02122383900

دلایل سیاه شدن رنگ دندان‌ها، از نظر دندانپزشکان و متخصصان مورد بررسی قرار گرفته است. همان‌طور که می‌دانید دندان‌ها در حالت عادی و بدون مشکل، سفید، زرد یا خاکستری مایل به سفید هستند. مینای دندان تا حد زیادی از عنصر کلسیم ساخته شده پس این طیف‌های رنگی که نام بردیم به دلیل وجود کلسیم است. حالا می‌خواهیم بدانیم دلایل سیاه شدن رنگ دندان‌ها چیست؟ چه زمانی لازم است به دندانپزشک مراجعه کنیم؟ برای پاسخ به این پرسش‌ها به اطلاعات دقیقی نیاز داریم تا در صورت وجود مشکل در اسرع وقت به دندان‌ها رسیدگی کرده و همچنین در همه هزینه‌ها صرفه جویی کنیم. برای بررسی دلایل سیاه شدن رنگ دندان‌ها، لطفاً ادامه مطلب را بخوانید

 

علت سیاه شدن رنگ دندان‌ها

 

علت سیاه شدن رنگ دندان‌ها همان‌ طور که پیش از این گفتیم توسط یک دندانپزشک قابل تشخیص است با این حال در این مطلب به تعدادی از دلایل سیاه شدن رنگ دندان‌ها می‌پردازیم اما در صورت بروز این مشکل حتماً در اولین فرصت به دندانپزشک مراجعه کنید. توجه داشته باشید که علت سیاه شدن رنگ دندان‌ها می‌تواند به عوامل داخلی یا خارجی مربوط باشد.

 

عوامل خارجی سیاه شدن دندان

 

عوامل خارجی سیاه شدن دندان، همان‌ طور که از نام عوامل خارجی مشخص است، دلایلی در خارج از بدن انسان، باعث می‌شوند که رنگ دندان‌ها تغییر کند. برای مثال مصرف زیاد نوشابه‌های گازدار، نوشیدنی‌های دارای رنگ افزودنی، قهوه، برخی ادویه‌ها و رنگ دندان‌ها را عوض می‌کنند زیرا موادی که نام بردیم، دارای رنگدانه‌هایی هستند که به محض مصرف آنها، به دندان می‌چسبند و بر روی سطح مینای دندان ثابت می‌مانند.

اگر از مواد خوراکی مذکور استفاده می‌کنید، بهتر است بلافاصله بعد از مصرف، دندان‌ها را مسواک بزنید. اگر این عادت‌های غذایی به مدت چندین سال ادامه پیدا کنند، پلاک‌های دندانی روی هم جمع شده و تبدیل به جرم سختی به نام تار تار خواهند شد. تار تار می‌تواند رنگ دندان‌ها را به سیاه، خاکستری یا قهوه‌ای تبدیل کند که علاوه بر ظاهر ناخوشایند، یک بیماری دهان و دندان نیز محسوب می‌گردد. لازم به ذکر است که حتی اگر از مواد خوراکی مضر و رنگی استفاده نکنید ولی عادت مسواک زدن را ترک نمایید باز هم ممکن است به دلیل وجود پلاک‌های دندان، به تار تار مبتلا شوید پس در هر شرایطی، در شبانه‌روز، دو بار مسواک بزنید. فراموش نکنید که مصرف سیگار هم می‌تواند باعث سیاه شدن دندان‌ها باشد.

 

عوامل داخلی سیاه شدن دندان

 

عوامل داخلی سیاه شدن دندان در اکثر موارد مربوط به عفونت‌ها یا پوسیدگی‌های لایه‌های زیرین دندان است. به این نوع از عفونت، عفونت پالپ یا مغز دندان گفته می‌شود. برای مثال در مواردی، به دلیل اینکه از نخ دندان به درستی استفاده نکرده‌اید، پوسیدگی بسیار کوچکی در بین دندان‌ها ایجاد می‌شود که خارج از دید شما بوده و به نظر می‌رسد که دندان کاملاً سالم است.

