02122383900

تفاوت روکش دندان با کامپوزیت

دلایل مختلفی برای پوسیدگی و آسیب دیدگی دندان ها وجود دارد. ایم موارد شامل استفاده از برنامه غذایی نامناسب، عدم توجه و رسیدگی کافی و سایر موارد می باشد. برخی از آسیب های محیطی باعث می شوند که دندان های افراد دچار آسیب دیدگی های جدی شوند. در برخی از افراد هم مشکلات جنبه ژنتیکی دارد، فرد دارای دندان های کوچک، فاصله دار یا بیرون زده می باشد. در این شرایط افراد می توانند از روش های درمانی مانند کامپوزیت دندان و روکش دندانی استفاده کنند.

اولین پرسشی که در هنگام انتخاب روش درمانی مطرح می شود، این است که تفاوت روکش دندان با کامپوزیت در چیست؟ این روش های درمانی در برخی موارد مانند میزان هزینه ها، استحکام، ماندگاری، کاربرد، جنس و ... با همدیگر تفاوت هایی را دارند.

این روش ها در سال اخیر به عنوان انقلابی در علم دندانپزشکی به شمار می رود، به افراد این امکان را می دهد، که همه عیب های قابل مشاهده مانند نامرتبی دندان ها، شکستگی و لکه های مختلف را پوشش دهید.

در ادامه با تفاوت روکش دندان با کامپوزیت آشنا خواهیم شد.

کاربرد کامپوزیت و روکش دندان

کلاهک یا روکشی که بر روی دندان های شما قرار دارد، به عنوان تاج دندان شناخته می شود. با استفاده از این روش های درمانی می توانید دندان های شکسته یا پوسیده را از لحاظ ظاهری ترمیم کرده و بهبود ببخشید. تاج دندان ها اغلب از متریال هایی مانند سرامیک، فلز، شیشه، پرسلن و .... ساخته می شوند. می توانید از روش درمانی تاج دندان برای پوشش دادن دندان ها پس از فرایند درمانی مانند عصب کشی که بخش زیادی از دندان های طبیعی از بین می رود استفاده کنید.

یکی دیگر از موارد استفاده از این روش درمانی محافظت از دندان ها سست در مقابل شکستن می باشد، همچنین می توانید دندان های بد شکل یا لکه دار را نیز پوشش دهید. از این روش های درمانی برای نگه داشتن بریج و پروتز در جای خود استفاده کنید.

برای درک بیشتر کاربرد کامپوزیت و روکش دندان قصد داریم موارد استفاده از کامپوزیت را برای موقعیت های مختلف مورد بررسی قرار دهیم.

معمولا از باندینگ کامپوزیت برای دندان هایی استفاده می شود، که تغییر رنگ داده یا لکه دار شده اند. این لکه ها می تواند ناشی از مصرف دخانیات یا نوشیدنی های رنگی مانند قهوه باشد.

وجود حفره ها و پوسیدگی های جزئی در دندان ها

از بین بردن فاصله و شکاف جزئی در دندان ها

از بین بردن شلوغی و نامنظمی دندان ها

عقب رفتن لثه و آشکار شدن ریشه ی دندان

دندان های دارای مشکلاتی مانند شکستگی، لب پریدگی یا ترک خورده

دندان هایی که دارای عدم تطابق هستند، یعنی فرد دارای دندان های بلند وکوتاه می باشد.

آشنایی با کامپوزیت دندان

در ادامه بررسی تفاوت روکش دندان با کامپوزیت قصد داریم برای درک بیشتر شما به معرفی روش درمانی کامپوزیت بپردازیم. کامپوزیت ها نوعی روکش هستند که به شکل مستقیم در مطب های دندانپزشکی ساخته می شوند. نصب کامپوزیت ها در یک یا دو نوبت توسط دندانپزشک در مطب انجام می گیرد.

در این روش درمانی دندانپزشک با استفاده از یک نوع رزین و یک مواد سازگار با محیط زیست انسان روکش هایی را درست می کند و بر روی دندان فرد اعمال می کند. در حقیقت مهمترین فرق روکش دندان با کامپوزیت در همین روش اجرای آن می باشد.

کامپوزیت دندان به عنوان یک روش سریع و استثنایی شناخته می شود، معمولا از این شیوه درمانی برای پوشش دادن نقص های جزئی مانند دندان هایی با لبه های فرسوده یا شکاف های کوچک در بین دندان ها به کار می رود. مواد به کار رفته در کامپوزیت نوعی رزین است، که دندانپزشک ها با استفاده از آن تغییرات مثبتی را در دندان های افراد ایجاد می کنند.

