02122383900

سلامت دندان موضوع با اهمیتی است زیرا دندان‌های پوسیده می‌ تواند بر عملکرد سیستم گوارش، خون، قلب و عروق، استخوان فک و تاثیرات منفی داشته باشد. بنابراین در طول شبانه‌روز باید ۳ بار مسواک بزنیم و حتماً از نخ دندان استفاده کنیم. گاهی با اینکه تمام موارد مربوط به بهداشت دهان و دندان را رعایت کرده‌ ایم متوجه می‌ شویم دندان پوسیده داریم. این اتفاق مخصوصاً برای دندان عقل بیشتر پیش می‌ آید.

تعداد زیادی از افراد دندان عقل پوسیده دارند که باعث درد سر می‌ شود. از آنجایی که ۴ دندان عقل در انتهای قوس فکی قرار گرفتهاند، پوسیدگی دندان عقل باعث درد زیادی می‌ شود. حتی ممکن است بر گوش هم تاثیر بگذارد و پس از مدتی عفونت آن به سیستم گوارش یا خون راه پیدا کند.

 

 

پوسیدگی دندان عقل موضوع مهمی است، ولی به طور کلی دندان عقل دردسرساز‌ترین دندان است و در هر شخصی مشکلات خاص خود را ایجاد می‌ کند. تصمیم گرفتیم در این مطلب ببینیم آیا دندان عقل باعث خرابی دندان‌های دیگر می‌ شود؟ راه حل برای دندان عقل پوسیده چیست؟ آیا دندان عقل نهفته هم می‌ تواند مانند پوسیدگی مشکلاتی ایجاد کند؟ برای پاسخ به این پرسش‌ ها در این مطلب با ما همراه باشید.

 

پوسیدگی دندان عقل

هر انسان دارای ۴ دندان عقل است که معمولاً در فاصله سنی بین ۱۷ تا ۲۵ سالگی این دندان‌ ها در قوس فکی می‌ رویند. البته در نظر داشته باشید که دندان عقل همیشه شرایط یکسان و عادی در همه افراد ندارد. برای مثال ممکن است در برخی افراد بعد از ۲۵ سالگی دندان عقل رشد کند یا اینکه تعداد دندان عقل کمتر از ۴ تا باشد. همچنین گاهی مشاهده شده است که عده‌ ای تا آخر عمر دندان عقل ندارند. چند مشکل مهم در رابطه با دندان عقل وجود دارد. اول اینکه دندان عقل به صورت نهفته باشد، یعنی دندان کامل است ولی زیر لثه نهفته شده یا به صورت نیمه نهفته تنها تاج دندان قابل مشاهده باشد. مشکل بعدی، پوسیدگی دندان عقل است.

دلایل پوسیدگی در دندان عقل

پوسیدگی دندان عقل بسیار شایع است. اگر از جمله افرادی باشید که چندان به سلامت دندان‌ ها اهمیت نمی‌ دهید، یعنی برنامه مسواک زدن شما منظم نیست یا از خوراکی‌های ناسالم و مشروبات الکلی استفاده می‌ کنید، حتماً باید منتظر پوسیدگی دندان عقل باشید. همچنین ممکن است با وجود مسواک زدن‌ های دقیق ببینید که این دندان‌ ها دچار پوسیدگی شده‌ اند. چند دلیل برای پوسیدگی سریع دندان‌ های عقل وجود دارد. اگر جز دسته اول هستید که به مسواک چندان اهمیت نمی‌ دهید، باید بدانید که نسبت به دندان‌های دیگر، حجم بیشتری از جرم روی دندان‌ عقل وجود دارد و به دلیل موقعیتی که در دهان دارند در طول شبانه‌روز  (به خصوص شب و هنگام خواب) مقدار پلاک بیشتری روی این دندان‌ها بوجود می‌آید و چنین شرایطی در زمان کوتاهی باعث پوسیدگی دندان عقل می‌شود.

 

حالا اگر برنامه مسواک زدن شما منظم است ولی باز هم دندان‌های عقل پوسیده‌ اند، روش مسواک زدن شما صحیح نبوده است. دندان‌ های عقل، آخرین دندان‌ های آسیا هستند و همین موضوع باعث می‌ شود به خوبی تمیز نشوند. با این حال گاهی چینش دندان‌ ها به شکلی است که واقعاً مسواک زدن دندان عقل مشکل می‌ شود و متاسفانه این حالت هم باعث می‌ شود جرم‌ ها هنگام مسواک زدن به خوبی تمیز نشوند و دندان عقل خراب شود.

