02122383900

اغلب افراد حداقل یک دندان پر کرده در دهان خود دارند. وقتی دندان پوسیده می شود دندانپزشک مجبور است برای جلوگیری از دست دادن دندان آن را پر کند. پوسیدگی دندان علل مختلفی دارد. که علت اصلی آن عدم نظافت بهداشت دهان و دندان می باشد.

بعد از هر بار خوردن قسمتی از غذا در میان دندان ها باقی می ماند در صورتی که مسواک به درستی زده نشود یا از نخ دندان استفاده نکنید این غذا ها به مرور زمان از خود باکتری تولید می کنند، باکتری ها تبدیل به پلاک دندان می شوند. پلاک در راستای لثه و روی دندان قرار می گیرد. در صورت زدوده نشدن پلاک از روی دندان ها و حاشیه لثه، پلاک به تاتار تبدیل می شود. پلاک و تاتار هر دو برای دهان و دندان ایجاد مشکلات متعددی را می کنند.

رعایت نظافت دهان و دندان از اهمیت بالایی برخوردار است. همچنین با این حال دندانپزشکان توصیه می کنند مردم هر شش ماه یک بار به دندانپزشکی مراجعه نمایند تا وضعیت دندان ها و لثه بررسی شود.

مهمترین نتیجه رعایت نکردن بهداشت دهان و دندان، پوسیدگی دندان ها می باشد. پوسیدگی چند مرحله دارد که باید هر چه زودتر برطرف شود در غیر این صورت باعث از دست رفتن دندان ها و التهاب لثه و بیماری های دیگر می شود.

شیار هایی که روی دندان های آسیاب هستند محل مناسبی برای رشد باکتری ها و شیوع پوسیدگی می باشد. به همین دلیل است که پوسیدگی اغلب در دندان های آسیاب رخ می دهد. پوسیدگی به مرور زمان شروع می شود. ابتدا در مینای دندان نفوذ کرده، بافت مینای دندان نرم می باشد و به سرعت مورد حمله باکتری ها قرار می گیرد. در این مرحله اگر پوسیدگی متوقف نشود به تاج دندان می رسد در این زمان بعد از خوردن برخی از مواد غذایی در دندان حساسیت ایجاد می شود، پوسیدگی سپس تاج دندان را از بین می رود و بعد از آن به پالپ دندان می رسد. در این زمان دندان درد شروع می شود. در این مرحله است که اندو (عصب کشی) انجام می گیرد. اگر باز از خرابی دندان جلوگیری نشود پوسیدگی کل دندان را بین می رود و در صورت خوردن غذای سخت دندان شکسته می شود.

به همین دلیل است که هر شش ماه باید به دندانپزشک مراجعه کنید تا در صورت پوسیدگی دندان از پیشروی آن جلوگیری شود.

پر کردن دندان ها

دندانپزشک برای پیشروی پوسیدگی مجبور است قسمت های پوسیده را از دندان خارج کند و جای آنها را با مواد مخصوص پر نماید. برای این منظور ابتدا باید از دندان، عکس رادیولوژی تهیه شود تا قسمت های پوسیده شناسایی گردد.

پس از شناسایی قسمت های پوسیده ابتدا باید با مواد بی حسی، اطراف دندان بیمار بی حس شود. بعد از بی حس شدن، قسمت های پوسیده با ابزار های مخصوص دندانپزشکی از دندان خارج می گردد در این مرحله داخل دندان بسته به شدت پوسیدگی خالی می شود و دندانپزشک باید با مواد مخصوص که ساده ترین آنها آمالگام می باشد، پر شود. آمالگام همان مواد نقره ای است که بعد از پر کردن دندان آن را می بینید. آمالگام از جیوه، قلع، نقره و دیگر مواد ساخته می شود. آمالگام نسبت به مواد دیگر ارزان تر و در دسترس تر است. نوع دیگری از مواد رزین کامپوزیت می باشد که همرنگ دندان است. رزین کامپوزیت نسبت به آمالگام از استحکام کمتری برخوردار می باشد. اما به دلیل آنکه هم رنگ دندان است افراد ترجیح می دهند این مواد را انتخاب کنند که قیمت نسبتا بیشتری دارد. نوع دیگری از مواد به نام شیشه یونومر می باشد که برای پوسیدگی های سطحی استفاده می شود و هم رنگ دندان است.

برخی از مواد پر کردن دندان ها ویژگی خاصی دارند، علاوه بر اینکه هم رنگ دندان ها می باشند حاوی فلوراید هستند که از پوسیدگی دندان جلوگیری می کنند.

بعد از اتمام پر شدن دندان ها باید حداکثر 5 ساعت از جویدن غذا های سخت پرهیز نمود.

با توجه به موارد گفته شده اگر پوسیدگی به سرعت بر طرف نشود باید درمان ریشه یا اندو (عصب کشی) انجام شود. پوسیدگی دندان باید در مرحله ابتدایی بر طرف شود در غیر این صورت مشکلات عدیده ای نظیر التهاب لثه و تحلیل رفتن استخوان فک به وجود می آید.

با مسواک زدن صحیح بعد از هر وعده غذایی یا حداقل دو بار در روز به مدت حداقل 5 دقیقه و استفاده مستمر از نخ دندان و همچنین دهانشویه هفته ای دو مرتبه از پوسیدگی دندان و به وجود آمدن مشکلات ناشی از آن جلوگیری کنید.