این پوشش ساختاری شبیه به بتونه دارد، که معمولا از آن برای پوشاندن سوراخ های ریز، بازسازی دندان های فرسوده استفاده می شود. کامپوزیت ها دارای طیف رنگی گسترده ای هستند، معمولا با رنگ طبیعی دندان ها هماهنگ می شوند. بعد از نصب کامپوزیت ها برای محکم کردن آن ها از یک نور آبی رنگ استفاده می کنند. زمانی که دندانپزشک کامپوزیت را بر روی دندان ها محکم کرد آنرا مورد بررسی قرار داده سپس بخش هایی را که نیاز به ویرایش دارد را برطرف می کند. به این ترتیب فرد دارای یک لبخند زیبا خواهد بود.

روکش دندان چیست

برای درک بیشتر تفاوت روکش دندان با کامپوزیت باید بدانید که روکش دندان معمولا از ترکیب فلز و سرامیک یا سرامیک به تنهایی ساخته می شود. از روکش ها در موارد پیچیده تر استفاده می شود، این روش درمانی کاربرد بسیار

گسترده ای دارد. در مقایسه با کامپوزیت فرایند ساخت روکش ها نیاز به زمان بیشتری دارد و برای انجام آن بیمار باید مراحل بیشتری را بگذراند. روکش ها را به شکل معمول در لابراتوارهای دندانپزشکی می سازند. سپس به حداقل دو جلسه زمان نیاز دارد تا بر روی دندان های بیمار پیاده سازی شود.

در جلسه اول دندانپزشک دندان بیمار را مورد معاینات لازم قرار داده پس از آن تراش های لازم را بر روی دندان مورد نظر قرار داده تا دندان برای نصب روکش آماده شود. در جلسه ی بعد روکش ساخته شده را با استفاده از چسب مخصوص بر روی دندان فرد ثابت می کند. روکش ها را معمولا برای پشتیبانی از تاج دندان و کاربردهای درمانی به کار می برند، این در حالی است که کامپوزیت از جنبه زیبایی برخوردار است.

تفاوت روکش دندان با کامپوزیت در مزایا و معایب

تفاوت روکش دندان با کامپوزیت در مزیت هایی که ارائه می دهند اشاره می شود. در ادامه به بررسی این مزایا خواهیم پرداخت.

مزایای استفاده از کامپوزیت

اولین مزیت کامپوزیت قابلیت غیرتهاجمی و برگشت پذیر آن می باشد. دندانپزشک می تواند این روکش ها را در هر زمانی جدا کند.

قیمت کامپوزیت دندان در مقایسه با روکش پایین و مقرون به صرفه تر می باشد.

می توانید کامپوزیت ها را تنها در یک جلسه ی درمانی بر روی دندان ها نصب کنید.

لازم نیست پیش از نصب کامپوزیت ها دندانپزشک آماده سازی خاصی را بر روی دندان بیمار انجام دهد.

مزایای استفاده از روکش دندان

روکش ها بسیار با دوام هستند عمر آن ها حداقل 15 سال می باشد.

این روش درمانی ظاهری شبیه به دندان طبیعی دارد از لحاظ رنگ بسیار به دندان واقعی نزدیک تر می باشد.

روکش ها هرگز دچار تغییر رنگ نخواهند شد.

مقاومت بسیار بالا در برابر لکه ها

علاوه بر کاربرد و مزیت ها معایب نیز می تواند به عنوان تفاوت روکش دندان با کامپوزیت باشد. در ادامه قصد داریم به معایب هر کدام از روش های درمانی اشاره کنیم.

روکش دندان

معایب کامپوزیت دندان

طول عمر کامپوزیت ها به شکل معمول از روکش ها کمتر می باشد.

مقاومت آن در برابر لکه دار شدن یا محو شدن کمتر از برخی روش ها است.

در صورتی که فرایند نصب کامپوزیت ها به خوبی انجام نشود امکان دارد که از ظاهری مصنوعی برخوردار شوند.

در صورتی که فرد از آن ها به خوبی نگهداری و مراقبت نکند امکان دارد احتیاج به تعویض پیدا کنند.

معایب روکش دندان

در برخی از نمونه ها قیمت این روش درمانی بالاتر است.

از فرایند نصب پیچیده و طولانی تری برخوردار هستند.

برای نصب آن ها باید مینای دندان تراشیده شود.

این روش غیرقابل برگشت می باشد.

تفاوت کامپوزیت با روکش دندان در روش‌های مراقبت

برای اینکه فرد از سلامت روکش های دندانی خود اطمینان داشته باشد، لازم است در مورد بهداشت دهان و دندان همچنین نگهداری از آن ها نهایت دقت را به کار ببندد. باید از کامپوزیت و روکش دندان مانند دندان های طبیعی خود مراقبت کنید. یعنی در روز حداقل دو تا سه بار مسواک بزنید و یکبار از نخ دندان استفاده نمایید.

