02122383900

دندان ها و لبخند زیبا نقش موثری در زیبایی ظاهر دارد. بسیاری از افراد در بر خورد با فردی اولین چیزی که نظر آنها را جلب می کند ظاهر زیبای دندان ها می باشد. به عبارت دیگر وقتی دندان ها تمیز و منظم باشند نشان دهنده این است که فرد مورد نظر به نظافت و پاکیزگی اهمیت می دهد. اما بسیاری از مواقع با اینکه فرد در نظافت دندان های خود می کوشد، با این حال لکه های مزاحم رو دندان ها تلاش او را بی فایده می کند.


شاید بسیاری از ما نیز با این لکه ها روی دندان روبه رو شده باشیم. علت ظهور لکه های مختلف روی دندان ها در ابتدا عدم رعایت بهداشت دهان و دندان می باشد. در این مقاله سعی شده علل ایجاد لکه های دندانی بررسی شود.
دندان ها در اثر موارد مختلف و علل گوناگون امکان دارد در معرض ایجاد لکه های مختلف قرار بگیرند. این لکه ها در هر سنی امکان دارد روی دندان ها ایجاد شوند. سال هاست دندانپزشکان در بررسی علل ایجاد لکه های مختلف روی دندان ها هستند. در این بررسی ها عمق، رنگ و حجم لکه ها مورد بررسی قرار گرفته است و بر اساس آن نتایجی به دست آمده که در ادامه به ارزیابی آنها می پردازیم.
دندانپزشکان لکه های دندانی را بر اساس عمق و رنگ به سه دسته تقسیم کرده اند:

  • لکه های عمیق
  • لکه های سطحی
  • لکه های پیری


این سه دسته بر اساس عوامل مختلف به وجود می آیند.
لکه های عمیق: لکه های عمیق در عاج لایه داخلی دندان های ایجاد می شوند. در این موارد عاج به رنگ تیره در می آید. عوامل مختلفی سبب ایجاد لکه های عمیق در عاج دندان می شود: اگر در دوران بارداری داروهای خاصی نظیر آنتی بیوتیک تتراسایکلین مصرف کنید امکان دارد فرزند شما در آینده دچار این قبیل لکه بشود. همچنین اگر کودکان در حال رشد از فلوراید زیاد استفاده کنند ممکن است در آینده دندان های دائمی آنها در معرض بروز لکه های عمیق قرار بگیرد.
گاهی مواقع دندان کودکان در ابتدای رشد دندان های دائمی دچار ضربه خوردن می شود. دندان ضرب دیده امکان دارد در آینده دچار لکه های عمیق شود. این اتفاق ممکن است در بزرگسالان نیز رخ بدهد. وقتی دندانی دچار ضربه یا جراحت شود و خونریزی داخلی داشته باشد، ممکن است در آینده سیاه یا قهوه ای شود.
 دنتینوژنز ایمپرفکتا نام بیماری نادری است که در آن استخوان سازی ناقص صورت می گیرد. کودکانی که با این بیماری نادر به دنیا می آیند به احتمال زیاد دندان های دائمی آنها دچار تغییر رنگ و ایجاد لکه های خاکستری می شود.
لکه های پیری: با افزایش سن، لایه عاج دندان به مرور زمان تغییر رنگ پیدا می کند. لکه هایی که در پیری روی دندان ها ایجاد می شوند هم سطحی و هم عمیق هستندو بسته به جنس دندان فرد هر کدام از آنها ایجاد می شود. با افزایش سن همچنین لایه مینای دندان نازک تر از قبل خواهد شد در این زمان است که تغییر رنگ عاج دندان به خوبی دیده می شود. لکه های پیری اغلب به رنگ زرد هستند.
لکه های سطحی: همانطور که می توان حدس زد، لکه های سطحی روی سطح دندان ایجاد می شوند و مینای دندان را هدف قرار می دهند. عوامل مختلفی مانند مصرف مواد غذایی دارای رنگدانه، مصرف قهوه و چای و نوشابه سبب ایجاد لکه های سطحی می شود.
همیشه عوامل بالا سبب ایجاد لکه های دندانی نمی شود. دندان برخی از افراد بخصوص کودکان در اثر مصرف داروهای مختلف دچار تغییر رنگ و لکه می شود.
علاوه بر موارد گفته شده، مصرف دخانیات نیز باعث ایجاد لکه های عمیق و سطحی می شود. دود حاصل از مصرف سیگار دندان ها را زرد کرده و به مرور زمان باعث پوسیدگی آنها می شود.
لکه هایی که به دلیل بیماری به وجود می آیند امکان دارد فقط ظاهر دندان ها را خراب کنند. اما لکه های سطحی می توانند باعث پوسیدگی و شکستن و لب پر شدن و ترک دندان ها شوند.
سیاه شدن دندان ها: گاهی به طور اتفاقی ممکن است یک یا چند دندان سیاه شود. اگر دارویی خاص مصرف می کنید شاید به دلیل آن باشد که باید به دندانپزشک خود خبر دهید تا علت را با اطمینان بررسی کند. زیرا ممکن است به دلیل برخی از جراحت های دندانی، دندان ها سیاه شوند. آهن موجود در خون به عاج دندان نفوذ کرده و آن را تیره می کند.
ایجاد لکه های سفید روی دندان ها: لکه های سفید امکان دارد یک دندان یا بیشتر از آن را در بر بگیرند. علت اصلی این اتفاق پوسیدگی دندان می باشد و در آینده ای نزدیک قسمتی که سفید شده است یا ترک می خورد یا سوراخ می شود. همچنین امکان دارد به دلیل کمبود کلسیم این اتفاق رخ بدهد.
همانطور که گفته شد اغلب لکه های دندانی به دلیل عدم رعایت بهداشت دهان و دندان ایجاد می شوند. اما با این حال امکان دارد به دلیل مصرف دارویی خاص یا بیماری و کمبود کلسیم دندان ها دچار لکه های مزاحم بشوند. در صورتی که بهداشت دهان و دندان را به خوبی و به طور صحیح رعایت می کنید اما دچار تغییر رنگ دندان ها شده اید باید به دندانپزشکی مراجعه نمایید تا علت تغییر رنگ دندان ها بررسی و درمان شود. همچنین همانطور که بار ها گفته شده است باید به طور منظم هر 6 ماه یک بار به دندانپزشکی مراجعه نمایید تا وضعیت کلی دندان ها بررسی شود. گاهی اوقات لکه ها در بدو ظاهر شدن مشخص نیستند و فقط دندانپزشک می تواند آن ها را تشخیص بدهد در این صورت می توان آنها را قبل از ظاهر شدن درمان نمود.