 

 

درمان دندان عقل پوسیده‌

سوال این است که اگر دندان عقل خراب شود، راه حل چیست؟ پاسخ قطعی را دندانپزشک به شما می‌ گوید، زیرا او با معاینه دقیق وضعیت دندان عقل پوسیده و دندان‌ های دیگر تصمیم می‌ گیرد که دندان را بکشد یا پوسیدگی آن را بردارد و با مواد مخصوص ترمیم کند. اگر دندان عقل دارای پوسیدگی سطحی باشد، پزشک می‌ تواند در یک جلسه این پوسیدگی را بردارد و شما هم با مسواک زدن دقیق از پوسیدگی مجدد جلوگیری می‌ کنید. اما اگر پوسیدگی دندان عقل به ریشه و عصب رسیده باشد، برای درمان آن نیاز به عصب‌ کشی است. وقتی شرایط دندان عقل تا این حد بد شده باشد، معمولاً دندانپزشک پیشنهاد می‌ دهد که دندان را بکشد زیرا درمان این دندان بی‌ فایده است و به احتمال زیاد بعد از مدتی دوباره خراب می‌ شود. البته شرایط استثنایی هم وجود دارد، مثلاً اگر بیمار در سال‌ های قبل یک یا چند دندان آسیا را کشیده و جای آن‌ ها خالی باشد، دندانپزشک سعی می‌ کند با درمان دندان عقل پوسیده، آن را حفظ کند.

 

 

پوسیدگی دندان عقل و خرابی دندان‌های دیگر

پوسیدگی در دندان‌ می‌ تواند به دندان‌ های کناری انتقال پیدا کند و این مورد برای دندان عقل هم صدق می‌ کند. اما نکته حساس این است که احتمال پوسیدگی دندان عقل بیش از بقیه دندان‌ ها است. بنابراین اگر دندان عقل خراب شود و آن را درمان نکنید این پوسیدگی به دندان‌ های کناری هم انتقال پیدا کرده و مشکلات چند برابر می‌ شوند. اگر دندان عقل شما پوسیده است در اسرع وقت به دندانپزشک مراجعه کنید و اقدامات لازم را برای درمان دندان پوسیده و جلوگیری از گسترش پوسیدگی انجام دهید.

 

دندان عقل نهفته یا نیمه نهفته

واقعیت این است که مشکلات دندان عقل نهفته خیلی بیشتر از پوسیدگی دندان عقل است. دندان عقل نهفته باعث بروز درد در فک و گاهی گوش‌ ها می‌شود. همچنین دندان عقل نهفته با فشاری که به دندان‌ های کناری وارد می‌ کند (پس از مدتی این فشار به همه دندان‌ها اعمال می‌ شود) در مرور زمان بر نظم و چینش دندان‌ ها تاثیر می‌ گذارد و ممکن است ببینید که پس از چند سال دندان‌ های جلویی، روی هم قرار گرفته‌ اند. بنابراین اگر متوجه شدید دندان عقل نهفته یا نیمه نهفته دارید، به دندانپزشک مراجعه نمایید. دندانپزشک با یک عمل جراحی این دندان‌ ها را خارج می‌ کند و برای همیشه از دردسر دندان عقل راحت می‌ شوید.

 

 

جمع‌بندی

 

پوسیدگی دندان عقل مانند پوسیدگی دندان‌ های دیگر است، منتها همان‌ طور که گفتیم این دندان‌ ها بیش از بقیه در معرض پوسیدگی قرار دارند. ممکن است پس از مدتی پوسیدگی دندان عقل به دندان‌ های دیگر انتقال پیدا کند و یا درد حاصل از آن شدید‌تر از دندان‌ های دیگر باشد. پس بهتر است در اسرع وقت برای درمان پوسیدگی یا کشیدن دندان عقل اقدام کنید. دندان‌ های عقل نهفته هم مشکلاتی به همراه دارند که بسیار جدی‌تر از پوسیدگی می‌باشند و باید هر چه سریع‌تر برای جراحی دندان عقل نهفته نزد دندانپزشک بروید.