این حقیقت هم برای روکش ها هم کامپوزیت وجود دارد. در زمینه مراقبت تفاوت روکش دندان با کامپوزیت به صورت چشمگیری وجود ندارد. چند مورد از روش های مراقبتی که برای هر دو روش درمانی وجود دارد شامل موارد زیر می باشد.

پس از مصرف نوشیدنی‌ها یا مواد غذایی لکه‌زا از مسواک استفاده کنید.

از مصرف غذاهای خیلی سرد و خیلی گرم اجتناب نمایید.

روکش های دندانی را در فواصل زمانی منظم جرم گیری کنید.

از خمیر دندان مناسب استفاده شود.

توصیه هایی که پس از انجام روکش ها توسط دندانپزشک به شما گوشزد می شود را جدی بگیرید.

از مصرف دخانیات 24 تا 48 ساعت پس از نصب روکش ها بپرهیزید.

تفاوت روکش دندان با کامپوزیت از لحاظ ماندگاری

یکی دیگر از مواردی که می تواند در انتخاب روش درمانی توسط افراد تاثیرگذار باشد، تفاوت روکش دندان با کامپوزیت می باشد. روکش های دندانی که از جنس سرامیک ساخته شده اند، در صورتی که به شکل صحیح تحت مراقبت های لازم قرار بگیرند، می توانند بین 10 تا 15 سال ماندگاری داشته باشند.

کامپوزیت های دندانی از لحاظ ماندگاری طول عمر کمتری دارند، میانگین ماندگاری کامپوزیت ها بین 4 تا 7 سال گزارش شده است. یکی از مواردی که تاثیر بسیار زیادی بر روی دوام و ماندگاری روکش های دندانی می گذارد، نحوه ی مراقبت از آن ها می باشد. لازم است که افراد روزانه حداقل دو بار از مسواک استفاده کرده و نخ دندان بکشند، در فواصل زمانی معین به صورت مرتب به دندانپزشک مراجعه کنند. این موارد برای افزایش عمر روکش ها بسیار مفید می باشد.

با توجه به اینکه مقاومت کامپوزیت و روکش های دندانی به اندازه ی مینای دندان نمی باشد، لازم است برای پیشگیری از ترک خوردگی آن ها از خوردن غذاهای سفت بپرهیزید.

مقایسه هزینه کامپوزیت و روکش

یکی دیگر از موارد درباره تفاوت روکش دندان با کامپوزیت قیمت کامپوزیت دندان با روکش می باشد. معمولا روکش ها در مقایسه با کامپوزیت از قیمت بالاتری برخوردار هستند. قیمت دقیق روکش ها به میزان آسیب و ماده ای که در آن به کار می رود بستگی دارد.

روش های درمان زیبایی معمولا شامل بیمه ی دندانپزشکی نمی شود. یکی از دلایل بالا بودن هزینه ی روکش دندانی نسبت به کامپوزیت روش ساخت آن می باشد. در این شیوه ی درمانی لازم است نخست از دندان های بیمار قالبگیری انجام شود، سپس قالب مورد نظر را به لابراتوار می فرستند، تا روکش ها بر اساس آن ساخته شوند.

این در حالی است که فرایند ساخت کامپوزیت ها در مطب دندانپزشک و توسط او انجام می گیرد. این امر باعث می شود که افراد هزینه کمتری را در این زمینه پرداخت کنند. درست است که قیمت روکش های دندانی در مقایسه با کامپوزیت ها بسیار بیشتر می باشد، اما دوام بسیار بالای این روش درمانی باعث می شود، که پرداخت این هزینه ها بسیار منطقی به شمار برود.

کامپوزیت بهتر است یا روکش دندانی

در صورتی که میزان آسیب دیدگی دندان ها چندان زیاد نباشد، عملکرد کامپوزیت برای آن بسیار تاثیرگذار می باشد. عملکرد کامپوزیت برای مشکلات جزئی دندان ها بسیار موثر می باشد. دندانپزشک در این موقعیت ماده ی کامپوزیت را به صورت مستقیم بر روی دندان قرار می دهد، زمانی که ماده به خوبی سفت شد، آن را فرم می دهند. دندان های کامپوزیت شده عملکردی شبیه به دندان های طبیعی خواهند داشت. این فرایند به شکل غیرتهاجمی می باشد. نکته دیگر اینکه فرایند نصب معمولا در یک جلسه انجام می گیرد. کامپوزیت به عنوان یک روش درمانی سریع و ایمن شناخته می شود، به حدی که حتی برای کودکان هم پیشنهاد می شود.

