02122383900

بر اساس توصیه دندانپزشکان باید بعد از هر وعده غذایی مسواک بزنیم و حتی اگر به این توصیه عمل نکرده‌ اید، مسواک قبل از خواب را فراموش نکنید. ممکن است در هنگام مسواک زدن دندان‌ ها متوجه شوید که لثه خونریزی می‌ کند. این خونریزی را جدی بگیرید و با سهل انگاری از آن نگذرید. اگر مسواک جدیدی استفاده می‌ کنید، ممکن است برس آن خشن باشد. در این صورت مسواک جدید را کنار بگذارید و یک مسواک نرم‌ تر تهیه کنید، بعد ببینید آیا خونریزی لثه دوباره تکرار می‌ شود یا خیر.

 

معمولاً لثه‌ های ملتهب خونریزی می‌ کنند و التهاب لثه نشانه‌‌ای از ابتلا به بیماری‌ های مختلف لثه است. بنابراین اگر با تعویض مسواک باز هم شاهد خونریزی بودید، حتماً در اسرع وقت به دندانپزشک مراجعه کنید. به هر حال لازم نیست نگران باشید، در ادامه این مطلب علل خونریزی لثه در هنگام مسواک زدن را بررسی می‌ کنیم و راهکار‌هایی برای حل این مشکل ارائه خواهیم داد.

 

خونریزی لثه هنگام مسواک زدن

اگر مسواک جدید استفاده نکرده‌ اید و با این حال متوجه خونریزی لثه شدید، باید این نشانه را جدی بگیرید. معمولاً بیماری‌ های پریودنتال (لثه‌ ای) با التهاب یا خونریزی آغاز می‌ شوند یا ممکن است از قبل مشکلی در لثه و دندان شما بوجود آمده باشد و حالا با کوچکترین تنش (مثلاً مسواک زدن) خونریزی اتفاق بیفتد. ممکن است خونریزی در حد کمی باشد یعنی در هنگام مسواک زدن می‌ بینید که مقدار کمی خون از نواحی بین دندان و لثه بیرون می‌ زند و سریعاً بند می‌ آید. در موارد وخیم‌ تر فرد متوجه می‌ شود که تمام آب دهان پر از خون شده و منشاء این خونریزی در لثه است. تفاوتی ندارد باید خونریزی‌ ها را جدی بگیرید و برای تشخیص و درمان به دندانپزشک مراجعه کنید. اگر بیماری‌ های پریودنتال را در مراحل اول درمان کنید، بسیار کم هزینهتر هستند. به عبارتی اگر التهاب و خونریزی لثه‌ ها تا مدتی ادامه داشته باشند، ممکن است بیماری پیشرفت کند و باعث تحلیل لثه، آسیب استخوان فک و لق شدن دندان‌ ها شود.

 

در ادامه تعدادی از بیماری‌ ها و دلایلی که باعث خونریزی لثه در هنگام مسواک زدن می‌ شوند را نام برده ایم. لطفاً علائم را به دقت بخوانید و بر اساس آن برای درمان اقدام کنید.

 

 

التهاب لثه

التهاب لثه دلایل مختلفی دارد، ولی دقت داشته باشید لثه ملتهب با کوچکترین تلنگر در هنگام مسواک زدن خونریزی می‌ کند. معمولاً التهاب لثه نشانه دیگری ندارد، برای همین ممکن است تا مدتی متوجه بیماری نشوید. به نظر می‌ رسد که تجمع باکتری‌ ها بر روی دندان پوسیده به مرور زمان به لثه‌ها سرایت می‌ کند و التهاب لثه را بوجود می‌ آورد. بنابراین یکی از مهم‌ ترین علل خونریزی لثه در هنگام مسواک زدن، این بیماری است.

بایستی لثه ملتهب در اولین فرصت درمان شود در غیر این صورت منجر به بیماری تحلیل لثه می‌ گردد.