 پس از مدتی این پوسیدگی سطحی و ریز مانند حفره‌ای عمیق‌تر شده و از داخل دندان را خراب می‌کند. وقتی چند ماه بگذرد و لایه‌های داخلی دندان دچار پوسیدگی شوند، می‌توانید ببینید دندان به ظاهر سالم شما، رنگی مایل به سیاه پیدا کرده است. در چنین شرایطی هر چه سریع‌تر به دندانپزشک مراجعه کنید تا در صورت امکان، پوسیدگی درمان شود. برای جلوگیری از این مشکل، توصیه می‌کنیم که از نخ دندان با سایز مناسب استفاده کرده و به دقت این کار را انجام دهید. همچنین حتی اگر احساس می‌کنید تمام دندان‌ها سالم هستند، برای چکاپ هر ۶ ماه یکبار به دندانپزشک مراجعه کنید.

 

علت لکه‌های سیاه روی دندان

 

علت لکه‌های سیاه روی دندان غیر از مواردی که پیش از این نام بردیم می‌تواند به دلیل انواع عفونت‌ها و پوسیدگی‌ها اتفاق بیفتد. برای مثال در بعضی از موارد رنگ دندان‌ها، به صورت یکپارچه سیاه نمی‌شود بلکه لکه‌ها یا نقاط ریز سیاه رنگی نمایان می‌شوند که بعد از مدتی پیشرفت کرده و رنگ دندان را به کلی تغییر می‌دهند. یکی از مهم‌ترین انواع بیماری‌های دندان که از دلایل سیاه شدن رنگ‌ دندان‌ها است، با عنوان دندان مرده شناخته می‌شود.

دندان مرده به دو دلیل بوجود می‌آید: پوسیدگی شدید و ضربه. در مورد اول یعنی پوسیدگی شدید، پوسیدگی به صورت سطحی است و از لکه‌های کوچک تشکیل شده‌اند، در صورتی که این پوسیدگی‌های کوچک و بی‌اهمیت درمان نشوند، به مرور زمان شبیه به حفره‌های ریز و عمیقی در می‌آیند به شکلی که پوسیدگی به مغز دندان یا پالپ می‌رسد. سپس این پوسیدگی و عفونت، محیط مناسبی برای رشد باکتری‌های مخرب خواهد بود. باکتری‌ها به اعصاب دندان حمله می‌کنند و عصب را می‌کشند که در نتیجه، جریان خون در دندان قطع شده و دندان یکپارچه سیاه می‌شود.

 

یکی از مهم‌ترین نکات مربوط به دندان مرده، این است که فرآیند کشته شدن عصب توسط باکتری‌ها با درد بسیار شدیدی همراه خواهد بود. توصیه می‌کنیم برای جلوگیری از ابتلا به این مورد دردناک، پوسیدگی‌های سطحی را در اسرع وقت درمان کنید. دلیل دوم برای دندان مرده، ضربه شدیدی است که به دندان وارد می‌شود. این ضربه می‌تواند به دلیل برخورد اجسامی مانند توپ باشد یا هنگام تصادفات رانندگی و اتفاق بیفتد. در‌ واقع ضربه به اندازه‌ای شدید است که جریان خون را در پالپ متوقف می‌کند و دندان می‌میرد. دندان مرده، به رنگ سیاه تغییر می‌کند. حالا متوجه شدیم که یکی از دلایل سیاه رنگ شدن رنگ دندان‌ها می‌تواند وجود دندان مرده باشد.

 

 

علت سیاه شدن روکش دندان

 

علت سیاه شدن روکش دندان مورد بعدی است که می‌خواهیم درباره آن بحث کنیم. برای افرادی که از انواع روکش‌ها برای ترمیم دندان خود استفاده کرده‌اند، گاهی پیش می‌آید که بعد از مدتی، رنگ دندان ترمیم شده تغییر کند. روکش دندان از جنس دندان‌های طبیعی نیست و دچار پوسیدگی نمی‌شود پس دلایل سیاه شدن رنگ دندان‌ها در چنین مواردی چیست؟ ابتدا در نظر داشته باشید که تمام موادی که برای ترمیم و زیبایی دندان به کار می‌روند، دارای سطح کاملاً صافی نیستند که این ناصافی تنها با میکروسکوپ قابل مشاهده است.

