان را ندارید حتما شب قبل از خواب یک بار دندان ها را نخ بکشید. این کار هر شب توصیه می شود.
  • استفاده از دهانشویه نیز پیشنهاد می شود. بهتر است یک روز در میان از دهانشویه استفاده کنید. 
  • از خوردن بی رویه مواد غذایی شیرین نظیر؛ قند، شکر،شکلات، شیرینی و ... اجتناب کنید. 
  • قهوه و چای و همچنین نوشابه های گاز دار علاوه بر اینکه موجب پوسیدگی دندان ها می شوند، تغییر رنگ آنها را نیز به همراه دارند. پس تا حد امکان در نوشیدن این مواد پرهیز کنید.
  • استفاده از دخانیاتی مانند سیگار دندان ها را مستعد پوسیدگی می کند و باعث تغییر رنگ آنها می شود. 

پس می توان نتیجه گرفت جرم گیری نه تنها برای دندان ها مضر نیست بلکه سلامت آنها را نیز تضمین می کند. هر شش ماه بهتر است به دندانپزشکی مراجعه کنید. 

 

چه کسانی باید جرم گیری دندان انجام دهند؟

در صورتی که فرد بیمار علائم و نشانه های مزمن پریودنتال را داشته باشد، دندانپزشک می تواند جرم گیری دندان و روت پلنینگ را به بیمار توصیه کند. این روش‌ها می‌توانند به کاهش و متوقف شدن اثرات مضر بیماری های مزمن بر روی سلامت دهان و دندان شده و سطح بهداشتی آن را افزایش دهد.

بیماری مزمن پریودنتال زمانی رخ می دهد که باکتری های موجود در پلاک باعث کنده شدن لثه ها از دندان های شما شوند. این بیماری ها باعث می شوند که پاکت های بزرگ بین دندان ها و لثه ها رشد کنند و باکتری های بیشتری در آنجا تجمع یابند که با مسواک زدن در خانه نمی توان آن ها را از بین برد. به همین دلیل، برای رسیدن به نقاطی که نمی توانید با مسواک آن ها را تمیز کنید ، باید به طور منظم از نخ دندان استفاده نمایید. در صورت عدم درمان و بی توجهی به پروسه جرم گیری دندان، بیماری مزمن پریودنتال می تواند منجر به موارد زیر شود:

  • از دست دادن استخوان و بافت
  •  از دست دادن دندان
  •  دندان های شل
  •  دندان های متحرک

دلایل رایج بروز بیماری پریودنتال

پریودنتال یک بیماری مزمن است که تقریباً نیمی از جمعیت بالای 30 سال جهان از آن رنج می برند؛ که بروز این عارضه ممکن است به خاطر دلایل زیر باشد.

 

  • بهداشت ضعیف دندان
  • سیگار کشیدن
  • سالخورده
  • تغییرات در هورمون ها
  • تغذیه ضعیف
  • سابقه خانوادگی

 

هنگام جرم گیری دندان چه اتفاقی می افتد؟

جرم گیری به دو روش توسط دندانپزشک قابل انجام است: جرم گیری با ابزار دستی یا قلم ، جرم گیری با قلم اولتراسونیک 

جرم گیری با قلم یا ابزار دستی: در این نوع جرم گیری دندانپزشک از یک قلم ساده برای جرم گیری استفاده می کند و به طور دستی پلاک ها را از روی دندان ها پاک می کند. این روش برای جرم های سطحی مناسب است و تمامی پلاک ها را از بین نمی برد.

جرم گیری با قلم اولتراسونیک: قلم اولتراسونیک یک ابزار کوچک است که با سر فلزی که دارد پلاک ها را از روی دندان ها پاک می کند.

بسیاری از افراد بر این باورند که با جرم گیری سطح رویی دندان از بین می رود اما این باور کاملا اشتباه است با جرم گیری فقط پلاک ها و جرم های روی دندان از بین می رود و قلم جرم گیری دندان ها را تراش نمی دهد.

با جرم گیری دندان ها رنگ دندان ها روشن نمی شود اما می توان با استفاده از روش بروساژ رنگ اولیه دندان ها را به آنها باز گرداند. بروساژ همراه با جرم گیری انجام می شود. در این روش دندانپزشک مایع خمیری شکل را روی دندان ها می زند سپس با نصب یک برس کوچک بر روی قلم دندان ها را کاملا با مایع خمیری جرم گیری می کند. در نتیجه سطح دندان صیقلی و براق می شود و تا حد چشمگیری رنگ دندان ها روشن می شود.