 

باقیمانده غذا بین دندان‌ ها

ممکن است تکه‌ های غذا، بین دندان‌ ها باقی بمانند، به شکلی که به لثه فرو رفته و قابل مشاهده نباشد. وجود باقیمانده غذا در لثه، این ناحیه را ملتهب می‌ کند و ممکن است با مسواک زدن لثه خونریزی کند. برای پیشگیری از این مشکل حتماً قبل از مسواک، از نخ دندان استفاده کنید.

 

مصرف سیگار

افرادی که از سیگار، دخانیات و مواد مخدر استفاده می‌ کنند، به سرعت تغییراتی در دندان‌ های خود مشاهده خواهند کرد. در واقع تاثیرات منفی سیگار و مواد دیگر بر روی لثه‌ ها قابل توجه است. موادی که در دود سیگار وجود دارد، به لثه‌ ها می‌ چسبند و یک نوع جرم سخت روی لثه ایجاد می‌ کند. این نوع جرم و پلاک از روی لثه پاک نمی‌ شود. لثه‌ای که دچار این مشکل باشد به شدت حساس است و با کوچکترین حرکت مسواک دچار خونریزی می شود.

 

تغییرات هورمونی

تعداد معدودی از زنان در هنگام خونریزی قاعدگی، خونریزی لثه را هم تجربه می‌ کنند، یعنی با کوچکترین حرکت مسواک، لثه خونریزی می‌ کند. باید بگوییم که دلیل این اتفاق عوامل هورمونی است که بر بسیاری از قسمت‌ های بدن تاثیر می‌ گذارد. گاهی زنان باردار هم در هنگام مسواک زدن، خونریزی لثه دارند که آن هم به عوامل هورمونی ارتباط دارد.

تنها پزشک با بررسی آزمایش‌ های هورمونی می‌ تواند در این زمینه نظر دهد. پس اگر باردار هستید و دچار خونریزی لثه شده‌ اید، در اسرع وقت به پزشک مراجعه نمایید.

 

مسواک نا‌مناسب

مسواک خشن و نامناسبی که دارای برس زبری است، قطعاً باعث خونریزی لثه در هنگام مسواک زدن می‌ شود. حتماً از برند‌های معتبر مسواک تهیه کنید. اگر مسواک جدید باعث خونریزی شده است، آن را کنار گذاشته و یک مسواک برای لثه های حساس تهیه کنید. در صورتی که به تازگی از مسواک برقی استفاده می‌ کنید، با استفاده از ویدیو‌های آموزشی، روش صحیح استفاده از آن را یاد بگیرید.

 

دیابت

اگر چندین سال است که به دیابت مبتلا شده‌ اید، متوجه تغییرات عمده‌ ای در بدن خود هستید. دیابت باعث می‌ شود که زخم‌ های کوچکی در دهان و لثه ایجاد شوند و به مرور زمان این زخم‌ ها به عامل اصلی عفونت تبدیل گردند. گاه فرد مبتلا به دیابت که شرایط حساسی از نظر بهداشت دهان دارد، با مسواک زدن شاهد خونریزی دندان‌ ها خواهد بود.

 

 

هموفیلی

اگر لثه در هنگام مسواک زدن خونریزی کند و خونریزی قطع نشود، باید بیماری هموفیلی را هم در نظر بگیریم. این بیماری از انعقاد خون جلوگیری می‌کند.

 

 

جمع‌بندی

حفظ بهداشت دهان و دندان بهترین راه پیشگیری از ابتلا به بیماری‌ های لثه است. بنابراین سعی کنید که بعد از ۳ وعده غذایی اصلی حتماً مسواک بزنید. از مسواک‌ های خشن و بی‌ کیفیت استفاده نکنید. اگر شدت خونریزی زیاد بود و یا خونریزی به دفعات تکرار شد، حتماً برای درمان به دندانپزشک مراجعه کنید.