زمانی که دندان ها دچار آسیب های شدیدتری می شوند، اغلب دندانپزشکان روش روکش دندانی را پیشنهاد می کنند. هر چقدر ساختار دندانی بیشتر آسیب دیده باشد عملکرد روکش ها بهتر می باشد. روکش ها به شکل کلاهک هایی ساخته می شوند، که بر روی تاج دندان ها قرار می گیرند. روکش ها به شکل کامل دندان را در برمی گیرند، موجب بهبود ظاهر و عملکرد دندان ها می شوند.

می توانید روکش ها را با استفاده از مواد همرنگ دندان های طبیعی داشته باشید. همین امر باعث می شود که با دندان های مجاور ترکیب شوند. البته به شکل قطعی نمی توانیم بگوییم کدام روش درمانی بهتر است، زیرا هر کدام از این روش ها بر اساس نیاز فرد می توانند بهترین باشند. دندانپزشک زیبایی دندان پس از انجام بررسی های لازم بهترین روش را برای فرد پیشنهاد می دهد. با دندانپزشکی در سعادت آباد می توانید بهترین روش درمانی را برای انتخاب کنید.

سخن پایانی

همانطور که می دانید روش های درمان برای دندان ها بر اساس نوع مشکل میزان شکستگی، تغییر رنگ، نامتناسب بودن اندازه ی دندان ها و .... انتخاب می شود. یکی از مهمترین موارد که بر نتیجه نهایی تاثیر زیادی بر جای می گذارد انتخاب کلینیک و دندانپزشک با تجربه می باشد.

دندانپزشکی دکتر بالوی پور به عنوان یکی از پیشرفته ترین مراکز در زمینه ترمیم و زیبایی دندان شناخته می شود. شما می توانید با مراجعه به این مرکز تخصصی پس از انجام معاینات و مشاوره های لازم براساس نوع نیاز و مشکلی که دارید بهترین نوع درمان را انتخاب نمایید.

سوالات متداول

 

آیا کامپوزیت های دندانی در برابر فشار دوام زیادی دارند؟

در پاسخ باید بگوییم خیر، بیمارانی که از روش درمانی کامپوزیت استفاده می کنند، باید در هنگام خوردن غذاهای سفت و سخت دقت داشته باشند خوردن آجیل های سفت، یا جویدن غذاهای سفت و سخت می تواند باعث شکستن کامپوزیت های دندانی شود.

آیا درمان کامپوزیت برای دندان های آسیایی هم مناسب است؟

بله در برخی از مواردی می توانیم برای دندان های آسیایی که تاج آن ها از بین رفته است از کامپوزیت استفاده کنیم.

مقاومت کامپوزیت ها بیشتر است یا روکش های دندانی؟

روکش های دندانی نسبت به کامپوزیت ها از استحکام بیشتری برخوردار هستند، از این رو به عنوان انتخاب مناسب تری برای مقاصد درمانی محسوب می شوند. مواد روکش دندانی قابلیت این را دارند که به مدت 10 سال بر روی دندان های فرد باقی بمانند. این در حالی است که کامپوزیت ها اگر تحت مراقبت های مناسب قرار بگیرند در حدود 5 تا 7 سال دوام دارند پس از آن باید تعویض شوند.

آیا نصب تاج های دندانی دردناک می باشد؟

خیر، در هنگام انجام فرایند درمان برای روکش دندان از بی حسی موضعی استفاده می شود. به این دلیل که هنگام تراش دادن دندان ها بیمار هیچ گونه ناراحتی را احساس نکند. البته این امکان وجود دارد که تا چند روز پس از نصب روکش بر روی دندان بیمار درد خفیفی و احساس حساسیت را در دندان خود داشته باشد. اما این طبیعی است و بیمار می تواند آن را با استفاده از مسکن های بدون نسخه برطرف کند.

آیا روکش دندان پزشکی جنبه درمان زیبایی هم دارد؟

اغلب از روکش های دندان پزشکی برای ترمیم دندان هایی استفاده می کنند که به لحاظ ساختاری دچار مشکل شده اند. اما در بعضی موارد می توان از این روش به عنوان روش زیبایی استفاده کرد. زمانی که یک دندان شکل بدی به خود می گیرد، دندانپزشک نمی تواند با استفاده از کامپوزیت مشکل آن را حل کند در این شرایط درمان روکش پیشنهاد می شود.

آیا کامپوزیت برای همه ی مشکلات دندانی مناسب است؟

استفاده از کامپوزیت می تواند طیف گسترده ای از مشکلات دندانی مانند از بین بردن لکه ها، ترمیم شکستگی، ترک خوردگی و اصلاح لبخند را پوشش می دهد. اما این روش دارای محدودیت هایی نیز می باشد. شما نمی توانید از این روش درمانی برای دندان های عفونی استفاده کنید. نکته دیگر کامپوزیت برای مشکلات جزئی معمولا پیشنهاد می شود.