02122383900

دندان ها علاوه بر اینکه به هضم غذا کمک می کنند، یکی از اجزای مهم در زیبایی چهره انسان هستند. دندان ها ممکن است به دلایل مختلف بیفتند یا توسط دندانپزشک کشیده شوند. جای خالی حتی یک دندان علاوه بر اینکه فرایند هضم غذا را مختل می کند می تواند بر حالت چهره و صورت نیز تاثیر منفی بگذارد.

در گذشته مردم اهمیتی بر جای خالی دندان نمی دادند و حتی در مواقع دندان درد، به راحتی آن را می کشیدند. اما امروزه با پیشرفت فرهنگ و همچنین گسترش دندانپزشکی ها و افزایش روش های دندانپزشکی، افراد به هیج عنوان حاضر نیستند دندان خود را از دست بدهند.

در این نوشته قصد داریم، به روش های مختلف جایگزین دندان از دست رفته، مزایا، علل از دست دادن دندان ها و از این قبیل موضوعات بپردازیم.

چرا دندان ها از دست می روند؟ اگر تمام دندان های شما سر جای خودش است و دندان افتاده ندارید، شاید برایتان سوال باشد که چرا دندان ها از دست می روند؟ یا اینکه چرا باید یک دندان کشیده شود؟

 

 

ضربه: همانطور که گفته شد دلایل مختلفی وجود دارد می تواند باعث از دست رفتن دندان ها شود. پیش افتاده ترین دلیل آسیب و ضربه به دندان است. هنگام افتادن به زمین، تصادف، دعوا و هر حادثه دیگری که سبب ایجاد ضربه محکم به ناحیه فک ها و دندان ها شود، احتمال افتادن یا لق شدن یک یا چند دندان وجود دارد. در این مواقع یا دندان می افتد، یا لق می شود یا اینکه قسمتی از آن می شکند در مواقعی نیز ممکن است دندان ترک بخورد. در صورت مواجه با هر کدام از این اتفاقات جای نگرانی نیست امروزه روش های مختلفی برای جایگزینی از دست رفته یا ترمیم دندان شکسته وجود دارد.

پوسیدگی دندان ها: شایع ترین علتی که سبب آسیب دندان ها می شود، پوسیدگی آنها است. پوسیدگی به دلایل مختلف رخ می دهد. اما می توان گفت علت اصلی آن عدم رعایت بهداشت دهان و دندان ها است. زمانی که غذا یا هر ماده غذایی دیگر می خورید، قسمتی از ذرات غذا در میان، سطح و روی دندان ها باقی می ماند. در صورتی که یه طور صحیح مسواک زده شود، سطح و روی دندان ها از مواد غذایی پاک می شود. اما مواد غذایی که در میان دندان ها باقی مانده است با مسواد زدوده نمی شود بلکه به نخ دندان نیاز دارد. بسیاری از افراد ار کشیدن نخ دندان امتناع می کنند همین امر سبب می شود رفته رفته باقی مانده مواد غذایی روی هم انباشته شده و تبدیل به پلاک دندانی شود. پلاک ها عامل انتشار و تکثیر باکتری های مخرب دندان ها هستند. باکتری ها به راحتی باعث پوسیدگی دندان ها و در نهایت تخریب ریشه دندان می شوند. دندان پوسیده بخصوص دندانی که دچار پوسیدگی شدید شده، شکننده می شود. در نهایت دندان یا می شکند یا باید آن را کشید.

از دیگر دلایل افتادن و از دست رفتن دندان ها می توان به؛ افزایش سن، بیماری های مزمن، خشکی دهان، عوامل ژنتیکی و ... اشاره نمود.

ایمپلنت دندان بهترین روش جایگزینی دندان از دست رفته

اما وقتی دندان از دست برود بهترین روش برای جایگزینی کردن دندان چیست؟ آیا روشی وجود دارد که در نهایت ساختار دندان ها مانند قبل شود؟

در جواب این قبیل سوالات باید گفت روش های مختلفی برای جایگزینی دندان از دست رفته وجود دارد که مطمئن ترین و بهترین آنها، کاشت ایمپلنت می باشد. از نظر عملکرد و تشابه این روش تقریبا بدون نقص است.