در هر دو صورت نباید انتظار داشت که رنگ دندان ها سفید صدفی شوند. روش دیگری در دندانپزشکی وجود دارد که دندان ها کاملا سفید می شوند. بلیچینگ روشی برای سفید کردن دندان ها است. بلیچینگ روش درمانی نیست بلکه برای زیبایی استفاده می شود. در بلیچینگ هیدروژن پراکسید به سطح داخلی دندان ها نفوذ می کند در نتیجه رنگدانه های دندان اکسید می شوند. با اکسید شدن رنگدانه ها دندان سفید می شود.

جرم گیری دندان و پیلینگ ریشه در مطب دندانپزشکی و توسط دندانپزشک به صورت سرپایی و در یک جلسه انجام می شود. ممکن است در برخی از موارد با توجه به شدت بیماری و علائم فرد ممکن است پروسه جرم گیری تا چند جلسه به طول بینجامد.

همچنین در برخی از موارد ممکن است دندانپزشک نیاز به استفاده از بی حسی موضعی برای کاهش ناراحتی در جرم گیری داشته باشد. دندانپزشک ابتدا جرم گیری دندان را انجام می دهد که این کار شامل تراشیدن پلاک از روی دندان‌ها و هر جیب بزرگی است که بین دندان‌ها و لثه‌ها ایجاد شده است.

سپس فرایند روت پلنینگ را با استفاده از ابزار جرم گیری انجام داده و ریشه های دندان را صاف می کند؛ این نرم کننده به لثه ها کمک می کند تا دوباره به دندان هایتان بچسبند. در نهایت دندانپزشک برای بهبود سلامت دندان ها و لثه ها، درمان های بیشتری را توصیه کند و در برخی از موارد عوامل ضد میکروبی یا آنتی بیوتیک های خوراکی را برای شما تجویز کند تا روند بهبودی سریع تر صورت بگیرد.

 

بعد از انجام جرمگیری دندانپزشکان چه کارهایی باید انجام دهند 

  • استفاده از پولیش دندان: بعد از اینکه عمل جرمگیری بر روی دندانها انجام شد دندانپزشکان دندانها را پولیش می کنند بدین صورت که برای پاک کردن دندانها از یک سنباده  دستی استفاده می کنند. ابتدا بر روی دندانها ماده ای شبیه خمیر دندان به نام پروفیلاکسی قرار می دهند و سپس با استفاده از سنباده دستی این ماده را بر روی تمام نقاط دندان قرار می دهند. این کار باعث می شود دندانها درخشندگی بیشتر داشته باشند و سطح انها صافتر به نظر برسد.
  • فلوراید: بعد از این که عمل پولیش بر روی دندانها انجام شد دندانپزشک از فلوراید برای تقویت دندانها استفاده می کنند. فلوراید که به صورت ژل یا فوم وجود دارد بر روی دندانها مالیده می شود و از بیمار خواسته می شود تا آب دهان خود را قورت ندهد زیرا این ماده قابلیت هضم شدن در دستگاه گوارش را ندارد. توصیه می شود حدود نیم ساعت بعد از استفاده از فلوراید چیزی نخورید.

 

 

 

سوالات متداول

فواید جرم گیری دندان چیست؟

جرم گیری دندان و پلنینگ ریشه فاصله پاکت بین دندان ها و لثه ها را بهبود می بخشند؛ در نتیجه با کاهش پاکت های بین دندان ها و لثه از طریق جرم گیری و صاف کردن ریشه خطر ابتلا به از دست دادن دندان، استخوان و بافت مرتبط با بیماری مزمن پریودنتال را کاهش می یابد.

عوارض جانبی جرم گیری چیست؟

عوارض جانبی جرم گیری ارزان بسیار ناچیز است به طوری که تنها ممکن است بعد از انجام این روش دچار عفونت جزئی شوید. بنابراین دندانپزشک یک آنتی بیوتیک یا دهانشویه مخصوص را برای چند روز یا چند هفته تجویز می کند تا امکان بروز این نگرانی به حداقل برساند.

چه زمانی بعد از جرم گیری دندان با دندانپزشک تماس بگیریم؟

پس از جرم گیری و روت پلنینگ، در صورت مشاهده هر یک از موارد زیر، فوراً با دندانپزشک خود تماس بگیرید: بدتر شدن درد این ناحیه آنطور که انتظار می رود بهبود نمی یابد تورم لثه ها و مشاهده عفونت