 

حالا اگر فردی عادت‌های غذایی نامناسب (مانند مصرف نوشابه‌های گازدار، خوراکی‌های دارای رنگ، قهوه و …) داشته یا مصرف کننده سیگار و مواد مخدر باشد، بدیهی است که رنگدانه‌های مختلف در سطوح میکروسکوپی روکش دندان، باقی می‌مانند. به مرور زمان حجم این رنگدانه‌ها بیشتر شده و تغییر رنگ روکش، محسوس‌تر خواهد بود. پس اگر دندان خود را ترمیم کرده‌اید و دندان دارای روکش است باید با دقت بیشتری از نخ دندان و مسواک استفاده کنید تا روکش تغییر رنگ ندهد.

 

علت سیاه شدن روکش دندان می‌تواند به موارد دیگری هم مربوط باشد. برای مثال همان‌طور که می‌دانید گاهی برای ترمیم دندان و چسباندن روکش، از پایه‌های فلزی مانند پین استفاده می‌شود که این پین‌ها، رنگ تیره‌ای دارند، حالا اگر بعد از انجام روکش در طی چند سال، لثه فرد تحلیل برود، پایه فلزی مشخص می‌شود و طاهر دندان، تیره به نظر می‌رسد. مثال دیگر اینکه ممکن است فرد با رعایت بهداشت و مسواک زدن به صورت مرتب، روکش را تمیز نگه دارد اما دندانی که زیر روکش قرار دارد، دچار پوسیدگی شده و رنگ تیره آن از زیر روکش مشخص شود. در چنین مواقعی دندان به رنگ خاکستری دیده خواهد شد.

 

 

مضرات جرم گیری دندان

 

مضرات جرم گیری دندان در صورتی که این عمل توسط دندانپزشک مجرب انجام نشود، بسیار زیاد خواهد بود. یک دندانپزشک مجرب با معاینه دندان‌های شما و عادت‌هایی که در زندگی دارید می‌تواند بهترین تصمیم را برای جرم گیری دندان‌ها بگیرد. بعد از اینکه دلایل سیاه شدن رنگ دندان‌ها را دانستیم، معمولاً اولین راهی که به نظرمان می‌رسد جرم گیری دندان است. ولی بهتر است قبل از این کار مضرات جرم گیری دندان را هم بررسی کنیم. همان‌طور که گفتیم، عاداتی که در زندگی دارید می‌تواند بر دندان‌ها تأثیر داشته باشد برای مثال، مصرف غذاها و نوشیدنی‌های دارای رنگ، مصرف سیگار و مواد مخدر از جمله عادت‌های مخربی هستند که بعد از جرم گیری دندان، باعث تخریب بیشتری بر روی مینای دندان خواهند بود.

 

 بنابراین اگر به صورت مرتب مسواک نمی‌زنید یا سیگار و مواد مخدر مصرف می‌کنید بهتر است جرم گیری دندان انجام ندهید. در غیر این صورت، جرم گیری دندان می‌تواند درمان موثری باشد و ظاهری زیبایی به دندان‌های شما بدهد. فقط کافی است توصیه‌های دندانپزشک را بعد از جرم گیری دندان، به دقت انجام دهید.

 

از بین بردن لکه‌های سیاه دندان

 

از بین بردن لکه‌های سیاه دندان باید توسط دندانپزشک انجام شود. اگر تغییر رنگ دندان‌ها بسیار نامحسوس است، مسواک زدن به صورت مرتب، خودداری از مصرف نوشابه‌ها و ترک سیگار باعث می‌شوند دوباره دندان‌ها زیبا به نظر برسند اما اگر رنگ دندان‌‌ها تیره شده است باید برای از بین بردن لکه‌های سیاه دندان از یک متخصص کمک بگیرد.

 

دندانپزشک با معاینه دندان‌ها متوجه می‌شود دلایل سیاه شدن رنگ دندان‌ها چیست و با برطرف کردن عامل مخرب و ترمیم دندان، مشکل شما را حل می‌کند. پس فراموش نکنید که در صورت تغییر رنگ محسوس به دندانپزشک مراجعه کنید و حتی اگر به نظر خودتان دندان‌های سالمی دارید، بهتر است هر ۶ ماه یکبار چکاپی انجام دهید.