این روش جایگزینی از نظر هزینه کمی گران است و برای بسیاری از افراد مقدور نیست به خصوص زمانی که بیش از یک دندان جایگزین شود. ایمپلنت دندان با عمل جراحی در داخل استخوان فک کاشته و گذاشته می‌ شود و سپس بر روی آن یک روکش هم رنگ دندان قرار می‌ گیرد. در صورتی که مراقبت صحیح شود، طول عمر ایمپلنت بسیار زیاد خواهد بود و حتی می توان گفت مادام ‌العمر می ‌باشد. همچنین روش کاشت ایمپلنت تنها روش جایگزینی است که می تواند از تحلیل رفتن استخوان فک را جلوگیری کند. با این حال کاشت ایمپلنت شرایط خود را به همراه دارد که یکی از آنها دارا بودن استخوان مناسب است به این صورت که ارتفاع، پهنا و تراکم استخوان فک باید برای کاشت و قرار گرفتن ایمپلنت مناسب باشد. البته روش‌ های مختلفی برای افرادی که استخوان کافی برای کاشت ایمپلنت معمولی ندارند وجود دارد که از جمله آنها می‌توان به پیوند استخوان و استفاده از ایمپلنت های مخصوص اشاره کرد.

بریج

از قدیمی ترین روش های جایگزینی دندان از دست رفته می توان به بریج دندان اشاره نمود. همانطور که از نام آن مشخص است، این روش مانند پل می ماند. از روش بریج معمولا برای جایگزینی چند دندان استفاده می شود.

بریج ثابت است به دندان ‌ها چسبانده می‌شود. برای اتصال بریج باید از دندان‌ های طبیعی مجاور به عنوان تکیه‌ گاه استفاده نمود. به معنایی دیگر دو دندان مجاور مانند پایه های پل هستند.  برای چسباندن بریج به این دندان‌ ها از روکش دندان استفاده می‌شود. دندان مصنوعی هم وسط بریج در دو طرف، به روکش دندان متصل می گردد. روکش های بریج بر روی دندان ‌های طبیعی قرار می‌گیرند. یکی از اشکالات عمده این روش استفاده از دندان‌ های مجاور است، اما چرا؟ برای روکش شدن باید دو دندان مجاور تراشیده شوند. در هر صورت این روش بهتر از دندان و پوتز مصنوعی است. زیرا ثابت می باشد و فرد هنگام خوردن و صحبت کردن نگرانی در ارتباط با لغزش یا افتادن بریج ندارد. هزینه بریج از پروتز مصنوعی بیشتر و از کاشت ایمپلنت بسیار کمتر می باشد.

دندان مصنوعی

دندان مصنوعی روشی قدیمی است که از گذشته تا به امروز مرسوم می باشد. از این روش بیشتر برای افراد کهنسال که هیچ دندانی در دهان خود ندارند استفاده می شود. دندان مصنوعی پروتز متحرک و متشکل از دندان مصنوعی و قاعده پلاستیکی صورتی رنگ ( به رنگ لثه) است. این پروتز ممکن است به صورت چند دندان و یا کامل طراحی شود. دندان مصنوعی نیمه جایگزین یک یا چند دندان می‌شود و دندان مصنوعی کامل جایگزین تمام دندان‌ های یک قوس دندانی می گردد. همانطور که گفته شد، دندان مصنوعی غیر ثابت و متحرک است و به دندان ‌ها و فک چسبانده نمی‌شود و فرد می‌تواند به راحتی آن را از دهان خود خارج نموده و دوباره در جای خود قرار دهد. بزرگترین مشکل این روش، لغزیدن و حرکت کردن دندان مصنوعی است که ممکن است فرد هنگام صحبت کردن و یا غذا خوردن نگران افتادن دندان مصنوعی خود باشد. از دیگر ایرادات این روش می توان به تحلیل رفت استخوان فک و چانه اشاره نمود.

 

 

اوردنچر

یکی دیگر روش‌ های نوین جایگزینی دندان از دست رفته اوردنچر می باشد. این روش برای افرادی مناسب است که تمامی دندان ‌های یک قوس دندانی از دست داده اند. در واقع اوردنچر، دندان مصنوعی کامل بر پایه ایمپلنت است. در این روش تعدادی ایمپلنت در استخوان فک کاشته می‌شود و بر روی آنها یک ‌ست کامل دندان مصنوعی قرار می‌گیرد تا ایمپلنت محکم و با استحکام بیشتر در جای خود قرار بگیرد. به طور حتم با اوردنچر دیگر لغزش دندان مصنوعی و یا بیرون افتادن آن از دهان امکانپذیر نیست و از طرفی دیگز هزینه آن بسیار کمتر از کاشت ایمپلنت به جای تک تک دندان ‌ها است. در این روش امکان تحلیل استخوان فک بسیار کم می باشد.

برای مشاوره در رابطه با انتخاب هر کدام از روش های بالا می توانید با ما در دندانپزشکی زیبایی دکتر یوسف بالوی پور در ارتباط باشید.